Παρασκευή 13 Σεπτεμβρίου 2019

Βρέθηκε εξωπλανήτης με υδρατμούς στην ζώνη Goldilocks ενός ερυθρού νάνου

Ο εξωπλανήτης K2-18b, είναι ο πρώτος στον οποίο ανιχνεύονται υδρατμοί και ταυτοχρόνως βρίσκεται στην φιλόξενη για ζωή ζώνη του άστρου του, δηλαδή στην ζώνη όπου υπάρχουν οι κατάλληλες συνθήκες ώστε το νερό μπορεί να υπάρξει σε υγρή μορφή. Αυτή η ανακάλυψη έγινε γνωστή στις 11/9 από Αστρονόμους στο University College London (στους οποίους συμπεριλαμβάνεται και ο Άγγελος Τσιάρας), με δεδομένα από το 2016 και 2017 από το Hubble.

Η μάζα του εξωπλανήτη αυτού είναι 8 φορές μεγαλύτερη της Γης (επομένως και η βαρύτητα στην επιφάνεια του είναι αρκετά μεγαλύτερη), ενώ ο ερυθρός νάνος που αποτελεί το άστρο του πλανήτη αυτού, είναι αρκετά δραστήριος, κάτι που συνεπάγεται αυξημένη ποσότητα ακτινοβολίας προς τον εξωπλανήτη. Αυτός βρίσκεται 110 έτη φωτός μακριά από την Γη, στον αστερισμό του Λέοντα και το έτος εκεί διαρκεί μόλις 33 ημέρες (χρόνος περιφοράς του Κ2-18b γύρω από το άστρο του).

Οι συγγραφείς της έρευνας θεωρούν πως η ατμόσφαιρα του εξωπλανήτη ενδεχομένως να περιέχει και άλλα μόρια (π.χ. άζωτο και μεθάνιο). Ενδιαφέρον, ως προς την πιθανότητα ύπαρξης κάποιου είδους ζωής σε οποιονδήποτε εξωπλανήτη, θα ήταν η ανίχνευση μεθανίου και οξυγόνου. Πιο λεπτομερή ανάλυση των ατμοσφαιρών των εξωπλανητών, θα έχουμε με την βοήθεια του τηλεσκοπίου James Webb προσεχώς, ενώ το TESS που ήδη ερευνά εξωπλανήτες (και το έχουμε δει σε παλαιότερες αναρτήσεις μας) αναμένεται να βρει εκατοντάδες εξωπλανήτες σαν τον Κ2-18b.

Δημοσιευμένη Έρευνα (Ανοιχτή): https://www.nature.com/articles/s41550-019-0878-9.epdf


Καλλιτεχνική απεικόνιση του K2-18b γύρω από το άστρο του: ESA / Hubble, M. Kornmesser

----------------------------------------------------------------------------

*Περισσότερα για τους εξωπλανήτες, τους τρόπους ανίχνευσής τους και λεπτομέρειες για την εξωγήινη ζωή γενικότερα, στη σελ. 187 του τόμου ΙΙ του έργου μας «Τα φυσικά φαινόμενα»!

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου