Παρασκευή 4 Δεκεμβρίου 2020

Η τεχνητή νοημοσύνη στη Βιολογία και στην αναδίπλωση των πρωτεϊνών

Στα νέα του γνωστού επιστημονικού περιοδικού Nature, στις 30/11, ανακοινώθηκε πως το DeepMind της Google, ένα σύστημα (στενής) τεχνητής νοημοσύνης που μπορεί να το έχετε ακούσει για τις επιδόσεις του σε διάφορα παιχνίδια (π.χ. το Go), όπου μπορεί να νικήσει τον άνθρωπο, κατάφερε ένα μεγάλο επίτευγμα, σε ένα πρόβλημα που απασχολεί τους επιστήμονες δεκαετίες. Μπορεί να προβλέψει γρήγορα και με μεγάλη ακρίβεια, τον τρόπο με τον οποίο αναδιπλώνονται οι πρωτεΐνες μέχρι να καταλήξουν στο φυσικό τους σχήμα, στον τρισδιάστατο χώρο. 

 
Οι πρωτεΐνες, απαραίτητες για τη ζωή, αποτελούνται από μακριές λωρίδες - ακολουθίες αμινοξέων. Το πως διπλώνουν αυτές οι λωρίδες αμινοξέων έχει σημασία στον προσδιορισμό της λειτουργίας που θα έχει μια πρωτεΐνη. Εφόσον γνωρίζουμε τις λεπτομέρειες αυτής της διαδικασίας, μπορούμε να αναγνωρίσουμε τη δομή πρωτεϊνών που εμπλέκονται σε διάφορες ασθένειες και να επιταχυνθεί η δημιουργία φαρμάκων για αυτές.
 
Το πρόβλημα ήταν ο υπερβολικά μεγάλος αριθμός των τρόπων με τους οποίους μπορεί να διπλώσει μια πρωτεΐνη, κάτι που για να βρεθεί χρειαζόταν, μέχρι χτες, χρόνια ως δεκαετίες πειραμάτων στα εργαστήρια. Ωστόσο, το DeepMind μπορεί να το επιτύχει πλέον σε μερικές ώρες και αυτό είναι ένα μεγάλο επίτευγμα, που αναμένεται να αλλάξει την επιστήμη της Βιολογίας και τις ζωές μας.
 
Περισσότερα για το τι μπορεί κάποιος να περιμένει από τα συστήματα τεχνητής νοημοσύνης και που μπορούν αυτά να φτάσουν στο άμεσο αλλά και το βαθύ μέλλον, μπορείτε να βρείτε στον τόμο ΙΙΙ του τρίτομου έργου μας, που μπορείτε να αποκτήσετε με έκπτωση από τη σελίδα μας.
 
Η ανακοίνωση στο Nature: https://www.nature.com/articles/d41586-020-03348-4
 

 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου