Τετάρτη 31 Μαρτίου 2021

Νέφος-οπή και παρήλιο

Η πανέμορφη αυτή φωτογραφία, ελήφθη στο Citrus county της Florida των ΗΠΑ, στις 5/3. Σε αυτήν βλέπουμε ένα στρώμα από νέφη altocumulus. Αριστερά από τον Ήλιο ξεχωρίζουν δυο φυσικά φαινόμενα που είχαμε δει και παλαιότερα.

 
Καταρχάς, ένα εντυπωσιακό «σύννεφο-οπή» (skypunch ή hole cloud). Αυτό δημιουργείται όταν υπάρξει κάποιο αίτιο (π.χ. πυρήνες συμπύκνωσης από τα αέρια διερχόμενου αεροπλάνου), που θα οδηγήσει σε μαζική ψύξη τα υπέρψυχρα μικροσταγονίδια των νεφών, τα οποία, ως τότε, ελλείψει πυρήνων παγοποίησης θα βρίσκονται ακόμη σε υγρή κατάσταση. Από τη στιγμή που θα παγώσει ένα σταγονίδιο, ακολουθείται μια διαδικασία ντόμινο, από εκείνο και ακτινικά προς τα έξω, με αποτέλεσμα το περίγραμμα της οπής να είναι, κατά προσέγγιση, κυκλικό. Στο εσωτερικό του κύκλου διακρίνονται τα σωματίδια που έχουν μετατραπεί σε παγοκρυστάλλους και πλέον κατέρχονται δημιουργώντας μια λευκή κουρτίνα που, πολλές φορές, μπορεί να είναι εντυπωσιακή.
 
Επίσης, ο Ήλιος στη συγκεκριμένη φωτογραφία, βρίσκεται δεξιά σε γωνιακή απόσταση 22 μοιρών (ως προς τον παρατηρητή) από τους παγοκρυστάλλους του νέφους-οπή, με αποτέλεσμα αυτοί να συνεισφέρουν στη δημιουργία αριστερού παρηλίου και μάλιστα έντονου. 
 
Φωτογραφία: Andrew Dees – Πηγή: https://twitter.com/FloridianCreat1
 

 

Κυριακή 28 Μαρτίου 2021

Κεραυνοί και προστασία

Αν μη τι άλλο, εντυπωσιακή η λήψη του Phil Garcia στην περιοχή Pecos στο Νέο Μεξικό των ΗΠΑ στις 12/3. Αν και υφίσταται ο κίνδυνος φωτιάς σε μια τέτοια περίπτωση, συνήθως η βροχή που ακολουθεί ή η επαρκής υγρασία αποτρέπουν την εξάπλωση της πυρκαγιάς.

 
Περί προστασίας από τους κεραυνούς, όταν βρίσκεστε σε εξωτερικό χώρο εν ώρα καταιγίδας, έχουμε αναφερθεί και παλαιότερα και μπορείτε να βρείτε χρήσιμους κανόνες προστασίας εδώ: https://antisimvatikos.blogspot.com/2019/02/blog-post_3.html
 
Φωτογραφία: Phil Garcia -- Πηγή: https://twitter.com/koat7news
 

 

Σάββατο 27 Μαρτίου 2021

Ο «ψηφιακός δίδυμος» στην ιατρική

Ο «ψηφιακός δίδυμος» (digital twin), εν ολίγοις, αποτελεί ένα ψηφιακό αντίγραφο του εαυτού μας, το οποίο συμπεριφέρεται και αντιδρά σε εξωτερικά ερεθίσματα με τον ίδιο ακριβώς τρόπο με εμάς.
Στην ιατρική, αυτό το αντίγραφο θα μπορούσε να έχει ενσωματωμένη όλη τη γνωστή ανθρώπινη φυσιολογία και ανοσολογία συνδυασμένη με τα κλινικά μας δεδομένα σε πραγματικό χρόνο για την παραγωγή προγνωστικών υπολογιστικών προσομοιώσεων ιογενούς λοίμωξης και ανοσοαπόκρισης αποκλειστικά για την περίπτωση του εκάστοτε ασθενούς. Με αυτόν τον τρόπο, ο ιατρός θα μπορούσε, παρατηρώντας το ψηφιακό αντίγραφο του ασθενούς, να δει τι θα μπορούσε να πάει στραβά σε μια εξειδικευμένη θεραπεία, πριν την λάβει ο ασθενής ή πως θα εξελιχθεί μία λοίμωξη σε έναν συγκεκριμένο άνθρωπο.
 
Οι «ψηφιακοί δίδυμοι», σε ιατρικό πλαίσιο, θα μπορούσαν να είναι ένα ισχυρό εργαλείο για την καταπολέμηση ασθενειών, μελλοντικών πανδημιών, συνδυάζοντας μηχανιστική γνώση, δεδομένα παρατήρησης, ιατρικά ιστορικά και τη δύναμη της τεχνητής νοημοσύνης. Επίσης, θα καθιστούσαν εφικτή την προσωποποιημένη συνταγογράφηση φαρμακευτικών ουσιών, δηλαδή ο κάθε ασθενής δεν θα λάμβανε μια γενική θεραπεία, αλλά μια θεραπεία τροποποιημένη ανάλογα με τις δικές του ανάγκες και με σκοπό να αποφευχθούν ανεπιθύμητες συνέπειες (κάτι που θα μπορούσε να προβλεφθεί από την προσομοίωση στον «ψηφιακό δίδυμο» του ασθενούς).
 
Περισσότερα για τους «ψηφιακούς δίδυμους», την «επαυξημένη πραγματικότητα», τις ολογραφικές κλήσεις και άλλα που θα δούμε σχετικά σύντομα, μπορείτε να δείτε στον τόμο ΙΙΙ του έργου μας «Τα φυσικά φαινόμενα», που μπορείτε να παραγγείλετε με έκπτωση και χωρίς έξοδα αποστολής από τη σελίδα μας με ένα μήνυμα!
 
Δημοσιευμένη Έρευνα: https://science.sciencemag.org/content/371/6534/1105
 
Εικόνα: N. Cary / SCIENCE
 

 

Παρασκευή 26 Μαρτίου 2021

Κλειστή η διώρυγα του Σουέζ

Αριστερά βλέπουμε την περιοχή στη νότια πλευρά της διώρυγας του Σουέζ σε μια συνηθισμένη μέρα (21/3 συγκεκριμένα), ενώ δεξιά βλέπουμε την ίδια περιοχή στις 25/3 (χτες), ενώ το πλοίο Ever Given έχει μπλοκάρει τη διώρυγα, με αποτέλεσμα να συγκεντρώνονται όλο και περισσότερα πλοία στον κόλπο του Σουέζ.

 
Αποτελεί τη μεγαλύτερη διώρυγα του πλανήτη και εκτιμάται πως κάθε ημέρα γίνεται διέλευση προϊόντων συνολικής αξίας 10 δισεκατομμυρίων ευρώ. Εδώ και 4 ημέρες η διώρυγα είναι κλειστή, καθώς ένα πλοίο μεταφοράς εμπορευματοκιβωτίων (container) έχει σφηνώσει στις άκρες του καναλιού. Οι προσπάθειες για να ξεκολλήσει το πλοίο, εκτιμάται ότι θα ολοκληρωθούν σε 2-3 ημέρες στην καλύτερη περίπτωση, όμως πολλοί μιλούν για εβδομάδες.
 
Φωτογραφίες: Sentinel 1 / Copernicus / ESA 
 

Τετάρτη 24 Μαρτίου 2021

Asperitas

Τα εντυπωσιακά αυτά νέφη ονομάζονται Asperitas (πρώην Undulatus Asperatus) και αποτελούν σχετικά νέα προσθήκη (2017) στον κατάλογο νεφών. Μπορούν να αποκτήσουν ιδιαίτερα εντυπωσιακή ή και τρομακτική όψη, δίνοντας την αίσθηση της ταραγμένης θάλασσας στον ουρανό.

 
Παρά την επιβλητική όψη τους, σχεδόν πάντα διαλύονται χωρίς να προκύψει κάτι ιδιαίτερο, ενώ πολλές φορές εμφανίζονται μετά το πέρας μιας καταιγίδας. Έχουν καταγραφεί και στη χώρα μας.
 
Φωτογραφία: Jacquelyn Yelton, 30/1/2021, Holly Springs, Georgia, USA 
 

Κυριακή 21 Μαρτίου 2021

Το μοναδικό ηλιοβασίλεμα της χρονιάς για τον νότιο Πόλο

Το ένα και μοναδικό ηλιοβασίλεμα της χρονιάς στο νότιο πόλο, συμβαίνει κατά την εαρινή (για εμάς στο βόρειο ημισφαίριο και φθινοπωρινή για το νότιο) ισημερία. Αυτή η φωτογραφία ελήφθη προχτές. Το ηλιοβασίλεμα διαρκεί 30 ώρες σε εκείνο το σημείο μέχρι, τελικώς, ο ηλιακός δίσκος να περάσει κάτω από τον ορίζοντα του παρατηρητή. Στη συνέχεια, όσοι βρίσκονται εκεί, θα τον ξαναδούν μετά από 6 μήνες. 


Φωτογραφία: Martin Wolf – Πηγή: https://twitter.com/AntarcticReport
 

 

Σάββατο 20 Μαρτίου 2021

Τα οφέλη της μεσογειακής διατροφής σε μία ακόμη έρευνα

Σε μία ακόμη έρευνα που δημοσιεύτηκε τον Δεκέμβριο του 2020 στο επιστημονικό περιοδικό “Experimental Gerontology”, βρέθηκε πως, η μεσογειακή διατροφή συνδέεται με μια αισθητά καλύτερη διανοητική κατάσταση σε μεγαλύτερη ηλικία.

 
Η έρευνα διεξήχθη σε 511 άτομα με μέση ηλικία 79 έτη. Τα άτομα εξετάστηκαν με διάφορους τρόπους (π.χ. μνημονική ικανότητα, επεξεργαστική ταχύτητα, κ.α., ενώ υποβλήθηκαν και σε εγκεφαλική απεικόνιση MRI).
 
Τα στοιχεία εκείνα της μεσογειακής διατροφής, που παρουσίασαν καλύτερη συσχέτιση με τα ευνοϊκά αποτελέσματα όσο αφορά τη συγκριτικά καλύτερη διανοητική κατάσταση, ήταν η κατανάλωση φυλλωδών πράσινων λαχανικών και η χαμηλή πρόσληψη κόκκινου κρέατος.
 
 

 

Παρασκευή 19 Μαρτίου 2021

Αρχείο ηλιακής δραστηριότητας 1000 ετών

Μία διεθνής ομάδα ερευνητών, σε συνεργασία και καθοδήγηση από το ερευνητικό κέντρο ETH της Ζυρίχης, κατάφερε να κατασκευάσει αρχείο της ηλιακής δραστηριότητας, ως το έτος 969. Μέχρι πρόσφατα, είχαμε αρχείο για τις ηλιακές κηλίδες, το οποίο πήγαινε ως 400 χρόνια πριν το σήμερα (βλέπε και τόμο Ι του έργου μας «Τα φυσικά φαινόμενα»). Αυτή η ερευνητική προσπάθεια, μας επιτρέπει πλέον να «δούμε» τη δραστηριότητα του άστρου μας για ένα διάστημα ως και πάνω από 1000 έτη πριν το σήμερα.

 
Η δραστηριότητα του ήλιου από το 969 ως σήμερα, αποτυπώνεται στη γαλάζια γραμμή του διαγράμματος (με τις λευκές γραμμές να αποτελούν άνω και κάτω όρια, ενώ η γαλάζια τον μέσο όρο), ενώ η κόκκινη γραμμή στα τελευταία 400 έτη, είναι το αρχείο που είχαμε μέχρι πρότινος. Σε αυτή τη γραμμή, αποτυπώνονται οι ταλαντώσεις που οφείλονται στον, γνωστό πλέον, 11-ετή κύκλο των ηλιακών κηλίδων του ήλιου. Δηλαδή, στο μοτίβο σταδιακής εμφάνισης, έξαρσης και σταδιακής μείωσης μέχρι εξαφάνισης (για να αρχίσει ο κύκλος και πάλι από την αρχή) του αριθμού των κηλίδων, το οποίο λαμβάνει χώρα σε ένα χρονικό πλαίσιο 11 γήινων ετών. Φυσικά, όλοι οι κύκλοι δεν είναι το ίδιο έντονοι. Σε άλλους παρατηρούνται πολλές ηλιακές κηλίδες (έμμεσο χαρακτηριστικό ενός «δραστήριου» ήλιου) και σε άλλους εμφανίζονται ελάχιστες.
 
Αυτά τα δεδομένα, που πάνε πίσω σε βάθος χιλιετίας (με στόχο, μελλοντική έρευνα να πάει ακόμη πιο πίσω) κατάφεραν να τα συλλέξουν από αρχεία δακτυλίων σε κορμούς δέντρων σε Αγγλία και Σουηδία. Σε κάθε δακτύλιο (που αντιστοιχεί σε ένα έτος), μετρήθηκε το ποσοστό του ραδιενεργού ισοτόπου του Άνθρακα-14. Αυτό το ισότοπο υφίσταται στην ατμόσφαιρά μας, κυρίως με τη βοήθεια κοσμικής ακτινοβολίας (δηλαδή σωματιδίων υψηλής ενέργειας με πηγές γαλαξιακές και διαγαλαξιακές) και την αλληλεπίδρασή της με το άζωτο. Σε περιόδους που ο ήλιος είχε μέγιστο στη δραστηριότητά του, και το μαγνητικό του πεδίο, ως «ασπίδα», μας «προστάτευε» περισσότερο από την εισερχόμενη κοσμική ακτινοβολία, τότε στους δακτυλίους των δέντρων παρατηρούνταν ελάχιστο στην ποσότητα του Άνθρακα-14 και το αντίθετο όταν ο ήλιος βρισκόταν σε ελάχιστο δραστηριότητας.
 
Δημοσιευμένη Έρευνα: https://www.nature.com/articles/s41561-020-00674-0
 

 

Τετάρτη 17 Μαρτίου 2021

Η 9η φορά του Falcon 9

Δυο εντυπωσιακές εικόνες από τον επαναχρησιμοποιούμενο πύραυλο Falcon 9 ο οποίος μετέφερε ένα ακόμη πακέτο δορυφόρων Starlink που ετέθησαν σε τροχιά. Η εκτόξευση έγινε την Κυριακή τα ξημερώματα. Είναι η 9η φορά που χρησιμοποιείται ο συγκεκριμένος πύραυλος, ο οποίος μετέπειτα προσνηώθηκε επιτυχώς στην θαλάσσια πλατφόρμα “Of course I still love you” στον Ατλαντικό.
 
Πηγή: SpaceX -- https://twitter.com/SpaceX
 
Περισσότερα για τις πλατφόρμες της Space X στον Ατλαντικό: https://en.wikipedia.org/.../Autonomous_spaceport_drone_ship




Κυριακή 14 Μαρτίου 2021

Τα χιονισμένα βουνά της Χαβάης

Τα βουνά της Χαβάης (Mauna Kea πάνω και Mauna Loa κάτω) χιονισμένα, στις αρχές Φλεβάρη, όπως φαίνονταν από το διάστημα. Το υψόμετρο και των δυο είναι γύρω στα 4200 μέτρα, οπότε το χιόνι κοντά στις κορυφές τους δεν είναι κάτι ασυνήθιστο. Εκεί «φιλοξενούνται» και δυο από τα 5 ηφαίστεια της Χαβάης.

 
Η χιονόστρωση επετεύχθη μετά το πέρασμα 3 διαδοχικών καιρικών συστημάτων στο δεύτερο μισό του Ιανουαρίου, τα οποία επηρέασαν το νησιωτικό σύμπλεγμα (το οποίο αποτελεί πολιτεία των ΗΠΑ), προσφέροντας αρκετό υετό που στα ορεινά έπεφτε ως χιόνι.
 
Φωτογραφία: NASA / LandSat 8 – OLI, Terra – MODIS. 
 

 

Σάββατο 13 Μαρτίου 2021

Σύννεφα-οπές πάνω από το Μαϊάμι

Σύννεφα-οπές πάνω από το Μαϊάμι στις ΗΠΑ όπως τα είδε ο δορυφόρος στις αρχές του Ιανουαρίου.
Ο σχηματισμός αυτός δημιουργείται όταν υπάρξει κάποιο αίτιο (π.χ. πυρήνες συμπύκνωσης από τα αέρια διερχόμενου αεροπλάνου), που θα οδηγήσει σε μαζική ψύξη τα υπέρψυχρα μικροσταγονίδια των νεφών που, ως τότε, ελλείψει πυρήνων συμπύκνωσης θα βρίσκονται ακόμη σε υγρή κατάσταση, παρόλο που η θερμοκρασία σε εκείνο το ύψος, θα είναι κάτω από το 0.
 
Από την στιγμή που θα παγώσει ένα σταγονίδιο, ακολουθείται μια διαδικασία ντόμινο, από εκείνο και ακτινικά προς τα έξω. Στο εσωτερικό της πεπλατυσμένης γραμμής, διακρίνονται τα σωματίδια που έχουν μετατραπεί σε παγοκρυστάλλους και πλέον κατέρχονται δημιουργώντας μια λευκή κουρτίνα που, πολλές φορές, μπορεί να είναι εντυπωσιακή. Από τον δορυφόρο, φαίνονται σαν κυκλικές ή ελλειψοειδείς «γρατζουνιές» πάνω στο λευκό στρώμα των νεφών.
 
Φωτογραφία: NASA / Terra – MODIS. 
 

 

Παρασκευή 12 Μαρτίου 2021

Προς τα 420 ppm το διοξείδιο του άνθρακα στο σταθμό Mauna Loa

Οδεύει προς τα 420 ppm (parts per million, μέρη ανά εκατομμύριο) η περιεκτικότητα του ατμοσφαιρικού αέρα σε μόρια διοξειδίου του άνθρακα, μετά και τις μετρήσεις του Φεβρουαρίου στο σταθμό Mauna Loa της Χαβάης. Το μέγιστο κάθε ετήσιου κύκλου, σημειώνεται τον Μάιο.

 
Το δεξί γράφημα ωστόσο, είναι αποκαλυπτικό. Απεικονίζει τη μεταβολή της ετήσιας αύξησης του διοξειδίου του άνθρακα με το πέρασμα των ετών. Παρατηρούμε πως ο ρυθμός αύξησης, ανεβαίνει σταθερά. Αν το 1970, ο ρυθμός αύξησης του διοξειδίου κάθε έτος ήταν 1 ppm/έτος, σήμερα είναι 2.5 φορές μεγαλύτερος. 
 
Πηγή: Zack Labe (Κλιματολόγος – Ερευνητής) -- https://twitter.com/ZLabe
 

 

Τετάρτη 10 Μαρτίου 2021

Η παχυσαρκία και η καθιστική ζωή, πρώτη αιτία θανάτου πλέον, ξεπερνά το κάπνισμα

Για δεκαετίες, το κάπνισμα ήταν η μεγαλύτερη απειλή για τη δημόσια υγεία στις ανεπτυγμένες χώρες. Ωστόσο, σε έρευνα που δημοσιεύτηκε πριν λίγες μέρες στο επιστημονικό περιοδικό Public Health, αυτό φαίνεται να έχει αλλάξει μέσα στα τελευταία χρόνια.

 
Πιο συγκεκριμένα, στο διάστημα έρευνας, από το 2003 ως το 2017, οι θάνατοι που αποδόθηκαν στο κάπνισμα, μειώθηκαν από το 23.1% στο 19.4%. Αντιθέτως, στο ίδιο χρονικό διάστημα, οι θάνατοι που αποδόθηκαν σε συνδυασμό παχυσαρκίας και καθιστικής ζωής, αυξήθηκαν από 17.9% στο 23.1%. Η ανατροπή, με το κάπνισμα να περνά στη 2η θέση ως αιτία θανάτου, έγινε το 2014 σύμφωνα με την έρευνα με την παχυσαρκία και την έλλειψη άσκησης να βρίσκονται πλέον στην 1η θέση.
 
Η έρευνα έλαβε χώρα στην Αγγλία και τη Σκωτία, με τη συμμετοχή πάνω από 192000 ενηλίκων με μέσο όρο ηλικίας τα 50 έτη. Η παχυσαρκία αποτελεί υψηλότερο παράγοντα κινδύνου για τους μεγαλύτερους (45+) της έρευνας, ενώ για τους νεότερους υπάρχει μεγαλύτερος κίνδυνος από το κάπνισμα. 
 
Οι ερευνητές επισημαίνουν πως, πλέον, η καταπολέμηση της παχυσαρκίας θα πρέπει να αποτελέσει προτεραιότητα για το σύστημα υγείας, ενώ εκτιμούν πως η αύξηση των θανάτων που αποδίδονται σε αυτήν, προκύπτουν από τη συνεισφορά της σε καρδιαγγειακά νοσήματα και στον καρκίνο.
 
 

 

Κυριακή 7 Μαρτίου 2021

Ηλιακός πυλώνας και ανώτερο εφαπτόμενο τόξο μαζί

Αυτή η υπέροχη φωτογραφία δημοσιεύτηκε στο APOD της NASA στις 17/2 και ελήφθη στην περιοχή Providence στο Rhode Island των ΗΠΑ στις αρχές Φλεβάρη από τον Mike Cohea.

Σε αυτήν βλέπουμε κατά την ανατολή του ηλίου να εμφανίζεται ένας ηλιακός πυλώνας και πάνω από αυτόν, ένα άλλο οπτικό φαινόμενο που λέγεται ανώτερο εφαπτόμενο τόξο. Τα έχουμε δει και τα δυο αυτά οπτικά φαινόμενα σε παλαιότερες δημοσιεύσεις μας, όμως ποτέ μαζί με αυτόν τον τρόπο. Ο ηλιακός πυλώνας (ή ηλιακή στήλη) δημιουργείται από ανάκλαση του ηλιακού φωτός από τη μεγάλη εξαγωνική επιφάνεια επίπεδων κρυστάλλων που αιωρούνται στον αέρα. Το ανώτερο εφαπτόμενο τόξο δημιουργείται από τη διάθλαση του ηλιακού φωτός μέσα από κρυστάλλους σε μορφή στηλών με εξαγωνική διατομή. 
 
Στη συγκεκριμένη περίπτωση, υπήρξαν κρύσταλλοι σε μορφή στηλών, οι οποίοι έδρασαν διπλά. Η κατώτερη εξαγωνική επιφάνειά τους έκανε ανάκλαση στο ηλιακό φως δημιουργώντας τον πυλώνα και μέσα από το εσωτερικό της στήλης έγινε διάθλαση του ηλιακού φωτός δημιουργώντας ταυτόχρονα και το ανώτερο εφαπτόμενο τόξο.
 
Φωτογράφος: https://www.mikecohea.com/about
 

 

Παρασκευή 5 Μαρτίου 2021

Το παγόβουνο Α-47 από το διάστημα

Το παγόβουνο (το οποίο, πλέον, έχει ονομασία Α-47), που αποκολλήθηκε από την πλατφόρμα πάγου Brunt στις 26/2 (και το είχαμε δει σε αυτήν την ανάρτηση: https://fb.watch/3-f5s9D05I/) φωτογράφησε ο δορυφόρος LandSat 8, λίγες μέρες μετά (την 1η Μαρτίου).

 
Φωτογραφία: NASA / LandSat 8 (OLI)
 

 
 
 

Πέμπτη 4 Μαρτίου 2021

Επιτυχής δοκιμή του Starship SN10 της SpaceX

Το βίντεο με τη δοκιμή του διαστημοπλοίου (ή αστρόπλοιου) Starship SN10 της SpaceX που βλέπετε εδώ, είναι πραγματικό και όχι επιστημονική φαντασία. Συνέβη εχθές 3/3 και μπορείτε να το βρείτε ολόκληρο εδώ: https://www.youtube.com/watch?v=ODY6JWzS8WU

 
Ουσιαστικά πρόκειται για τη δοκιμή του πρώτου, πλήρως επαναχρησιμοποιούμενου διαστημικού οχήματος για διαπλανητικά ταξίδια. Το όχημα αυτό μπορεί να μεταφέρει μεγάλα φορτία ή/και ανθρώπους και είναι πολλά υποσχόμενο, καθώς πέρα από το τεράστιο πλεονέκτημα της επαναχρησιμοποίησης, μπορεί να προσεδαφιστεί με ακρίβεια σε κάθε έδαφος, χρησιμοποιώντας συνδυασμό ελεγχόμενης αεροδυναμικής καθόδου και επανεκκίνησης των κινητήρων Raptor που διαθέτει, για την τελική φάση της ομαλής προσεδάφισης.
 
Οι κινητήρες Raptor χρησιμοποιούν υγρό μεθάνιο και οξυγόνο και παρέχουν τη διπλή ώθηση σε σχέση με αυτήν που προσφέρουν οι κινητήρες Merlin των, μερικώς επαναχρησιμοποιούμενων, Falcon 9.
 
Η συγκεκριμένη δοκιμή κρίνεται επιτυχής (και είναι η πρώτη με επιτυχή προσεδάφιση) καθώς οι προηγούμενες δοκιμές απέτυχαν σε πιο πρώιμες φάσεις των δοκιμών. Λίγη ώρα μετά, το όχημα εξερράγη πιθανότατα από διαρροή προωθητικού καυσίμου (μεθανίου).
 
Αναλυτικά περί μεσοπρόθεσμης και μακροπρόθεσμης διαστημικής εξερεύνησης, των προκλήσεων που έχουμε να αντιμετωπίσουμε και πως μπορούμε να υπερβούμε τα διάφορα εμπόδια, θα βρείτε, μεταξύ άλλων, στον τόμο ΙΙΙ του έργου μας «Τα φυσικά φαινόμενα», με έκπτωση και δωρεάν αποστολή από τη σελίδα μας.

Τετάρτη 3 Μαρτίου 2021

Η δραστηριότητα της Αίτνας από το διάστημα

Μπορεί να έχετε δει και εσείς τις εντυπωσιακές φωτογραφίες της Αίτνας αυτές τις μέρες (π.χ. https://static.euronews.com/.../1280x720_cmsv2_4f82ee1a...). Η Αίτνα αποτελεί ένα από τα πιο ενεργά ηφαίστεια του πλανήτη, ευρισκόμενο στα ανατολικά της Σικελίας, έχοντας ύψος περίπου 3330 μέτρων.

 
Στις 18/2, ο LandSat 8, φωτογράφισε (στο ορατό φάσμα) την Αίτνα και στη φωτογραφία βλέπουμε και δεδομένα από το υπέρυθρο φάσμα που, αποκαλύπτουν την περιοχή στην οποία έχει διαχυθεί η καυτή λάβα (έντονο κόκκινο χρώμα).
 
Ανάλογη με την τωρινή, σχετικά έντονη, δραστηριότητα, η Αίτνα έχει παρουσιάσει άλλες 4 φορές από το 1989, ενώ συνολικά έχουν υπάρξει μερικές εκατοντάδες εκρήξεις (διαφόρων εντάσεων) από το 1977, με πιο επικίνδυνες (για πιθανή απώλεια ανθρώπινων ζωών) εκείνες του 1983 και του 1992.
 
Φωτογραφία: LandSat 8 (OLI)