Σε έρευνα που δημοσιεύτηκε στις 25/3 σε ένα από τα κορυφαία επιστημονικά περιοδικά, το “Nature Communications”, διατυπώνεται η ανησυχία για τις επιπτώσεις της μείωσης της διαθέσιμης υγρασίας του εδάφους στα υποτροπικά δάση (όπως αυτά που υπάρχουν στη χώρα μας) και τον απότομο μετασχηματισμό τους σε στέπες. Η έρευνα έγινε με δεδομένα μισού εκατομμυρίου ετών, τα οποία ανακτήθηκαν από γεωτρήσεις, γεωχημικές αναλύσεις και αρχεία γύρης στην περιοχή Τενάγη Φιλίππων της Δράμας.
Τα δεδομένα από τις αναλύσεις που έγιναν, υποδεικνύουν ότι υπάρχει ένα συγκεκριμένο όριο ετήσιου υετού (προσδιορίζεται γύρω στα 400 mm, δηλαδή περίπου όσο πέφτει στη νότια Αττική και τμήμα των Κυκλάδων) το οποίο είναι απαραίτητο για την επαρκή υγρασία του εδάφους και τη συνεπακόλουθη «επιβίωση» των υποτροπικών δασών. Στο παρελθόν όποτε υπήρχαν περίοδοι ξηρασίας, η μεταβολή ενός υποτροπικού δάσους σε στέπα δεν ήταν σταδιακή αλλά απότομη.
Για να γίνει η σύνδεση με τα επίπεδα διοξειδίου του άνθρακα (CO2) στην ατμόσφαιρα, αυτό που επίσης συμπεραίνεται από τις αναλύσεις του τελευταίου μισού εκατομμυρίου ετών, είναι ότι η μεγαλύτερη επέκταση των δασών μαζί με τις περισσότερες βροχοπτώσεις, παρατηρούνται όταν οι συγκεντρώσεις CO2 ξεπερνούν τα 260 ppm. Βλέπε και στο γράφημα όπου με ροζ τελείες σημειώνονται οι περίοδοι όπου είχαμε πάνω από 260 ppm CO2 στην ατμόσφαιρα. Οι περισσότερες ροζ τελείες βρίσκονται δεξιά (περισσότερες βροχές) και πάνω (περισσότερη γύρη) στο γράφημα.
Ωστόσο, αυτή η αντιστοίχιση με τα επίπεδα του CO2 δεν μπορεί να προβλέψει την εξέλιξη των υποτροπικών δασών τις επόμενες δεκαετίες καθώς αυτό που συμβαίνει τώρα είναι πρωτοφανές και συμβαίνει εξαιρετικά γρήγορα σε σχέση με το παρελθόν όπου υπήρχαν συγκεκριμένα φυσικά αίτια. Αν και τα φυτά των υποτροπικών δασών μπορούν να αντέξουν ακόμη μεγαλύτερες συγκεντρώσεις CO2 ακόμη και από τις σημερινές (420 ppm), το πρόβλημα εστιάζεται στη διεύρυνση των ξηρών και θερμών περιόδων, όπως και στην έλλειψη νερού η οποία σε συνδυασμό με τις ανθρωπογενείς περιβαλλοντικές πιέσεις μπορεί να οδηγήσει σε μια αιφνίδια εξάλειψη των υποτροπικών δασών, λόγω της έλλειψης της απαραίτητης υγρασίας του εδάφους.
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου