Τετάρτη 17 Ιουνίου 2020

Μικροσκοπικοί πυρηνικοί αντιδραστήρες από 3D εκτυπωτές

Σε αυτό το βίντεο βλέπουμε την εξέλιξη των πυρηνικών αντιδραστήρων, εντός της τρέχουσας δεκαετίας. Στο Oak Ridge National Laboratory, στις ΗΠΑ, γίνεται επίδειξη 3D εκτύπωσης μικροσκοπικού πυρηνικού αντιδραστήρα (ονόματι TCR, Transformational Challenge Reactor) με την κεντρική περιοχή του να αποτελείται από καρβίδιο του πυριτίου (ένα εξαιρετικά ανθεκτικό κεραμικό υλικό το οποίο έχει τη μεγαλύτερη αντοχή απέναντι στη διάβρωση, ανάμεσα σε υλικά της κατηγορίας του και με σημείο τήξης 2730 βαθμών Κελσίου).

Η κατασκευή, συνολικά, μπορεί να μην ξεπερνάει το 1 κυβικό μέτρο σε όγκο, ωστόσο θα μπορεί να παράγει ως 3 MW ισχύος (αρκετή για τις ανάγκες ~1000 οικιών). Από τις καινοτομίες του νέου αυτού «μικροσκοπικού» αντιδραστήρα, είναι η ψύξη του με ήλιο αντί νερού (που χρησιμοποιούν οι περισσότεροι παλαιού τύπου) και οι νέες πολύπλοκες αλλά ιδιαίτερα αποδοτικές αρχιτεκτονικές που μπορούν, για πρώτη φορά, να εφαρμοστούν, καθώς ο συγκεκριμένος αντιδραστήρας εκτυπώνεται κατά στρώματα από τον εκτυπωτή.

Εκτός αυτού, θα υπάρχει πλέον η δυνατότητα για παρακολούθηση του αντιδραστήρα, με αισθητήρες από το εσωτερικό του (ενώ ως σήμερα μπορούσαμε να το κάνουμε μόνο εξωτερικά). Ακόμη, αλγόριθμοι μηχανικής μάθησης (τους έχουμε δει σε άλλες αναρτήσεις μας και πολλές φορές αναφέρονται απλουστευμένα ως «τεχνητή νοημοσύνη»), μπορούν να ελέγχουν αν υπάρχει κάποια ατέλεια κατά την εκτύπωση ή μετά τη δημιουργία του αντιδραστήρα. Εν ολίγοις, πολύ μικρότερο μέγεθος, ακόμη μεγαλύτερη ασφάλεια και ενεργειακή απόδοση με το μικρότερο δυνατό περιβαλλοντικό αποτύπωμα.

Βίντεο: Oak Ridge National Laboratory, US Department of Energy.

Πηγή: https://youtu.be/oiOyvS-1OEM


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου