Κυριακή 4 Αυγούστου 2024

Τα νυχτερινά φωτεινά νέφη από τον ISS

Η «μαγεία» των νυχτερινών φωτεινών νεφών (ή νυχαυγών νεφών, noctilucent clouds ή NLCs συντομογραφικά στα αγγλικά) όπως καταγράφηκαν στις 4/7 από τον ISS (Διεθνή Διαστημικό Σταθμό). Χαμηλά στον ορίζοντα, η ατμοσφαιρική σκέδαση του φωτός του ήλιου που βρίσκεται κάτω από τον ορίζοντα και ετοιμάζεται να «ανατείλει» για τον ISS, δίνει την ερυθρή απόχρωση που παρατηρείτε. Επίσης, διακρίνονται και οι κορυφές κάποιων νεφών. Στην κορυφή της φωτογραφίας που ελήφθη από τον αστροναύτη Matthew Dominick, βρίσκεται ο φυσικός μας δορυφόρος.

 
Τα νυχτερινά φωτεινά νέφη τα έχουμε δει και σε παλαιότερες αναρτήσεις μας. Πρόκειται για ένα στρώμα αραιών νεφών που βρίσκεται σε πολύ μεγαλύτερο ύψος, γύρω στα 80 km, σε σχέση με τα γνώριμα νέφη της τροπόσφαιρας (~10-15 km) με τα οποία είμαστε όλοι εξοικειωμένοι. Είναι ορατά σε σχετικά μεγάλα γεωγραφικά πλάτη (μεταξύ 50o και 70o), το καλοκαίρι μετά τη δύση του Ηλίου. Τα νέφη αυτά φωτίζονται από τον ήλιο, ενώ αυτός βρίσκεται κάτω από τον ορίζοντα και αποκτούν ένα χαρακτηριστικό μπλε χρώμα, λόγω της απορρόφησης του ερυθρού μέρους του ορατού φάσματος του ηλιακού φωτός από το όζον της στρατόσφαιρας.
 
Χρειάζονται ιδιαίτερα χαμηλές θερμοκρασίες για να σχηματιστούν (από –120 βαθμούς Κελσίου και χαμηλότερα), ώστε να ευνοείται η ύπαρξη παγοκρυστάλλων διαμέτρου ~0.1 μικρομέτρων. Επίσης, θα πρέπει να υφίστανται υδρατμοί (προερχόμενοι από χαμηλότερα ατμοσφαιρικά στρώματα ενδεχομένως με την ανυψωτική βοήθεια ατμοσφαιρικών βαρυτικών κυμάτων ή από αντιδράσεις υδροξυλίου με μεθάνιο) και πυρήνες συμπύκνωσης (π.χ. σκόνη από μετέωρα ή από ηφαίστεια).
 
Σπανίως εμφανίζονται και σε χαμηλότερα γεωγραφικά πλάτη. Μια τέτοια περίπτωση ήταν και το 2021 όπου εμφανίστηκαν μέχρι τις 38 μοίρες γεωγραφικού πλάτους, οπότε καταγράφηκαν στη Βαλένθια της Ισπανίας αλλά και στη χώρα μας για πρώτη φορά (βλέπε: https://antisimvatikos.blogspot.com/2021/07/nlcs.html).
 
Φωτογραφία: Matthew Dominick / https://x.com/dominickmatthew
 
Περισσότερα για αυτά τα νέφη, όπως και για αναρίθμητα άλλα φαινόμενα στην ατμόσφαιρα της Γης και όχι μόνο, θα βρείτε στον τόμο Ι του έργου «Τα φυσικά φαινόμενα» (εκδόσεις «Οσελότος»), τον οποίο μπορείτε να αποκτήσετε με έκπτωση και μηδενικά έξοδα αποστολής από τη σελίδα μας! Ρωτήστε μας!
 

 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου