Κυριακή 27 Σεπτεμβρίου 2020

Το λεπτομερέστερο κλιματικό αρχείο της Γης

Στις 10/9, στο έγκριτο επιστημονικό περιοδικό Science, δημοσιεύτηκε το πιο λεπτομερές κλιματικό αρχείο που έχουμε για τον πλανήτη μας ως σήμερα, μετά από εξαντλητικές μελέτες και διασταυρώσεις διαφόρων δειγμάτων. Το αρχείο αυτό πάει ως τα 66 εκατομμύρια έτη πριν το σήμερα και είναι τόσο λεπτομερές, ώστε να φαίνονται π.χ. οι επιδράσεις των κύκλων Milankovitch (μεταβολές στην κλίση του άξονα της Γης και στην εκκεντρότητα της τροχιάς της με χρονικό ορίζοντα μερικών χιλιάδων ετών) στο κλίμα της.

 
Για τη δημιουργία αυτού του λεπτομερούς αρχείου, πέρα από δείγματα πάγου, χρησιμοποιήθηκαν και ιζήματα από τους ωκεανούς, αλλά και κελύφη από μικροσκοπικό πλαγκτόν (foraminifera), τα οποία φέρουν πληροφορίες για το κλίμα παλαιότερων εποχών.
 
Όταν το κλίμα πλησιάζει σε πολύ ψυχρές (icehouse) ή πολύ θερμές περιόδους (hothouse), τότε γίνεται ιδιαίτερα ασταθές. Το θερμικό μέγιστο της Παλαιογενούς γεωλογικής περιόδου (PETM, ήτοι Paleocene–Eocene Thermal Maximum, δηλαδή θερμικό μέγιστο Παλαιοκαίνου – Ηωκαίνου), έχει συνδεθεί με την απελευθέρωση τεράστιων ποσοτήτων άνθρακα στην ατμόσφαιρα που αποδίδεται σε διάφορους φυσικούς παράγοντες (π.χ. ηφαίστεια). Στη δεξιά πλευρά, στο τέλος του γραφήματος, για σύγκριση, έχουν μπει και τα διάφορα σενάρια της ανθρωπογενούς παγκόσμιας θέρμανσης που, στη χειρότερη περίπτωση, σε βάθος δυο αιώνων, θα οδηγήσουν την μέση παγκόσμια θερμοκρασία στα επίπεδα του PETM, δηλαδή σε επίπεδα που ο πλανήτης έχει να δει τουλάχιστον 50 εκατομμύρια έτη. Φυσικά, ως τότε θα (πρέπει να) έχουμε βρει και εφαρμόσει αποδοτικές λύσεις.
 
Δημοσιευμένη Έρευνα: https://science.sciencemag.org/content/369/6509/1383
 
Γράφημα: Westerhold et al., CENOGRID
 

 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου