Πέμπτη 19 Σεπτεμβρίου 2019

Γυαλιά επαυξημένης πραγματικότητας για ασθενείς με μελαγχρωστική αμφιβληστροειδοπάθεια

Μια μεγάλη βοήθεια για ασθενείς με μελαγχρωστική αμφιβληστροειδοπάθεια (retinitis pigmentosa), έρχεται σύντομα μέσω των γυαλιών επαυξημένης πραγματικότητας (augmented reality).

Η μελαγχρωστική αμφιβληστροειδοπάθεια, είναι μια κληρονομική εκφυλιστική ασθένεια των ματιών, κατά την οποία μειώνεται τόσο η περιφερειακή όραση όσο και η φωτεινότητα για τους ασθενείς, με αποτέλεσμα να έχουν ιδιαίτερη δυσκολία να κινηθούν τις νυχτερινές ώρες ή σε μέρη που δεν έχουν καλό φωτισμό γενικότερα. Πολλές φορές καθίσταται απαγορευτική η μετακίνησή τους, καθώς τελικά απομένουν να βλέπουν σχεδόν μόνο ευθεία μπροστά και σε μικρό εύρος πεδίου.

Επιστήμονες στο Παν/μιο της Νότιας Καλιφόρνιας στις ΗΠΑ, ανέπτυξαν γυαλιά τα οποία χαρτογραφούν τον τρισδιάστατο χώρο στον οποίο βρίσκεται ο ασθενής σε πραγματικό χρόνο και χρησιμοποιώντας διαφορετικά και έντονα χρώματα, ενισχύουν την εικόνα που λαμβάνει στον αμφιβληστροειδή, ώστε να αντιλαμβάνεται και να αποφεύγει επιτυχώς τα εμπόδια που βρίσκονται μπροστά του. Οι δοκιμές έδειξαν 50% μεγαλύτερη αποτελεσματικότητα στην αποφυγή εμποδίων και 70% μεγαλύτερη αποτελεσματικότητα στον χειρισμό αντικειμένων σε χαμηλό φωτισμό, από τους ασθενείς με χρήση των γυαλιών αυτών.

Η τεχνολογία αυτή μπορεί να λειτουργήσει σε ήδη διαθέσιμες συσκευές γυαλιών.

Δημοσιευμένη έρευνα (ελεύθερη): https://www.nature.com/articles/s41598-019-47397-w


Εικόνα: Γραφική αναπαράσταση των σχεδίων που βλέπει ο ασθενής σε πραγματικό χρόνο, ώστε να αποφεύγει τα εμπόδια του περιβάλλοντός του. (Credits: Scott Song - USC Roski Eye Institute)

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου