Σε έρευνα που δημοσιεύτηκε τον Οκτώβριο στο επιστημονικό περιοδικό Nature Communications Biology, ερευνητές από το παν/μιο του Wyoming στις ΗΠΑ, παρουσιάζουν λεπτομέρειες γύρω από τις βιολογικές διεργασίες που κάνουν τα βραδύπορα (tardigrades) εξαιρετικά ανθεκτικά σε κάθε είδους ακραίο περιβάλλον.
Τα βραδύπορα (ή «αρκούδες του νερού»), είναι μικροσκοπικοί οργανισμοί, μόλις μισό χιλιοστό σε μήκος, που μπορούν να επιβιώσουν σε απολύτως ξηρά περιβάλλοντα, σε ακραία ζέστη (άνω των 150 βαθμών Κελσίου) ή ακραίο κρύο (κοντά στο απόλυτο μηδέν, δηλαδή κοντά στους -273 βαθμούς Κελσίου), στο κενό του διαστήματος, αλλά και σε δόσεις ακτινοβολίας πολύ υψηλότερες από αυτές που θεωρούνται θανατηφόρες για τον ανθρώπινο οργανισμό! Επομένως, η αναζήτηση του μηχανισμού που τα κάνει τόσο ανθεκτικά απέναντι, σχεδόν, σε όλα, είναι μια πρόκληση.
Στη συγκεκριμένη έρευνα, όσο αφορά το πώς αντέχουν την απόλυτη ξηρασία, βρέθηκε πως παράγουν ένα σάκχαρο, την τρεχαλόζη, η οποία δρα συνδυαστικά με μια πρωτεΐνη του βραδυπόρου, με το όνομα CAHS D.
Οι ερευνητές ελπίζουν πως η ανακάλυψη αυτού του μηχανισμού αντοχής απέναντι σε ακραία ξηρά περιβάλλοντα, θα βοηθήσει στην αντιμετώπιση κάποιων συνεπειών σε περιοχές που αντιμετωπίζουν λειψυδρία ή ξηρασία, όπως π.χ. στην παραγωγή καλλιεργειών που να αντέχουν σε ξηρά περιβάλλοντα. Ο μακροπρόθεσμος στόχος είναι να βρεθεί τρόπος να μπορεί να δημιουργηθεί μια παρόμοια αντοχή, όπως αυτή των βραδυπόρων, σε οργανισμούς που δεν την έχουν, ώστε να μπορούν να αντιμετωπίσουν ακραίες καταστάσεις. Ένα τέτοιο παράδειγμα, θα ήταν να αποκτήσουν οι αστροναύτες την αντίστοιχη προστασία από την ακτινοβολία στην οποία εκτίθενται στο διάστημα και η NASA ερευνά (και) προς αυτήν την κατεύθυνση, τα βραδύπορα και τις αντοχές τους.
Δημοσιευμένη Έρευνα: https://www.nature.com/articles/s42003-022-04015-2
NASA και έρευνα στα βραδύπορα για την προστασία έναντι της ακτινοβολίας: https://www.nasa.gov/.../microscopic-superheroes-to-help...
Στη φωτογραφία βλέπουμε ένα βραδύπορο. Πηγή φωτογραφίας: Schokraie E, Warnken U, Hotz-Wagenblatt A, Grohme MA, Hengherr S, et al. (2012), “Comparative proteome analysis of Milnesium tardigradum in early embryonic state versus adults in active and anhydrobiotic state”. PLoS ONE 7(9): e45682. doi:10.1371/journal.pone.0045682 (CC BY 2.5)
Στον τόμο ΙΙΙ του έργου «Τα φυσικά φαινόμενα», τον πιο συναρπαστικό της τριλογίας, εκτός πολλών άλλων, μπορείτε να βρείτε λεπτομέρειες σχετικά με τα βραδύπορα, τα ακραία περιβάλλοντα στα οποία αντέχουν και πώς αυτά θα μπορούσαν να βοηθήσουν, εκτός των άλλων, και στη διαστημική εξερεύνηση των επόμενων δεκαετιών ή και αιώνων! Αποκτήστε τον με έκπτωση και μηδενικά έξοδα αποστολής με ένα μήνυμα στη σελίδα μας! Ρωτήστε μας!
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου