Σε όσους αρέσουν τα ατμοσφαιρικά οπτικά φαινόμενα, αυτή είναι μια υπέροχη φωτογραφία. Ελήφθη από τον Eliot Herman στις 20/11: https://flic.kr/p/2mLrSMr
Όσοι τα γνωρίζουν, αντιλαμβάνονται και τη σπανιότητά της. Η φωτογραφία αυτή ελήφθη στις 20/11 στην Αριζόνα των ΗΠΑ. Η Σελήνη είναι στο κέντρο της νυχτερινής αυτής φωτογραφίας και την περικυκλώνει η περιγεγραμμένη άλως.
Η περιγεγραμμένη άλως μοιάζει πολύ με την κλασική άλω των 22 μοιρών, το «στεφάνι» ή «αλώνι» όπως συχνά το λένε, μόνο που αυτή έχει «ενσωματωμένα» το ανώτερο και το κατώτερο εφαπτόμενο τόξο. Εμφανίζεται όταν η πηγή φωτός, δηλαδή ο Ήλιος ή η Σελήνη, είναι ψηλά στον ουρανό (πάνω από 35 μοίρες σε σχέση με τον ορίζοντα του παρατηρητή) όπως εδώ.
Όμως υπάρχουν άλλα 2 τόξα, πιο αμυδρά. Το ένα περνά από τη Σελήνη. Αυτό λέγεται «παρασεληνιακός κύκλος» (αντίστοιχο του παρηλιακού κύκλου). Το άλλο, το μεγαλύτερο, που ακουμπά τον παρασεληνιακό κύκλο στην κορυφή του και περικυκλώνει και την περιγεγραμμένη άλω, είναι ένα τόξο Parry (από μόνο του, πολύ σπάνιο). Τέλος, χαμηλά κεντροδεξιά στην εικόνα, παρατηρήστε ένα ακόμη τόξο (πιθανόν κατώτερο περιφερειακό τόξο αν και οι παρόντες παγοκρύσταλλοι μπορούν να παράγουν, σπανιότερα ωστόσο, και οριζόντιο τόξο, το οποίο θα εμφανιζόταν στην ίδια θέση).
Τα συγκεκριμένα οπτικά φαινόμενα, δημιουργούνται από παγοκρυστάλλους σε μορφή στηλών εξαγωνικής διατομής. Οι διαφορετικές γωνίες με τις οποίες εισέρχεται το σεληνιακό φως σε αυτούς, δημιουργεί αυτήν την «οικογένεια» οπτικών φαινομένων που βλέπουμε. Τα τόξα Parry είναι πολύ σπάνια, καθώς «απαιτούν» από τον συγκεκριμένο παγοκρύσταλλο να έχει τον μεγάλο άξονά του και δυο από τις πλάγιες επιφάνειές του, σε απολύτως οριζόντια θέση (κάτι που συνήθως δεν συμβαίνει).
Τόξα Parry έχουν παρατηρηθεί και στην Ελλάδα, 3 φορές τα τελευταία χρόνια. Είναι το 2ο πιο σπάνιο ατμοσφαιρικό οπτικό φαινόμενο (από όσα έχουν παρατηρηθεί ως σήμερα), πίσω από την άλω των 46 μοιρών (η οποία έχει παρατηρηθεί μόλις 1 φορά), με ποσοστιαία σχετική συχνότητα εμφάνισης 0.5%.
Στη συγκεκριμένη φωτογραφία (από τις 11/4/2017), η οποία ελήφθη ημέρα, το τόξο Parry βρίσκεται στην κορυφή, πάνω από τα υπόλοιπα οπτικά φαινόμενα: https://flic.kr/p/TMJzzi
Περισσότερα για όλα τα οπτικά ατμοσφαιρικά φαινόμενα, με φωτογραφίες, χάρτες, σχήματα, συχνότητες εμφάνισης στη χώρα μας και οδηγίες για το πως να τα βρίσκετε και να τα ξεχωρίζετε, θα βρείτε στον τόμο Ι του έργου μας «Τα φυσικά φαινόμενα», τον οποίο μπορείτε να αποκτήσετε από τη σελίδα μας με έκπτωση και μηδενικά έξοδα αποστολής! Ρωτήστε μας! Μαζί, δώρο ένα φωτογραφικό ημερολόγιο για το 2022.
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου