Μία διεθνής ομάδα ερευνητών, σε συνεργασία και καθοδήγηση από το ερευνητικό κέντρο ETH της Ζυρίχης, κατάφερε να κατασκευάσει αρχείο της ηλιακής δραστηριότητας, ως το έτος 969. Μέχρι πρόσφατα, είχαμε αρχείο για τις ηλιακές κηλίδες, το οποίο πήγαινε ως 400 χρόνια πριν το σήμερα (βλέπε και τόμο Ι του έργου μας «Τα φυσικά φαινόμενα»). Αυτή η ερευνητική προσπάθεια, μας επιτρέπει πλέον να «δούμε» τη δραστηριότητα του άστρου μας για ένα διάστημα ως και πάνω από 1000 έτη πριν το σήμερα.
Η δραστηριότητα του ήλιου από το 969 ως σήμερα, αποτυπώνεται στη γαλάζια γραμμή του διαγράμματος (με τις λευκές γραμμές να αποτελούν άνω και κάτω όρια, ενώ η γαλάζια τον μέσο όρο), ενώ η κόκκινη γραμμή στα τελευταία 400 έτη, είναι το αρχείο που είχαμε μέχρι πρότινος. Σε αυτή τη γραμμή, αποτυπώνονται οι ταλαντώσεις που οφείλονται στον, γνωστό πλέον, 11-ετή κύκλο των ηλιακών κηλίδων του ήλιου. Δηλαδή, στο μοτίβο σταδιακής εμφάνισης, έξαρσης και σταδιακής μείωσης μέχρι εξαφάνισης (για να αρχίσει ο κύκλος και πάλι από την αρχή) του αριθμού των κηλίδων, το οποίο λαμβάνει χώρα σε ένα χρονικό πλαίσιο 11 γήινων ετών. Φυσικά, όλοι οι κύκλοι δεν είναι το ίδιο έντονοι. Σε άλλους παρατηρούνται πολλές ηλιακές κηλίδες (έμμεσο χαρακτηριστικό ενός «δραστήριου» ήλιου) και σε άλλους εμφανίζονται ελάχιστες.
Αυτά τα δεδομένα, που πάνε πίσω σε βάθος χιλιετίας (με στόχο, μελλοντική έρευνα να πάει ακόμη πιο πίσω) κατάφεραν να τα συλλέξουν από αρχεία δακτυλίων σε κορμούς δέντρων σε Αγγλία και Σουηδία. Σε κάθε δακτύλιο (που αντιστοιχεί σε ένα έτος), μετρήθηκε το ποσοστό του ραδιενεργού ισοτόπου του Άνθρακα-14. Αυτό το ισότοπο υφίσταται στην ατμόσφαιρά μας, κυρίως με τη βοήθεια κοσμικής ακτινοβολίας (δηλαδή σωματιδίων υψηλής ενέργειας με πηγές γαλαξιακές και διαγαλαξιακές) και την αλληλεπίδρασή της με το άζωτο. Σε περιόδους που ο ήλιος είχε μέγιστο στη δραστηριότητά του, και το μαγνητικό του πεδίο, ως «ασπίδα», μας «προστάτευε» περισσότερο από την εισερχόμενη κοσμική ακτινοβολία, τότε στους δακτυλίους των δέντρων παρατηρούνταν ελάχιστο στην ποσότητα του Άνθρακα-14 και το αντίθετο όταν ο ήλιος βρισκόταν σε ελάχιστο δραστηριότητας.
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου