Σάββατο 31 Αυγούστου 2024

Λιριόδεντρα και δέσμευση άνθρακα

Ερευνητές από τα πανεπιστήμια Cambridge και Jagiellonian (Πολωνία) πραγματοποίησαν μια εξελικτική έρευνα της μικροσκοπικής δομής του ξύλου σε μερικά από τα πιο εμβληματικά δέντρα και θάμνους στον κόσμο χρησιμοποιώντας ηλεκτρονικό μικροσκόπιο σάρωσης χαμηλής θερμοκρασίας (cryo-SEM) και ανακάλυψαν έναν εντελώς νέο τύπο ξύλου σε λιριόδεντρα (συγκεκριμένα οι ποικιλίες Liriodendron tulipifera και Liriodendron chinense). Το σημαντικό στοιχείο αυτής της ανακάλυψης είναι ότι ο συγκεκριμένος τύπος ξύλου μπορεί να βελτιώσει την αποτελεσματικότητα δέσμευσης άνθρακα στα δάση φυτεύοντας λιριόδεντρα. 

 
Τα συγκεκριμένα δέντρα έχουν πολύ μεγαλύτερες μακροΐνες από τα υπόλοιπα δέντρα με σκληρό ξύλο (τα μακροϊνίδια είναι μακριές ίνες ευθυγραμμισμένες σε στρώματα στο δευτερεύον κυτταρικό τοίχωμα του κορμού). Τα λιριόδεντρα προέκυψαν από τα δέντρα μανόλιας πριν από 30-50 εκατομμύρια χρόνια, σε μια περίοδο που υπήρξε ταχεία μείωση του ατμοσφαιρικού διοξειδίου του άνθρακα. Αυτό μπορεί να εξηγήσει γιατί τα δέντρα αυτά είναι εξαιρετικά αποτελεσματικά στην αποθήκευση άνθρακα. Η διευρυμένη δομή των μακροϊνών τους αποτέλεσε εξελικτική προσαρμογή ώστε να μπορούν να συλλαμβάνουν και να αποθηκεύουν ευκολότερα μεγαλύτερες ποσότητες άνθρακα όταν η διαθεσιμότητα αυτού μειώθηκε σημαντικά στην ατμόσφαιρα.
 
Η έρευνα έγινε σε δείγματα από τον βοτανικό κήπο του παν/μιου του Cambridge. Με την ευκαιρία αυτή, οι ερευνητές επισημαίνουν τη διαχρονική αξία και τη συμβολή που έχουν οι βοτανικοί κήποι στη σύγχρονη έρευνα. Αυτή η μελέτη δεν θα ήταν δυνατή χωρίς τη δυνατότητα της επιλογής φυτών και δέντρων μέσα από τη μεγάλη ποικιλία που βρίσκεται στις συλλογές του βοτανικού κήπου του πανεπιστημίου του Cambridge.
 
Δημοσιευμένη Έρευνα: https://nph.onlinelibrary.wiley.com/doi/10.1111/nph.19983
 
Η φωτογραφία από την παραπάνω έρευνα όπου φαίνεται η δομή του ξύλου στο είδος Liriodendron tulipifera με τη βοήθεια ηλεκτρονικού μικροσκοπίου (Jan J Lyczakowski και Raymond Wightman - Ερευνητές)
 
Περισσότερα για τις εξελίξεις στην Επιστήμη και την Τεχνολογία τόσο στο άμεσο αλλά και στο βαθύ μέλλον, στον τόμο ΙΙΙ του έργου «Τα φυσικά φαινόμενα» (εκδόσεις «Οσελότος»), τον οποίο μπορείτε να αποκτήσετε και από τη σελίδα μας με έκπτωση και μηδενικά έξοδα αποστολής με ένα μήνυμα! Ρωτήστε μας!
 

 

Παρασκευή 30 Αυγούστου 2024

Τροποποιήσιμοι παράγοντες κινδύνου για εμφάνιση άνοιας

Σε μια πολύ σημαντική δημοσίευση που έγινε στις 31/7 στο επιστημονικό περιοδικό “The Lancet”, αναφέρεται ότι με βάση όλες τις τελευταίες έρευνες πάνω στην άνοια, σχεδόν στις μισές περιπτώσεις θα μπορούσε να είχε αποφευχθεί η εμφάνισή της και αυτό είναι ένα αρκετά ελπιδοφόρο νέο. Αυτό διότι το 45% των παραγόντων που οδηγούν σε αυτήν είναι τροποποιήσιμοι, δηλαδή, εν ολίγοις, είναι στο χέρι μας. Το γράφημα που υπάρχει σε αυτήν την έρευνα παρουσιάζεται παρακάτω και έχει μεταφραστεί στα ελληνικά από τη σελίδα μας, διατηρώντας παράλληλα και την αρχική αγγλική ορολογία.

 
Κάποιοι από τους εν δυνάμει τροποποιήσιμους παράγοντες κινδύνου για εμφάνιση άνοιας που επισημαίνονται στην έρευνα, είναι η ελλιπής εκπαίδευση, απώλεια ακοής, υπέρταση, κάπνισμα, παχυσαρκία, κατάθλιψη, καθιστική ζωή, διαβήτης, υπερβολική κατανάλωση αλκοόλ, εγκεφαλική βλάβη από τραύμα, ατμοσφαιρική ρύπανση, κοινωνική απομόνωση, απώλεια όρασης χωρίς θεραπεία, υψηλή χοληστερόλη LDL κ.α.
 
Δημοσιευμένη Έρευνα: https://www.thelancet.com/.../PIIS0140-6736(24.../abstract
 
Περισσότερα για τις εξελίξεις στην Επιστήμη και την Τεχνολογία τόσο στο άμεσο αλλά και στο βαθύ μέλλον, στον τόμο ΙΙΙ του έργου «Τα φυσικά φαινόμενα» (εκδόσεις «Οσελότος»), τον οποίο μπορείτε να αποκτήσετε και από τη σελίδα μας με έκπτωση και μηδενικά έξοδα αποστολής με ένα μήνυμα! Ρωτήστε μας!
 

 

Κυριακή 25 Αυγούστου 2024

Πρόσκρουση μετεωρίτη στη Σελήνη καταγράφει Ιάπωνας αστροφωτογράφος

Στο βίντεο αυτό φαίνεται η πρόσκρουση ενός μετεωρίτη στην επιφάνεια της Σελήνης. Μια και η Σελήνη δεν έχει ατμόσφαιρα όπως η Γη, δεν υπάρχει κάποιο ορατό ίχνος πριν την πρόσκρουση του αντικειμένου στο σεληνιακό έδαφος. Η συγκεκριμένη λήψη έγινε με τηλεσκόπιο, από Ιάπωνα ερασιτέχνη αστρονόμο, στην περιοχή Hiratsuka της Ιαπωνίας, στις 30/7. Εικάζεται ότι πρόκειται από μετέωρο της τρέχουσας «βροχής των Άλφα Αιγοκερίδων».

 
Πολλά περισσότερα για τα μετέωρα, τους αστεροειδείς, τους κομήτες, τη συχνότητα εμφάνισής τους, τον κίνδυνο σύγκρουσής τους με την Γη, τις «καταιγίδες μετεώρων» που αναμένονται στο μέλλον, με χάρτες, εικόνες, διαγράμματα κ.α. στις σελ. 59 και 68 του τόμου ΙΙ αλλά και στον τόμο ΙΙΙ του έργου «Τα φυσικά φαινόμενα» τους οποίους μπορείτε να αποκτήσετε με έκπτωση και μηδενικά έξοδα αποστολής από τη σελίδα μας με ένα μήνυμα! Ρωτήστε μας!

Σάββατο 24 Αυγούστου 2024

Έγκαιρη διάγνωση Alzheimer με αιματολογική εξέταση

Σε δημοσίευση στο ιατρικό περιοδικό JAMA στις 28/7, παρουσιάζεται ένα νέο διαγνωστικό εργαλείο για την πρώιμη διάγνωση της νόσου Alzheimer το οποίο είναι 91% ακριβές σε σχέση με τη διάγνωση από εξειδικευμένους γιατρούς (73%). Πρόκειται για αιματολογική εξέταση (ονομάζεται APS2 (Amyloid Probability Score 2)) που ανιχνεύει 2 συγκεκριμένους τύπους πρωτεϊνών που συσσωρεύονται σταδιακά στον εγκέφαλο των ασθενών.
 
Η έρευνα έγινε σε 1213 ανθρώπους με μέσο όρο ηλικίας τα 74 έτη. Το 23% αυτών είχαν αρχίσει να παρατηρούν σημάδια επιδείνωσης της πνευματικής τους διαύγειας, το 44% είχε ελαφρά γνωστική δυσλειτουργία, ενώ το 33% είχε άνοια. 
 
Η πρόοδος που έχει σημειωθεί όσο αφορά τη φαρμακευτική αγωγή που επιβραδύνει τη νόσο Alzheimer όταν αυτή διαγνωστεί εγκαίρως, ωθεί την ανάπτυξη διαγνωστικών εργαλείων όπως αυτό, τα οποία ανιχνεύουν νωρίς τη νόσο με ευκολία και ακρίβεια. Ωστόσο, όπως επισημαίνουν οι ερευνητές, αυτό το τεστ είναι ένα ακόμη σημαντικό εργαλείο για πρώιμη διάγνωση και ότι από μόνο του δεν είναι αρκετό για τη διάγνωση αυτής της νόσου.
 
Δημοσιευμένη Έρευνα: https://jamanetwork.com/journals/jama/fullarticle/2821669
 
Περισσότερα για τις εξελίξεις στην Επιστήμη και την Τεχνολογία τόσο στο άμεσο αλλά και στο βαθύ μέλλον, θα βρείτε στον συναρπαστικό τόμο ΙΙΙ του έργου «Τα φυσικά φαινόμενα» (εκδόσεις «Οσελότος»), τον οποίο μπορείτε να αποκτήσετε από τη σελίδα μας με έκπτωση και μηδενικά έξοδα αποστολής με ένα μήνυμα! Ρωτήστε μας!
 

 

Παρασκευή 23 Αυγούστου 2024

Εντυπωσιακός σίφωνας μεγάλης διαμέτρου στην Αλαμπάμα των ΗΠΑ

Εντυπωσιακό σκηνικό με υδροσίφωνα μεγάλης διαμέτρου, πιθανόν μεσοκυκλωνικό, καταγράφηκε στην περιοχή Bellefontaine, στην Αλαμπάμα των ΗΠΑ στις 24/7.

 
Ο υδροσίφωνας (ή σίφωνας θαλάσσης) είναι ασθενέστερος από τον σίφωνα ξηράς, ενώ ο μηχανισμός δημιουργίας του είναι λίγο διαφορετικός. Φυσικά, υπάρχει και η περίπτωση δημιουργίας του, σπανιότερα όμως, με τον ίδιο μηχανισμό με τον σίφωνα ξηράς, οπότε ένας τέτοιος υδροσίφωνας είναι ισχυρότερος (και αποκαλείται tornadic waterspout ή μεσοκυκλωνικός υδροσίφωνας, κάτι που φαίνεται να ισχύει στην συγκεκριμένη περίπτωση).
 
Δημιουργείται κάτω από νέφη TCu (Towering Cumulus, πυργοειδείς σωρείτες), Cb (Cumulonimbus, σωρειτομελανίες) αλλά έχει καταγραφεί και με Cu (Cumulus, σωρείτες). Σε γενικές γραμμές είναι μικρότερος σε διαστάσεις σε σχέση με εκείνον της ξηράς και συνοδεύεται από μικρότερες ταχύτητες ανέμου. Υδροσίφωνες παρατηρούνται και στις θάλασσες της χώρας μας και σε σχετικά μεγάλη συχνότητα καταγράφονται σε Ρόδο, Κέρκυρα και στις ακτές της βόρειας Κρήτης.
 
Φωτογραφία: April Givens --- Πηγή: https://x.com/WKRGEd
 
Περισσότερα για τους σίφωνες ξηράς και θαλάσσης, τους κονιορτοστρόβιλους, τους νεφοστρόβιλους, κ.α, με χάρτες, διαγράμματα, πίνακες και εντυπωσιακές εικόνες από τη χώρα μας και το εξωτερικό, θα βρείτε στον τόμο Ι του έργου «Τα φυσικά φαινόμενα» (εκδόσεις «Οσελότος»), τον οποίο μπορείτε να αποκτήσετε από τη σελίδα μας με έκπτωση και μηδενικά έξοδα αποστολής! Ρωτήστε μας!
 

 

Κυριακή 18 Αυγούστου 2024

Εντυπωσιακή καταγραφή κεραυνού

Ίσως ένα από τα πλέον εντυπωσιακά στιγμιότυπα που έχουν καταγραφεί κατά τη διάρκεια καταιγίδας. Το συγκεκριμένο είναι από την περιοχή Cherryville, στη βόρεια Καρολίνα των ΗΠΑ στις 23/7 και δείχνει κεραυνό να έχει μόλις χτυπήσει δέντρο. Παρατηρήστε τους σπινθήρες που πετάγονται από ό,τι αγώγιμο υπάρχει τριγύρω όπως την αγώγιμη περίφραξη. Αυτό καταδεικνύει τον θανατηφόρο κίνδυνο που διατρέχει κάποιος όταν είναι ακάλυπτος κατά τη διάρκεια καταιγίδας, ακόμη και αν ο κεραυνός δεν τον χτυπήσει αλλά πέσει σχετικά κοντά του. Το τεράστιο ηλεκτρικό φορτίο που μεταφέρεται στο έδαφος από την εκκένωση, σε πολύ μικρό χρόνο, διαχέεται προς κάθε κατεύθυνση με τη μεγαλύτερη πιθανότητα να έχουν οι πιο αγώγιμες διαδρομές (χωρίς αυτό να σημαίνει ότι οι μη-αγώγιμες είναι «ασφαλείς» καθώς το ηλεκτρικό φορτίο είναι ιδιαίτερα μεγάλο – δείτε περισσότερα παρακάτω, στο άρθρο προστασίας από τους κεραυνούς).

 
Φωτογραφία: Sharon Mitchell --- Πηγή και βίντεο: https://x.com/wxbrad/status/1816133660690592248
 
Άρθρο προστασίας από τους κεραυνούς: https://antisimvatikos.blogspot.com/2019/02/blog-post_3.html
 
Περισσότερα για όλα τα γνωστά, άγνωστα, εντυπωσιακά καιρικά και ατμοσφαιρικά φαινόμενα, με χάρτες, διαγράμματα, φωτογραφίες (από την Ελλάδα και το εξωτερικό) και απλή επιστημονική εξήγηση, στον τόμο Ι του έργου «Τα φυσικά φαινόμενα» (εκδόσεις «Οσελότος»), τον οποίο μπορείτε να αποκτήσετε από τη σελίδα μας με έκπτωση και μηδενικά έξοδα αποστολής με ένα μήνυμα! Ρωτήστε μας!
 

 

Σάββατο 17 Αυγούστου 2024

Κεραυνός σε δέντρο στην Tampa

Ένας ακόμη λόγος για να μην αναζητάτε καταφύγιο κάτω από δέντρα, κατά τη διάρκεια μιας καταιγίδας, παρουσιάζεται σε αυτό το βίντεο κοντά στην πόλη Tampa της Florida των ΗΠΑ, στις 24/7. Κεραυνός πέφτει σε δέντρο και καταγράφεται από την κάμερα ασφαλείας του διπλανού σπιτιού. Η σχεδόν στιγμιαία εξάτμιση των υγρών στο εσωτερικό του δέντρου, έχει «εκρηκτικές» συνέπειες, με τον κορμό του να διογκώνεται και να εκρήγνυται, κομματιάζοντας και αποβάλλοντας το εξωτερικό του περίβλημα. Επίσης παρατηρήστε πως το κανάλι πλάσματος του κεραυνού παρασύρεται από τον άνεμο στις διαδοχικές εκκενώσεις που λαμβάνουν χώρα τάχιστα. Αυτή είναι και η αρχή δημιουργίας του «κεραυνού-κορδέλα» (ribbon lightning), όπως αυτός αποτυπώνεται σε ορισμένες φωτογραφίες (π.χ. https://flic.kr/p/2m7mNRS)

 
Άρθρο προστασίας από τους κεραυνούς: https://antisimvatikos.blogspot.com/2019/02/blog-post_3.html
 
Βίντεο από Brian Rose / Πηγή: https://x.com/WeatherProf
 
Περισσότερα για όλα τα γνωστά, άγνωστα, εντυπωσιακά καιρικά και ατμοσφαιρικά φαινόμενα, με χάρτες, διαγράμματα, φωτογραφίες (από την Ελλάδα και το εξωτερικό) και απλή επιστημονική εξήγηση, στον τόμο Ι του έργου «Τα φυσικά φαινόμενα» (εκδόσεις «Οσελότος»), τον οποίο μπορείτε να αποκτήσετε από τη σελίδα μας με έκπτωση και μηδενικά έξοδα αποστολής με ένα μήνυμα! Ρωτήστε μας!

Παρασκευή 16 Αυγούστου 2024

Ιριδίζον pileus

Αν βρεθείτε ποτέ στη σκιά ενός κοντινού αναπτυσσόμενου νέφους, το οποίο έχει «καπέλο» από πάνω και τον ήλιο να είναι σε κατάλληλη γωνία πίσω από αυτό, τότε μπορεί να δείτε αυτό το πανέμορφο, ψυχεδελικό σκηνικό. Αυτή η λήψη έγινε στο Buescher State Park, στο Τέξας των ΗΠΑ στις 22/7.

 
Αυτός ο ιριδισμός συμβαίνει στην κορυφή ενός αναπτυσσόμενου (εν δυνάμει καταιγιδοφόρου) νέφους και συγκεκριμένα στο νέφος pileus* (το νέφος που μοιάζει με «καπέλο» πάνω από το σκούρο νέφος) το οποίο έχει δημιουργηθεί στην κορυφή του. Η κατάλληλη θέση του ήλιου πίσω από το νέφος, σε σχέση με τον παρατηρητή, βοηθά στη δημιουργία των ιριδισμών. 
 
Οι συγκεκριμένοι ιριδισμοί είναι ένα φαινόμενο περίθλασης που προκαλείται από ομοιόμορφα μικροσκοπικά σταγονίδια ή παγοκρυστάλλους που διασκορπίζουν το φως, αναλύοντάς το παράλληλα, στα διάφορα χρώματα (μήκη κύματος) που βλέπουμε εδώ. Αν οι κρύσταλλοι του νέφους είναι μεγαλύτεροι, τότε οδηγούμαστε στην κατηγορία των οπτικών φαινομένων που ανήκει η άλως, τα παρήλια και άλλα αντίστοιχα φαινόμενα διάθλασης που έχουμε δει κατά καιρούς σε αναρτήσεις μας.
 
*Τα νέφη pileus είναι βραχύβια και δημιουργούνται πάνω από αναπτυσσόμενα, εν δυνάμει καταιγιδοφόρα νέφη. Το ισχυρό ανοδικό ρεύμα των τελευταίων ωθεί σε ανύψωση την σχετικά υγρή αέρια μάζα πάνω από αυτά, μέχρι να συμπυκνωθεί, δημιουργώντας αυτό το, εντυπωσιακό πολλές φορές, «καπέλο». Η εμφάνισή του, είναι συχνά, αλλά όχι απόλυτα, οιωνός ισχυρών καταιγίδων, καθώς υποδεικνύει την ύπαρξη ισχυρών ανοδικών ρευμάτων.
 
Πηγή: Jansen Myers -- https://x.com/jansenmyers
 
Στον τόμο Ι του έργου «Τα φυσικά φαινόμενα» (εκδόσεις «Οσελότος»), μπορείτε να δείτε φωτογραφίες με αυτά και άλλα εντυπωσιακά, σπάνια αλλά και άγνωστα φαινόμενα, από την Ελλάδα και το εξωτερικό, με λεπτομερείς εξηγήσεις και σχήματα για το πώς δημιουργούνται και πώς να τα αναζητάτε. Αποκτήστε τον από τη σελίδα μας με έκπτωση και μηδενικά έξοδα αποστολής με ένα μήνυμα! Ρωτήστε μας!
 

 

Κυριακή 11 Αυγούστου 2024

Νέφος-οπή με οριζόντιο τόξο

Στις 7/7, ο Andrew Ols οδηγούσε στο Huntsville, στην Αλαμπάμα των ΗΠΑ και του έκανε ιδιαίτερη εντύπωση το συγκεκριμένο ατμοσφαιρικό οπτικό φαινόμενο. Χωρίς να ξέρει τι είναι, το φωτογράφισε και το ανέβασε στον λογαριασμό του στο twitter. Οι φίλοι που μας ακολουθούν αλλά και όσοι έχουν τον τόμο Ι από τα «Φυσικά φαινόμενα» γνωρίζουν ότι πρόκειται για «νέφος-οπή» (fallstreak hole/cloud) με την «κουρτίνα» των παγοκρυστάλλων που φαίνεται στο κέντρο της οπής, να βρίσκεται στην κατάλληλη θέση/γωνία ως προς τον ήλιο (ο οποίος βρίσκεται πολύ ψηλά στον ουρανό), ώστε να δημιουργείται και τμήμα οριζόντιου τόξου (circumhorizontal arc) στην περιοχή εκείνη.

 
Το «νέφος-οπή» παρατηρείται με νέφη που ανήκουν στην κατηγορία των υψισωρειτών ή θυσανοσωρειτών (Altocumulus ή Cirrocumulus) και δημιουργείται όταν υπάρξει κάποιο αίτιο (π.χ. πυρήνες συμπύκνωσης από τα αέρια διερχόμενου αεροπλάνου, αλλά και πρόσκαιρες μεταβολές στην πίεση τοπικά, λόγω του αεροδυναμικού σχήματος των πτερυγίων του, τα οποία προκαλούν απότομη αδιαβατική εκτόνωση και ψύξη κατά 20 βαθμούς Κελσίου περίπου), που θα οδηγήσει σταδιακά σε μαζική ψύξη τα υπέρψυχρα μικροσταγονίδια των νεφών τα οποία, ως τότε, ελλείψει πυρήνων συμπύκνωσης/παγοποίησης θα βρίσκονται ακόμη σε υγρή κατάσταση, παρόλο που η θερμοκρασία σε εκείνο το ύψος (μια ενδεικτική τιμή είναι γύρω στους -15 βαθμούς Κελσίου) είναι κάτω από το σημείο πήξης του νερού.
 
Για το οριζόντιο τόξο, οι ακτίνες του ήλιου θα πρέπει να εισέλθουν στους εξαγωνικούς παγοκρυστάλλους των νεφών με μεγάλη γωνία, άνω των 58 μοιρών σε σχέση με τον ορίζοντα του παρατηρητή. Υπό αυτές τις προϋποθέσεις, οριζόντιο τόξο μπορούμε να δούμε και στη χώρα μας από τα τέλη Απριλίου ως και τον Αύγουστο. Αυτό το οπτικό φαινόμενο, ξεχωρίζει από το γεγονός ότι συνήθως έχει πολύ έντονα χρώματα (τα εντονότερα και εντυπωσιακότερα που θα δείτε σε οπτικό φαινόμενο), κάτι που προκαλείται από τη (διπλή) διάθλαση των ηλιακών ακτίνων από κάθετες, μεταξύ τους, πλευρές (την πλαϊνή και την κατώτερη) του παγοκρυστάλλου. Το οριζόντιο τόξο μπορεί να έχει σχετικά μεγάλο μήκος (εφόσον υπάρχουν νέφη) και παρουσιάζει μικρή καμπυλότητα (για αυτό λέγεται και οριζόντιο).
 
Πηγή: Andrew Ols / https://x.com/Andrewols
 
Στον τόμο Ι του έργου «Τα φυσικά φαινόμενα» (εκδόσεις «Οσελότος»), μπορείτε να δείτε φωτογραφίες με διάφορα εντυπωσιακά ή και άγνωστα, στο ευρύ κοινό, φυσικά φαινόμενα, από την Ελλάδα και το εξωτερικό, με λεπτομερείς εξηγήσεις και σχήματα για το πώς δημιουργούνται αλλά και πώς να τα αναζητάτε. Αποκτήστε τον από τη σελίδα μας με έκπτωση και μηδενικά έξοδα αποστολής, με ένα μήνυμα! Ρωτήστε μας!
 

 

Σάββατο 10 Αυγούστου 2024

Νανορομπότς εναντίον καρκίνου

Ερευνητές στο ινστιτούτο Karolinska της Σουηδίας, κατασκεύασαν νανορομπότς που καταστρέφουν τα καρκινικά κύτταρα σε ποντίκια. Η έρευνά τους δημοσιεύτηκε την 1/7 στο επιστημονικό περιοδικό “Nature nanotechnology”. Η διαφορά (και ταυτόχρονα η επιτυχία) της συγκεκριμένης προσέγγισης είναι ότι η δραστική ουσία είναι κρυμμένη σε μια νανοκατασκευή από DNA και αποκαλύπτεται δρώντας μόνο όταν βρεθεί στο περιβάλλον των καρκινικών κυττάρων. Με αυτόν τον τρόπο, δεν επηρεάζονται τα υγιή κύτταρα.

 
Για να το επιτύχουν αυτό, χρησιμοποιούν το γεγονός ότι το περιβάλλον των καρκινικών κυττάρων είναι συνήθως όξινο με pH γύρω στο 6.5. Αυτό αποτελεί και τον «διακόπτη» που ενεργοποιεί τα νανορομπότς ώστε να αποκαλύψουν τη δραστική ουσία για να εξολοθρεύσουν τα καρκινικά κύτταρα. Το αποτέλεσμα στα ποντίκια ήταν 70% μείωση στην ανάπτυξη του όγκου. Η συνέχεια είναι προφανής, στοχεύοντας στην εξέλιξη αυτής της θεραπείας, ώστε να προσαρμοστεί στην αντιμετώπιση του καρκίνου στον άνθρωπο.
 
Δημοσιευμένη Έρευνα: https://www.nature.com/articles/s41565-024-01676-4
 
Εικόνα από την παραπάνω έρευνα, με τον κύκλο να υποδεικνύει τη θέση του καρκινικού όγκου σε ποντίκι, μετά από την ένεση με τα νανορομπότς.
 
Περισσότερα για τις εξελίξεις στην Επιστήμη και την Τεχνολογία τόσο στο άμεσο αλλά και στο βαθύ μέλλον, στον τόμο ΙΙΙ του έργου «Τα φυσικά φαινόμενα» (εκδόσεις «Οσελότος»), τον οποίο μπορείτε να αποκτήσετε από τη σελίδα μας με έκπτωση και μηδενικά έξοδα αποστολής με ένα μήνυμα! Ρωτήστε μας!
 

 

Παρασκευή 9 Αυγούστου 2024

Στοχευμένη χορήγηση φαρμάκων με νανοσωματίδια και υπέρηχους

Η συμβατική χορήγηση φαρμάκων στον ασθενή, πέρα από τα οφέλη, έχει και κάποια μειονεκτήματα όπως τις αχρείαστα μεγάλες δόσεις (σε κάποιες περιπτώσεις, ώστε να φτάσει η απαιτούμενη δόση εκεί που την χρειάζεται ο οργανισμός) και τις παρενέργειες ως αποτέλεσμα αυτών. Θα ήταν ιδανικό να υπήρχε ένας τρόπος να μεταφέρουμε την απαραίτητη δόση ακριβώς στο σημείο ή στο όργανο που τη χρειαζόμαστε. Αυτό θα μείωνε κατά πολύ την απαιτούμενη δόση, θα ελάττωνε τις παρενέργειες και θα ήταν άκρως αποτελεσματικό. Αυτό ακριβώς πραγματεύεται η έρευνα που δημοσιεύτηκε στις 19/6 στο επιστημονικό περιοδικό “Frontiers in Molecular Biosciences”.

 
Η στοχευμένη χορήγηση φαρμάκων μέσω νανοσωματιδίων και εστιασμένων υπέρηχων αναδύεται ως μια μη επεμβατική και αποτελεσματική ενέργεια για τη «χειρουργικής ακρίβειας» απελευθέρωση του φαρμάκου ακριβώς εκεί που χρειάζεται. Το φάρμακο μεταφέρεται σε νανοσωματίδια (νανοφορείς) της τάξης των εκατοντάδων νανομέτρων. Αν και μέχρι σήμερα δεν είχε καθοριστεί ποιοι νανοφορείς και παράμετροι υπερήχων μπορούν να παρέχουν αποτελεσματική και ασφαλή απελευθέρωση, στην παρούσα έρευνα φαίνεται πως οι νανοφορείς υπερφθοράνθρακα (PFCs) έχουν τη δυνατότητα να επιτύχουν αυτούς τους στόχους. Η έρευνα προσανατολίζεται στη χρήση εξαιρετικά σταθερών πυρήνων υπερφθοράνθρακα οι οποίοι απελευθερώνουν με ασφάλεια και ακρίβεια το φάρμακο, όταν ενεργοποιούνται με εστιασμένους υπέρηχους χαμηλής συχνότητας (~300 kHz). 
 
Ήδη έχει γίνει επίδειξη αυτής της τεχνικής σε πρωτεύοντα θηλαστικά πλην του ανθρώπου. Το επόμενο βήμα θα είναι η επιβεβαίωση της αποτελεσματικότητας της τεχνικής αυτής σε δοκιμές σε ανθρώπους (εθελοντές).
 
Δημοσιευμένη Έρευνα: https://www.frontiersin.org/.../fmolb.2024.1408767/full
 
Φωτογραφία: https://flic.kr/p/orEB9f
 
Περισσότερα για τις εξελίξεις στην Επιστήμη και την Τεχνολογία τόσο στο άμεσο αλλά και στο βαθύ μέλλον, θα βρείτε στον συναρπαστικό τόμο ΙΙΙ του έργου «Τα φυσικά φαινόμενα» (εκδόσεις «Οσελότος»), τον οποίο μπορείτε να αποκτήσετε από τη σελίδα μας με έκπτωση και μηδενικά έξοδα αποστολής με ένα μήνυμα! Ρωτήστε μας!
 

 

Κυριακή 4 Αυγούστου 2024

Τα νυχτερινά φωτεινά νέφη από τον ISS

Η «μαγεία» των νυχτερινών φωτεινών νεφών (ή νυχαυγών νεφών, noctilucent clouds ή NLCs συντομογραφικά στα αγγλικά) όπως καταγράφηκαν στις 4/7 από τον ISS (Διεθνή Διαστημικό Σταθμό). Χαμηλά στον ορίζοντα, η ατμοσφαιρική σκέδαση του φωτός του ήλιου που βρίσκεται κάτω από τον ορίζοντα και ετοιμάζεται να «ανατείλει» για τον ISS, δίνει την ερυθρή απόχρωση που παρατηρείτε. Επίσης, διακρίνονται και οι κορυφές κάποιων νεφών. Στην κορυφή της φωτογραφίας που ελήφθη από τον αστροναύτη Matthew Dominick, βρίσκεται ο φυσικός μας δορυφόρος.

 
Τα νυχτερινά φωτεινά νέφη τα έχουμε δει και σε παλαιότερες αναρτήσεις μας. Πρόκειται για ένα στρώμα αραιών νεφών που βρίσκεται σε πολύ μεγαλύτερο ύψος, γύρω στα 80 km, σε σχέση με τα γνώριμα νέφη της τροπόσφαιρας (~10-15 km) με τα οποία είμαστε όλοι εξοικειωμένοι. Είναι ορατά σε σχετικά μεγάλα γεωγραφικά πλάτη (μεταξύ 50o και 70o), το καλοκαίρι μετά τη δύση του Ηλίου. Τα νέφη αυτά φωτίζονται από τον ήλιο, ενώ αυτός βρίσκεται κάτω από τον ορίζοντα και αποκτούν ένα χαρακτηριστικό μπλε χρώμα, λόγω της απορρόφησης του ερυθρού μέρους του ορατού φάσματος του ηλιακού φωτός από το όζον της στρατόσφαιρας.
 
Χρειάζονται ιδιαίτερα χαμηλές θερμοκρασίες για να σχηματιστούν (από –120 βαθμούς Κελσίου και χαμηλότερα), ώστε να ευνοείται η ύπαρξη παγοκρυστάλλων διαμέτρου ~0.1 μικρομέτρων. Επίσης, θα πρέπει να υφίστανται υδρατμοί (προερχόμενοι από χαμηλότερα ατμοσφαιρικά στρώματα ενδεχομένως με την ανυψωτική βοήθεια ατμοσφαιρικών βαρυτικών κυμάτων ή από αντιδράσεις υδροξυλίου με μεθάνιο) και πυρήνες συμπύκνωσης (π.χ. σκόνη από μετέωρα ή από ηφαίστεια).
 
Σπανίως εμφανίζονται και σε χαμηλότερα γεωγραφικά πλάτη. Μια τέτοια περίπτωση ήταν και το 2021 όπου εμφανίστηκαν μέχρι τις 38 μοίρες γεωγραφικού πλάτους, οπότε καταγράφηκαν στη Βαλένθια της Ισπανίας αλλά και στη χώρα μας για πρώτη φορά (βλέπε: https://antisimvatikos.blogspot.com/2021/07/nlcs.html).
 
Φωτογραφία: Matthew Dominick / https://x.com/dominickmatthew
 
Περισσότερα για αυτά τα νέφη, όπως και για αναρίθμητα άλλα φαινόμενα στην ατμόσφαιρα της Γης και όχι μόνο, θα βρείτε στον τόμο Ι του έργου «Τα φυσικά φαινόμενα» (εκδόσεις «Οσελότος»), τον οποίο μπορείτε να αποκτήσετε με έκπτωση και μηδενικά έξοδα αποστολής από τη σελίδα μας! Ρωτήστε μας!
 

 

Σάββατο 3 Αυγούστου 2024

Η Ανθή και το δαχτυλίδι της

Γνωρίστε την Ανθή! Αποτελεί έναν από τους 146 γνωστούς, μέχρι σήμερα, φυσικούς δορυφόρους του Κρόνου. Είναι μικροσκοπική καθώς η διάμετρός της δεν ξεπερνά τα 1.8 km. Η τροχιά της βρίσκεται ανάμεσα στις τροχιές του Μίμα και του Εγκέλαδου, γύρω στα 200000 km μακριά από τον Κρόνο. Η Ανθή μαζί με άλλα δυο μικροσκοπικά φεγγάρια, τη Μεθώνη και την Παλλήνη, εκτιμάται ότι είναι κομμάτια που αποσπάστηκαν από τον Μίμα ή τον Εγκέλαδο. Κατά μία άλλη θεωρία, αυτοί οι 5 δορυφόροι είναι μέρος ενός σμήνους που έτυχε να βρεθεί κοντά στον πλανήτη παλιότερα.

 
Ένα άλλο χαρακτηριστικό της Ανθής είναι ότι έχει το δικό της «δαχτυλίδι». Το αμυδρό μερικό δαχτυλίδι που φαίνεται να τη συνοδεύει στη φωτογραφία, εικάζεται ότι τροφοδοτείται από απόσπαση υλικού από αυτήν λόγω πρόσκρουσης μικρομετεωριτών στην επιφάνειά της. Η συγκεκριμένη φωτογραφία της Ανθής, ελήφθη από τη διαστημική συσκευή “Cassini” στις 3/7/2008.
 
Φωτογραφία: NASA / JPL – CalTech / SSI / Jason Major - https://x.com/JPMajor
 
Περισσότερα για την αστρονομία και την αστροφυσική όπως και για την εξερεύνηση του διαστήματος, θα βρείτε στους τόμους ΙΙ και ΙΙΙ του έργου «Τα φυσικά φαινόμενα» (εκδόσεις «Οσελότος»), τους οποίους μπορείτε να αποκτήσετε από τη σελίδα μας με έκπτωση και μηδενικά έξοδα αποστολής με ένα μήνυμα! Ρωτήστε μας!
 

 

Παρασκευή 2 Αυγούστου 2024

Ιριδισμοί σε pileus στην Αλαμπάμα των ΗΠΑ

Ένα υπέροχο, ατμοσφαιρικό οπτικό φαινόμενο απαθανατίστηκε στη βόρεια Αλαμπάμα των ΗΠΑ στις 4/7. Πρόκειται για ιριδισμό ο οποίος συμβαίνει στην κορυφή ενός αναπτυσσόμενου καταιγιδοφόρου νέφους και συγκεκριμένα στο νέφος pileus* (το νέφος που μοιάζει με «στρογγυλό καπέλο» πάνω από το σκούρο νέφος) το οποίο έχει δημιουργηθεί στην κορυφή του. Η κατάλληλη θέση του ήλιου πίσω από το νέφος, σε σχέση με τον παρατηρητή, βοηθά στη δημιουργία των ιριδισμών. 

 
Οι συγκεκριμένοι ιριδισμοί είναι ένα φαινόμενο περίθλασης που προκαλείται από μικροσκοπικά σταγονίδια ή παγοκρυστάλλους που διασκορπίζουν το φως αναλύοντάς το, παράλληλα, στα διάφορα χρώματα (μήκη κύματος) που βλέπουμε εδώ. Αν οι κρύσταλλοι του νέφους είναι μεγαλύτεροι, τότε οδηγούμαστε στην κατηγορία οπτικών φαινομένων που ανήκει η άλως, τα παρήλια και άλλα αντίστοιχα φαινόμενα διάθλασης που έχουμε δει κατά καιρούς σε αναρτήσεις μας.
 
*Τα νέφη pileus είναι βραχύβια (συνήθως διαρκούν μερικές δεκάδες δευτερόλεπτα) και δημιουργούνται πάνω από αναπτυσσόμενα, εν δυνάμει καταιγιδοφόρα, νέφη. Το ισχυρό ανοδικό ρεύμα των τελευταίων ωθεί σε ανύψωση την αέρια μάζα πάνω από αυτά, μέχρι να συμπυκνωθεί, δημιουργώντας αυτό το, εντυπωσιακό πολλές φορές, «καπέλο». Η εμφάνισή του, είναι συχνά, αλλά όχι απόλυτα, οιωνός ισχυρών καταιγίδων, καθώς υποδεικνύει την ύπαρξη ισχυρών ανοδικών ρευμάτων.
 
Φωτογραφία: James Spann / https://x.com/spann
 
Στον τόμο Ι του έργου «Τα φυσικά φαινόμενα» (εκδόσεις «Οσελότος»), μπορείτε να δείτε φωτογραφίες με αυτά και άλλα εντυπωσιακά, σπάνια αλλά και άγνωστα φαινόμενα, από την Ελλάδα και το εξωτερικό, με λεπτομερείς εξηγήσεις και σχήματα για το πώς δημιουργούνται αλλά και πώς να τα αναζητάτε. Αποκτήστε τον από τη σελίδα μας με έκπτωση και μηδενικά έξοδα αποστολής με ένα μήνυμα! Ρωτήστε μας!