Ερευνητές από τα πανεπιστήμια Cambridge και Jagiellonian (Πολωνία) πραγματοποίησαν μια εξελικτική έρευνα της μικροσκοπικής δομής του ξύλου σε μερικά από τα πιο εμβληματικά δέντρα και θάμνους στον κόσμο χρησιμοποιώντας ηλεκτρονικό μικροσκόπιο σάρωσης χαμηλής θερμοκρασίας (cryo-SEM) και ανακάλυψαν έναν εντελώς νέο τύπο ξύλου σε λιριόδεντρα (συγκεκριμένα οι ποικιλίες Liriodendron tulipifera και Liriodendron chinense). Το σημαντικό στοιχείο αυτής της ανακάλυψης είναι ότι ο συγκεκριμένος τύπος ξύλου μπορεί να βελτιώσει την αποτελεσματικότητα δέσμευσης άνθρακα στα δάση φυτεύοντας λιριόδεντρα.
Σάββατο 31 Αυγούστου 2024
Λιριόδεντρα και δέσμευση άνθρακα
Παρασκευή 30 Αυγούστου 2024
Τροποποιήσιμοι παράγοντες κινδύνου για εμφάνιση άνοιας
Σε μια πολύ σημαντική δημοσίευση που έγινε στις 31/7 στο επιστημονικό περιοδικό “The Lancet”, αναφέρεται ότι με βάση όλες τις τελευταίες έρευνες πάνω στην άνοια, σχεδόν στις μισές περιπτώσεις θα μπορούσε να είχε αποφευχθεί η εμφάνισή της και αυτό είναι ένα αρκετά ελπιδοφόρο νέο. Αυτό διότι το 45% των παραγόντων που οδηγούν σε αυτήν είναι τροποποιήσιμοι, δηλαδή, εν ολίγοις, είναι στο χέρι μας. Το γράφημα που υπάρχει σε αυτήν την έρευνα παρουσιάζεται παρακάτω και έχει μεταφραστεί στα ελληνικά από τη σελίδα μας, διατηρώντας παράλληλα και την αρχική αγγλική ορολογία.
Κυριακή 25 Αυγούστου 2024
Πρόσκρουση μετεωρίτη στη Σελήνη καταγράφει Ιάπωνας αστροφωτογράφος
Στο βίντεο αυτό φαίνεται η πρόσκρουση ενός μετεωρίτη στην επιφάνεια της Σελήνης. Μια και η Σελήνη δεν έχει ατμόσφαιρα όπως η Γη, δεν υπάρχει κάποιο ορατό ίχνος πριν την πρόσκρουση του αντικειμένου στο σεληνιακό έδαφος. Η συγκεκριμένη λήψη έγινε με τηλεσκόπιο, από Ιάπωνα ερασιτέχνη αστρονόμο, στην περιοχή Hiratsuka της Ιαπωνίας, στις 30/7. Εικάζεται ότι πρόκειται από μετέωρο της τρέχουσας «βροχής των Άλφα Αιγοκερίδων».
Σάββατο 24 Αυγούστου 2024
Έγκαιρη διάγνωση Alzheimer με αιματολογική εξέταση
Παρασκευή 23 Αυγούστου 2024
Εντυπωσιακός σίφωνας μεγάλης διαμέτρου στην Αλαμπάμα των ΗΠΑ
Εντυπωσιακό σκηνικό με υδροσίφωνα μεγάλης διαμέτρου, πιθανόν μεσοκυκλωνικό, καταγράφηκε στην περιοχή Bellefontaine, στην Αλαμπάμα των ΗΠΑ στις 24/7.
Κυριακή 18 Αυγούστου 2024
Εντυπωσιακή καταγραφή κεραυνού
Ίσως ένα από τα πλέον εντυπωσιακά στιγμιότυπα που έχουν καταγραφεί κατά τη διάρκεια καταιγίδας. Το συγκεκριμένο είναι από την περιοχή Cherryville, στη βόρεια Καρολίνα των ΗΠΑ στις 23/7 και δείχνει κεραυνό να έχει μόλις χτυπήσει δέντρο. Παρατηρήστε τους σπινθήρες που πετάγονται από ό,τι αγώγιμο υπάρχει τριγύρω όπως την αγώγιμη περίφραξη. Αυτό καταδεικνύει τον θανατηφόρο κίνδυνο που διατρέχει κάποιος όταν είναι ακάλυπτος κατά τη διάρκεια καταιγίδας, ακόμη και αν ο κεραυνός δεν τον χτυπήσει αλλά πέσει σχετικά κοντά του. Το τεράστιο ηλεκτρικό φορτίο που μεταφέρεται στο έδαφος από την εκκένωση, σε πολύ μικρό χρόνο, διαχέεται προς κάθε κατεύθυνση με τη μεγαλύτερη πιθανότητα να έχουν οι πιο αγώγιμες διαδρομές (χωρίς αυτό να σημαίνει ότι οι μη-αγώγιμες είναι «ασφαλείς» καθώς το ηλεκτρικό φορτίο είναι ιδιαίτερα μεγάλο – δείτε περισσότερα παρακάτω, στο άρθρο προστασίας από τους κεραυνούς).
Σάββατο 17 Αυγούστου 2024
Κεραυνός σε δέντρο στην Tampa
Ένας ακόμη λόγος για να μην αναζητάτε καταφύγιο κάτω από δέντρα, κατά τη διάρκεια μιας καταιγίδας, παρουσιάζεται σε αυτό το βίντεο κοντά στην πόλη Tampa της Florida των ΗΠΑ, στις 24/7. Κεραυνός πέφτει σε δέντρο και καταγράφεται από την κάμερα ασφαλείας του διπλανού σπιτιού. Η σχεδόν στιγμιαία εξάτμιση των υγρών στο εσωτερικό του δέντρου, έχει «εκρηκτικές» συνέπειες, με τον κορμό του να διογκώνεται και να εκρήγνυται, κομματιάζοντας και αποβάλλοντας το εξωτερικό του περίβλημα. Επίσης παρατηρήστε πως το κανάλι πλάσματος του κεραυνού παρασύρεται από τον άνεμο στις διαδοχικές εκκενώσεις που λαμβάνουν χώρα τάχιστα. Αυτή είναι και η αρχή δημιουργίας του «κεραυνού-κορδέλα» (ribbon lightning), όπως αυτός αποτυπώνεται σε ορισμένες φωτογραφίες (π.χ. https://flic.kr/p/2m7mNRS)
Παρασκευή 16 Αυγούστου 2024
Ιριδίζον pileus
Αν βρεθείτε ποτέ στη σκιά ενός κοντινού αναπτυσσόμενου νέφους, το οποίο έχει «καπέλο» από πάνω και τον ήλιο να είναι σε κατάλληλη γωνία πίσω από αυτό, τότε μπορεί να δείτε αυτό το πανέμορφο, ψυχεδελικό σκηνικό. Αυτή η λήψη έγινε στο Buescher State Park, στο Τέξας των ΗΠΑ στις 22/7.
Κυριακή 11 Αυγούστου 2024
Νέφος-οπή με οριζόντιο τόξο
Στις 7/7, ο Andrew Ols οδηγούσε στο Huntsville, στην Αλαμπάμα των ΗΠΑ και του έκανε ιδιαίτερη εντύπωση το συγκεκριμένο ατμοσφαιρικό οπτικό φαινόμενο. Χωρίς να ξέρει τι είναι, το φωτογράφισε και το ανέβασε στον λογαριασμό του στο twitter. Οι φίλοι που μας ακολουθούν αλλά και όσοι έχουν τον τόμο Ι από τα «Φυσικά φαινόμενα» γνωρίζουν ότι πρόκειται για «νέφος-οπή» (fallstreak hole/cloud) με την «κουρτίνα» των παγοκρυστάλλων που φαίνεται στο κέντρο της οπής, να βρίσκεται στην κατάλληλη θέση/γωνία ως προς τον ήλιο (ο οποίος βρίσκεται πολύ ψηλά στον ουρανό), ώστε να δημιουργείται και τμήμα οριζόντιου τόξου (circumhorizontal arc) στην περιοχή εκείνη.
Σάββατο 10 Αυγούστου 2024
Νανορομπότς εναντίον καρκίνου
Ερευνητές στο ινστιτούτο Karolinska της Σουηδίας, κατασκεύασαν νανορομπότς που καταστρέφουν τα καρκινικά κύτταρα σε ποντίκια. Η έρευνά τους δημοσιεύτηκε την 1/7 στο επιστημονικό περιοδικό “Nature nanotechnology”. Η διαφορά (και ταυτόχρονα η επιτυχία) της συγκεκριμένης προσέγγισης είναι ότι η δραστική ουσία είναι κρυμμένη σε μια νανοκατασκευή από DNA και αποκαλύπτεται δρώντας μόνο όταν βρεθεί στο περιβάλλον των καρκινικών κυττάρων. Με αυτόν τον τρόπο, δεν επηρεάζονται τα υγιή κύτταρα.
Παρασκευή 9 Αυγούστου 2024
Στοχευμένη χορήγηση φαρμάκων με νανοσωματίδια και υπέρηχους
Η συμβατική χορήγηση φαρμάκων στον ασθενή, πέρα από τα οφέλη, έχει και κάποια μειονεκτήματα όπως τις αχρείαστα μεγάλες δόσεις (σε κάποιες περιπτώσεις, ώστε να φτάσει η απαιτούμενη δόση εκεί που την χρειάζεται ο οργανισμός) και τις παρενέργειες ως αποτέλεσμα αυτών. Θα ήταν ιδανικό να υπήρχε ένας τρόπος να μεταφέρουμε την απαραίτητη δόση ακριβώς στο σημείο ή στο όργανο που τη χρειαζόμαστε. Αυτό θα μείωνε κατά πολύ την απαιτούμενη δόση, θα ελάττωνε τις παρενέργειες και θα ήταν άκρως αποτελεσματικό. Αυτό ακριβώς πραγματεύεται η έρευνα που δημοσιεύτηκε στις 19/6 στο επιστημονικό περιοδικό “Frontiers in Molecular Biosciences”.
Κυριακή 4 Αυγούστου 2024
Τα νυχτερινά φωτεινά νέφη από τον ISS
Η «μαγεία» των νυχτερινών φωτεινών νεφών (ή νυχαυγών νεφών, noctilucent clouds ή NLCs συντομογραφικά στα αγγλικά) όπως καταγράφηκαν στις 4/7 από τον ISS (Διεθνή Διαστημικό Σταθμό). Χαμηλά στον ορίζοντα, η ατμοσφαιρική σκέδαση του φωτός του ήλιου που βρίσκεται κάτω από τον ορίζοντα και ετοιμάζεται να «ανατείλει» για τον ISS, δίνει την ερυθρή απόχρωση που παρατηρείτε. Επίσης, διακρίνονται και οι κορυφές κάποιων νεφών. Στην κορυφή της φωτογραφίας που ελήφθη από τον αστροναύτη Matthew Dominick, βρίσκεται ο φυσικός μας δορυφόρος.
Σάββατο 3 Αυγούστου 2024
Η Ανθή και το δαχτυλίδι της
Γνωρίστε την Ανθή! Αποτελεί έναν από τους 146 γνωστούς, μέχρι σήμερα, φυσικούς δορυφόρους του Κρόνου. Είναι μικροσκοπική καθώς η διάμετρός της δεν ξεπερνά τα 1.8 km. Η τροχιά της βρίσκεται ανάμεσα στις τροχιές του Μίμα και του Εγκέλαδου, γύρω στα 200000 km μακριά από τον Κρόνο. Η Ανθή μαζί με άλλα δυο μικροσκοπικά φεγγάρια, τη Μεθώνη και την Παλλήνη, εκτιμάται ότι είναι κομμάτια που αποσπάστηκαν από τον Μίμα ή τον Εγκέλαδο. Κατά μία άλλη θεωρία, αυτοί οι 5 δορυφόροι είναι μέρος ενός σμήνους που έτυχε να βρεθεί κοντά στον πλανήτη παλιότερα.
Παρασκευή 2 Αυγούστου 2024
Ιριδισμοί σε pileus στην Αλαμπάμα των ΗΠΑ
Ένα υπέροχο, ατμοσφαιρικό οπτικό φαινόμενο απαθανατίστηκε στη βόρεια Αλαμπάμα των ΗΠΑ στις 4/7. Πρόκειται για ιριδισμό ο οποίος συμβαίνει στην κορυφή ενός αναπτυσσόμενου καταιγιδοφόρου νέφους και συγκεκριμένα στο νέφος pileus* (το νέφος που μοιάζει με «στρογγυλό καπέλο» πάνω από το σκούρο νέφος) το οποίο έχει δημιουργηθεί στην κορυφή του. Η κατάλληλη θέση του ήλιου πίσω από το νέφος, σε σχέση με τον παρατηρητή, βοηθά στη δημιουργία των ιριδισμών.