Κυριακή 6 Νοεμβρίου 2022

Τα αρχαία μικρόβια στον Άρη μάλλον εξαφανίστηκαν μόνα τους

Σε έρευνα που δημοσιεύτηκε στις 10/10 στο επιστημονικό περιοδικό “Nature Astronomy”, αναφέρεται πως η αρχαία μικροβιακή ζωή στον Άρη ίσως να αφανίστηκε μόνη της, λόγω της τροποποίησης των κλιματικών συνθηκών που προκάλεσε. Πιο συγκεκριμένα, τα μικρόβια που βρίσκονταν στον Άρη, 3.7 δισεκατομμύρια έτη πριν το σήμερα, κατανάλωναν υδρογόνο και παρήγαγαν μεθάνιο. 

 
Ωστόσο, για να διατηρήσει ο Άρης στην επιφάνειά του, ένα εύρος θερμοκρασιών, «φιλόξενο» για την εξέλιξη της ζωής και την εμφάνιση πολυπλοκότερων μορφών αυτής, βασιζόταν στο «φαινόμενο του θερμοκηπίου», περισσότερο από ότι η Γη, καθώς βρίσκεται και μακρύτερα από τον Ήλιο. Τα μικρόβια αυτά, πρόσθεταν μεν στην Αρειανή ατμόσφαιρα ένα θερμοκηπιακό αέριο (μεθάνιο) που, όμως, είχε μικρότερη επίδραση από ότι το υδρογόνο που κατανάλωναν. Κατά συνέπεια, εξασθενούσε το φαινόμενο του θερμοκηπίου εκεί με αποτέλεσμα, η Αρειανή επιφάνεια, ενώ είχε μια μέση θερμοκρασία 10-20 βαθμών Κελσίου, σταδιακά να πέσει στους –60 βαθμούς Κελσίου σε ένα διάστημα μερικών εκατοντάδων εκατομμυρίων ετών. Αυτό ώθησε τα μικρόβια να αναζητήσουν ένα θερμό καταφύγιο υπογείως ως και περίπου 1 km κάτω από την επιφάνεια. 
 
Ο Αστροβιολόγος και επικεφαλής της συγκεκριμένης έρευνας, Boris Sauterey, αναφέρει πως «τα συστατικά της ζωής βρίσκονται παντού στο Σύμπαν και είναι πιθανό αυτή να εμφανίζεται συχνά, όμως η αδυναμία διατήρησης των φιλόξενων συνθηκών στον πλανήτη που αυτή εμφανίζεται, την ωθεί στην τάχιστη, σε αστρονομικά πλαίσια, εξαφάνισή της.»
 
Δημοσιευμένη Έρευνα: https://www.nature.com/articles/s41550-022-01786-w
 
Φωτογραφία: Η επιφάνεια του Άρη (https://commons.wikimedia.org/.../File:MarsCuriosityRover...)
 

 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου