Μια supernova (υπερκαινοφανής), με όνομα AT 2016jka (‘SN Requiem’), που κατέγραψε το διαστημικό τηλεσκόπιο Hubble το 2016, είναι πιθανό να την ξαναδούμε σε «επανάληψη» το 2037! Αυτό το… «μαγικό», θα συμβεί χάρη στη βαρυτική επίδραση που έχει ένα τεράστιο σμήνος γαλαξιών (με όνομα MACS J0138), το οποίο βρίσκεται σε «κατάλληλη» θέση, ανάμεσα σε εμάς και τον υπερκαινοφανή. Η δημοσίευση για αυτήν την πρόβλεψη, έγινε στο Nature Astronomy στις 13/9.
Η βαρύτητα του συγκεκριμένου σμήνους γαλαξιών, είναι αρκετή ώστε να καμπυλώνει την τροχιά του φωτός που φτάνει σε εμάς από τον μακρινό υπερκαινοφανή, δημιουργώντας πολλαπλά είδωλα (αυτό είναι το φαινόμενο των «βαρυτικών φακών»). Όπως φαίνεται και στο διαφωτιστικό βίντεο, κάποιες από τις τροχιές των φωτονίων, έχουν καμπυλωθεί με τέτοιο τρόπο, ώστε καθυστερούν αρκετά να έρθουν σε εμάς (και προβλέπεται να έρθουν το 2037). Στον σύνδεσμο, παρακάτω, έχει σημειωθεί με κύκλο και το σημείο στο οποίο αναμένεται να δουν τα μελλοντικά διαστημικά τηλεσκόπια, την άφιξη της «καθυστερημένης» δέσμης φωτονίων.
Θυμίζουμε ότι ο υπερκαινοφανής, είναι το εκρηκτικό τέλος ενός άστρου μεγάλης μάζας (πολλαπλάσιας του Ήλιου μας), όμως μπορεί να προκληθεί και με έμμεσους τρόπους (π.χ. πρόσπτωση ύλης σε λευκό νάνο από συνοδό αστέρα). Η έκρηξη αυτή, στην κορύφωσή της, εκπέμπει φως συγκρίσιμο με εκείνο ενός ολόκληρου γαλαξία για λίγες ημέρες.
Δημοσιευμένη Έρευνα: https://www.nature.com/articles/s41550-021-01450-9
Περισσότερα: https://www.nasa.gov/.../rerun-of-supernova-blast...
Στον τόμο ΙΙ του έργου μας «Τα φυσικά φαινόμενα», μπορείτε, εκτός πολλών άλλων, να μάθετε περισσότερα για τους υπερκαινοφανείς, τις μελανές οπές, τους βαρυτικούς φακούς, τη Γενική και Ειδική θεωρία της Σχετικότητας, την αστρική εξέλιξη, με απλό και κατανοητό τρόπο, μέσω διαφωτιστικών σχημάτων. Μπορείτε να τον προμηθευτείτε από εμάς, με έκπτωση και μηδενικά έξοδα αποστολής, με ένα μήνυμα στη σελίδα μας!
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου