Στη φωτογραφία αυτή, η οποία ελήφθη στις 22/7 στην Ανταρκτική, στον ερευνητικό σταθμό Syowa (γεωγραφικό πλάτος 69 μοίρες νότια), θα διακρίνετε ότι ο ορίζοντας μοιάζει παραμορφωμένος, με πολλαπλά ή και ανεστραμμένα είδωλα διαφόρων παγόβουνων.
Αυτό το οπτικό ατμοσφαιρικό φαινόμενο, ονομάζεται πολλαπλός ανώτερος αντικατοπτρισμός (ή Fata Morgana), και ευνοείται όταν υπάρχει θερμοκρασιακή αναστροφή, δηλαδή υπάρχει ένα στρώμα μέχρι κάποιο ύψος, χαμηλά στην ατμόσφαιρα, όπου η θερμοκρασία γενικά ανεβαίνει με το ύψος (αντί να πέφτει, όπως συνήθως γίνεται). Σε πολικές περιοχές αυτό μπορεί να συμβεί με σχετική ευκολία λόγω του πάγου και του ψύχους στην επιφάνεια.
Το στρώμα της θερμοκρασιακής αναστροφής, ονομάζεται «οπτικά αγώγιμο» καθώς συνεισφέρει στην «κάμψη» των φωτεινών ακτίνων που εκκινούν από αντικείμενα (π.χ. εδώ παγόβουνα) που βρίσκονται κάτω από τον ορίζοντα του παρατηρητή, σε τέτοιο βαθμό, ώστε τελικά να καταλήγουν στα μάτια του (ενώ υπό φυσιολογικές συνθήκες, χωρίς θερμοκρασιακή αναστροφή, αυτό δεν θα συνέβαινε).
Η διαφορά του απλού ανώτερου αντικατοπτρισμού (1 είδωλο του πραγματικού αντικειμένου), από τον πολλαπλό ανώτερο αντικατοπτρισμό ή Fata Morgana που έχουμε εδώ (πολλαπλά είδωλα του πραγματικού αντικειμένου), είναι ότι το «οπτικά αγώγιμο» στρώμα δεν είναι πλήρως στρωματοποιημένο (δηλαδή η θερμοκρασία δεν πέφτει ομοιόμορφα και σταθερά με το ύψος), με αποτέλεσμα τα σημεία ολικής εσωτερικής ανάκλασης των φωτεινών ακτίνων (δηλαδή τα σημεία όπου η φωτεινή ακτίνα από το αντικείμενο, έχει «καμφθεί» τόσο, ώστε να ξεκινά την πτωτική της πορεία προς τα μάτια του παρατηρητή) είναι παραπάνω από ένα.
Πηγή: https://twitter.com/YumiPolar
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου