Παρασκευή 25 Αυγούστου 2023

Κομήτης Nishimura

Ένας κομήτης που ανακαλύφθηκε μόλις πριν λίγες ημέρες (στις 11/8 από τον H. Nishimura, στην Ιαπωνία), αναμένεται να γίνει ορατός με γυμνό μάτι (σε σκοτεινούς ουρανούς) στις αρχές και τα μέσα Σεπτέμβρη. Το «επίσημο» όνομα αυτού: C/2023 P1 Nishimura. Ήδη βρίσκεται σε φαινόμενο μέγεθος +8 και η φωτεινότητά του ανεβαίνει σταδιακά. Θυμίζουμε ότι όσο πιο μικρό είναι το φαινόμενο μέγεθος ενός αντικειμένου στον ουρανό, τόσο πιο λαμπρό είναι. Π.χ. ο Σείριος έχει φαινόμενο μέγεθος -1.5, η Αφροδίτη έχει μέγιστο φαινόμενο μέγεθος -4.9, η Πανσέληνος -12.9 και ο λαμπρός Ήλιος στον ουρανό μας -27. Με γυμνό μάτι, μπορούμε να δούμε σε αρκούντως σκοτεινό ουρανό, αντικείμενα με φαινόμενο μέγεθος από +6 και κάτω.

 
Αυτές τις νύχτες μπορείτε να τον δείτε στον πρωινό ουρανό, στα ανατολικά – βορειοανατολικά, περίπου 1 ώρα πριν το ξημέρωμα (βλέπε και χάρτη για το ακριβές σημείο). Το ξημέρωμα είναι γύρω στις 650 με 7 αυτές τις ημέρες, οπότε καλό θα είναι να είστε ήδη στο (απαραίτητα σκοτεινό, μακριά από φωτορύπανση, καλή τύχη με αυτό…) σημείο που έχετε επιλέξει για παρατήρηση, γύρω στις 5 – 530. Είναι ήδη ορατός με τηλεσκόπιο, κιάλια, όπως και σε φωτογραφίες μακράς έκθεσης. Είναι πράσινος και βρίσκεται αριστερότερα (βορειότερα) του Ωρίωνα και του Σείριου, οι οποίοι θα έχουν ανατείλει στον (ανεμπόδιστο από λόφους, κτήρια, κ.α.) ανατολικό σας ορίζοντα. Αν δείτε αυτούς, τότε ψάξτε και για τον κομήτη. Οι τελευταίες αναφορές λένε πως έχει ήδη αναπτύξει και μια αρκετά καλή ουρά.
 
Το περιήλιό του (το πλησιέστερο στον Ήλιο σημείο της τροχιάς του) είναι στις 17/9 με εκτιμώμενο φαινόμενο μέγεθος κοντά στο +2. Το πλησιέστερο πέρασμα από τη Γη είναι στις 12/2 οπότε θα έχει φαινόμενο μέγεθος γύρω στο +2.5 με +3 (άρα ορατός με γυμνό μάτι, όπως προαναφέρθηκε). Μετά τις 12/9, θα περάσει στον δυτικό μας ορίζοντα μετά τη δύση του Ηλίου και κοντά σε αυτόν.
 
Πότε είναι η καλύτερη περίοδος για να τον φωτογραφίσω; Υπάρχουν κάποιες «λεπτές ισορροπίες» αυτήν την περίοδο. Από τη μία έχουμε πανσέληνο στις 31/8 αλλά από την άλλη όσο περνάνε οι μέρες και πλησιάζουμε προς τις 12/9, ο κομήτης θα είναι όλο και πιο κοντά στον Ήλιο, με αποτέλεσμα το πρωινό χρονικό «παράθυρο» για φωτογράφιση χωρίς το λυκαυγές να είναι μικρότερο. Όμως, όσο περνάνε οι μέρες, και καθώς θα πλησιάζει προς τον Ήλιο, θα γίνεται και λαμπρότερος. Καλό θα είναι λοιπόν να ξεκινήσετε από τώρα την αναζήτησή του στον πρωινό ουρανό, ιδιαίτερα όσοι έχετε αστροστάτη και τηλεσκόπιο. Η Σελήνη, αν και λαμπρή αυτές τις μέρες, δύει πριν την αρχή του λυκαυγούς (μέχρι και τις 29/8 το ξημέρωμα και οριακά αργότερα στις 30/8), επομένως δεν αποτελεί πρόβλημα εκείνη την ώρα. 
 
Μετά τις 31/8, η "γεμάτη" Σελήνη θα αποτελεί εμπόδιο για κάποιες ημέρες, οπότε η επόμενη ευκαιρία είναι προς τις 9-11/9, καθώς θα οδεύουμε προς τη φάση της νέας Σελήνης και ο κομήτης θα έχει πλησιάσει κοντά στη μέγιστη εκτιμώμενη φωτεινότητά του, εφόσον αντέξει.
 
Καμπύλη φαινόμενου μεγέθους για τον κομήτη Nishimura: http://astro.vanbuitenen.nl/comet/2023P1
 
Περισσότερα και χάρτες: https://earthsky.org/.../new-comet-c-2023-p1-nishimura.../
 
Ανατολή και Δύση Σελήνης για Αύγουστο και Σεπτέμβριο: https://www.timeanddate.com/moon/greece/athens?month=9...
 
Ανατολή και Δύση Ηλίου για Αύγουστο και Σεπτέμβριο: https://www.timeanddate.com/sun/greece/athens
 




 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου