Στο παρελθόν, έχουμε αναφερθεί σε επιδερμικούς αυτοκόλλητους αισθητήρες (π.χ. αισθητήρες γραφενίου, βλέπε https://fkp2100.blogspot.com/2019/12/blog-post_23.html), που μπορούν να καταγράφουν διάφορες παραμέτρους βγάζοντας συμπεράσματα για την κατάσταση της υγείας μας σε πραγματικό χρόνο.
Μια ερευνητική ομάδα εξετάζει περαιτέρω απλούστευση αυτών των αισθητήρων, οι οποίοι μελλοντικά θα κατασκευάζονται από πολύ φθηνά υλικά που μπορεί να βρει κάποιος με ευκολία, όπως χαρτί και μολύβι. Έχει παρατηρηθεί πως, μολύβι που περιέχει περισσότερο από 93% γραφίτη, είναι εξαιρετικό για τη δημιουργία βιοαισθητήρων πάνω σε χαρτί, χρησιμοποιώντας (και) την ενέργεια της τριβής μεταξύ της μύτης του μολυβιού και του χαρτιού. Ο γραφίτης είναι καλός αγωγός του ηλεκτρισμού.
Βιοαισθητήρες τόσο φθηνοί και απλοί, θα μπορούσαν να έχουν εφαρμογές από την παρακολούθηση της υγείας μας και διαφόρων βιοδεικτών σε πραγματικό χρόνο ως τη λεπτομερή παρακολούθηση μιας επιδημίας/πανδημίας βοηθώντας στον αποτελεσματικό περιορισμό της. Τέλος, βιοαισθητήρες από υλικά όπως το χαρτί, διασπώνται σε ελάχιστες ημέρες, σε σχέση με άλλους αντίστοιχους, κάτι θετικό και από περιβαλλοντικής άποψης.
Δημοσιευμένη Έρευνα: https://www.pnas.org/content/early/2020/07/09/2008422117
Φωτογραφία: University of Missouri.
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου