Κυριακή 12 Σεπτεμβρίου 2021

Ο παγωμένος Πλούτωνας από το New Horizons

Οι φωτογραφίες που βλέπετε είναι από τον Πλούτωνα, όπως τον είδε το διαστημικό όχημα “New Horizons” (Νέοι Ορίζοντες) της NASA, στις 14 Ιουλίου του 2015, ευρισκόμενο σε απόσταση 18000 km από αυτόν. 

 
Διακρίνονται παγωμένες (κυρίως άζωτο) πεδιάδες και βουνά (με ύψος περίπου ως 3.5 km, «συνηθισμένος» αλλά πολύ σκληρός πάγος νερού) όπως και τα λεπτά ατμοσφαιρικά στρώματα αζώτου (κυρίως) πάνω από την επιφάνειά του. Η μέση θερμοκρασία στην επιφάνεια του Πλούτωνα, είναι περίπου -230 βαθμοί Κελσίου. Ο Πλούτωνας έχει ανάλογο «υδρολογικό κύκλο» με εκείνον της Γης, μόνο που εκεί, αντί για νερό, το κύριο συστατικό είναι το άζωτο.
 
Το διαστημικό όχημα “New Horizons”, μετά το πέρας της κύριας αποστολής του, το 2015, για την προσέγγιση του Πλούτωνα και των δορυφόρων του, συνεχίζει να είναι πλήρως λειτουργικό ως σήμερα, ευρισκόμενο περίπου 50 AU (Astronomical Units, Αστρονομικές μονάδες, με 1 AU να είναι η απόσταση Ήλιου – Γης, ήτοι 150 εκατομμύρια χιλιόμετρα περίπου και χρησιμοποιείται ως μονάδα μέτρησης αστρονομικών αποστάσεων), μελετώντας αντικείμενα της ζώνης Kuiper (παρόμοια με τη ζώνη αστεροειδών, ανάμεσα στον Άρη και τον Δία, μόνο που η ζώνη Kuiper βρίσκεται μακρύτερα από την τροχιά του Ποσειδώνα, και χοντρικά από τις 30 ως τις 50 AU, ενώ τα αντικείμενα που βρίσκονται εκεί αποτελούνται κυρίως από παγωμένο νερό, μεθάνιο και αμμωνία). 
 
Επίσης, το “New Horizons” γίνεται το τρίτο διαστημικό όχημα (μετά τα Voyager 1 και 2) που ανιχνεύει/επιβεβαιώνει την ύπαρξη του «τείχους υδρογόνου» (μία περιοχή που αποτελείται από θερμό υδρογόνο) στα όρια του ηλιακού μας συστήματος, στη συνοριακή επιφάνεια όπου ο ηλιακός άνεμος συναντά και αλληλεπιδρά με τη διαστρική ύλη. 
 
Φωτογραφίες: NASA / JHUAPL / SwRI
 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου