Πολλοί φίλοι του νυχτερινού ουρανού, της Αστρονομίας και όχι μόνο (ιδιαίτερα τελευταία), αναρωτιούνται πως θα μοιάζει ο νυχτερινός ουρανός αν τυχόν εκραγεί ο Betelgeuse. Επίσης αρκετοί αναρωτιούνται αν θα προλάβουμε να τον δούμε, εφόσον εκραγεί σε ημερομηνίες που δεν είναι ορατός ο αστερισμός του Ωρίωνα (στον οποίο βρίσκεται το εν λόγω άστρο).
Πέρα από το άρθρο που είχαμε αναρτήσει παλαιότερα και εδώ (https://antisimvatikos.blogspot.com/2020/01/betelgeuse.html), στο τμήμα Φυσικής του Παν/μιου της Santa Barbara στην Καλιφόρνια των ΗΠΑ, κατασκεύασαν ένα πρακτικό διάγραμμα όπου γίνεται σύγκριση της φωτεινότητας του υπερκαινοφανούς («φαινόμενο μέγεθος» στο διάγραμμα, με τα αρνητικότερα μεγέθη να δηλώνουν μεγαλύτερη φωτεινότητα), σε σχέση με την πανσέληνο, την Αφροδίτη και τα αμυδρότερα αντικείμενα που μπορούμε να δούμε σε καθαρό σκοτεινό ουρανό με γυμνό μάτι και με κιάλια.
Όπως παρατηρείτε, η φωτεινότητά του, εφόσον εκραγεί, θα είναι συγκρίσιμη με εκείνη του φεγγαριού και θα διατηρηθεί σε υψηλά επίπεδα για αρκετό καιρό, τόσο ώστε να τον απολαύσουμε όλοι, ανεξαρτήτως της ημερομηνίας που θα συμβεί η έκρηξη.
Το σχετικά μεγάλο εύρος της καμπύλης που αντιπροσωπεύει την φωτεινότητα της έκρηξης, υποδηλώνει την σχετική αβεβαιότητα που υπάρχει.
Πηγή: https://twitter.com/d_a_howell
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου