Πέμπτη 31 Οκτωβρίου 2019

Ταξινόμηση καιρικών συστημάτων και μεταβολών

Στο γράφημα αυτό, βλέπουμε μια ενδιαφέρουσα και διαφωτιστική ταξινόμηση των διαφόρων καιρικών συστημάτων και μεταβολών, ως προς το μέγεθος τους και την διάρκειά τους.

Ξεκινώντας από το κάτω δεξί τμήμα του γραφήματος, με κόκκινο βλέπουμε τα πιο βραχύβια και μικρά σε έκταση καιρικά συστήματα όπως μια γραμμή λαίλαπας, έναν σίφωνα ή μια καταιγίδα (μέσο μέγεθος: 1-100 km και μέση διάρκεια: 0.1-12 ώρες). Στη συνέχεια, με πράσινο χρώμα, οι τροπικοί και εξωτροπικοί κυκλώνες με έκταση της τάξης των 100-1000 km και διάρκεια της τάξης των μερικών ημερών. Τέλος, με το μπλε, σημειώνονται τα εποχικά φαινόμενα (π.χ. El Nino, La Nina ή άλλα περιοδικά φαινόμενα) και οι κλιματικές διακυμάνσεις (της τάξης της 30ετίας και με παγκόσμιες προεκτάσεις).

Γράφημα: The Comet Program (http://www.comet.ucar.edu/)

Τετάρτη 30 Οκτωβρίου 2019

Φως την νύχτα από θερμοηλεκτρικές συσκευές

Οι ηλιακοί συλλέκτες είναι εξαιρετικοί για να δουλεύουν την ημέρα, σε συνθήκες ηλιοφάνειας, όμως τι γίνεται την νύχτα; Μία έρευνα εξετάζει την παραγωγή ενέργειας μέσω μιας θερμοηλεκτρικής συσκευής, δηλαδή μιας συσκευής που παράγει ενέργεια χρησιμοποιώντας την διαφορά θερμοκρασίας που υπάρχει ανάμεσα στις δυο πλευρές της.

Την νύχτα, η συσκευή αυτή τοποθετημένη σε στέγη, είναι κατά περίπου 2 βαθμούς θερμότερη στην πλευρά της στέγης από ότι στην πλευρά που βλέπει προς τον ουρανό, λόγω ψύξης ακτινοβολίας. Αυτή η διαφορά, είναι αρκετή για την παραγωγή ισχύος 25 mW ανά τετραγωνικό μέτρο, η οποία μπορεί να τροφοδοτήσει 1 λαμπάκι led. Αυτή η τεχνολογία μπορεί να φτάσει σύντομα και στο 0.5 W ανά τετραγωνικό μέτρο, παρέχοντας φωτισμό με τη χρήση αυτής της ασήμαντης θερμοκρασιακής διαφοράς.

Δημοσιευμένη Έρευνα: https://www.cell.com/joule/fulltext/S2542-4351(19)30412-X


-----------------------------------------------------------------------
*Περισσότερα για τον τρόπο λειτουργίας των φωτοβολταϊκών και των led, στις σελ. 236 και 244 του τόμου Ι του έργου μας «Τα φυσικά φαινόμενα» τον οποίο μπορείτε να προμηθευτείτε και από τη σελίδα μας σε χαμηλότερη τιμή

**Δείτε τα περιεχόμενα και των δυο τόμων που κυκλοφορούν: https://fkp2100.blogspot.com/2019/08/blog-post_40.html

Τρίτη 29 Οκτωβρίου 2019

Εισβολή ψυχρού μετώπου στις ΗΠΑ

Εντυπωσιακή φωτογραφία από αεροπλάνο, πάνω από τις δυτικές ΗΠΑ, στις 26/10, καθώς εισβάλλει ένα ψυχρό μέτωπο, φέρνοντας μαζί του ένα "τείχος" νεφών. Η απότομη πτώση της θερμοκρασίας που συνοδεύει το ψυχρό μέτωπο, οδηγεί στην συμπύκνωση των υδρατμών και την δημιουργία νεφών. Τεχνικά λέμε πως η θερμοκρασία (πέφτει και) προσεγγίζει το σημείο δρόσου.

Φωτογραφία: Ryan Grajczyk (Pilot)

Πηγή: https://twitter.com/CTVBMacfarlane


-------------------------------------------------------------

*Δείτε τα περιεχόμενα των τόμων Ι και ΙΙ του έργου μας «Τα φυσικά φαινόμενα» και μάθετε πως μπορείτε να τους αποκτήσετε: https://fkp2100.blogspot.com/2019/08/blog-post_40.html

Κυριακή 27 Οκτωβρίου 2019

Ο υπέροχος Κρόνος

Στις πιο όμορφες και εντυπωσιακές φωτογραφίες του Κρόνου ανήκει και αυτή, με τον Ήλιο να τον φωτίζει από την πίσω πλευρά, κάνοντας ορατά ακόμη και τα πιο δυσδιάκριτα δαχτυλίδια του.

Credits: NASA (Cassini) / JPL / Space Science Institute

Σάββατο 26 Οκτωβρίου 2019

Σάρκα για ρομπότ

Ένα εντυπωσιακό συνθετικό υλικό που θα μπορούσε να αποτελέσει το αντίστοιχο της ανθρώπινης σάρκας στα ρομπότ, παρουσίασαν ερευνητές στο εργαστήριο Ρομποτικής στο Παν/μιο Cornell στις ΗΠΑ.

To υλικό αυτό έχει ένα δίκτυο αισθητήρων μέσα του και μπορεί να "αισθανθεί" το σημείο στο οποίο δέχεται εξωτερικά ερεθίσματα (π.χ. την επαφή με κάποιο άλλο αντικείμενο) αλλά και την ένταση αυτών (με την φωτονική ροή μέσω των οπτικών ινών – αν αυτή είναι μεγάλη, η πίεση είναι μεγάλη και μικραίνει όσο μικραίνει η πίεση).

Στην φωτογραφία, με τη βοήθεια εύκαμπτων οπτικών ινών και αισθητήρων, φαίνεται η ενεργοποίηση μιας οπτικής ίνας με φως στο σημείο που το υλικό αγγίζεται. Αυτή η φωτεινή πληροφορία, θα μπορούσε στην συνέχεια να μεταδίδεται σε ένα νευρωνικό δίκτυο αντίστοιχο με το δικό μας, ώστε το ρομπότ να αντιλαμβάνεται το σημείο και την ένταση της επαφής, δηλαδή να έχει την αίσθηση της αφής.

Ρομπότ που θα είναι εξοπλισμένα με βελτιωμένες εκδόσεις αυτού του συνθετικού υλικού ως "σάρκας", θα μπορούν να εργάζονται στους τομείς ιατρικής φροντίδας, ενώ το υλικό αυτό καθαυτό θα έχει πολύ περισσότερες εφαρμογές και στον τομέα της επαυξημένης – εικονικής πραγματικότητας.

Δημοσιευμένη Έρευνα: https://robotics.sciencemag.org/content/4/34/eaaw6304

Φωτογραφία: Xu et al., Sci. Robot. 4, eaaw6304 (2019)


---------------------------------------------------------------------------

*Περισσότερα για αυτά, στον τόμο ΙΙΙ ο οποίος αναμένεται το 2020.

**Μπορείτε να προμηθευτείτε τους τόμους Ι και ΙΙ του έργου μας «Τα φυσικά φαινόμενα», σε χαμηλότερη τιμή, από τη σελίδα μας. Ρωτήστε μας για λεπτομέρειες! Δείτε τα περιεχόμενα των δυο τόμων, εδώ: https://fkp2100.blogspot.com/2019/08/blog-post_40.html

Παρασκευή 25 Οκτωβρίου 2019

Βιομπότ κατά καρκίνου

Ερευνητές από το Πανεπιστήμιο του Illinois στις ΗΠΑ, ανέπτυξαν μικροσκοπικό βιο-ρομπότ (ή βιομπότ) το οποίο έχει δυο άκρα που ελέγχονται από σκελετικό μυϊκό ιστό ο οποίος διεγείρεται από κινητικούς νευρώνες. Οι νευρώνες έχουν οπτογενετικές ιδιότητες κάτι που σημαίνει πως αντιδρούν και διεγείρουν τους μύες όταν εκτεθούν σε φως (άρα τους κάνει ελέγξιμους αφού θα ενεργοποιούνται όποτε τους εκθέτουμε σε φως).

Οι νευρώνες αυτοί προήλθαν από βλαστοκύτταρα ποντικών τα οποία τοποθετήθηκαν δίπλα στον μυϊκό ιστό. Οι νευρώνες, σταδιακά, προχώρησαν προς τον ιστό και δημιούργησαν νευρομυϊκές συνάψεις. Τα άκρα δεν έχουν ακόμη αρκετή δύναμη, ενώ ο χειρισμός δεν μπορεί ακόμη να γίνει με ευκολία, ωστόσο αυτά τα χαρακτηριστικά θα βελτιωθούν.

Ερευνητικές προσπάθειες όπως αυτή, ανοίγουν τον δρόμο για τον απώτερο μελλοντικό στόχο που είναι η ανάπτυξη έξυπνων μικροσκοπικών ρομπότ, τα οποία θα βρίσκονται μέσα μας και θα έχουν την δυνατότητα και την νοημοσύνη να ανιχνεύουν και να θεραπεύουν ασθένειες (π.χ. καρκίνος) πριν καν εκδηλωθούν. Περισσότερα για αυτά στον τόμο ΙΙΙ του έργου μας, που αναμένεται το 2020.

Φωτογραφία: Γραφική αναπαράσταση ενός βιομπότ / Michael Vincent

Δημοσιευμένη Έρευνα (Ανοιχτή): https://www.pnas.org/content/early/2019/09/12/1907051116


-------------------------------------------------------------------------

*Δείτε τα περιεχόμενα των τόμων Ι και ΙΙ του έργου μας «Τα φυσικά φαινόμενα» αλλά και πως μπορείτε να τους αποκτήσετε: https://fkp2100.blogspot.com/2019/08/blog-post_40.html

Πέμπτη 24 Οκτωβρίου 2019

Τροπικοί κυκλώνες στην Αραβική Χερσόνησο

Στις 24/9, ο τροπικός κυκλώνας Hikaa χτύπησε το Ομάν στην Αραβική Χερσόνησο, από όπου και η δορυφορική εικόνα.

Μόλις το 7% όλων των τροπικών κυκλώνων της Γης απαντώνται στον Ινδικό ωκεανό και είναι ιδιαίτερα σπάνιο, κάποιοι από αυτούς να επηρεάζουν και την Αραβική χερσόνησο, η οποία μπορεί να κάνει και χρόνια να δει ανάλογα καιρικά συστήματα. Ωστόσο το 2018, 3 κυκλώνες έφτασαν εκεί και φέτος ο Hikaa.

Εικόνα: Terra – MODIS / NASA


-----------------------------------------------------------------------------

*Περισσότερα για τους κυκλώνες, στην σελίδα 71 του τόμου Ι του έργου μας «Τα φυσικά φαινόμενα» που κυκλοφορεί και μπορείτε να τον προμηθευτείτε και από την σελίδα μας σε χαμηλότερη τιμή.

**Δείτε τα περιεχόμενα των τόμων Ι και ΙΙ του έργου μας «Τα φυσικά φαινόμενα» και δείτε πως μπορείτε να τους αποκτήσετε: https://fkp2100.blogspot.com/2019/08/blog-post_40.html ή απλά ρωτήστε μας.

Τετάρτη 23 Οκτωβρίου 2019

Οι εντυπωσιακές αμμοθύελλες της Αφρικής

Στις 25/9, μία εντυπωσιακή αμμοθύελλα πλήττει τις νοτιοδυτικές ακτές της Αφρικής. Οι εικόνες και τα βίντεο που έρχονται από τον κόλπο Alexander είναι αποκαλυπτικές: https://www.news24.com/SouthAfrica/News/watch-people-cant-see-the-white-line-in-the-street-alexander-bay-hit-by-red-sand-storm-20190925

Αυτή η αμμοθύελλα καταγράφηκε και από τον δορυφόρο Suomi NPP των ΝΟΑΑ/NASA. Οι αμμοθύελλες σε αυτήν την γωνιά της Γης είναι συχνές, ωστόσο, όπως αναφέρουν οι κάτοικοι εκεί, τα τελευταία χρόνια είναι εντονότερες.

Φωτογραφία: VIIRS – NOAA/NASA


-----------------------------------------------------------------------------

*Δείτε τα περιεχόμενα των τόμων Ι και ΙΙ του έργου μας «Τα φυσικά φαινόμενα» και δείτε πως μπορείτε να τους αποκτήσετε: https://fkp2100.blogspot.com/2019/08/blog-post_40.html.

Τρίτη 22 Οκτωβρίου 2019

Νέο αρνητικό ρεκόρ μικρότερης παγοκάλυψης για τον Αρκτικό Ωκεανό

Τα στοιχεία για την παγοκάλυψη του Αρκτικού Ωκεανού για φέτος, ως τώρα, δείχνουν πολύ αργή ανάκαμψη για το φθινόπωρο. Τόσο αργή, ώστε αυτήν την περίοδο σημειώνεται νέο ρεκόρ ελάχιστης παγοκάλυψης η οποία είναι κατά 400000 τετραγωνικά χιλιόμετρα μικρότερη εκείνης του προηγούμενου ρεκόρ.

Γράφημα: https://twitter.com/ZLabe (με στοιχεία από την JAXA).


----------------------------------------------

*Περί παγκόσμιας θέρμανσης, διαχρονικών κλιματικών στοιχείων και πως αυτά συλλέγονται αλλά και πίνακες, χάρτες, γραφήματα για ό,τι αφορά την κλιματική αλλαγή, θα βρείτε στην σελ. 152 του τόμου Ι του έργου μας «Τα φυσικά φαινόμενα», τον οποίο μπορείτε να αποκτήσετε και από την σελίδα μας σε χαμηλότερη τιμή.

**Δείτε τα περιεχόμενα των τόμων Ι και ΙΙ και πως μπορείτε να τους αποκτήσετε: https://fkp2100.blogspot.com/2019/08/blog-post_40.html

Κυριακή 20 Οκτωβρίου 2019

Οι παγωμένες προεξοχές στους δακτυλίους του Κρόνου

Γιγάντιες παγωμένες προεξοχές, με ύψος ως και 2.5 km, στον δακτύλιο Β του Κρόνου, σχηματίζουν μακριές σκιές. Συνεισφορά στην δημιουργία τους, πιθανολογείται ότι έχει κάποιο εσωτερικό φεγγάρι του Κρόνου.

Credits: NASA (Cassini) / JPL / Space Science Institute

Σάββατο 19 Οκτωβρίου 2019

Υποχώρηση του παγετώνα Helheim στην Γροιλανδία

Στην συγκριτική εικόνα, βλέπουμε την υποχώρηση ενός ακόμη παγετώνα, συγκεκριμένα του παγετώνα Helheim στην Γροιλανδία, κατά 8 km σε σχέση με το 1972.

Φωτογραφίες: NASA / Landsat

Περισσότερα: https://www.nasa.gov/feature/goddard/2019/landsat-illustrates-five-decades-of-change-to-greenland-glaciers


-----------------------------------------------------------------------------

*Περισσότερα για την παγκόσμια θέρμανση, τις επιπτώσεις της, τις πιθανές φυσικές αιτίες που έχουν υποτεθεί κατά καιρούς, την εξήγηση του γιατί ο ανθρώπινος παράγοντας είναι η κύρια αιτία, χάρτες, γραφήματα, δεδομένα, συγκριτικά στοιχεία και άλλα, στην σελ. 152 του τόμου Ι του έργου μας «Τα φυσικά φαινόμενα», τον οποίο μπορείτε να αποκτήσετε και από την σελίδα μας σε χαμηλότερη τιμή!

**Δείτε τα περιεχόμενα των δυο τόμων που κυκλοφορούν, εδώ: https://fkp2100.blogspot.com/2019/08/blog-post_40.html

Παρασκευή 18 Οκτωβρίου 2019

Αυτοκινούμενο ποδήλατο

Σε δημοσίευση στο Nature, παρουσιάζεται ένας νέος τύπος chip τεχνητής νοημοσύνης που συνδυάζει τις δυο βασικές προσεγγίσεις προς την γενική τεχνητή νοημοσύνη: την νευρομορφική (εμπνευσμένη από τον τρόπο λειτουργίας του εγκεφάλου) και την καθαρά υπολογιστική. Η εφαρμογή του συγκεκριμένου μικροεπεξεργαστή φαίνεται στο βίντεο, όπου η ερευνητική ομάδα δοκιμάζει ένα αυτόνομο ποδήλατο (στην φιλόδοξη πορεία για τα αυτόνομα οχήματα).



Δημοσιευμένη Έρευνα (Ανοιχτή): https://www.nature.com/articles/s41586-019-1424-8.epdf

Πηγή: https://twitter.com/nature

Πέμπτη 17 Οκτωβρίου 2019

Θεωρητική πρόβλεψη για υπεραγωγό σε πολύ υψηλές θερμοκρασίες και πιέσεις

Ερευνητές στο Παν/μιο Jilin (Κίνα), παρουσίασαν μία πρόβλεψη, χρησιμοποιώντας θεωρητικές μεθόδους, για ένα υδρίδιο (ένωση που είναι πλούσια σε υδρογόνο).

Συγκεκριμένα, αναμένουν πως το Li_2-Mg-H_16, γίνεται υπεραγώγιμο μέχρι την θερμοκρασία των 100 βαθμών Κελσίου, αλλά σε πίεση 250 GPa (εξαιρετικά μεγάλη, συγκρίσιμη με εκείνη στον πυρήνα της Γης).

Η αναζήτηση υπεραγώγιμων υλικών σε «καθημερινές» θερμοκρασίες, θα ήταν μία επαναστατική ανακάλυψη, λόγω των ιδιοτήτων αυτών των υλικών (μηδενική ηλεκτρική αντίσταση, αποβολή μαγνητικού πεδίου εκτός του υλικού). Τα τελευταία χρόνια, έχουν βρεθεί διάφορα υδρίδια που γίνονται υπεραγώγιμα σε θερμοκρασίες πολύ κοντά σε αυτές που θα θέλαμε για καθημερινή χρήση, αλλά υπό την προϋπόθεση ότι υπόκεινται σε πολύ μεγάλες πιέσεις.

Το συγκεκριμένο υδρίδιο είναι το πρώτο που προβλέπεται θεωρητικά να είναι, έστω και σε αυτές τις πιέσεις, υπεραγώγιμο σε ένα εύρος θερμοκρασιών που θα επέτρεπε την ευρεία χρήση του. Η έρευνα αυτή, ίσως ανοίξει τον δρόμο για την εύρεση αντίστοιχων υπεραγώγιμων υλικών σε χαμηλότερες πιέσεις.

Δημοσιευμένη Έρευνα: https://journals.aps.org/prl/abstract/10.1103/PhysRevLett.123.097001

Εικόνα: Το εν λόγω υδρίδιο (Credits: Y. Sun et al., βλέπε παραπάνω έρευνα).


---------------------------------------------------------------------------

*Περί υπεραγωγιμότητας, βλέπε σελ. 246 του τόμου ΙΙ του έργου μας «Τα φυσικά φαινόμενα», που μπορείτε να τον αποκτήσετε και από την σελίδα μας σε χαμηλότερη τιμή (Στείλτε μας μήνυμα για λεπτομέρειες!)

**Δείτε τα περιεχόμενα των δυο τόμων που κυκλοφορούν, εδώ: https://fkp2100.blogspot.com/2019/08/blog-post_40.html

Τετάρτη 16 Οκτωβρίου 2019

Το Νότιο Σέλας και ο έναστρος ουρανός στην Ανταρκτική

Ο έναστρος ουρανός με το νότιο Σέλας δεσπόζουν πάνω από το λευκό παγωμένο τοπίο, στις 15/9, με την φωτογραφική μηχανή του Jonny Harrison, στην βάση Scott της Ανταρκτικής.

Περισσότερα: https://twitter.com/JonnyHarrisonNZ

Τρίτη 15 Οκτωβρίου 2019

Η ασύλληπτη ομορφιά του Δία

Η ασύλληπτη ομορφιά του Δία, με τις αναρίθμητες δίνες στην ατμόσφαιρά του! Ξεχωρίζει η σκοτεινή δίνη στο κέντρο της φωτογραφίας και οι σχετικά φωτεινότερες περιοχές γύρω της, λόγω των νεφών που βρίσκονται σε μεγαλύτερο ύψος.

Η φωτογραφία ελήφθη από το διαστημικό όχημα Juno της NASA, στις 29/5/2019, σε ύψος 14800 km πάνω από τις κορυφές των νεφών του Δια, στο βόρειο ημισφαίριο αυτού.


Credits: NASA / JPL-Caltech / SwRI / MSSS / Gerald Eichstädt / Seán Doran

Κυριακή 13 Οκτωβρίου 2019

Υπερίων

Ο Υπερίων (τιτάνας στην Ελληνική μυθολογία), δορυφόρος του Κρόνου, διακρίνεται για την σπογγώδη όψη του. Μοιάζει με μια γιγάντια ελαφρόπετρα, καθώς έχει μικρή πυκνότητα αφού αποτελείται κυρίως από πάγο και ελάχιστο ποσοστό βράχου. Η μέση ακτίνα του είναι περίπου 130 km.


Credits: NASA (Cassini) / JPL / Space Science Institute

Σάββατο 12 Οκτωβρίου 2019

Η κίνηση στον πλανήτη μας

Σε αυτόν τον εντυπωσιακό και διαφωτιστικό χάρτη, οι κόκκινες γραμμές αντιπροσωπεύουν τις διαδρομές των, περίπου 90000, πτήσεων καθημερινά στον πλανήτη μας.

Οι γαλάζιες γραμμές αντιπροσωπεύουν τις διαδρομές περίπου 3500 εμπορικών πλοίων (αντιστοιχεί περίπου στο 10% της συνολικής κίνησης στις θάλασσες) καθημερινά.

Τέλος, οι πράσινες γραμμές αφορούν την κίνηση περίπου ενός δισεκατομμυρίου οχημάτων καθημερινά στον πλανήτη μας.


Πηγή: NOAA - https://sos.noaa.gov/datasets/nighttime-lights-2012/

Παρασκευή 11 Οκτωβρίου 2019

Νευρωνικό δίκτυο βαθιάς μάθησης για τον κρίσιμο διαχωρισμό καρκίνων

Ασθενείς που εμφανίζουν όγκους στο κεφάλι ή τον λαιμό, διατρέχουν κίνδυνο να παρουσιάσουν δευτερεύοντα μεταστατικό καρκίνο στους πνεύμονες. Ωστόσο, κάποιες φορές ο καρκίνος στον πνεύμονα παρουσιάζεται ξεχωριστά, χωρίς να έχει σχέση με τους (ήδη υπάρχοντες) όγκους στο κεφάλι και τον λαιμό. Είναι πολύ σημαντικό για τους γιατρούς να μπορούν να διακρίνουν ανάμεσα σε αυτούς τους τύπους καρκίνου άμεσα και με ακρίβεια, ώστε να δίδεται και η στοχευμένη θεραπεία για την σωτηρία του ασθενή.

Ωστόσο, μέχρι σήμερα δεν υπάρχει αυτή η τεχνική για την διάκριση των συγκεκριμένων τύπων καρκίνου. Όμως μια ομάδα επιστημόνων δοκίμασε διάφορους αλγορίθμους βαθιάς μηχανικής μάθησης (deep learning), εισάγοντας σε αυτούς βιοχημικά δεδομένα από 1071 ασθενείς. Ο καλύτερος αλγόριθμος κατάφερε να διακρίνει επιτυχώς ανάμεσα στους παραπάνω τύπους καρκίνου σε ποσοστό 96.4%.

Οι ερευνητές σημειώνουν πως τα αποτελέσματα είναι πολλά υποσχόμενα, αλλά χρειάζεται περαιτέρω δουλειά, ώστε ο αλγόριθμος να αποδίδει τα δέοντα και σε πραγματικό περιβάλλον.

Δημοσιευμένη Έρευνα: https://stm.sciencemag.org/content/11/509/eaaw8513


Σχήμα: Philipp Jurmeister / Διαδικασία λήψης δεδομένων και ανάλυσης αυτών από νευρωνικό δίκτυο βαθιάς μάθησης (deep neural network).

-------------------------------------------------

* Περισσότερα για τα νευρωνικά δίκτυα, την μηχανική και την βαθιά μάθηση, στον τόμο ΙΙΙ που αναμένεται το 2020.

Πέμπτη 10 Οκτωβρίου 2019

Υποκλοπή δεδομένων και κωδικών μέσω ηχητικών κυμάτων

Ένας ακόμη τρόπος αλίευσης των κωδικών ή άλλων ευαίσθητων πληροφοριών που εισάγετε στον υπολογιστή σας, υφίσταται σήμερα με την βοήθεια των smartphones. Πιο συγκεκριμένα, τα ηχητικά κύματα που παράγονται καθώς πληκτρολογείτε, είναι ελαφρώς διαφορετικά για κάθε πλήκτρο, με αποτέλεσμα ένα smartphone που βρίσκεται σχετικά κοντά στο πληκτρολόγιο (πάνω στο ίδιο τραπέζι ή ακόμη και κάποια μέτρα μακριά) ακόμη και σε μία σχετικά θορυβώδη αίθουσα, να μπορεί να τα καταγράψει, να τα επεξεργαστεί και να αποκαλύψει τι ακριβώς έχετε πληκτρολογήσει.

Ελέγχεται και η δυνατότητα έμμεσης υποκλοπής των ηχητικών κυμάτων μέσω χειρισμού smartphones που είναι πλησιέστερα στο πληκτρολόγιο που ενδιαφέρει τον υποκλοπέα, ο οποίος μπορεί να βρίσκεται αρκετά μακριά σε αυτήν την περίπτωση, κάνοντας τον χειρισμό από «ασφαλή» απόσταση.


Δημοσιευμένη έρευνα: https://dl.acm.org/citation.cfm?doid=3341982.3328916

Τετάρτη 9 Οκτωβρίου 2019

Το stress μειώνει τον χρόνο ζωής μας;

Το stress μειώνει τον χρόνο ζωής μας; Μία έρευνα που δημοσιεύτηκε στο έγκριτο περιοδικό Nature, υπονοεί ακριβώς αυτό. Αν και φαντάζει διαισθητικά προφανές, είναι διαφορετικό να ερευνάται με επιστημονικό τρόπο.

Η έρευνα έγινε πάνω στον νηματώδη σκώληκα C. Elegans (φωτογραφία), ο οποίος είναι αρκετά διαδεδομένος και «δημοφιλής» ερευνητικά, καθώς έχει βοηθήσει και στο παρελθόν στην επίλυση πολλών θεμελιωδών ερωτημάτων στην Βιολογία και την Ιατρική.

Στην έρευνα γίνεται διάκριση ανάμεσα στο χρόνιο stress και σε έκτακτες στρεσογόνες καταστάσεις όπου απαιτείται άμεση αντίδραση. Η τυραμίνη που παράγεται σε αυτές στον παραπάνω σκώληκα (και είναι ανάλογη της αδρεναλίνης στον άνθρωπο), διεγείρει την οδό της ινσουλίνης, ώστε να καλυφθούν οι αυξημένες ενεργειακές ανάγκες του σε τέτοιες περιπτώσεις. Η επαναλαμβανόμενη έκθεση του σκώληκα σε τέτοιες καταστάσεις, μείωνε τον χρόνο ζωής του.

Δεδομένων των ομοιοτήτων στους μηχανισμούς διαχείρισης του stress ανάμεσα στα σκουλήκια και τους ανθρώπους, θα έχει ενδιαφέρον να δούμε τα συμπεράσματα αντίστοιχης έρευνας στους τελευταίους.

Δημοσιευμένη Έρευνα: https://www.nature.com/articles/s41586-019-1524-5


---------------------------------------------------------------------------

*Δείτε τα περιεχόμενα των δυο τόμων του έργου μας «Τα φυσικά φαινόμενα» που κυκλοφορούν, αλλά και πως μπορείτε να τους αποκτήσετε σε χαμηλότερη τιμή, εδώ: https://fkp2100.blogspot.com/2019/08/blog-post_40.html

Δευτέρα 7 Οκτωβρίου 2019

Πείραμα κβαντικής υπέρθεσης με μεγάλα μόρια αποτελούμενα από 2000 άτομα

Αυτές τις μέρες, ίσως να είδατε άρθρα περί του πειράματος κβαντικής υπέρθεσης μεγάλων μορίων (ως και 2000 άτομα). Αυτό αποτέλεσε μία επιτυχή εκτέλεση του πειράματος της «διπλής σχισμής» του Young, αλλά σε αρκετά μεγαλύτερη κλίμακα.

Τι είναι όμως το πείραμα αυτό; Με το πείραμα αυτό, αναδεικνύεται ο κυματικός χαρακτήρας των σωματιδίων του μικρόκοσμου, κάτι αδιανόητο σε σχέση με τις μακροσκοπικές μας εμπειρίες. Ουσιαστικά αποδεικνύει πειραματικά πως ένα σωματίδιο (π.χ. ένα ηλεκτρόνιο) μπορεί να συμπεριφερθεί και ως κύμα! Δηλαδή να βρεθεί σε περισσότερα από ένα σημεία την ίδια στιγμή.

Στο πείραμα της «διπλής σχισμής», έχουμε μία πηγή σωματιδίων (έστω ηλεκτρονίων) που συναντούν ένα φράγμα με δυο σχισμές. Το κάθε σωματίδιο, θα αναμέναμε με την κλασική μακροσκοπική μας εμπειρία, να διέλθει είτε από την μία είτε από την άλλη σχισμή. Έτσι, στον ανιχνευτή που βρίσκεται μετά το φράγμα με τις δυο σχισμές, θα αναμέναμε να ανιχνεύσουμε δυο φωτεινές λωρίδες… μία για όσα σωματίδια πέρασαν από τη μία σχισμή και άλλη μία για όσα πέρασαν από την άλλη.

Ωστόσο, αυτό που παρατηρήθηκε, ήταν πολλοί κροσσοί συμβολής (δηλαδή πολλαπλές φωτεινές δέσμες εναλλασσόμενες με σκοτεινές) σαν να επρόκειτο για κύματα και όχι για σωματίδια! Αυτό το πείραμα έχει γίνει με μεμονωμένα σωματίδια, αλλά όχι με τόσο μεγάλα μόρια (αποτελούμενα από 2000 άτομα)! Και αποτελεί κατόρθωμα διότι, αυτό το φαινόμενο της κβαντικής υπέρθεσης όπως λέγεται, είναι πολύ δυσκολότερο να παρατηρηθεί όσο ξεφεύγουμε από τις μικροσκοπικές διαστάσεις, δηλαδή όσο μεγαλύτερα είναι τα σωματίδια με τα οποία δουλεύουμε.

Σχήμα: Αριστερά, μετά την εκτόξευση αρκετών σωματιδίων, ο ανιχνευτής πίσω από τη διπλή σχισμή θα δώσει κροσσούς συμβολής σαν να επρόκειτο για κύματα (βλέπε δεξιά όπου παρατηρούμε τη συμπεριφορά ενός κύματος, που περνά μέσα από διπλή σχισμή, δίνοντας κροσσούς συμβολής, όπως ακριβώς και αριστερά). Τα σωματίδια συμπεριφέρονται ως κύματα και αυτό το πείραμα αναδεικνύει ακριβώς αυτή τη συμπεριφορά! Στο δεξί σχήμα, κάθε σχισμή αποτελεί ουσιαστικά μία νέα «πηγή» κυμάτων. Φυσικά, τα κύματα των δυο σχισμών θα συναντηθούν και θα υπάρχουν σημεία στα οποία θα συμβάλλουν ενισχυτικά (μπλε γραμμές που οδηγούν στους κροσσούς συμβολής), αλλά και άλλα όπου θα συμβάλλουν καταστρεπτικά (σκοτεινές περιοχές ανάμεσα στους κροσσούς συμβολής).

Δημοσιευμένη Έρευνα (Ανοιχτή): https://www.nature.com/articles/s41567-019-0663-9.epdf


-----------------------------------------------------------------------

*Περισσότερα για την Κβαντομηχανική και την Κβαντική Επανάσταση, στην σελ. 215 του τόμου ΙΙ του έργου μας «Τα φυσικά φαινόμενα» τον οποίο μπορείτε να προμηθευτείτε και από τη σελίδα μας σε χαμηλότερη τιμή (ρωτήστε μας!)

**Δείτε τα περιεχόμενα και των δυο τόμων που κυκλοφορούν: https://fkp2100.blogspot.com/2019/08/blog-post_40.html

Κυριακή 6 Οκτωβρίου 2019

Ο Δάφνις κάνει "surfing" στους δακτυλίους του Κρόνου

Ο Δάφνις, ένας εσωτερικός δορυφόρος του Κρόνου (βρίσκεται σε ένα από τα κενά διαστήματα που έχουν δακτύλιοι του Κρόνου και ονομάζονται χάσματα, με το συγκεκριμένο να ονομάζεται χάσμα Keeler).

Έχει, μετά βίας 8.5 km διάμετρο και στην φωτογραφία, η διέλευσή του δημιουργεί προσωρινούς κυματισμούς στα σωματίδια των δακτυλίων του Κρόνου.

Ο Δάφνις ήταν πρόσωπο της Ελληνικής μυθολογίας, γιος του Ερμή και αδελφός του Πάνα.

Credits: NASA (Cassini) / JPL / Space Science Institute


---------------------------------------------------------------------

*Δείτε τα περιεχόμενα των δυο τόμων του έργου μας «Τα φυσικά φαινόμενα» που κυκλοφορούν, αλλά και πως μπορείτε να τους αποκτήσετε σε χαμηλότερη τιμή, εδώ: https://fkp2100.blogspot.com/2019/08/blog-post_40.html

Σάββατο 5 Οκτωβρίου 2019

Εντυπωσιακό shelf cloud πάνω από την Αθήνα - Τι είναι;

Εχθές και προχθές ειπώθηκαν πολλά για το εντυπωσιακό σύννεφο που φωτογραφήθηκε από πολλούς στις 3/10, να «καταπίνει» την Αθήνα. Αυτός ο τύπος νέφους έχει καθιερωθεί να ονομάζεται shelf cloud (δηλαδή νέφος-ράφι, διότι μοιάζει με ράφι, αν και η φαντασία του καθενός είναι διαφορετική φυσικά) και δεν είναι τόσο ασυνήθιστο όσο αφέθηκε από διάφορα μέσα να εννοηθεί (κυνηγοί καταιγίδων στην χώρα μας τα καταγράφουν κάθε χρόνο περισσότερες από μία φορές) αν και κάποιες φορές, όπως η παρούσα, μπορεί να λάβει εντυπωσιακή μορφή μέρα μεσημέρι, ώστε να μην περάσει απαρατήρητο από τον κόσμο και φυσικά να προκαλέσει γενικευμένη έκπληξη.

Αυτό το νέφος ηγείται καταιγίδων με ισχυρά, συνήθως υγρά, και ψυχρά καθοδικά ρεύματα. Καθώς τα ψυχρά αυτά ρεύματα αέρα συναντούν το έδαφος με σχετικά μεγάλη ταχύτητα και κατευθύνονται προς τα εμπρός με ορμή, ανυψώνουν τον προϋπάρχοντα θερμό και υγρό αέρα. Ο τελευταίος ανυψούμενος ταχύτατα ψύχεται και η υγρασία που περιέχει συμπυκνώνεται δημιουργώντας αυτό το, εντυπωσιακό σε όψη αλλά και μήκος, shelf cloud, στο κάτω μέρος του καταιγιδοφόρου νέφους.

Φωτογραφία της ανάρτησης, από το νέφος αυτό στις 3/10, από https://doudoulakis.blogspot.com/


Η φωτογραφία που έγινε viral στο διαδίκτυο σε πολλές ιστοσελίδες, από το ίδιο νέφος, και την τράβηξε ο Φίλιππος Κολποδίνος (μέσω Cyclone of Rhodes): https://www.facebook.com/cycloneofrhodes/photos/a.467356436706519/2276375802471231/?type=3&theater

Παρασκευή 4 Οκτωβρίου 2019

Εξέλιξη των πάγων της Αρκτικής

Αυτό το βίντεο, που δημοσιεύτηκε από την NASA αρχές του Σεπτέμβρη, δείχνει την εξέλιξη του πάγου (πάχος, ηλικία, έκταση) της θάλασσας στην Αρκτική μεταξύ 1984 και 2019. Συγκεκριμένα δείχνει την εποχική μεταβλητότητα του, από την αύξησή του τον χειμώνα και την μείωσή του το καλοκαίρι. Επίσης, ο νεώτερος πάγος (ως ενός έτους) εμφανίζεται σκοτεινότερος ενώ ο πάγος άνω των τεσσάρων ετών εμφανίζεται ως λευκός για ευκολότερη σύγκριση.

Μια σημαντική ποιοτική αλλαγή στην περιοχή της Αρκτικής τα τελευταία χρόνια, πέρα από την προφανή μεγάλη μείωση της έκτασής του, ήταν η ταχύτατη πτώση του πολυετούς πάγου. Και αυτό είναι καίριο πλήγμα, καθώς αυτός ο πάγος είναι που επιβιώνει κατά την καλοκαιρινή περίοδο της τήξης. Ο πολυετής πάγος μπορεί να έχει διάρκεια ζωής εννέα ετών ή περισσότερο και μπορεί να έχει πάχος ως και 4 m. Αντίθετα, ο νέος πάγος (ηλικίας το πολύ ενός έτους) που αναπτύσσεται κατά τη διάρκεια ενός μόνο χειμώνα δεν ξεπερνά τα 2 m.

Πηγή: NASA – https://youtu.be/xlPVUB8svuI (Public Domain)


Τετάρτη 2 Οκτωβρίου 2019

Οι πάγοι της Γροιλανδίας στο τέλος του καλοκαιριού

Προς το τέλος του καλοκαιριού, η Γροιλανδία έχει την ελάχιστη δυνατή παγοκάλυψη σε διάφορα σημεία της όπως αυτό που βλέπουμε στην φωτογραφία. Η λίμνη που έχει σχηματιστεί, συνορεύει με τον παγετώνα Humboldt.

Σε αυτόν, μπορεί κάποιος να διακρίνει αμυδρές καφέ λωρίδες να εναλλάσσονται με λευκές. Η κάθε λωρίδα έχει εναποτεθεί σε διαφορετική κλιματική περίοδο και από αυτές τις λωρίδες μπορούμε να έχουμε πληροφορίες για το παρελθόν.

Η αποκάλυψη και έκθεση αυτών των λωρίδων οφείλεται στον σταδιακό αφανισμό του πάγου λόγω τήξης, εξάτμισης και των ανέμων στην περιοχή.

Φωτογραφία: 4/9/2019 – NASA / Επιχείρηση IceBridge (την έχουμε δει σε παλαιότερες αναρτήσεις μας).


-------------------------------------------------------------------------

*Δείτε τα περιεχόμενα των τόμων Ι και ΙΙ του έργου μας «Τα φυσικά φαινόμενα» αλλά και πως μπορείτε να τους αποκτήσετε: https://fkp2100.blogspot.com/2019/08/blog-post_40.html

Τρίτη 1 Οκτωβρίου 2019

Τα ΜΜΜ στις μεγαλουπόλεις του πλανήτη

Σε έρευνα που δημοσιεύτηκε στις 28/8, σχετικά με την αποτελεσματικότητα των ΜΜΜ στις κεντρικές περιοχές διαφόρων μεγάλων πόλεων του κόσμου, εξήχθησαν τα παρακάτω γραφήματα με βάση τα δεδομένα της.

Για την Αθήνα, αν και η μέση ταχύτητα κίνησης με ΜΜΜ είναι χαμηλή (μόλις πάνω από 5 km/h κατά μέσο όρο), έρχεται στην 5η θέση των πόλεων που εξετάστηκαν, πάνω από Λονδίνο και Ν. Υόρκη, ενώ στην κορυφή βρίσκονται το Παρίσι και το Βερολίνο.

Το δεύτερο γράφημα δείχνει με πόσους ανθρώπους ερχόμαστε δυνητικά σε «επαφή», σε μια τυπική μας διαδρομή στο κέντρο της πόλης με ΜΜΜ. Στο Παρίσι που βρίσκεται στην κορυφή σε αυτό το γράφημα, μπορείτε να έρθετε δυνητικά σε «επαφή» με πάνω από 1 εκατομμύριο ανθρώπους, ενώ στην 6η θέση είναι η Αθήνα όπου σε μια τυπική διαδρομή στο κέντρο μπορείτε να έρθετε δυνητικά σε «επαφή» με πάνω από 600 χιλιάδες ανθρώπους.

Το τελευταίο γράφημα είναι παρόμοιο με το δεύτερο, μόνο που λαμβάνεται υπόψη η πληθυσμιακή πυκνότητα του κέντρου των πόλεων. Σε αυτό, η Αθήνα βρίσκεται στην πρώτη θέση με έναν πολίτη σε μια τυπική του διαδρομή στο κέντρο της πόλης να μπορεί να έχει «πρόσβαση» ως και στο 17.5% του πληθυσμού.

Δημοσιευμένη Έρευνα (Ανοιχτή): https://royalsocietypublishing.org/doi/10.1098/rsos.190979


-----------------------------------------------------------------------------

*Δείτε τα περιεχόμενα των δυο τόμων του έργου μας «Τα φυσικά φαινόμενα» που κυκλοφορούν, αλλά και πως μπορείτε να τους αποκτήσετε σε χαμηλότερη τιμή, εδώ: https://fkp2100.blogspot.com/2019/08/blog-post_40.html