Παρασκευή 17 Μαρτίου 2023

Η αποξήρανση της λίμνης Hamun και η σκόνη στην ατμόσφαιρα

Βρισκόμαστε στην Αραβική θάλασσα κάτω από το Πακιστάν και το Αφγανιστάν. Η δορυφορική αυτή φωτογραφία ελήφθη στις 12/1/2023 από τον δορυφόρο NOAA 20, και σε αυτήν βλέπουμε μια αμμοθύελλα εξαιτίας της οποίας μεταφέρονται μεγάλες ποσότητες σκόνης προς τη θάλασσα (νότια / κάτω). Το πρόβλημα εδώ είναι ότι η πηγή αυτής της σκόνης μοιάζει να είναι η «έρημος» βόρεια (ψηλά στη φωτογραφία), αλλά επί της ουσίας πρόκειται για την εποχική λίμνη Hamun στο Αφγανιστάν. 

 
Η λίμνη αυτή όπως και οι κοντινοί υδροβιότοποι στο λεκανοπέδιο του Sistan, εξαιτίας της αυξημένης ζήτησης σε νερό αλλά και των αυξημένων περιόδων ξηρασίας, έχουν συρρικνωθεί, ενώ σε χρονιές όπως η φετινή, έχουν εξαφανιστεί. Τη θέση τους έχει πάρει μια τεράστια έκταση που είναι εκτεθειμένη στα στοιχεία της φύσης και έχει ερημικά χαρακτηριστικά. Αποτέλεσμα αυτού είναι ότι, ενώ παλιότερα οι αμμοθύελλες στην περιοχή ήταν χαρακτηριστικό του καλοκαιριού, τώρα συμβαίνουν όλο το χρόνο (π.χ. φέτος). Ο αφανισμός της λίμνης αυξάνει την ποσότητα σκόνης στον αέρα της περιοχής κατά 40% κατά μέσο όρο.
 
Γενικότερα στον πλανήτη μας, το συνδυασμένο αποτέλεσμα ανάλογων περιπτώσεων έχει αυξήσει την ποσότητα σκόνης στη γήινη ατμόσφαιρα κατά 55% σε σχέση με την προ-βιομηχανική εποχή, σε έρευνα που δημοσιεύτηκε στις 17/1/2023 στο επιστημονικό περιοδικό “Nature Reviews Earth & Environment”. Το πιο εντυπωσιακό είναι ότι, σύμφωνα με την ίδια έρευνα, αυτή η σκόνη αποτελεί ανασταλτικό παράγοντα στην παγκόσμια θέρμανση σε ένα ποσοστό 8% περίπου, κάτι που σημαίνει πως στην πραγματικότητα, οι συνέπειες της παγκόσμιας θέρμανσης, χωρίς τη σκόνη, θα ήταν εντονότερες. Φυσικά θα πρέπει να ληφθεί υπόψη και η υποβάθμιση της ποιότητας της ατμόσφαιρας και του αέρα που αναπνέουμε λόγω της αύξησης της σκόνης.
 
Δημοσιευμένη Έρευνα: https://www.nature.com/articles/s43017-022-00379-5
 
Φωτογραφία: NOAA 20 – VIIRS.
 

 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου