Ασθενείς που εμφανίζουν όγκους στο κεφάλι ή τον λαιμό, διατρέχουν κίνδυνο να παρουσιάσουν δευτερεύοντα μεταστατικό καρκίνο στους πνεύμονες. Ωστόσο, κάποιες φορές ο καρκίνος στον πνεύμονα παρουσιάζεται ξεχωριστά, χωρίς να έχει σχέση με τους (ήδη υπάρχοντες) όγκους στο κεφάλι και τον λαιμό. Είναι πολύ σημαντικό για τους γιατρούς να μπορούν να διακρίνουν ανάμεσα σε αυτούς τους τύπους καρκίνου άμεσα και με ακρίβεια, ώστε να δίδεται και η στοχευμένη θεραπεία για την σωτηρία του ασθενή.
Ωστόσο, μέχρι σήμερα δεν υπάρχει αυτή η τεχνική για την διάκριση των συγκεκριμένων τύπων καρκίνου. Όμως μια ομάδα επιστημόνων δοκίμασε διάφορους αλγορίθμους βαθιάς μηχανικής μάθησης (deep learning), εισάγοντας σε αυτούς βιοχημικά δεδομένα από 1071 ασθενείς. Ο καλύτερος αλγόριθμος κατάφερε να διακρίνει επιτυχώς ανάμεσα στους παραπάνω τύπους καρκίνου σε ποσοστό 96.4%.
Οι ερευνητές σημειώνουν πως τα αποτελέσματα είναι πολλά υποσχόμενα, αλλά χρειάζεται περαιτέρω δουλειά, ώστε ο αλγόριθμος να αποδίδει τα δέοντα και σε πραγματικό περιβάλλον.
Δημοσιευμένη Έρευνα: https://stm.sciencemag.org/content/11/509/eaaw8513
Σχήμα: Philipp Jurmeister / Διαδικασία λήψης δεδομένων και ανάλυσης αυτών από νευρωνικό δίκτυο βαθιάς μάθησης (deep neural network).
-------------------------------------------------
* Περισσότερα για τα νευρωνικά δίκτυα, την μηχανική και την βαθιά μάθηση, στον τόμο ΙΙΙ που αναμένεται το 2020.
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου