Παρασκευή 29 Ιανουαρίου 2021

Φωτονικός επεξεργαστής

Μια διεθνής ομάδα ερευνητών, από τα πανεπιστήμια Oxford, Münster, Exeter, Pittsburgh, το EPFL και την IBM, ανέπτυξαν έναν φωτονικό επεξεργαστή, δηλαδή έναν επεξεργαστή που χρησιμοποιεί φως (φωτόνια) αντί για ηλεκτρόνια, με αποτέλεσμα πολύ γρηγορότερη παράλληλη επεξεργασία δεδομένων. Η παρουσίαση της δουλειάς τους, δημοσιεύτηκε στο Nature τον Ιανουάριο.

 
Επειδή διαφορετικές συχνότητες φωτονίων (διαφορετικά χρώματα φωτός), δεν αλληλεπιδρούν μεταξύ τους, χρησιμοποιούνται και επεξεργάζονται από τον φωτονικό επεξεργαστή για παράλληλους υπολογισμούς. Η συχνότητα (ή ταχύτητα) του συγκεκριμένου επεξεργαστή, υπερβαίνει τα 14 GHz. 
 
Τον φωτονικό επεξεργαστή που ανέπτυξαν, τον δοκιμάζουν σε τεχνητά νευρωνικά δίκτυα (π.χ. σε δίκτυο αναγνώρισης χειρόγραφων σημειώσεων), όμως σε συνδυασμό με τις επιδόσεις του, θα φανεί σύντομα χρήσιμος και σε μεγαλύτερα και πολυπλοκότερα νευρωνικά δίκτυα, όπως π.χ. για ανάλυση κλινικών δεδομένων και πρόγνωση ή σε ταχεία ανάλυση πολυάριθμων δεδομένων από αισθητήρες (π.χ. σε αυτοκινούμενα οχήματα), κ.α. 
 
Δημοσιευμένη Έρευνα: https://www.nature.com/articles/s41586-020-03070-1
 

 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου