Κυριακή 29 Ιανουαρίου 2023

Εντυπωσιακά νέφη Kelvin-Helmholtz στις ΗΠΑ

Ίσως από τις πιο εντυπωσιακές περιπτώσεις νεφών Kelvin-Helmholtz, στις αρχές Ιανουαρίου στην περιοχή Cache Valley, στη Utah των ΗΠΑ. Αυτή η κυματοειδής μορφή που έχουν τα νέφη, δημιουργείται όταν υφίσταται διαφορά ταχυτήτων ανάμεσα σε στρώματα του ίδιου ρευστού (εδώ του αέρα) ή ανάμεσα στη διαχωριστική επιφάνεια δυο διαφορετικών ρευστών. Π.χ. η διαφορά στην ταχύτητα του νερού δημιουργεί τα θαλάσσια κύματα, καθώς τα ανώτερα στρώματα του ρευστού έχουν συγκριτικά μεγαλύτερες ταχύτητες από τα κατώτερα. Το ίδιο συμβαίνει και εδώ, αλλά με τον αέρα. Ο άνεμος ψηλότερα κινείται με μεγαλύτερη ταχύτητα από ότι χαμηλότερα, δημιουργώντας αυτούς τους κυματισμούς. 

 
Επίσης υπάρχει διαφορά στην υγρασία και τη θερμοκρασία ανάμεσα στο κατώτερο (πιο υγρό και ψυχρότερο) και στο ανώτερο (πιο ξηρό και σχετικά θερμότερο) στρώμα αέρα. Για αυτό και το χαμηλότερο στρώμα αποτελείται από μια «θάλασσα» στρωματόμορφης νέφωσης, ενώ το ανώτερο είναι καθαρό και περιέχει μόνο τους κυματισμούς που «σμιλεύονται» από τη διαφορά στην ταχύτητα του ανέμου ανάμεσα στα δυο στρώματα. Μία, αλλά όχι η μόνη, περίπτωση που μπορεί να συναντήσετε τέτοιες ευνοϊκές συνθήκες για το σχηματισμό αυτών των νεφών, είναι μετά από βροχή, κατά το πέρασμα ενός μετώπου. Το κατώτερο ατμοσφαιρικό στρώμα είναι πλέον ικανοποιητικά υγρό και ψυχρότερο και όποτε δεν πνέουν ισχυροί άνεμοι σε αυτό, έχουν παρατηρηθεί αυτά τα νέφη. 
 
Φωτογραφία: Holly Reynolds / Πηγή: https://twitter.com/KSL_Matt
 

 

Σάββατο 28 Ιανουαρίου 2023

Η τεχνητή νοημοσύνη μπορεί να γράφει και "κώδικα"

Το λογισμικό υπάρχει παντού γύρω μας, στο κινητό μας, στα αυτοκίνητα, στην τηλεόραση, κ.α. Επομένως, υπάρχει αυξημένη ανάγκη για προγραμματιστές που θα γράφουν και θα ελέγχουν «κώδικα», δηλαδή προγράμματα τα οποία αποτελούν αυτό που ονομάζουμε «λογισμικό». Θα ήταν ενδιαφέρον και πρακτικό, να είχαμε ένα σύστημα τεχνητής νοημοσύνης, στο οποίο θα περιγράφαμε τι θέλουμε να κάνει το πρόγραμμα που σκεφτόμαστε να κατασκευάσουμε και αυτό να έφτιαχνε το πρόγραμμα. Θα άφηνε «χώρο» για τους επαγγελματίες προγραμματιστές να σκεφτούν σε ένα ανώτερο και πιο αφαιρετικό επίπεδο, αφήνοντας τη γραφή και τον έλεγχο του «κώδικα», σαν να ήταν κάτι «τετριμμένο», σε συστήματα τεχνητής νοημοσύνης.

 
Μια πρώτη εκδοχή ενός τέτοιου συστήματος τεχνητής νοημοσύνης, έφτιαξε η Google μέσω της θυγατρικής της “DeepMind” και ονομάζεται “AlphaCode”. Το σύστημα αυτό, τροφοδοτήθηκε με αναρίθμητες γραμμές έτοιμου κώδικα από το GitHub, και στη συνέχεια «εκπαιδεύτηκε» να μεταφράζει περιγραφές προγράμματος σε κώδικα. Π.χ. θα μπορούσε να πάρει την εντολή «θέλω να φτιάξω ένα πρόγραμμα που να αναγνωρίζει όλους τους ζυγούς αριθμούς από μια λίστα αριθμών» και το σύστημα θα πρέπει να καταλάβει το ζητούμενο και να φτιάξει ένα πρόγραμμα σε Python ή C++ (γλώσσες προγραμματισμού) για να το επιτύχει.
 
Το “AlphaCode” δημιουργεί περίπου 1 εκατομμύριο διαφορετικές εκδοχές προγραμμάτων και τις «φιλτράρει» κρατώντας το καλύτερο 1% από αυτές. Στη συνέχεια τις φιλτράρει περαιτέρω με βάση τα αποτελέσματά τους, ώστε να καταλήξει στο πρόγραμμα που θα είναι το πιθανότερο να εκτελέσει επιτυχώς την εκάστοτε αποστολή. Αυτή τη στιγμή, καταφέρνει να δημιουργήσει επιτυχημένα προγράμματα σε ποσοστό 34%. Αν σας φαίνεται χαμηλό, σκεφτείτε ότι η αμέσως προηγούμενη καλύτερη έκδοση που διαθέταμε ως σήμερα (το Codex, από το μη-κερδοσκοπικό εργαστήριο OpenAI), είχε μονοψήφια ποσοστά επιτυχίας. Η Google δοκίμασε το “AlphaCode” και σε διαγωνισμούς προγραμματιστών, όπου εκεί τα κατάφερνε καλύτερα από τους μισούς σχεδόν προγραμματιστές. 
 
Τα επόμενα βήματα στοχεύουν στην αύξηση της αποτελεσματικότητας αλλά και στη μείωση των πόρων που χρειάζεται για να λειτουργήσει το συγκεκριμένο σύστημα. Από την άλλη, στην έρευνα επισημαίνεται και το μακροπρόθεσμο ρίσκο να αναπτυχθεί κάποιου είδους υπέρ-νοημοσύνη από αυτό το πρόγραμμα, επομένως ένα ακόμη βήμα είναι να τοποθετηθούν και κάποιες δικλείδες ασφαλείας, ακόμη και αν η πιθανότητα φαντάζει μικρή.
 
Δημοσιευμένη Έρευνα: https://www.science.org/doi/10.1126/science.abq1158
 
Περισσότερα για την τεχνητή νοημοσύνη, την υπέρ-νοημοσύνη, τις προκλήσεις, τους κινδύνους, τα οφέλη, τα όρια που θέτει η φύση και άλλα πολλά συναρπαστικά, στον τόμο ΙΙΙ του έργου «Τα φυσικά φαινόμενα», τον οποίο μπορείτε να αποκτήσετε με έκπτωση και μηδενικά έξοδα αποστολής από τη σελίδα μας με ένα μήνυμα! Ρωτήστε μας!
 

 

Παρασκευή 27 Ιανουαρίου 2023

Κεραυνός πέφτει σε φορτηγό στις ΗΠΑ

Εντυπωσιακό βίντεο από τις καταιγίδες που έπληξαν τη Β. Καρολίνα των ΗΠΑ στις 4/1 το πρωί (τοπική ώρα), με κεραυνούς να πέφτουν σε παρκαρισμένο φορτηγάκι και σε μεταλλικό φράχτη επιχείρησης, οι κάμερες ασφαλείας της οποίας κατέγραψαν τα συμβάντα. Παρατηρήστε ότι τα φώτα στο φορτηγάκι ανάβουν μετά τον κεραυνό.
 

Κυριακή 22 Ιανουαρίου 2023

St. Elmo's fire καταγεγραμμένο σε βίντεο

Εντυπωσιακή και σπάνια καταγραφή ιονισμού του αέρα γύρω από αλεξικέραυνο ύψους 100 m, κατά τη διάρκεια ισχυρής καταιγίδας στο Galveston του Texas των ΗΠΑ, στις 29/12/2022. Το βίντεο είναι σε σχετικά γρήγορη κίνηση (παρατηρήστε τα δευτερόλεπτα).

 
Το αμυδρό μπλε-ιώδες φως στην κορυφή του αλεξικέραυνου, ονομάζεται "St. Elmo's fire" και προκαλείται από τους ιονισμούς των μορίων της ατμόσφαιρας καθώς έχει συσσωρευτεί ικανό ηλεκτρικό φορτίο, ώστε τοπικά, το ηλεκτρικό πεδίο να είναι της τάξης των δεκάδων χιλιάδων V/m (Volt ανά μέτρο). Παρατηρήστε ότι μόλις σημειώνεται μία ηλεκτρική εκκένωση σχετικά κοντά στο αλεξικέραυνο (έντονες λάμψεις), υπάρχει πρόσκαιρη αποφόρτιση αλλά πολύ γρήγορα συσσωρεύεται εκ νέου ηλεκτρικό φορτίο προκαλώντας ιονισμούς, την οπτική εκδήλωση των οποίων παρατηρούμε εδώ.
 
Πολύ υψηλές τιμές του ηλεκτρικού πεδίου τοπικά, είναι ικανές να προκαλέσουν ιονισμούς στα μόρια της ατμόσφαιρας (αποβολή/πρόσληψη ηλεκτρονίων από τα μόρια). Το είδος των μορίων που ιονίζονται (άζωτο και οξυγόνο, κυρίως, στη γήινη ατμόσφαιρα), καθορίζει και το χρώμα που βλέπουμε κατά τη διαδικασία (υπό την προϋπόθεση ότι η ενέργεια των φωτονίων που εκπέμπονται αντιστοιχεί στο ορατό φάσμα). Αυτό το αμυδρό φως είναι ευκολότερα ορατό σε σκοτεινές περιοχές και συνοδεύεται και από έναν χαρακτηριστικό ήχο σπινθηρισμών. Το φαινόμενο αυτό προμηνύει πιθανή ηλεκτρική εκκένωση σύντομα κάπου πολύ κοντά στον παρατηρητή! Αν τύχει και το δείτε ή το ακούσετε, καλό θα είναι να προστατευτείτε το συντομότερο δυνατό.
 
Όσο για το περίεργο όνομα του φαινομένου, θεωρείται ότι προήλθε από τον «Άγιο Έλμο», προστάτη των ναυτικών, οι οποίοι παρατηρούσαν παλιά το φαινόμενο αυτό στις αιχμές των καταρτιών τους σε καταιγίδες και το θεωρούσαν «καλό οιωνό».
 
Περισσότερα για όλα τα ατμοσφαιρικά φαινόμενα, με φωτογραφίες, χάρτες, σχήματα, συχνότητες εμφάνισης στη χώρα μας και οδηγίες για το πως να τα αναζητάτε και να τα ξεχωρίζετε, θα βρείτε στον τόμο Ι του έργου «Τα φυσικά φαινόμενα», τον οποίο μπορείτε να αποκτήσετε από τη σελίδα μας με έκπτωση και μηδενικά έξοδα αποστολής με ένα μήνυμα! Ρωτήστε μας!

Σάββατο 21 Ιανουαρίου 2023

Βιο-εμπνευσμένες νανομηχανές προς τα γειτονικά μας άστρα

Από τους πιο οικονομικούς και με σχετικά μεγαλύτερες πιθανότητες επιτυχίας, τρόπους που έχουν προταθεί για τη μη-επανδρωμένη εξερεύνηση εξωπλανητών σε «γειτονικά» πλανητικά συστήματα (όπως π.χ. το Άλφα του Κενταύρου που απέχει 4.2 έτη φωτός από εμάς), είναι η αποστολή πολυάριθμων διαστημικών συσκευών πολύ μικρού μεγέθους και βάρους της τάξης των νανογραμμαρίων ή λιγότερο. Θα μπορούσαμε να στείλουμε τρισεκατομμύρια τέτοιες νανοσυσκευές με σχεδόν μηδενικό κόστος εξόδου από το βαρυτικό πεδίο της Γης (ή περίπου όσο θα κόστιζε η εκτόξευση ενός δορυφόρου βάρους μόλις 1 g).

 
Το πολύ μικρό βάρος αυτών των συσκευών επιτρέπει τη, θεωρητική, επιτάχυνσή τους σε τελικές ταχύτητες που είναι σημαντικό ποσοστό της ταχύτητας του φωτός (π.χ. στο εγχείρημα “Breakthrough Starshot”, η τελική ταχύτητα είναι 20% αυτής του φωτός για κάθε νανοσυσκευή, η οποία μάλιστα, σύμφωνα με τους ερευνητές του εγχειρήματος, ιδανικά μπορεί να ξεπεράσει και το 50% σε επόμενες εκδόσεις, χρησιμοποιώντας ακτινοβόληση από ισχυρά επίγεια laser για μερικά λεπτά, προς το ιστίο που θα διαθέτουν). Το μεγάλο πλήθος αυτών των συσκευών, αυξάνει την πιθανότητα να τα καταφέρει έστω και ένα μικρό ποσοστό αυτών, μέχρι τον εξωπλανήτη του πλανητικού συστήματος που μας ενδιαφέρει, θεωρώντας ότι πολλές άλλες θα καταστραφούν στην πορεία από διάφορες αιτίες (ακόμη και πρόσκρουση με μικροσκοπικούς κόκκους σκόνης στο διαστρικό τους ταξίδι, είναι αρκετή).
 
Τον Δεκέμβριο του 2022, σε δημοσίευση στο επιστημονικό περιοδικό “Astrobiology”, ένας γενετιστής από το Harvard, ο George Church, παρουσιάζει και την εκδοχή των βιο-εμπνευσμένων νανομηχανών (εμπνευσμένων από βιολογικές διεργασίες). Το επιπλέον χαρακτηριστικό τους, πέρα από τις διαφορές που έχουν σε σχέση με την πρόταση του “Breakthrough Starshot”, είναι ότι θα μπορούν να είναι γενετικά τροποποιημένες ώστε να ακτινοβολούν σε συγκεκριμένες συχνότητες. Μια τέτοια συσκευή θα μπορούσε να χρησιμοποιεί βιοφωταύγεια, φθορισμό ή να έχει πολύ μεγάλη ανακλαστικότητα όπως επίσης και να είναι προγραμματισμένη να αντιδρά με συγκεκριμένους τρόπους σε συγκεκριμένα περιβάλλοντα ή ερεθίσματα. Φτάνοντας στον εξωπλανήτη προορισμού, θα μπορούσε να αναπαραχθεί σε αρκετά αντίγραφα, ώστε το συνδυασμένο σήμα από όλη την ομάδα να μπορεί να ανιχνευτεί από τη Γη. Θα αποτελούσε μία βιο-εμπνευσμένη συσκευή von Neumann.
 
Δημοσιευμένη Έρευνα: https://www.liebertpub.com/doi/10.1089/ast.2022.0008
 
Περισσότερα για το “Breakthrough Starshot”, τις συσκευές von Neumann, και άλλα αντίστοιχα εγχειρήματα στα πλαίσια της μεσοπρόθεσμης και μακροπρόθεσμης διαστημικής εξερεύνησης, με σχήματα και λεπτομέρειες, στον συναρπαστικότερο τόμο της τριλογίας «Τα φυσικά φαινόμενα», τον τόμο ΙΙΙ, τον οποίο μπορείτε να αποκτήσετε από τη σελίδα μας με έκπτωση και μηδενικά έξοδα αποστολής, με ένα μήνυμα! Ρωτήστε μας!
 

 

Παρασκευή 20 Ιανουαρίου 2023

Τα οφέλη της βραχύβιας έντονης δραστηριότητας

Σε έρευνα που δημοσιεύτηκε στις 08.12.2022 στο “Nature Medicine”, παρουσιάζονται τα μακροπρόθεσμα αποτελέσματα που έχει η βραχύβια έντονη δραστηριότητα στην καθημερινότητά μας. Παραδείγματα βραχύβιας (με διάρκεια 1–2 λεπτά) άσκησης ενσωματωμένης στην καθημερινότητα είναι ο ταχύς βηματισμός για να προλάβουμε το λεωφορείο ή να πάμε εγκαίρως στη δουλειά ή να ανεβούμε σκαλοπάτια σε μια πολυκατοικία, όπως και άλλα αντίστοιχα. 

 
Πιο συγκεκριμένα, χρησιμοποιήθηκαν δεδομένα από τη Βιοτράπεζα της Αγγλίας με την έρευνα να γίνεται σε 25241 ανθρώπους, με μέση ηλικία τα 62 έτη, οι οποίοι δεν έκαναν συστηματική άσκηση. Παρακολουθήθηκαν για 7 έτη (κατά μέσο όρο), ενώ είχαν μικρές φορητές συσκευές που μετρούσαν την καθημερινή δραστηριότητά τους. Όσοι έκαναν τουλάχιστον 3 τέτοιες βραχύβιες έντονες δραστηριότητες καθημερινά, είχαν μείωση κατά 40% στην πιθανότητα θανάτου από οποιοδήποτε αίτιο (συμπεριλαμβανομένου και του καρκίνου) και 49% μειωμένη πιθανότητα για θάνατο από καρδιαγγειακή νόσο, σε σχέση με αυτούς που είχαν μηδενική δραστηριότητα.
 
Το συμπέρασμα της έρευνας είναι ότι μικρές εξάρσεις δραστηριότητας (ανέβασμα σκάλας, γρήγορο περπάτημα, κ.α.) η οποία είναι ενταγμένη στην καθημερινότητα, μπορεί να συμβάλλει σε σημαντικά μειωμένη θνησιμότητα ανάμεσα σε εκείνους που δεν μπορούν ή δεν θέλουν να ασκηθούν συστηματικά.
 
Δημοσιευμένη Έρευνα: https://doi.org/10.1038/s41591-022-02100-x
 

 

Κυριακή 15 Ιανουαρίου 2023

Εντυπωσιακός ηλιακός πυλώνας στο Illinois των ΗΠΑ

Εντυπωσιακός ηλιακός πυλώνας στο ηλιοβασίλεμα της 26ης Δεκεμβρίου στο Lincoln του Illinois στις ΗΠΑ. Θυμίζουμε ότι η ύπαρξη εξαγωνικών παγοκρυστάλλων ομοιόμορφα προσανατολισμένων, εντός των νεφών (ή ακόμη και στον αέρα, σε πολύ κρύα κλίματα), ώστε η μεγαλύτερη επιφάνειά τους να δρα ως κάτοπτρο για τις ηλιακές ακτίνες, ανακλώντας τις στα μάτια του παρατηρητή, είναι η αιτία για αυτό το όμορφο οπτικό ατμοσφαιρικό φαινόμενο. 

 
Περισσότερα για όλα τα οπτικά ατμοσφαιρικά φαινόμενα, με φωτογραφίες, χάρτες, σχήματα, συχνότητες εμφάνισης στη χώρα μας και οδηγίες για το πως να τα βρίσκετε και να τα ξεχωρίζετε, θα βρείτε στον τόμο Ι του έργου «Τα φυσικά φαινόμενα», τον οποίο μπορείτε να αποκτήσετε από τη σελίδα μας με έκπτωση και μηδενικά έξοδα αποστολής με ένα μήνυμα! Ρωτήστε μας!
 


 

Σάββατο 14 Ιανουαρίου 2023

Υποβρύχια κύματα από το διάστημα

Στη δορυφορική αυτή φωτογραφία, που τράβηξε αστροναύτης στον ISS το περασμένο καλοκαίρι, βλέπουμε εσωτερικά κύματα στο στενό της Μεσσήνης στη νότια Ιταλία, τα οποία κινούνται από δυτικά προς ανατολικά (δεξιά).

 
Τα κύματα αυτά δεν είναι επιφανειακά αλλά δημιουργούνται κάτω από την επιφάνεια της θάλασσας, σε στρωματοποιημένο ρευστό (δηλαδή σε ρευστό, π.χ. νερό, που χωρίζεται σε επίπεδα/στρώματα με διαφορετική πυκνότητα), κάτι που οδηγεί τα διάφορα στρώματα να συμπεριφέρονται ως διαφορετικά/ανεξάρτητα ρευστά. Για παράδειγμα, φανταστείτε ένα ποτήρι με νερό και λάδι ή τους διακοσμητικούς σωλήνες με χρωματιστά υγρά διαφορετικών πυκνοτήτων. Αν τα αναταράξετε, εκτός από το επιφανειακό κύμα, θα δείτε και ξεχωριστά κύματα να δημιουργούνται στις συνοριακές επιφάνειες των διαφορετικών ρευστών.
 
Τα κύματα αυτά μπορεί να έχουν ύψος (υποβρύχια πάντα), εκατοντάδων μέτρων και μήκος δεκάδων ως εκατοντάδων χιλιομέτρων, ενώ κινούνται τόσο οριζόντια (με μικρότερες ταχύτητες από ότι τα επιφανειακά κύματα) αλλά και κάθετα. Μπορούν να γίνουν επικίνδυνα για υποβρύχια. Ο φωτογράφος ήταν σε ευνοϊκή θέση εδώ, καθώς οι φωτεινές ακτίνες από τον Ήλιο, μετά την ανάκλασή τους από την υδάτινη επιφάνεια είχαν κατεύθυνση προς τον ISS.
 
Περισσότερα: https://eol.jsc.nasa.gov/
 

 

Παρασκευή 13 Ιανουαρίου 2023

Kομήτης C/2022 E3 (ZTF)

Ο κομήτης C/2022 E3 (ZTF), αναμένεται να δώσει επιπλέον ενδιαφέρον στο νυχτερινό ουρανό τις επόμενες μέρες και ως τα μέσα Φλεβάρη περίπου. Δεν πρόκειται να είναι σαν τον NEOWISE του 2020, όμως αναμένεται να φτάσει σε φαινόμενο μέγεθος +5 την 1η Φλεβάρη, κάτι που θα τον κάνει οριακά ορατό στο γυμνό μάτι ενός παρατηρητή που θα βρίσκεται σε αρκετά σκοτεινό, αφέγγαρο ουρανό, μακριά από τα φώτα των πόλεων. Σίγουρα με κιάλια ή τηλεσκόπιο θα είναι ένα όμορφο θέαμα. Όμως, ένα πολύ καλό χαρακτηριστικό για αυτόν τον κομήτη, είναι ότι η τροχιά του επιτρέπει τη θέασή του για πολλές ώρες τη νύχτα, καθώς θα είναι σχετικά ψηλά στον ουρανό.

Πού και πότε μπορώ να τον δω; Προς τον βόρειο-βορειοανατολικό ορίζοντα (βλέπε χάρτες, όπου με πράσινο κύκλο είναι η περιοχή όπου θα προσπαθήσετε να βρείτε τον κομήτη και με κόκκινο κύκλο είναι ο πολικός αστέρας), ως το τέλος του Γενάρη. Με τη φάση της νέας Σελήνης να πραγματοποιείται στις 21/1, οι ουρανοί θα είναι σκοτεινοί εκείνες τις νύχτες, αρκεί να επιτρέψει και ο καιρός. 
 
 
Όσο πάμε προς την 1/2, ο κομήτης θα εμφανίζεται όλο και νωρίτερα στο νυχτερινό ουρανό, ενώ θα προσεγγίζει τον πολικό αστέρα (π.χ. βλέπε χάρτη 31/1, 10 το βράδυ, κοιτώντας Β-ΒΑ).
 
 
Από το τέλος Γενάρη θα μπορεί κάποιος να τον δει ήδη από τη δύση του Ηλίου, καθώς θα είναι ψηλά στον ουρανό. Κάτι που ίσως να ενδιαφέρει τους φωτογράφους, είναι ότι προς τις 10/2 θα είναι πολύ κοντά στον Άρη (βλέπε χάρτη 10/2 στις 10 το βράδυ, δεξιά από τον αστερισμό του Ωρίωνα, κοιτώντας δυτικά και ψηλά). Στις 10/2 το φεγγάρι ανατέλλει μετά τις 1030 το βράδυ, επομένως δεν θα αποτελέσει πρόβλημα.
 
 
Ο κομήτης έχει αναπτύξει μια μεγάλη ουρά ιονισμού και ο πυρήνας του περιβάλλεται από μια χαρακτηριστική πράσινη κόμη. Βλέπε φωτογραφίες από τηλεσκόπιο, εδώ: https://twitter.com/Komet123Jager
 
Τροχιά κομήτη, παρατηρήσεις και προβλεπόμενη καμπύλη φωτεινότητας: http://astro.vanbuitenen.nl/comet/2022E3
 
Πηγή χάρτη με την τροχιά του κομήτη: https://twitter.com/AdrianJann.../status/1606378110915592192
 
Πηγή νυχτερινών χαρτών: https://www.timeanddate.com/astronomy/night/
 
Ανατολή και δύση Σελήνης για τις επόμενες μέρες και μήνες: https://www.timeanddate.com/moon/greece/athens?month=1...

Κυριακή 8 Ιανουαρίου 2023

Εντυπωσιακό υπερθέαμα οπτικών φαινομένων στην Ελβετία

Από τις πιο εντυπωσιακές καταγραφές ατμοσφαιρικών οπτικών φαινομένων που έχουμε δει. Συνέβη στις 10/12 στο Zermatt της Ελβετίας. 

 
Μια πανδαισία ατμοσφαιρικών οπτικών φαινομένων, η οποία συμβαίνει σχετικά συχνά σε χιονισμένα βουνά και χιονοδρομικά κέντρα όταν επικρατεί ισχυρός άνεμος με αποτέλεσμα να ανυψώνονται και να αιωρούνται παγοκρύσταλλοι (snow dusting), οι οποίοι διακρίνονται με ευκολία σε αυτό το βίντεο. Αυτοί οι παγοκρύσταλλοι είναι υπεύθυνοι, σε συνδυασμό με το ηλιακό φως, για τον συνδυασμό των οπτικών φαινομένων που βλέπουμε. Το διαφορετικό σχήμα του καθενός, το πλήθος τους, η καθαρότητά τους και οι διαφορετικές γωνίες εισόδου του ηλιακού φωτός σε αυτούς, οδηγούν σε αυτό το υπερθέαμα.
 
Όσοι έχετε τον τόμο Ι από «Τα φυσικά φαινόμενα», στους χάρτες αναγνώρισης των οπτικών φαινομένων, μπορείτε να αναγνωρίσετε όλα τα φαινόμενα στο βίντεο!
 
Βίντεο: Daniel Caron / Πηγή: https://twitter.com/Rainmaker1973
 
Περισσότερα για όλα τα ατμοσφαιρικά οπτικά φαινόμενα, με φωτογραφίες, χάρτες, σχήματα, συχνότητες εμφάνισης στη χώρα μας και οδηγίες για το πως να τα βρίσκετε και να τα ξεχωρίζετε, θα βρείτε στον τόμο Ι του έργου «Τα φυσικά φαινόμενα», τον οποίο μπορείτε να αποκτήσετε από τη σελίδα μας με έκπτωση και μηδενικά έξοδα αποστολής με ένα μήνυμα! Ρωτήστε μας!

Σάββατο 7 Ιανουαρίου 2023

Τιτάνας, Τηθύς και Κρόνος

Ο Τιτάνας (πίσω), η Τηθύς (μπροστά) και τα δαχτυλίδια του Κρόνου, όπως φωτογραφήθηκαν από το Cassini τον Δεκέμβριο του 2011. Ο Τιτάνας είναι ο μεγαλύτερος φυσικός δορυφόρος του Κρόνου και η Τηθύς ο 5ος μεγαλύτερος αυτού.

 
Ο Τιτάνας, έχει ατμόσφαιρα που αποτελείται κυρίως από άζωτο και από ένα μικρό ποσοστό μεθανίου και αιθανίου. Τα τελευταία συνεισφέρουν στη δημιουργία νεφών. Ο δορυφόρος αυτός έχει κύκλο μεθανίου ανάλογο με τον υδρολογικό κύκλο της Γης. Η θερμοκρασία στην επιφάνειά του είναι -180 βαθμοί Κελσίου. Η ακτίνα του είναι μικρότερη από τη μισή της Γης αλλά η επιφανειακή πίεση είναι 50% μεγαλύτερη από τη γήινη.
 
Παρόμοια θερμοκρασία έχει στην επιφάνειά της και η Τηθύς, η οποία εμφανίζεται αρκετά πιο λευκή, έχοντας μεγαλύτερη ανακλαστικότητα λόγω της παγωμένης επιφάνειάς της (και της έλλειψης ατμόσφαιρας).
 
Φωτογραφία: NASA / JPL – CalTech / SSI / Cassini Imaging Team / Jason Major
 

 

Παρασκευή 6 Ιανουαρίου 2023

Οι γρήγορες κινήσεις των ματιών μας, αποκαλύπτουν πολλά

Σε έρευνα επιστημόνων του παν/μιου του Colorado, η οποία δημοσιεύτηκε στα τέλη Νοεμβρίου στο επιστημονικό περιοδικό Current Biology, διαπιστώνεται η επιτυχία μιας μη-επεμβατικής μεθόδου στο να ανακαλύπτει τις επιλογές που κάνει ένας άνθρωπος, λίγο πριν τις κάνει, μέσω της παρατήρησης των κινήσεων στα μάτια του.

 
Στην έρευνα αυτή, τα υποκείμενα κάθισαν μπροστά από μία οθόνη με κάμερα που παρακολουθούσε τις κινήσεις των οφθαλμών τους, ενώ έπρεπε να κάνουν κάποιες επιλογές. Γρήγορες κινήσεις, οι οποίες λαμβάνουν χώρα σε μερικά εκατοστά του δευτερολέπτου, είχαν ιδιαίτερο ενδιαφέρον καθώς η συχνότητά τους αύξανε λίγο πριν κάνουν την επιλογή που είχαν στο μυαλό τους. Μόλις η επιλογή γινόταν, οι κινήσεις των οφθαλμών επέστρεφαν σε μια πιο αργή, μέση ταχύτητα, μέχρι την επόμενη επιλογή.
 
Οι γρήγορες, αυθόρμητες κινήσεις των οφθαλμών, αποκαλύπτουν ασυνείδητες διεργασίες που συμβαίνουν στον εγκέφαλό μας κατά τη διαδικασία της επιλογής. Η πληθώρα πληροφοριών που ανακτήθηκε με αυτή τη μη-επεμβατική μέθοδο, και που υπό άλλες συνθήκες θα χρειαζόταν επεμβατικές μεθόδους με ηλεκτρόδια, ανοίγει έναν νέο δρόμο για την ευκολότερη και γρηγορότερη διάγνωση νευρολογικών ασθενειών όπως η Parkinson.
 
Δημοσιευμένη Έρευνα: https://doi.org/10.1016/j.cub.2022.10.053
 

 

Κυριακή 1 Ιανουαρίου 2023

Καλή Χρονιά!

Ευχόμαστε σε όλους τους φίλους μας, υγεία, αγάπη, ευτυχία, κατάκτηση και διάδοση της γνώσης όπως και αστείρευτη έμπνευση για το νέο έτος!