Σάββατο 8 Απριλίου 2023

Σύνδεση υπερκαινοφανών και γήινης βιοποικιλότητας

Σε έρευνα που δημοσιεύτηκε στο επιστημονικό περιοδικό “Ecology and Evolution” στις 16/3, συμπεραίνεται ότι ο αριθμός των υπερκαινοφανών (supernovae) στην ευρύτερη αστρική γειτονιά μας, έχει επηρεάσει σημαντικά τη βιοποικιλότητα της θαλάσσιας ζωής στη Γη τα τελευταία 500 εκατομμύρια έτη.
 
Εκτεταμένες μελέτες σε απολιθώματα έχουν δείξει ότι η ποικιλομορφία των ειδών θαλάσσιας ζωής μεταβάλλεται σημαντικά με το πέρασμα των γεωλογικών εποχών, και ένα θεμελιώδες ερώτημα της εξελικτικής βιολογίας είναι να βρεθούν οι διαδικασίες που είναι υπεύθυνες για αυτές τις αλλαγές. 
 
Η συγκεκριμένη έρευνα αποκαλύπτει μια ισχυρή συσχέτιση ανάμεσα στις μεταβολές του αριθμού των υπερκαινοφανών στα κοντινά μας άστρα και στις αλλαγές στη βιοποικιλότητα των θαλάσσιων ειδών τουλάχιστον κατά τα τελευταία 500 εκατομμύρια έτη. Η «σύνδεση» υπερκαινοφανών – βιοποικιλότητας, εικάζεται πως έχει ως «συνδετικό κρίκο» το κλίμα της Γης. Αυξημένος αριθμός υπερκαινοφανών, οδηγεί σε ψυχρότερο κλίμα, δηλαδή μεγαλύτερη θερμοκρασιακή διαφορά μεταξύ πολικών περιοχών και ισημερινού, κάτι που οδηγεί σε ισχυρότερους ανέμους, αποτελεσματικότερη ανάμειξη των ωκεανών και μεταφορά των απαραίτητων για τη ζωή θρεπτικών στοιχείων παντού. Αυτό διότι η αυξημένη κοσμική ακτινοβολία δημιουργεί αυξημένο αριθμό ιόντων στη γήινη ατμόσφαιρα, κάτι που συνεισφέρει στη δημιουργία νεφών και στην αύξηση του ποσοστού της ηλιακής ακτινοβολίας που ανακλάται από τη Γη προς το διάστημα, μεταβάλλοντας το κλίμα προς το ψυχρότερο σε ένα χρονικό πλαίσιο εκατομμυρίων ετών.
 
Δημοσιευμένη Έρευνα: https://onlinelibrary.wiley.com/doi/10.1002/ece3.9898
 
Γράφημα, από την έρευνα. Συσχέτιση του αριθμού των υπερκαινοφανών (μαύρη γραμμή) με τις τάσεις στην βιοποικιλότητα (χρωματιστές γραμμές) για τα τελευταία 500 εκατομμύρια έτη πριν το σήμερα.
 

 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου