Η φωτογραφία που δημοσιεύτηκε χθες (1/9) από τη NASA και την ομάδα του JWST (Διαστημικό τηλεσκόπιο James Webb),
, δηλαδή ενός πλανήτη εκτός του ηλιακού μας συστήματος. Ο συγκεκριμένος πλανήτης αποτελεί έναν «αέριο γίγαντα» (κάτι αντίστοιχο με τον Δία, αλλά είναι περίπου 10 φορές μεγαλύτερος σε μέγεθος), δηλαδή έναν αέριο πλανήτη χωρίς στερεή επιφάνεια.Πρόκειται για τον εξωπλανήτη HIP 65426 b, ο οποίος περιστρέφεται γύρω από το άστρο HIP 65426. Βρίσκεται 385 έτη φωτός μακριά από τη Γη και είναι πολύ «νέος» (ηλικίας μόλις 15-20 εκατομμυρίων ετών, σε σχέση με τα 4.5 δισεκατομμύρια της Γης).
Αυτή η εικόνα δείχνει τον εξωπλανήτη σε διαφορετικές περιοχές του υπέρυθρου φάσματος. Το μωβ και το μπλε είναι λήψεις από την κάμερα NIRCam σε μήκη κύματος 3 και 4.44 μικρόμετρα αντίστοιχα. Το κίτρινο και το κόκκινο είναι λήψεις από την κάμερα MIRI στα 11.4 και 15.5 μικρόμετρα αντίστοιχα. Αυτές οι εικόνες φαίνονται διαφορετικές λόγω των τρόπων που τα διάφορα όργανα του JWST συλλαμβάνουν το φως. Επίσης, υπάρχει μια μάσκα που ονομάζεται «κορωνογράφος» και εμποδίζει το φως του μητρικού άστρου, έτσι ώστε ο πλανήτης να είναι ορατός. Το μικρό λευκό αστέρι σε κάθε εικόνα σηματοδοτεί τη θέση του άστρου HIP 65426. Τα σχήματα που μοιάζουν με «παρενθέσεις» γύρω από τον εξωπλανήτη, στις λήψεις του NIRCam δεν είναι πραγματικά και οφείλονται στους φακούς του οργάνου.
Περισσότερα για τους εξωπλανήτες και για το τι αναμένεται να βρούμε και να δούμε στο μέλλον, αλλά και ποιες είναι οι τεχνικές ανακάλυψής τους, θα βρείτε στους τόμους ΙΙ και ΙΙΙ του έργου «Τα φυσικά φαινόμενα», το οποίο μπορείτε να αποκτήσετε από τη σελίδα μας, με έκπτωση και μηδενικά έξοδα αποστολής, με ένα μήνυμα!
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου