Έρευνα που δημοσιεύτηκε στο Science τον Ιούλιο, αναφέρει πως η μετάγγιση αίματος από ποντίκια που εξασκούνται συστηματικά, σε ποντίκια που δεν εξασκούνται όπως και σε ποντίκια μεγαλύτερης ηλικίας, «μεταφέρει» τις θετικές επιπτώσεις της άσκησης στα τελευταία, αναζωογονεί τον οργανισμό τους και ενισχύει τις γνωστικές τους επιδόσεις/ικανότητες, ενισχύοντας τη νευρογένεση στον ιππόκαμπο του εγκεφάλου (μια περιοχή που συσχετίζεται με την ικανότητα μάθησης και απομνημόνευσης).
Είναι ήδη γνωστό από αρκετές επιστημονικές έρευνες, πως η συστηματική άσκηση αναζωογονεί τον οργανισμό και αυξάνει κατά πολύ τις πιθανότητες αποφυγής καρκίνου, Alzheimer, καρδιαγγειακών και άλλων προβλημάτων υγείας που, κατά κανόνα, εμφανίζονται με το πέρασμα του χρόνου.
Με τη συγκεκριμένη έρευνα, η οποία δεν είναι η μόνη που εξετάζει τις συνέπειες από την μετάγγιση αίματος από νεαρά ή/και ασκούμενα ποντίκια σε γηραιότερα ή/και μη-ασκούμενα, υποστηρίζεται πως μια συγκεκριμένη πρωτεΐνη (Gpld1) που προέρχεται από το συκώτι και αυξάνεται μετά την άσκηση, φαίνεται να συσχετίζεται με την ενίσχυση γνωστικών λειτουργιών αλλά και των συνολικών επιδόσεων του οργανισμού.
Στην έρευνα, τα μη-ασκούμενα ποντίκια, έλαβαν αίμα (πλάσμα αίματος συγκεκριμένα), 8 φορές μέσα σε 3 βδομάδες από συστηματικά ασκούμενα ποντίκια. Επίσης υπήρχε και μία «ομάδα ελέγχου» μη-ασκούμενων ποντικών που δεν έλαβαν αίμα. Στη συνέχεια όλες οι ομάδες ποντικών υποβλήθηκαν σε γνωστικά και άλλα τεστ. Η 1η ομάδα τα πήγε σχεδόν εξίσου καλά με τα ασκούμενα ποντίκια. Η 2η ομάδα δεν παρουσίασε κάποια αλλαγή/βελτίωση στις επιδόσεις της. Με αυτόν τον τρόπο, ανοίγει ο δρόμος για τη δημιουργία φαρμακευτικών σκευασμάτων που θα προσφέρουν όλα τα οφέλη της άσκησης σε ανθρώπους που δεν έχουν τη δυνατότητα να ασκηθούν αλλά και σε γηραιότερους.
Δημοσιευμένη Έρευνα: https://science.sciencemag.org/content/369/6500/167
Πηγή εικόνας: https://commons.wikimedia.org/wiki/File:Lab_mouse_mg_3263.jpg
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου