Η Αμυοτροφική Πλευρική Σκλήρυνση (Amyotrophic Lateral Sclerosis) ή ALS αποτελεί μία εκφυλιστική ασθένεια των κινητικών νευρώνων στον εγκέφαλο και τον νωτιαίο μυελό. Σταδιακά, ο εγκέφαλος χάνει την ικανότητα ελέγχου της κίνησης των μυών. Η χειρότερη εξέλιξη αυτής της ασθένειας, οδηγεί στην πλήρη παράλυση του ασθενούς και της μηχανικής υποστήριξης της αναπνοής του ώστε να μπορεί να επιβιώσει. Για να βρεθεί θεραπεία για αυτήν την ασθένεια, το 2014 υπήρξε ευαισθητοποίηση του κοινού μέσω μιας δράσης που ονομάστηκε “ALS Ice Bucket Challenge” και ίσως να την θυμάστε, όταν για αυτόν τον λόγο, στα κοινωνικά δίκτυα, διάσημοι και μη, λούζονταν με κουβάδες παγωμένου νερού.
Σε αυτές τις νευροεκφυλιστικές ασθένειες (ALS, Parkinson, Alzheimer, πολλαπλή σκλήρυνση, κ.α.), διάφορες τοξικές πρωτεΐνες – «απόβλητα» (ένα παράδειγμα τέτοιας πρωτεΐνης, είναι η TDP-43) συσσωρεύονται στον εγκέφαλο με το πέρασμα των χρόνων. Το «καθάρισμα» των «αποβλήτων» αυτών, αναλαμβάνει το γλυμφατικό σύστημα, η καλή λειτουργία του οποίου, συνεισφέρει στην αποτροπή αυτών των ασθενειών. Πρόκειται για ένα εγκεφαλικό «υδραυλικό» σύστημα που λειτουργεί κυρίως όταν κοιμόμαστε και για αυτό, αρκετές έρευνες συνδέουν τον καλό και ποιοτικό ύπνο ως ανασταλτικό παράγοντα για την εκδήλωση ασθενειών όπως οι προαναφερθείσες.
Σε έρευνα που δημοσιεύτηκε στο επιστημονικό περιοδικό Translational Neurodegeneration στις 15/3, εξετάστηκε η επίδραση της πρωτεΐνης TDP-43 σε ποντίκια. Κάποια ποντίκια υπέστησαν γενετική τροποποίηση ώστε να παράγουν την πρωτεΐνη TDP-43 των ανθρώπων. Ταυτόχρονα, έτρωγαν φαγητό με ουσία που ανέστειλε τη δράση της TDP-43. Σε αυτήν την περίπτωση, τα ποντίκια γερνούσαν χωρίς να παρουσιάσουν ALS. Όταν έτρωγαν κανονικό φαγητό, τότε γινόταν εμφανής η δράση της TDP-43 και τα ποντίκια παρουσίαζαν όλα τα συμπτώματα της ALS. Χρησιμοποιώντας MRI (τομογραφία μαγνητικού συντονισμού), οι ερευνητές μπορούσαν να δουν τις συνέπειες του αναποτελεσματικού «καθαρισμού» της TDP-43 από το γλυμφατικό σύστημα, μόλις 3 βδομάδες από την έναρξη της δράσης της. Τα ευρήματα της έρευνας αυτής, ανοίγουν το δρόμο για την αναζήτηση θεραπείας της ALS μέσω του γλυμφατικού συστήματος.
Στην ενίσχυση της δράσης του γλυμφατικού συστήματος «καθαρισμού» στον άνθρωπο, συνεισφέρει ο καλός ύπνος (και μάλιστα φαίνεται ότι ευνοείται ο ύπνος «στο πλάι» αντί ανάσκελα ή μπρούμυτα, κάτι που έχει διαπιστωθεί αλλά δεν έχει εξηγηθεί πλήρως, όμως εκτιμάται ότι έχει να κάνει με την επίδραση της βαρύτητας και τη συμπίεση συγκεκριμένων ιστών στον εγκέφαλο), η άσκηση, η διατροφή με Ω3 λιπαρά και η μετριασμένη ποσότητα αλκοόλ.
Δημοσιευμένη Έρευνα: https://translationalneurodegeneration.biomedcentral.com/...
Έρευνα που συνδέει την άσκηση με την καλή λειτουργία του γλυμφατικού συστήματος: https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/28579942/
Έρευνα που συνδέει την κατανάλωση Ω3 με την καλή λειτουργία του γλυμφατικού συστήματος: https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/27789520/
Έρευνα που συνδέει τη μετριασμένη κατανάλωση αλκοόλ με την καλή λειτουργία του γλυμφατικού συστήματος: https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/29396480/
Εικόνα: Εκδήλωση προβληματικού καθαρισμού της πρωτεΐνης TDP-43 από τον εγκέφαλο ποντικών. (Βλέπε: https://translationalneurodegeneration.biomedcentral.com/...)
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου