Αιφνίδια Στρατοσφαιρική Θέρμανση (ΑΣΘ). Ίσως να έχετε ακούσει αυτόν τον μετεωρολογικό όρο να αναφέρεται τον χειμώνα, κυρίως πριν από πιθανές ψυχρές εισβολές. Τι είναι όμως αυτό και πως επηρεάζει τον καιρό;
Είναι ότι λέει. Δηλαδή μια απότομη (αιφνίδια) αύξηση της θερμοκρασίας (θέρμανση) στη στρατόσφαιρα (στρατοσφαιρική). Η αύξηση αυτή μπορεί να είναι δεκάδες βαθμούς Κελσίου σε λίγες μόλις ημέρες. Θυμίζουμε ότι η στρατόσφαιρα είναι το στρώμα της ατμόσφαιρας, πάνω από τα 10-15 km και ως τα 50-60 km περίπου. Περιέχει και την οζονόσφαιρα, όπου υφίσταται το προστατευτικό, για εμάς, όζον.
Αυτό συμβαίνει όταν οι δυτικογενείς άνεμοι του πολικού στροβίλου* εξασθενούν ή μπορεί και να αλλάξουν πρόσκαιρα και τοπικά κατεύθυνση, κινούμενοι από ανατολικά προς δυτικά. Η επιβράδυνση και παρεμπόδιση της κλασικής πολικής κυκλοφορίας των ανέμων, τους αναγκάζει να βυθιστούν χαμηλότερα στη στρατόσφαιρα, σε υψηλότερες πιέσεις και να θερμανθούν.
*Ο πολικός στρόβιλος εμφανίζεται κάθε χειμώνα πάνω από τον Β. Πόλο, στη στρατόσφαιρα, και οριοθετείται από τον πολικό αεροχείμαρρο (μια σχετικά στενή λωρίδα με σφοδρούς ανέμους, κατευθυνόμενους από δυτικά προς ανατολικά), ο οποίος υφίσταται λόγω της μεγάλης θερμοκρασιακής διαφοράς ανάμεσα στις πολικές αέριες μάζες και εκείνες των μεσαίων γεωγραφικών πλατών.
Η διαταραχή αυτή, σταδιακά μεταφέρεται χαμηλότερα και στην τροπόσφαιρα (το στρώμα της ατμόσφαιρας όπου συμβαίνει ο καιρός, χοντρικά ως τα 10-15 km ύψος), με αποτέλεσμα την αύξηση της πιθανότητας για κυκλοφορία που ευνοεί τη μεταφορά ψύχους από τη Σιβηρία προς την Ευρώπη (δηλαδή από ανατολικά προς δυτικά, αντί για το σύνηθες που είναι "να μας έρχεται ο καιρός από δυτικά").
Κάτι τέτοιο (ΑΣΘ) συνέβη και στις αρχές Ιανουαρίου, και οι συνέπειές του στον καιρό χρειάζονται λίγες εβδομάδες για να φανούν. Πρακτικά αυτό σημαίνει αυξημένη πιθανότητα για μεταφορά ψυχρότερων αερίων μαζών προς την Ευρώπη και τη χώρα μας. Από τέτοια συμβάντα, είναι πιο πιθανό να επηρεαστεί περισσότερο η κεντρική και δυτική Ευρώπη και λιγότερο η ανατολική και η περιοχή μας (χωρίς να σημαίνει ότι δεν θα επηρεαστεί).
Γράφημα: Η γκρι καμπύλη αντιπροσωπεύει τον μέσο όρο της θερμοκρασίας στη στρατόσφαιρα πάνω από τον Βόρειο Πόλο. Η μαύρη αντιπροσωπεύει τις τρέχουσες μετρήσεις. Παρατηρήστε την αιφνίδια θέρμανση στην αρχή του Ιανουαρίου κατά, περίπου, 40 βαθμούς Κελσίου. (https://ds.data.jma.go.jp/tcc/tcc/index.html)
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου