Το μικροσκοπικό αυτό «εργαστήριο» που χωράει πάνω σε ένα chip (λέγεται lab-on-a-chip), υπόσχεται να ανιχνεύει μεταστάσεις καρκίνου έγκαιρα με χρήση ελάχιστου αίματος από τον ασθενή (μόλις 2 μικρολίτρα είναι αρκετά, όταν 50 μικρολίτρα είναι ο όγκος μιας τυπικής σταγόνας αίματος).
Αναπτύχθηκε στο Παν/μιο του Κάνσας στις ΗΠΑ και τα μικροσκοπικά κανάλια τα οποία έχει μπορούν να ανιχνεύσουν ένζυμα, όπως το MMP14, τα οποία έχουν συνδεθεί με τάσεις εξάπλωσης καρκίνου στον οργανισμό μας. Στις πρώτες δοκιμές, το συγκεκριμένο chip ανίχνευσε μεταστατικό καρκίνο του μαστού σε πολύ πρώιμο στάδιο, με επιτυχία 97% σε ομάδα 30 ατόμων και 93% επιτυχία σε ομάδα 70 ατόμων.
Η έγκαιρη ανίχνευση καρκίνου του μαστού, δίνει πιθανότητα επιβίωσης άνω του 99%, ενώ μη-έγκαιρη (π.χ. εξάπλωση σε λεμφαδένες ή άλλα μέρη) ρίχνει αυτό το ποσοστό στο 25-85% ανάλογα με την περίπτωση.
Αυτό έχει εφαρμογή και σε άλλους καρκίνους. Η έγκαιρη, γρήγορη, φθηνή και εύκολη ανίχνευση του καρκίνου, αυξάνοντας κατά πολύ τις πιθανότητες ίασης, είναι ο στόχος αυτού του lab-on-a-chip, με τους ερευνητές να έχουν ως στόχο να αυξήσουν το ποσοστό επιτυχών διαγνώσεων προσεγγίζοντας το απόλυτο (100%). Τέλος, τα συγκεκριμένα chip μπορούν να τυπωθούν με 3D printers, με αποτέλεσμα να μπορούν να παραχθούν μαζικά και να είναι προσβάσιμα σε όλους με πολύ χαμηλή τιμή.
Δημοσιευμένη Έρευνα: https://stm.sciencemag.org/content/12/547/eaaz2878
Φωτογραφία: P. Zhang et al., Science Translational Medicine (2020)
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου