Σάββατο 5 Δεκεμβρίου 2020

Η κοινωνική απομόνωση προκαλεί τις ίδιες εγκεφαλικές αντιδράσεις με την πείνα

Σε πρόσφατα δημοσιευμένη έρευνα στο Nature Neuroscience, συμπεραίνεται ότι η οξεία κοινωνική απομόνωση (π.χ. όπως στις περιόδους καραντίνας που διανύουμε, αλλά και σε άλλες ανάλογες περιπτώσεις), προκαλεί τις ίδιες εγκεφαλικές αντιδράσεις με την πείνα.

 
Η ανάγκη για κοινωνική επαφή και συναναστροφή, μετά από κάποια περίοδο μη-ηθελημένης απομόνωσης, ενεργοποιεί την ίδια περιοχή του εγκεφάλου με εκείνη που ενεργοποιεί η ανάγκη για φαγητό όταν πεινάμε. Η συγκεκριμένη εγκεφαλική περιοχή σχετίζεται με την έννοια της «ανταμοιβής».
 
Η έρευνα έγινε σε 40 ανθρώπους που χωρίστηκαν σε 2 ομάδες. Οι μεν βίωσαν 10 συνεχείς ώρες ολικής απομόνωσης και οι δε βίωσαν πείνα για τις ίδιες ώρες (είχαν μόνο νερό στη διάθεσή τους). Στη συνέχεια, μετά την εμπειρία αυτή, οι εγκέφαλοι των συμμετεχόντων, σαρώθηκαν σε μηχάνημα fMRI (λειτουργική απεικόνιση μαγνητικού συντονισμού), ενώ έβλεπαν εικόνες από φαγητό ή κοινωνικές συναναστροφές. Η έρευνα αυτή, θέτει σε επιστημονική βάση το διαισθητικά προφανές, ενώ επεκτείνει την έννοια της «κοινωνικής ομοιόστασης» από τα ζώα στον άνθρωπο.
 
Δημοσιευμένη Έρευνα: https://www.nature.com/articles/s41593-020-00742-z
 

 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου