Στο βίντεο αυτό βλέπουμε την εκτόξευση του παρατηρητηρίου ηλιακής δυναμικής της NASA (Solar Dynamics Observatory ή SDO, βλέπε πληροφορίες για αυτό εδώ: https://sdo.gsfc.nasa.gov/), στις 11/2/2010. Εδώ παρατηρούμε διάφορα ενδιαφέροντα αλλά και ένα πρωτοφανές φαινόμενο. Παρατηρήστε καταρχάς δεξιά από τον πύραυλο ένα γνωστό οπτικό ατμοσφαιρικό φαινόμενο, το παρήλιο. Μόλις ο πύραυλος περάσει δίπλα του, το παρήλιο εξαφανίζεται. Επίσης, αριστερά από τον πύραυλο εμφανίζεται μια λευκή κινούμενη στήλη. Τι συνέβη εδώ;
Το παρήλιο είναι ένα οπτικό φαινόμενο που δημιουργείται χάρη στη διάθλαση του φωτός μέσα από ομοιόμορφα προσανατολισμένους εξαγωνικούς παγοκρυστάλλους νεφών. Ο πύραυλος, καθώς πέρασε από τα νέφη, δημιούργησε κύματα πίεσης (φαίνονται αμυδρά ως ρυτιδώσεις – κυματισμοί στο βίντεο, απομακρυνόμενοι από τον πύραυλο) τα οποία διέλυσαν τον ομοιόμορφο προσανατολισμό που είχαν οι κρύσταλλοι και έτσι το οπτικό αυτό φαινόμενο εξαφανίστηκε.
Από την άλλη, τα κύματα πίεσης από την ταχεία διέλευση του πυραύλου μέσα από περιοχές με ικανή υγρασία στην τροπόσφαιρα (το καταλαβαίνουμε αυτό από την παρουσία νεφών εκεί), αποτελούν κινούμενες διαταραχές πίεσης και θερμοκρασίας. Πίσω από κάθε τέτοια διαταραχή, υπάρχει απότομη και πρόσκαιρη πτώση στην πίεση, η οποία οδηγεί σε, επίσης πρόσκαιρη, συμπύκνωση σε ορατά νέφη. Έτσι γίνονται επαρκώς ορατοί αυτοί οι κυματισμοί εκεί.
Τέλος, η λευκή στήλη αριστερά εικάζεται ότι δημιουργήθηκε αποκλειστικά από τη διέλευση του πυραύλου, σε συνδυασμό με το ηλιακό φως. Η πρόσκαιρη ανακατανομή τμήματος των παγοκρυστάλλων, με τη διέλευση του πυραύλου από τα νέφη αυτά, δημιούργησε αυτή τη βραχύβια λευκή στήλη. Το (κυρίως) λευκό χρώμα εμφανίζεται σε οπτικά φαινόμενα που προκύπτουν από απλή ανάκλαση του ηλιακού φωτός στους παγοκρυστάλλους (π.χ. το έχουμε δει στον παρηλιακό κύκλο/τόξο παλιότερα ή και στους «πυλώνες φωτός» σε κρύα κλίματα). Ενδέχεται λοιπόν, τα κύματα πίεσης του διερχόμενου πυραύλου να οργάνωσαν τμήμα των παγοκρυστάλλων με τέτοιο τρόπο ώστε να δράσουν πρόσκαιρα ως «κάτοπτρα» του ηλιακού φωτός, δημιουργώντας αυτή τη βραχύβια λευκή στήλη.
Στον τόμο Ι του έργου «Τα φυσικά φαινόμενα», μπορείτε να δείτε φωτογραφίες με αυτό και άλλα εντυπωσιακά ή και άγνωστα, στο ευρύ κοινό, φυσικά φαινόμενα, από την Ελλάδα και το εξωτερικό, με λεπτομερείς εξηγήσεις και σχήματα για το πώς δημιουργούνται αλλά και πώς να τα αναζητάτε. Αποκτήστε τον από τη σελίδα μας με έκπτωση και μηδενικά έξοδα αποστολής, με ένα μήνυμα! Ρωτήστε μας!
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου