Θα μπορούσε να εξηγηθεί η παρατηρούμενη επιταχυνόμενη διαστολή του Σύμπαντος, χωρίς τη θεώρηση της «σκοτεινής ενέργειας»; Αυτό είναι ένα από τα δυο μεγάλα ζητήματα που εξετάζουν Έλληνες ερευνητές, στην πρόσφατη δημοσίευσή τους, στα τέλη του 2022, στο επιστημονικό περιοδικό “Astroparticle Physics”.
Η «σκοτεινή ενέργεια», αποτελεί μια υπόθεση που σκοπό έχει να εξηγήσει την επιταχυνόμενη διαστολή του Σύμπαντος, όμως δεν γνωρίζουμε ακόμη πολλά για αυτήν. Από την άλλη, το γεγονός ότι το Σύμπαν που παρατηρούμε αποτελείται σχεδόν αποκλειστικά από ύλη (και όχι αντί-ύλη), δηλαδή το πρόβλημα της «βαρυονικής ασυμμετρίας», δεν βρίσκει μέχρι σήμερα κάποια επαρκή εξήγηση στη θεωρία της «Μεγάλης Έκρηξης» ή τη Γενική Θεωρία της «Σχετικότητας». Σύμφωνα με την πρώτη θεωρία, κατά τη «Μεγάλη Έκρηξη», παράχθηκε ίσος αριθμός σωματιδίων (ύλης) και αντί-σωματιδίων (αντί-ύλης).
Στην εν λόγω δημοσίευση, γίνεται προσπάθεια να απαντηθούν αυτά τα δυο ζητήματα. Η υπόθεση που εξετάζεται εδώ, είναι ότι υφίσταται απωστική βαρυτική δύναμη μεταξύ ύλης και αντί-ύλης, κάτι που, με το πέρασμα του χρόνου, έχει εξωθήσει την αντί-ύλη σε έναν ξεχωριστό τομέα, πέρα από το δικό μας παρατηρήσιμο Σύμπαν, ενώ αποτρέπει και τις εκρήξεις ακτινοβολίας που θα παρατηρούσε κάποιος, αλλά δεν τις έχουμε παρατηρήσει ως σήμερα, στα όρια των τομέων ύλης και αντί-ύλης*. Στις προσομοιώσεις που έγιναν με αυτήν την υπόθεση, αναπαράγεται ορθά και η παρατηρούμενη διαστολή του Σύμπαντος, χωρίς την ανάγκη για θεώρηση «σκοτεινής ενέργειας». Επομένως, η υπόθεση παράγει αποτελέσματα που συμφωνούν τόσο με την αναμενόμενη ισοδυναμία ύλης και αντί-ύλης στο Σύμπαν, την παρατηρούμενη κυριαρχία της ύλης γύρω μας και την έλλειψη εκρήξεων ακτινοβολίας από αλληλοεξουδετέρωση τεράστιων ποσοτήτων ύλης και αντί-ύλης, όσο και με την επιταχυνόμενη διαστολή του Σύμπαντος.
*Όταν ένα σωματίδιο έρχεται σε επαφή με ένα αντί-σωματίδιο, καταστρέφονται και τα δυο αφήνοντας πίσω τους ακτινοβολία ανάλογη της μάζας τους. Ένας γαλαξίας ύλης και ένας γαλαξίας αντί-ύλης, θα έπρεπε να δημιουργούν παρατηρήσιμες (από εμάς) εκρήξεις ακτινοβολίας από την αλληλοεξουδετέρωσή τους.
Δημοσιευμένη Έρευνα: https://doi.org/10.1016/j.astropartphys.2022.102806
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου