66 εκατομμύρια έτη πριν το σήμερα, ένας μεγάλος αστεροειδής με διάμετρο τουλάχιστον 10 χιλιομέτρων, προσέκρουσε στην επιφάνεια της Γης, στην περιοχή που σήμερα ονομάζεται χερσόνησος Yucatan (κοντά στην πόλη Chicxulub από όπου πήρε και το όνομά του ο κρατήρας που άφησε πίσω του). Η πρόσκρουση ήταν τόσο ισχυρή, ώστε ο πλανήτης σκεπάστηκε από σκόνη για πολλά έτη, οδηγώντας (και) στην εξαφάνιση των δεινοσαύρων. Είναι εύλογο, λοιπόν, να υποτεθεί ότι η πρόσκρουση οδήγησε στη δημιουργία τσουνάμι, σαρώνοντας τον κόλπο του Μεξικού και τις νότιες πολιτείες των σημερινών ΗΠΑ.
Μάλιστα εκτιμάται ότι το μέγιστο ύψος κύματος στο τσουνάμι αυτό, θα ξεπερνούσε το 1.5 km.
Αν η υπόθεση με το τσουνάμι ευσταθεί, τότε θα είναι εφικτό να βρούμε τα σημάδια που άφησε πίσω του.
Αυτό ακριβώς έκαναν δυο ερευνητές από το πανεπιστήμιο της Λουιζιάνα των ΗΠΑ, χρησιμοποιώντας σεισμικά δεδομένα από εταιρεία πετρελαίου. Με αυτά, μπόρεσαν να ελέγξουν σε βάθη μέχρι και 1500 m κάτω από την επιφάνεια της Γης καταφέρνοντας να βρουν γιγάντιες απολιθωμένες ρυτιδώσεις, που θα μπορούσαν να δημιουργηθούν από μεγάλα γεγονότα, όπως η είσοδος τεραστίων ποσοτήτων νερού στην ξηρά και η επακόλουθη σταδιακή οπισθοχώρησή τους. Μελέτησαν την κατεύθυνση των ρυτιδώσεων και προσδιόρισαν το σημείο από όπου προέρχονταν (και το οποίο ήταν πράγματι το σημείο πρόσκρουσης του αστεροειδή).
Δημοσιευμένη Έρευνα: https://www.sciencedirect.com/.../pii/S0012821X21003186...
Χάρτης: The University of Texas at Austin / Jackson School of Geosciences / Google Maps / https://www.eurekalert.org/multimedia/pub/257216.php...
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου