Το μέγεθος των χιονόκοκκων μετράει, καθώς διαδραματίζει καίριο ρόλο στο ποσοστό της ηλιακής ακτινοβολίας που ανακλάται πίσω στο διάστημα, δηλαδή στην ανακλαστικότητα (albedo, σε τεχνική ορολογία). Ιδιαίτερα μάλιστα, όταν αναφερόμαστε σε χιονοκάλυψη μεγάλων εκτάσεων όπως η Γροιλανδία, η παραμικρή αλλαγή στο albedo, έχει επιπτώσεις στον καιρό σε πλανητική κλίμακα.
Έχει παρατηρηθεί πως, το φρέσκο ξηρό χιόνι (με χιονόκοκκο διαμέτρου έως 0.5 mm), παρουσιάζει μεγαλύτερη ανακλαστικότητα από το υγρό και γενικότερα από εκείνο με χιονόκοκκους μεγαλύτερης διαμέτρου.
Τώρα, οι επιστήμονες, χρησιμοποιώντας δορυφορικές φωτογραφίες (π.χ. από τον Sentinel-3 της ESA, στο οπτικό φάσμα) και βασιζόμενοι σε παλαιότερη εργασία του Alex Kokhanovsky, μπορούν να γνωρίζουν άμεσα το μέγεθος των χιονόκοκκων και την συνεπαγόμενη ανακλαστικότητα, η οποία μπορεί να μεταβάλλεται λόγω ρύπανσης, μεταφοράς καπνού από φωτιές σε άλλες περιοχές, σκόνης, κ.α.
Ενώ γίνονται δοκιμές στην Γροιλανδία αυτήν την περίοδο, αργότερα προγραμματίζεται η εφαρμογή της μεθόδου και σε πιο σύνθετα εδάφη (τα οποία δεν έχουν μόνο ή σχεδόν μόνο χιόνι), με αποτέλεσμα την βελτίωση καιρικών, υδρολογικών και άλλων προβλέψεων.
Σχετική έρευνα: https://www.the-cryosphere.net/12/2371/2018/tc-12-2371-2018.html
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου