Πέμπτη 28 Νοεμβρίου 2019

Πως μαθαίνουμε και πως θυμόμαστε

Η γνώση που λαμβάνουμε, αποθηκεύεται όχι σε μία αλλά σε διάφορες περιοχές (κυκλώματα) του εγκεφάλου, ανάλογα και με ποιον τρόπο την λαμβάνουμε. Οι τρόποι με τους οποίους μαθαίνουν οι άνθρωποι, είναι πολλοί. Π.χ. μπορεί να μάθουμε κάτι χρησιμοποιώντας την τεχνική των σχέσεων – συνδέσεων – αλληλοεξαρτήσεων ή χρησιμοποιώντας την τεχνική των κινήτρων – ανταμοιβών.

Ένα παράδειγμα για την πρώτη μέθοδο είναι όταν μαθαίνουμε μια καινούρια περιοχή, συνδέοντας στο μυαλό μας εικόνες, κτήρια, αντικείμενα, κ.α. με περιοχές, ονομασίες δρόμων, κ.α. Ένα παράδειγμα για την δεύτερη μέθοδο μπορούμε να βρούμε όταν υποσχόμαστε κάτι σε ένα παιδί, εφόσον τελειώσει τα μαθήματά του ή τα καταφέρει σε μια δοκιμασία.

Οι διαφορετικοί τρόποι με τους οποίους μαθαίνουμε, έχουν επίπτωση και στην διάρκεια της μνήμης της εκάστοτε αποθηκευμένης γνώσης (κάτι που το γνωρίζουμε και εμπειρικά). Δηλαδή, κάποιες από τις μεθόδους μάθησης, αποδεικνύονται αποτελεσματικότερες και η γνώση που λάβαμε μέσα από αυτές, ανακαλείται γρηγορότερα/ευκολότερα ακόμη και μετά από πολύ καιρό.

Δημοσιευμένη Έρευνα: https://www.nature.com/articles/s41467-019-12557-z


-------------------------------------------------------------

*Δείτε τα περιεχόμενα των τόμων Ι και ΙΙ του έργου μας «Τα φυσικά φαινόμενα» και μάθετε πως μπορείτε να τους αποκτήσετε: https://fkp2100.blogspot.com/2019/08/blog-post_40.html

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου