Στον διαβήτη τύπου 1, το σώμα δεν παράγει αρκετή ινσουλίνη, κάτι που σημαίνει πως ο ασθενής θα πρέπει να παίρνει αυτήν την ορμόνη εξωτερικά για να ρυθμίζει τα επίπεδα του σακχάρου στο αίμα. Σήμερα, αυτό μπορεί να γίνεται με μικροσκοπικές και πρακτικές αντλίες ινσουλίνης οι οποίες βρίσκονται διαρκώς πάνω στο σώμα του ασθενούς. Όμως, τόσο αυτές όσο και άλλα ιατρικά εξαρτήματα που χρησιμοποιούμε είτε πάνω είτε μέσα στο σώμα μας (π.χ. βηματοδότης), χρειάζονται μια αξιόπιστη πηγή ενέργειας. Σήμερα αυτή η πηγή ενέργειας είναι οι μπαταρίες.
Ωστόσο μια ερευνητική ομάδα από το ETH της Ζυρίχης, σε έρευνα που δημοσιεύτηκε τον Μάρτιο στο επιστημονικό περιοδικό “Advanced Materials”, παρουσιάζει μία μικροσκοπική εμφυτεύσιμη ενεργειακή κάψουλα η οποία μπορεί να παράγει την απαραίτητη ηλεκτρική ενέργεια χρησιμοποιώντας την περίσσεια γλυκόζης στο αίμα. Μάλιστα, την συνδύασαν με τεχνητά Β κύτταρα τα οποία είχε αναπτύξει η ίδια ομάδα το 2016, ώστε να παράγουν ινσουλίνη, σχεδόν αποκαθιστώντας τον φυσικό τρόπο με τον οποίο αυτή παράγεται από αυτά τα κύτταρα στο πάγκρεας. Η συσκευή παρακολουθεί τα επίπεδα σακχάρου στο αίμα και μόλις αυτά επανέλθουν σε μια προκαθορισμένη τιμή, τότε η κάψουλα σταματά την παραγωγή ενέργειας και τα Β κύτταρα παύουν να παράγουν ινσουλίνη.
Η παραγόμενη ενέργεια από τη συγκεκριμένη κάψουλα, μπορεί να τροφοδοτήσει κάθε εμφυτευμένη συσκευή στο σώμα μας αλλά μπορεί να παρέχει την απαιτούμενη ενέργεια για επικοινωνία της εμφυτευμένης συσκευής με κάποιο smartphone ώστε να μπορεί να ελεγχθεί από τον ασθενή ή τον γιατρό αν χρειαστεί κάποια παρέμβαση. Στη φωτογραφία βλέπουμε το πρωτότυπο της ενεργειακής κάψουλας (Fussenegger Lab / ETH Zurich).
Δημοσιευμένη Έρευνα: https://onlinelibrary.wiley.com/doi/10.1002/adma.202300890
Δημοσιευμένη Έρευνα για τεχνητά Β-κύτταρα, 2016: https://www.science.org/doi/10.1126/science.aaf4006
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου