Σάββατο 27 Ιουλίου 2019

Περσείδες 2019

Η «βροχή των Περσειδών» είναι μία περιοδική βροχή μετεώρων που συμβαίνει κάθε καλοκαίρι από τις 17/7 ως τις 24/8 με αποκορύφωμα γύρω στις 9-13/8.

Φέτος δεν αναμένεται κάποια έξαρση στην δραστηριότητα της, επομένως στην κορύφωση της αναμένονται γύρω στα 80-100 μετέωρα ανά ώρα, υπό την προϋπόθεση ότι ο παρατηρητής είναι σε απολύτως σκοτεινό μέρος, στην ύπαιθρο μακριά από κάθε φως και η νύχτα είναι ανέφελη και αφέγγαρη.

Δυστυχώς το φεγγάρι φέτος θα είναι σχεδόν «γεμάτο» κατά το αποκορύφωμα, ωστόσο κάποιος μπορεί να παρατηρήσει το θεαματικό αυτό αστρονομικό φαινόμενο, λίγες μέρες πριν (π.χ. ως και τις νύχτες 7-8/8) οπότε και το φεγγάρι δύει γύρω στη 1 το αργότερο αφήνοντας ελεύθερο για παρατήρηση τον ουρανό μετέπειτα. Αν και τα μετέωρα θα είναι λιγότερα από ότι στην κορύφωση (12-13/8 φέτος), και πάλι όμως θα ανταμείψουν όσους ξενυχτήσουν με καλή παρέα και υπομονή, κάτω από τον έναστρο ουρανό, ενώ δεν αποκλείεται να δείτε και κάποιο πολύ μεγάλο και εντυπωσιακό μετέωρο, όπως συνήθως γίνεται σε αυτές τις περιπτώσεις.

Η συχνότητα των μετεώρων μέσα στην νύχτα ποικίλει. Μπορεί να υπάρχουν «ήσυχες» περίοδοι ακολουθούμενες από ξεσπάσματα με 2-5 μετέωρα/λεπτό, κ.ο.κ. Τα μετέωρα φαίνονται σαν να έρχονται από τον αστερισμό του Περσέα (βορειοανατολικά στον ουρανό), για αυτό ονομάζονται και «Περσείδες», ωστόσο ο παρατηρητής μπορεί να κοιτάει οπουδήποτε στον ουρανό και κατά προτίμηση στα πιο σκοτεινά τμήματα (με την λιγότερη φωτορύπανση στο σημείο που βρίσκεται) και σίγουρα μακριά από το ακτινοβόλο σημείο (π.χ. στο ζενίθ, νότια, δυτικά, ανατολικά ή οπουδήποτε έχει ανεμπόδιστη θέα και σκοτάδι γύρω του).

Ανατολή, δύση και φάσεις της Σελήνης για τον Αύγουστο: https://www.timeanddate.com/moon/greece/athens?month=8&year=2019


Φωτογραφία: Μεγάλο μετέωρο από την περσινή «βροχή των Περσειδών». Διακρίνεται και ο Γαλαξίας μας. Από https://doudoulakis.blogspot.com/

----------------------------------------------------------------------------

*Περισσότερα για τα μετέωρα, τους αστεροειδείς, τους κομήτες, τα χαρακτηριστικά τους, από που προέρχονται, γιατί και αν υπάρχει κίνδυνος κρούσης τους με την Γη, αλλά και πολλά άλλα, στον τόμο ΙΙ του έργου μας «Τα φυσικά φαινόμενα» που αναμένεται σε λίγο καιρό!

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου