Αυτή η φωτογραφία ελήφθη από το διαστημικό όχημα “New Horizons” της NASA, το 2007 και βλέπουμε την Ιώ (αριστερά) και την Ευρώπη (δεξιά). Η Ιώ και η Ευρώπη είναι δυο από τους, τουλάχιστον 80, φυσικούς δορυφόρους του πλανήτη Δία. Η Ιώ φωτίζεται στην «πίσω» (δεξιά) πλευρά της από τον Δία.
Κυριακή 31 Ιουλίου 2022
Ο γαλάζιος πίδακας στην Ιώ
Σάββατο 30 Ιουλίου 2022
Κεραυνός πέφτει σε αυτοκίνητα
Κεραυνός πέφτει σε κινούμενα αμάξια και στο δρόμο, κοντά στην Tampa της Florida, στις ΗΠΑ, την 1η Ιουλίου. Σε αυτό το εντυπωσιακό βίντεο, φαίνεται το αγώγιμο φωτεινό κανάλι πλάσματος της εκκένωσης, καθώς τα οχήματα περνάνε σχεδόν μέσα από αυτό.
Παρασκευή 29 Ιουλίου 2022
Περσείδες και Υδροχοΐδες 2022
Η «βροχή των Περσειδών», η γνωστή καλοκαιρινή βροχή μετεώρων που οι περισσότεροι έχουν συνδέσει με τις θερινές τους διακοπές, κορυφώνεται τις επόμενες νύχτες (9-13/8 με τη μεγαλύτερη δραστηριότητα το βράδυ της 11/8). Το φεγγάρι φέτος θα αποτελέσει εμπόδιο στη θέασή της, καθώς τα βράδυ της κορύφωσης, το φεγγάρι θα είναι σχεδόν «γεμάτο» (πανσέληνος στις 12/8). Αυτό θα έχει ως συνέπεια να φαίνονται μόνο τα λαμπρότερα μετέωρα, ενώ τα αμυδρότερα θα τα «κρύβει» το φως του φεγγαριού.
Κυριακή 24 Ιουλίου 2022
Μια λίμνη - έργο τέχνης
Σε
αυτή τη φωτογραφία – έργο τέχνης, που ελήφθη από τον δορυφόρο Sentinel
2, στις 6/6, βλέπουμε τη λίμνη Carnegie. Πρόκειται για μια μεγάλη,
«εφήμερη» λίμνη στη Δ. Αυστραλία με συνολική έκταση περίπου 5.700 km^2,
μια από τις μεγαλύτερες της Αυστραλίας. Πήρε το όνομά της από τον David
Carnegie, έναν εξερευνητή του εσωτερικού της Δυτικής Αυστραλίας.
Περιβάλλεται κυρίως από ξηρά, ερημικά τοπία. Πολύ σπάνια γεμίζει με νερό
όταν βρέχει ραγδαία. Σε ξηρά χρόνια, η λίμνη μετατρέπεται σε λασπώδη
βάλτο.
Φωτογραφία: Sentinel-2B / L2A -- Πηγή: https://twitter.com/BrockmannCon
Σάββατο 23 Ιουλίου 2022
Ανατολή Σελήνης με το νότιο Σέλας πάνω από την Ανταρκτική
Ανατολή
Σελήνης, με το Νότιο Σέλας να δεσπόζει στον έναστρο ουρανό της
Ανταρκτικής, πάνω από τη βάση Amundsen – Scott και το τηλεσκόπιο του
Νοτίου Πόλου σε πρώτο πλάνο. Φωτογραφία από τις 14/6 από τον Aman
Chokshi (https://twitter.com/aman_chokshi)
Παρασκευή 22 Ιουλίου 2022
Χρονική εξέλιξη κεραυνού νέφους-αέρος (CA)
Σε αυτές τις δυο εικόνες, βλέπουμε την εξέλιξη ενός κεραυνού νέφους-αέρα (δηλαδή από το νέφος προς τον αέρα, Cloud-to-Air ή CA), κατά τη διάρκεια ισχυρής καταιγίδας πάνω από την κεντρική Εύβοια, το βράδυ της 10ης Ιουνίου 2022. Πέρα από την «βήμα προς βήμα» εξέλιξή του (σε χρονικά βήματα των 0.04 δευτερολέπτων), παρατηρήστε, στην εικόνα που έχει μεγεθυμένη την εκκένωση, κάποιες μικρές μπλε/μωβ λωρίδες να εξέχουν από τις άκρες της, προς όλες τις κατευθύνσεις.
Κυριακή 17 Ιουλίου 2022
Κεραυνός πέφτει σε δέντρο! Καταγράφεται από κάμερα ασφαλείας σπιτιού
Σάββατο 16 Ιουλίου 2022
Οριζόντιο τόξο στη νότια Καρολίνα των ΗΠΑ
Οριζόντιο τόξο στην περιοχή Spartanburg County της Νότιας Καρολίνας των ΗΠΑ στις 27/6. Παρατηρήστε τα ξεχωριστά και έντονα χρώματά του. Θυμίζουμε ότι το οριζόντιο τόξο είναι ένα ατμοσφαιρικό οπτικό φαινόμενο που ξεχωρίζει από το γεγονός ότι έχει πολύ έντονα χρώματα (τα εντονότερα και εντυπωσιακότερα που θα δείτε σε οπτικό φαινόμενο), κάτι που προκαλείται από τη (διπλή) διάθλαση των ηλιακών ακτίνων από κάθετες, μεταξύ τους, πλευρές (την πλαϊνή και την κατώτερη) του παγοκρυστάλλου. Το οριζόντιο τόξο μπορεί να έχει σχετικά μεγάλο μήκος (εφόσον υπάρχουν ημιδιαφανή νέφη με εξαγωνικούς παγοκρυστάλλους) και παρουσιάζει σχεδόν μηδενική καμπυλότητα (για αυτό λέγεται και οριζόντιο). Στη χώρα μας μπορεί να εμφανιστεί από τέλη Απριλίου ως και Αύγουστο.
Παρασκευή 15 Ιουλίου 2022
Πόσο εύκολη ήταν η δημιουργία της ζωής στη Γη και τον Άρη;
Σε έρευνα που δημοσιεύτηκε στο επιστημονικό περιοδικό Astrobiology στις 8/6, προστίθεται ένα ακόμη κομμάτι (και μάλιστα σημαντικό) στο παζλ της κατανόησης της προέλευσης της ζωής στον πλανήτη μας (και ίσως και στον Άρη). Στην έρευνα, συμπεραίνεται ότι RNA μπορεί να σχηματιστεί αυθόρμητα σε ηφαιστειακό γυαλί από λάβα βασάλτη, κάτι που ήταν άφθονο στη Γη, 4.3 δισεκατομμύρια έτη πριν το σήμερα.
Τρίτη 12 Ιουλίου 2022
Οι πρώτες εντυπωσιακές φωτογραφίες του James Webb Space Telescope
ΕΙΣΑΓΩΓΗ / ΠΕΡΙ ΤΟΥ JAMES WEBB. Το διαστημικό τηλεσκόπιο James Webb (JWST) ξεκίνησε το ταξίδι του στις 25/12/2021 (https://fkp2100.blogspot.com/2021/12/james-webb.html). Ένα τηλεσκόπιο από το οποίο, όπως έχουμε δει και σε παλαιότερες αναρτήσεις μας, υπάρχουν πολλές προσδοκίες και δικαίως. Θα «βλέπει» στο κοντινό και μέσο υπέρυθρο φάσμα, κάτι που θα του επιτρέψει να δει πολύ μακρύτερα (και πολύ πιο «πίσω» στο χρόνο) από ότι τα υπόλοιπα τηλεσκόπια που έχουμε χρησιμοποιήσει μέχρι σήμερα. Πιο πίσω από 13.5 δισεκατομμύρια έτη πριν το σήμερα, σε μια εποχή όπου στο Σύμπαν σχηματίζονταν οι πρώτοι γαλαξίες και τα πρώτα άστρα.
Κυριακή 10 Ιουλίου 2022
Τα ίχνη του ηφαιστείου Bezymianny
Η τελευταία έκρηξη του ηφαιστείου Bezymianny, στις 28/5/2022, άφησε αυτό το «σκοτεινό» ίχνος στάχτης στο χιονοσκεπές έδαφος της χερσονήσου Kamchatka στην ανατολική Ρωσία. Το ηφαίστειο, σε αυτήν την εικόνα που ελήφθη στις 3/6 από τον δορυφόρο Sentinel 2, βρίσκεται πάνω αριστερά και δεν φαίνεται ολόκληρο.
Σάββατο 9 Ιουλίου 2022
Το νέφος της Κασπίας
Το μεγαλύτερο τμήμα της Κασπίας θάλασσας (η μεγαλύτερη «κλειστή» θάλασσα του πλανήτη), συνήθως είναι καλυμμένο από νέφη. Ωστόσο, στις 28/5, ένας ιδιαίτερος νεφικός σχηματισμός, που συνελήφθη από τον δορυφόρο Terra της NASA, απέκτησε τα δικά του «15 λεπτά δημοσιότητας» στο διαδίκτυο. Η ευδιάκριτη «κοφτή» συνοριακή γραμμή του, το έκανε να ξεχωρίζει από το περιβάλλον του. Αυτού του είδους τα ευδιάκριτα και «κοφτά» σύνορα, δημιουργούνται συνήθως όταν συναντώνται δυο αέριες μάζες με τελείως διαφορετικά ποιοτικά χαρακτηριστικά.
Παρασκευή 8 Ιουλίου 2022
Κεραυνοί με διπλό ουράνιο τόξο
Μια εντυπωσιακή φωτογραφία του Παναγιώτη Τσούρα από τη Βοιωτία, σε μια από τις καταιγίδες του Ιουνίου με διπλό ουράνιο τόξο και κεραυνό. Όταν μια καταιγίδα απομακρύνεται σε πλευρά αντίθετη από τον Ήλιο (π.χ. προς τα ανατολικά, ενώ ο Ήλιος είναι στη δύση ή το αντίστροφο), τότε τα σταγονίδια της βροχής που βρίσκεται στην «ουρά» της καταιγιδοφόρας νέφωσης, δημιουργούν το διπλό ουράνιο τόξο (το «κανονικό» ή πρωτεύον που είναι και πιο έντονο, από απλή ανάκλαση του ηλιακού φωτός στα σταγονίδια βροχής και το δευτερεύον και πιο αμυδρό από διπλή ανάκλαση που είναι και σπανιότερη). Αν τύχει και η καταιγίδα δώσει κάποιες τελευταίες εκκενώσεις στο πίσω μέρος της, καθώς απομακρύνεται, κάτι που μπορεί να συμβεί, όπως εδώ, τότε έχουμε αυτό το υπέροχο θέαμα που συνέλαβε ο Παναγιώτης.
Κυριακή 3 Ιουλίου 2022
Εντυπωσιακοί ιριδισμοί σε pileus στη νότια Καρολίνα
Το σχεδόν ψυχεδελικό αυτό σκηνικό, αντίκρυσαν όσοι κοιτούσαν στον ουρανό, στις 3/6, στην περιοχή Myrtle Beach, στη νότια Καρολίνα των ΗΠΑ. Το έχουμε δει και σε παλαιότερες αναρτήσεις μας και πρόκειται για ιριδισμό ο οποίος συμβαίνει στην κορυφή ενός αναπτυσσόμενου καταιγιδοφόρου νέφους και συγκεκριμένα στο νέφος pileus* (το νέφος που μοιάζει με ιριδίζον «καπέλο» πάνω από το σκούρο νέφος) το οποίο έχει δημιουργηθεί στην κορυφή του. Η κατάλληλη θέση του ήλιου πίσω από το νέφος, σε σχέση με τον παρατηρητή, βοηθά στη δημιουργία των ιριδισμών σε αυτό το νέφος-«καπέλο» (Pileus).
Σάββατο 2 Ιουλίου 2022
Η μεγαλύτερη φυσική "δεξαμενή" αλατιού στον πλανήτη
Στη δορυφορική αυτή φωτογραφία βλέπουμε ένα πολύ μικρό τμήμα της μεγαλύτερης φυσικής «δεξαμενής αλατιού» στον πλανήτη, της Salar de Uyuni στη Βολιβία. Η συνολική έκτασή της είναι 10000 τετραγωνικά χιλιόμετρα και βρίσκεται σε ύψος 3.7 km, δίπλα στις Άνδεις. Αυτή η έκταση δημιουργήθηκε από τη σταδιακή εξάτμιση λιμνών που υπήρχαν περίπου 40000 έτη πριν το σήμερα, στην περιοχή. Τώρα καλύπτεται από ένα στρώμα αλατιού με πάχος μερικών μέτρων. Το εξωπραγματικό τοπίο της περιοχής, έχει χρησιμοποιηθεί για το γύρισμα ταινιών όπως “Star Wars: The Last Jedi”, “The Fall”, κ.α.
Παρασκευή 1 Ιουλίου 2022
Καταγραφή νευρωνικής δραστηριότητας ποντικών
Σε αυτό το βίντεο, βλέπουμε τη διαρκή πυροδότηση νευρώνων, όπως καταγράφηκε σε εγκέφαλο ποντικού, σε μια πρωτοποριακή έρευνα, η οποία δημοσιεύτηκε στις 19/5 στο κορυφαίο επιστημονικό περιοδικό Nature. Μοιάζει με τα άστρα που «τρεμοπαίζουν» στον νυχτερινό ουρανό. Γιατί όμως αυτή η έρευνα είναι τόσο σημαντική;