Κυριακή 29 Αυγούστου 2021

Η δραστηριότητα στον ιππόκαμπο του εγκεφάλου τροποποιεί τον μεταβολισμό του σώματος

Σε έρευνα που δημοσιεύτηκε στο Nature στις 11/8, διαπιστώνεται πως η δραστηριότητα στον ιππόκαμπο του εγκεφάλου τροποποιεί τον μεταβολισμό του σώματος. Πιο συγκεκριμένα, νευρωνική δραστηριότητα η οποία είναι συνδεδεμένη με την απομνημόνευση, οδηγεί σε πτώση των επιπέδων σακχάρου στο υπόλοιπο σώμα, μετά από λίγα λεπτά. Η πτώση είναι μικρή, αλλά μετρήσιμη και η ύπαρξή της επαληθευμένη με διάφορους τρόπους.

 
Η συγκεκριμένη νευρωνική δραστηριότητα (η οποία αντιπροσωπεύεται από έναν ορυμαγδό ηλεκτρικής δραστηριότητας) προκύπτει όταν μαθαίνουμε νέα πράγματα ή όταν ανακαλούμε διάφορα από τη μνήμη μας. Επίσης προκύπτει κατά τη διάρκεια του ύπνου μας, ενώ έχει παρατηρηθεί και σε πολλά άλλα ζώα.
 
Η μέτρηση των επιπέδων σακχάρου, έγινε με μετρητές γλυκόζης ανάλογους με αυτούς που χρησιμοποιούνται από άτομα με διαβήτη. Το πείραμα έγινε σε ποντίκια τα οποία είχαν αυτούς τους μετρητές στην πλάτη και ταυτόχρονα ηλεκτρόδια κατέγραφαν την δραστηριότητα στον ιππόκαμπο του εγκεφάλου τους. Κάθε φορά που τα ηλεκτρόδια κατέγραφαν τη συγκεκριμένη κυματομορφή δραστηριότητας στον ιππόκαμπο, μετά από 10 περίπου λεπτά οι μετρητές γλυκόζης κατέγραφαν πτώση στα επίπεδα σακχάρου.
 
Το πείραμα επαναλήφθηκε με αρκετά ποντίκια και το αποτέλεσμα ήταν πάντα το ίδιο. Στη συνέχεια, για να επιβεβαιώσουν τη σύνδεση αυτή, οι ερευνητές δοκίμασαν κάτι άλλο. Εξανάγκασαν, με φως, τα νευρωνικά κύτταρα στον ιππόκαμπο να δραστηριοποιηθούν, παράγοντας έτσι τη συγκεκριμένη κυματομορφή δραστηριότητας με «τεχνητό» τρόπο. Το αποτέλεσμα ήταν και πάλι το ίδιο, καθώς τα επίπεδα σακχάρου έπεσαν. 
 
Αν, μετά από αυτό, σκέφτεστε ότι ίσως να μπορούσαμε να χρησιμοποιήσουμε αυτή τη σύνδεση για να προκαλέσουμε επιθυμητές μεταβολικές αλλαγές (π.χ. ρύθμιση σακχάρου για διαβητικούς με φωτεινούς παλμούς στον ιππόκαμπο, χωρίς χρήση ινσουλίνης, κ.α.), τότε ένας εκ των ερευνητών μας προλαβαίνει λέγοντας ότι αυτό, αν και ενδιαφέρον, είναι ακόμη μακριά. 
 
Δημοσιευμένη Έρευνα: https://www.nature.com/articles/s41586-021-03811-w
 
Εικόνα ανάρτησης: https://www.flickr.com/photos/zeissmicro/
 

 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου