Στα τέλη Ιουλίου, το MIT παρουσίασε μία συσκευή μικρο-ρευστομηχανικής, η οποία μπορεί να σώσει, δυνητικά ως και μισό εκατομμύριο ασθενείς μόνο στις ΗΠΑ. Αυτή η μικροσυσκευή (βλέπε εικόνα), μπορεί να ανιχνεύσει την σηψαιμία (μία από τις κύριες αιτίες θανάτου στα αμερικανικά, τουλάχιστον, νοσοκομεία) σε ελάχιστα λεπτά, χρησιμοποιώντας ελάχιστο αίμα.
Γιατί όμως χρειαζόμασταν μια τέτοια συσκευή; Αν και έχουν βρεθεί κάποιοι πρωτεϊνικοί βιοδείκτες (π.χ. ιντερλευκίνη-6) που μπορεί να αυξηθούν αρκετά, ακόμη και ώρες πριν την εκδήλωση της σηψαιμίας, ωστόσο είναι σε πολύ χαμηλά επίπεδα για να ανιχνευτούν επαρκώς με τις μεθόδους που διαθέταμε ως σήμερα.
Οι συσκευές μικρο-ρευστομηχανικής είναι ένα ακόμη «όπλο» στον τομέα του (Bio)Medical Engineering, και εκμεταλλεύονται τις διαφορετικές ιδιότητες των ρευστών στην μικροκλίμακα (σε επίπεδο μικρομέτρου ~ 0.000001 m).
Ένα γνωστό παράδειγμα εφαρμογής της μικρο-ρευστομηχανικής στην καθημερινή ζωή, είναι οι κεφαλές των inkjet εκτυπωτών, με το ρευστό εκεί να είναι το μελάνι, ο χειρισμός μικροποσοτήτων του οποίου, γίνεται με την βοήθεια μικροσκοπικών αντλιών εντός της κεφαλής εκτύπωσης.
Εικόνα της εν λόγω συσκευής: Felice Frankel (CC BY – NC – ND)
Περισσότερα για το συνέδριο EMBC (Engineering in Medicine and Biology Conference) στο οποίο παρουσιάστηκε και το παραπάνω: https://embc.embs.org/2019/
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου