Αυτή η φωτογραφία ελήφθη σήμερα στη 1 το ξημέρωμα στο Oban της Σκωτίας, και τα φωτεινά ανοιχτόχρωμα αραιά νέφη που διακρίνονται στον ουρανό ονομάζονται «νυχτερινά φωτεινά νέφη» (noctilucent clouds). Πρόκειται για ένα στρώμα αραιών νεφών που βρίσκεται σε πολύ μεγαλύτερο ύψος, γύρω στα 80 km, σε σχέση με τα «συμβατικά» νέφη της τροπόσφαιρας που όλοι γνωρίζουμε.
Είναι ορατά σε σχετικά μεγάλα γεωγραφικά πλάτη (μεταξύ 50o και 70o), το καλοκαίρι και ιδιαίτερα τις βδομάδες γύρω από το θερινό ηλιοστάσιο, μετά τη δύση του Ηλίου. Φωτίζονται από αυτόν, ενώ αυτός βρίσκεται κάτω από τον ορίζοντα και αποκτούν ένα μπλε χρώμα συνήθως, λόγω της απορρόφησης του ερυθρού μέρους του φάσματος του ηλιακού φωτός από το όζον της στρατόσφαιρας.
Χρειάζονται ιδιαίτερα χαμηλές θερμοκρασίες για να σχηματιστούν (από -120 βαθμούς Κελσίου και χαμηλότερα), ώστε να ευνοείται η ύπαρξη παγοκρυστάλλων διαμέτρου ~0.1 μικρομέτρων. Επίσης, θα πρέπει να υφίστανται υδρατμοί (προερχόμενοι από χαμηλότερα ατμοσφαιρικά στρώματα ενδεχομένως με την ανυψωτική βοήθεια ατμοσφαιρικών βαρυτικών κυμάτων ή από αντιδράσεις υδροξυλίου με μεθάνιο) και πυρήνες συμπύκνωσης (π.χ. σκόνη από μετέωρα ή από ηφαίστεια).
Τα νέφη αυτά, στο πέρασμα του χρόνου, παρατηρείται ότι εμφανίζονται πιο συχνά, είναι πιο έντονα και σε χαμηλότερα γεωγραφικά πλάτη. Εξετάζεται αν σε αυτήν την τάση συνεισφέρει και η παγκόσμια θέρμανση.
Φωτογραφία: https://twitter.com/EdgingtonNick
------------------------------------------------------------------------
Στον τόμο Ι του έργου μας «Τα φυσικά φαινόμενα» που κυκλοφορεί ήδη και μπορείτε να τον αποκτήσετε και από εδώ σε χαμηλότερη τιμή, μπορείτε να βρείτε λεπτομέρειες για όλα τα παραπάνω (ατμοσφαιρικά βαρυτικά κύματα, νυχτερινά φωτεινά νέφη, παγκόσμια θέρμανση και τις επιπτώσεις της, ηφαίστεια, όζον, κ.α.)
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου