Οι ασθενείς με τετραπληγία, έχουν να αντιμετωπίσουν μια δυσάρεστη κατάσταση στην οποία δεν μπορούν να κινηθούν, να μιλήσουν ή να εκτελέσουν την παραμικρή κίνηση. Σε μια τέτοια περίπτωση, ο ασθενής αισθάνεται «αιχμάλωτος» στο ίδιο του το σώμα.
Για να αντιμετωπιστεί αυτή η κατάσταση, και να αποκτήσει μια κάποια αυτονομία ένας τέτοιος ασθενής, μια ομάδα ερευνητών από το EPFL στη Λωζάνη, ανέπτυξαν ρομποτικά άκρα που χρησιμοποιούν αλγορίθμους μηχανικής μάθησης (η γνωστή μας, από άλλες αναρτήσεις, «στενή» τεχνητή νοημοσύνη), ώστε να εκτελούν κινήσεις με βάση τις σκέψεις του ασθενούς, χωρίς να απαιτείται κάποια κίνηση ή ομιλία από εκείνον.
Ωστόσο, επειδή ένα ρομποτικό άκρο μπορεί να εκτελέσει κάπως αδέξια κάποιες κινήσεις, ο ασθενής έχει ηλεκτρόδια στο κεφάλι (κάτι σαν συνεχές ηλεκτροεγκεφαλογράφημα), τα οποία χρησιμοποιούνται για να «διαβάζεται» η εγκεφαλική δραστηριότητά του και να υπάρχει η δυνατότητα, με αυτόν τον τρόπο, να δίνεται ένα σαφές μήνυμα από τον ασθενή στο ρομποτικό άκρο, αν η κίνηση του τελευταίου δεν είναι η επιθυμητή. Ο αλγόριθμος τεχνητής νοημοσύνης, βοηθά το άκρο να μάθει γρήγορα (συνήθως 3-4 επαναλήψεις είναι αρκετές), ώστε να εκτελέσει τις επιθυμητές κινήσεις με τον σωστό τρόπο.
Οι ερευνητές, στη συνέχεια, θέλουν να αναπτύξουν έναν παρόμοιο αλγόριθμο, ο οποίος θα έχει εφαρμογή στον έλεγχο αναπηρικών αμαξιδίων, όμως υπάρχουν ακόμη κάποιες προκλήσεις που πρέπει να αντιμετωπιστούν (π.χ. το ρομποτικό αμαξίδιο θα πρέπει να επεξεργάζεται πολλαπλά και διαφορετικά δεδομένα, τόσο από τον ασθενή, όσο και από την κίνησή του και το περιβάλλον του).
Δημοσιευμένη Έρευνα: https://www.nature.com/articles/s42003-021-02891-8
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου