Αυτή η υπέροχη φωτογραφία ελήφθη από την αστροναύτισσα Jessica Meir, στις 20/2 στον ISS (Διεθνή Διαστημικό Σταθμό). Χαμηλά στον ορίζοντα, η ατμοσφαιρική σκέδαση του φωτός του ήλιου που βρίσκεται κάτω από τον ορίζοντα, δίνει την ερυθρή απόχρωση που παρατηρείτε. Επίσης, διακρίνονται και κάποια νέφη.
Η όμορφη λεπτομέρεια όμως, βρίσκεται ψηλότερα. Τα φωτεινά ανοιχτόχρωμα αραιά νέφη που διακρίνονται ψηλά ονομάζονται «νυχτερινά φωτεινά νέφη» (noctilucent clouds) και τα έχουμε δει και σε παλαιότερες αναρτήσεις μας, το περασμένο καλοκαίρι. Πρόκειται για ένα στρώμα αραιών νεφών που βρίσκεται σε πολύ μεγαλύτερο ύψος, γύρω στα 80 km, σε σχέση με τα «συμβατικά» νέφη της τροπόσφαιρας που όλοι γνωρίζουμε.
Είναι ορατά σε σχετικά μεγάλα γεωγραφικά πλάτη (μεταξύ 50o και 70o), το καλοκαίρι μετά τη δύση του Ηλίου. Τα συγκεκριμένα έχουν ληφθεί πάνω από το νότιο ημισφαίριο το οποίο έχει καλοκαίρι τώρα. Τα νέφη αυτά φωτίζονται από τον ήλιο, ενώ αυτός βρίσκεται κάτω από τον ορίζοντα και αποκτούν ένα μπλε χρώμα συνήθως, λόγω της απορρόφησης του ερυθρού μέρους του ορατού φάσματος του ηλιακού φωτός από το όζον της στρατόσφαιρας.
Χρειάζονται ιδιαίτερα χαμηλές θερμοκρασίες για να σχηματιστούν (από –120 βαθμούς Κελσίου και χαμηλότερα), ώστε να ευνοείται η ύπαρξη παγοκρυστάλλων διαμέτρου ~0.1 μικρομέτρων. Επίσης, θα πρέπει να υφίστανται υδρατμοί (προερχόμενοι από χαμηλότερα ατμοσφαιρικά στρώματα ενδεχομένως με την ανυψωτική βοήθεια ατμοσφαιρικών βαρυτικών κυμάτων ή από αντιδράσεις υδροξυλίου με μεθάνιο) και πυρήνες συμπύκνωσης (π.χ. σκόνη από μετέωρα ή από ηφαίστεια).
Φωτογραφία: Jessica Meir – ISS – https://twitter.com/Astro_Jessica
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου