Κυριακή 28 Μαΐου 2023

Η πρόταση της Airbus για τον "διάδοχο" του ISS

Καθώς ο Διεθνής Διαστημικός Σταθμός (ISS) αναμένεται να τερματίσει την λειτουργία του το 2030, οι διάφορες διαστημικές υπηρεσίες έχουν έτοιμα σχέδια για τους «διαδόχους» του. Η Κίνα έχει ήδη τον Tiangong, η Ινδία ετοιμάζει την ανάπτυξη του δικού της από τα μέσα της τρέχουσας δεκαετίας, ενώ η NASA συνεργάζεται με 3 εταιρείες αεροδιαστημικής για την κατασκευή ενός νέου σταθμού. 

 
Η Airbus έχει τη δική της πρόταση, την οποία παρουσιάζουμε εδώ. Πρόκειται για το “Airbus LOOP”, το οποίο αποτελείται από 3 ξεχωριστά «καταστρώματα» – θαλάμους, ενώ περιέχει και θάλαμο τεχνητής βαρύτητας (για την ακρίβεια θα προσομοιώνει ένα ποσοστό της γήινης επιτάχυνσης της βαρύτητας, το οποίο θα εξαρτάται από τη διάμετρο του θαλάμου και μπορεί να κυμαίνεται από προσομοίωση Σεληνιακής βαρύτητας ως και Αρειανής βαρύτητας – περισσότερα για αυτό, στον τόμο ΙΙΙ του έργου «Τα φυσικά φαινόμενα»)*. 
 
*Η βαρύτητα προσομοιώνεται με τη βοήθεια της φυγόκεντρης δύναμης. Η περιστροφή ενός θαλάμου «σπρώχνει» ό,τι βρίσκεται μέσα του, προς τα πλευρικά του τοιχώματα. Όσο πιο γρήγορη είναι η περιστροφή, τόσο μεγαλύτερη είναι η τεχνητή «βαρύτητα» (για την ακρίβεια, η επιτάχυνση λόγω της φυγόκεντρης δύναμης) που βιώνει κάποιος στα πλευρικά τοιχώματα του θαλάμου. Το πρόβλημα είναι ότι υπάρχει ένα όριο περιστροφής που μικραίνει όσο μικραίνει και η διάμετρος του θαλάμου. Ιδανικά, ο αστροναύτης δεν θα πρέπει να νιώθει την περιστροφή του θαλάμου. Επομένως, για τεχνητή «γήινη βαρύτητα» χρειάζεται ένας θάλαμος πολύ μεγάλης διαμέτρου, για αυτό και στην παρούσα φάση, ο θάλαμος της Airbus με διάμετρο 8 m, θα δημιουργεί τεχνητή «βαρύτητα» αρκετά μικρότερη της γήινης. Υπολογίζεται πως θα κάνει 6-9 περιστροφές το λεπτό.
 
Ο όγκος του σταθμού θα είναι γύρω στα 100 κυβικά μέτρα και θα υπάρχει ξεχωριστός θάλαμος για επιστημονικά πειράματα, άλλος για την (απαραίτητη στο διάστημα) γυμναστική, σε περιβάλλον τεχνητής «βαρύτητας» όπως προαναφέρθηκε, και άλλος ως κατοικία. Η σύνδεση ανάμεσα στους θαλάμους θα γίνεται με εσωτερικό κεντρικό διάδρομο ο οποίος θα περιβάλλεται από το θερμοκήπιο του σταθμού, το οποίο θα διατηρεί χόρτα, λαχανικά και άλλα φυτά.
 
Ο σταθμός μπορεί να μεγαλώσει με την πάροδο του χρόνου καθώς είναι δυνατή η σύνδεση πολλών τέτοιων μονάδων (LOOP), με αποτέλεσμα να μπορεί μελλοντικά να χρησιμοποιηθεί ως βάση για βαθύτερη διαστημική εξερεύνηση, κάτι σαν το Nautilus-X της NASA (βλέπε και για αυτό, στον τόμο ΙΙΙ στα «Φυσικά φαινόμενα»). Επίσης το LOOP είναι «συμβατό» με τους υπάρχοντες σταθμούς και θα μπορούσε να προσαρτηθεί και στον ISS για να παρέχει «θεραπεία τεχνητής βαρύτητας» για τους αστροναύτες.
 
Περισσότερα: https://www.airbus.com/en/airbus-loop (Οι μακέτες είναι από τον ιστότοπο της Airbus).
 
Περισσότερα για τις εξελίξεις στην Επιστήμη και την Τεχνολογία τόσο στο άμεσο αλλά και στο βαθύ μέλλον, τη διαστημική εξερεύνηση και το μέλλον μας στο Διάστημα, αλλά και πολλά άλλα συναρπαστικά και ενδιαφέροντα θέματα, μπορείτε να βρείτε στον τόμο ΙΙΙ του έργου «Τα φυσικά φαινόμενα», τον οποίο μπορείτε να αποκτήσετε από τη σελίδα μας με έκπτωση και μηδενικά έξοδα αποστολής με ένα μήνυμα! Ρωτήστε μας!
 



 

Σάββατο 27 Μαΐου 2023

Μέτρηση θερμοκρασίας υφάσματος ανάλογα με το χρώμα του

Μια και το καλοκαίρι είναι προ των πυλών, αυτό το πείραμα από το Ιαπωνικό Ινστιτούτο Περιβαλλοντικών Σπουδών, το οποίο διεξήχθη ένα ζεστό μεσημέρι του Ιουνίου του 2019, έρχεται για να μας δώσει απαντήσεις σχετικά με τη θερμική επίδραση του χρώματος των ρούχων που φοράμε. Είναι γνωστό ότι τα σκουρόχρωμα ρούχα απορροφούν περισσότερη θερμότητα και τα ανοιχτόχρωμα λιγότερη. Εδώ, βλέπουμε με θερμική κάμερα τη σημαντική διαφορά ανάμεσα στα διάφορα χρώματα.

 
Πιο συγκεκριμένα, μπλούζες τύπου polo αφέθηκαν στον μεσημεριανό ήλιο της Ιαπωνίας (γεωγραφικά πλάτη ίδια με της Ελλάδας) στις 26/6/2019. Μετά από μόλις 5 λεπτά έκθεσης, μετρήθηκαν οι θερμοκρασίες που φαίνονται στην εικόνα. Η λευκή και η κίτρινη μπλούζα είναι οι πιο δροσερές, καθώς είναι ιδιαίτερα ανακλαστικές. Ακολουθούν η γκρίζα και η κόκκινη. Στον αντίποδα, 15 βαθμούς θερμότερες (με θερμοκρασία υφάσματος άνω των 46 βαθμών) είναι η μαύρη, η μωβ και οι πράσινες με την μπλε. Οι δυο πρώτες γιατί απορροφούν σχεδόν όλα τα μήκη κύματος και οι πράσινες με την μπλε διότι η ένταση της εισερχόμενης ηλιακής ακτινοβολίας παρουσιάζει μέγιστο στα 502 nm, δηλαδή στα όρια μεταξύ μπλε και πράσινου.
 

Παρασκευή 26 Μαΐου 2023

Η έκρηξη του ηφαιστείου Popocatépetl από αεροπλάνο

Στο βίντεο αυτό που ελήφθη εν πτήσει από αεροπλάνο Boeing 737 της Aeromexico, αυτήν την εβδομάδα, μπορείτε να διακρίνετε στο βάθος τη στήλη καπνού και τέφρας από το ηφαίστειο Popocatépetl στο Μεξικό. Η τρέχουσα δραστηριότητα ξεκίνησε στις 19/5. 

 
Είναι από τα πιο γνωστά και πιο ενεργά ηφαίστεια στο Μεξικό, παρουσιάζοντας συνεχή δραστηριότητα τα τελευταία χρόνια ιδιαίτερα. Το ύψος του φτάνει στα 5430 μέτρα και είναι το δεύτερο υψηλότερο ηφαίστειο στη χώρα (μετά το Citlaltépetl στα 5640 μέτρα). Εκρήξεις σαν και αυτήν είναι συνηθισμένες για αυτό (μπορείτε να δείτε το ιστορικό των εκρήξεών του, εδώ: https://en.wikipedia.org/wiki/Popocat%C3%A9petl#Eruptions). 
 

Κυριακή 21 Μαΐου 2023

Πολύ σπάνια "λάμψη κορώνας" στη Florida

Αυτό το φυσικό φαινόμενο είδαν όσοι κοιτούσαν τα νέφη πάνω από το Miami beach στη Florida των ΗΠΑ, στις 28/4. Τι είναι αυτό; Στα Αγγλικά ονομάζεται “crown flash” (στα Ελληνικά θα μπορούσαμε ίσως να το αποδώσουμε ως «λάμψη κορώνας») και πρόκειται για ένα αρκετά σπάνιο φαινόμενο που προκύπτει ως συνδυασμός της επιρροής του, διαρκώς μεταβαλλόμενου, ηλεκτρικού πεδίου του καταιγιδοφόρου νέφους πάνω στους παγοκρυστάλλους κοντά στην κορυφή του και της κατάλληλης θέσης του παρατηρητή ως προς τον Ήλιο.

 
Πιο συγκεκριμένα, αν και δεν υφίσταται ακόμη οριστική απάντηση για τον τρόπο δημιουργίας αυτού του φαινομένου, η επικρατούσα θεωρία υπαγορεύει ότι μικροσκοπικοί παγοκρύσταλλοι (σαν αυτούς που συμμετέχουν σε άλλα οπτικά φαινόμενα που έχουμε δει) οι οποίοι υφίστανται κοντά στις κορυφές αναπτυσσόμενων καταιγιδοφόρων νεφών, ανακλούν ή διαθλούν το ηλιακό φως προς τα μάτια του παρατηρητή. 
 
Γιατί όμως υπάρχουν αυτές οι απότομες αλλαγές στο σχήμα του; Το ηλιακό φως ανακλάται ή διαθλάται από αυτούς τους παγοκρυστάλλους, η διεύθυνση των οποίων καθορίζεται από το ισχυρό ηλεκτρικό πεδίο του καταιγιδοφόρου νέφους. Το πεδίο αυτό μεταβάλλεται απότομα κάθε φορά που συμβαίνει μια ανακατανομή του ηλεκτρικού φορτίου μέσα στο νέφος (π.χ. όταν εκδηλώνεται κεραυνός). Το αποτέλεσμα αυτής της απότομης μεταβολής, αποτυπώνεται και στον προσανατολισμό των παγοκρυστάλλων που συμμετέχουν στη δημιουργία αυτού του φαινομένου.
 
Βίντεο: Leland Randleman --- Πηγή: https://twitter.com/spann
 
Στον τόμο Ι του έργου «Τα φυσικά φαινόμενα», μπορείτε να δείτε φωτογραφίες με αυτά και άλλα εντυπωσιακά, σπάνια αλλά και άγνωστα φαινόμενα, από την Ελλάδα και το εξωτερικό, με λεπτομερείς εξηγήσεις και σχήματα για το πώς δημιουργούνται αλλά και πώς να τα αναζητάτε. Αποκτήστε τον από τη σελίδα μας με έκπτωση και μηδενικά έξοδα αποστολής με ένα μήνυμα! Ρωτήστε μας!

Σάββατο 20 Μαΐου 2023

Οριζόντιο τόξο στη Florida

Στα τέλη Απριλίου, μία ακόμη εμφάνιση του πολύ όμορφου οπτικού ατμοσφαιρικού φαινομένου που ονομάζεται «οριζόντιο τόξο» (horizontal ή circumhorizontal arc), έγινε στην Panama City Beach, στη Florida των ΗΠΑ. Παρατηρήστε ότι εμφανίζεται μόνο στο συγκεκριμένο στρώμα νεφών στο κέντρο της φωτογραφίας, το οποίο περιέχει τους παγοκρυστάλλους οι οποίοι διαθλούν διπλά το ηλιακό φως, αναλύοντάς του στα χρώματα που βλέπουμε. Επίσης παρατηρήστε ότι ο Ήλιος είναι πολύ ψηλά (εκτός κάδρου).

 
Θυμίζουμε ότι για να δημιουργηθεί το συγκεκριμένο ατμοσφαιρικό οπτικό φαινόμενο, οι ακτίνες του Ήλιου θα πρέπει να εισέλθουν στους εξαγωνικούς παγοκρυστάλλους των νεφών με μεγάλη γωνία. Για να συμβεί το τελευταίο, ο Ήλιος θα πρέπει να βρίσκεται ψηλά στον ουρανό, άνω των 58 μοιρών σε σχέση με τον ορίζοντα του παρατηρητή. Υπό αυτές τις προϋποθέσεις, οριζόντιο τόξο μπορούμε να δούμε και στη χώρα μας από τον Απρίλιο ως και τον Αύγουστο. 
 
Αυτό το οπτικό φαινόμενο, ξεχωρίζει από το γεγονός ότι έχει πολύ έντονα χρώματα (τα εντονότερα και εντυπωσιακότερα που θα δείτε σε οπτικό φαινόμενο), κάτι που προκαλείται από τη (διπλή) διάθλαση των ηλιακών ακτίνων από κάθετες, μεταξύ τους, πλευρές (την πλαϊνή και την κατώτερη) του παγοκρυστάλλου. Το οριζόντιο τόξο μπορεί να έχει σχετικά μεγάλο μήκος (εφόσον υπάρχουν νέφη) και παρουσιάζει μικρή καμπυλότητα (για αυτό λέγεται και οριζόντιο).
 
Φωτογραφία: Michael Smitherman --- Πηγή: https://twitter.com/LaurenLinahan
 
Στον τόμο Ι του έργου «Τα φυσικά φαινόμενα», μπορείτε να δείτε φωτογραφίες με αυτά και άλλα εντυπωσιακά, σπάνια αλλά και άγνωστα φαινόμενα, από την Ελλάδα και το εξωτερικό, με λεπτομερείς εξηγήσεις και σχήματα για το πώς δημιουργούνται αλλά και πώς να τα αναζητάτε. Αποκτήστε τον από τη σελίδα μας με έκπτωση και μηδενικά έξοδα αποστολής με ένα μήνυμα! Ρωτήστε μας!
 

 

Παρασκευή 19 Μαΐου 2023

Αυτοκόλλητος βηματοδότης γραφενίου

Αυτό το διάφανο «αυτοκόλλητο» ή «τατουάζ» της φωτογραφίας, αποτελεί έναν βηματοδότη, ο οποίος θα μπορεί να δοκιμαστεί και σε ανθρώπους εντός μιας πενταετίας. Ο Igor Efimov, κύριος ερευνητής στη συγκεκριμένη έρευνα που δημοσιεύτηκε στα τέλη Μαρτίου στο επιστημονικό περιοδικό “Advanced Materials”, δουλεύει για πολλά χρόνια πάνω σε εμφυτεύσιμες συσκευές και μία κύρια πρόκληση που έχει να αντιμετωπίσει, είναι η εμφύτευση άκαμπτων ηλεκτρονικών συσκευών σε μαλακούς παλλόμενους ιστούς όπως η καρδιά. Για παράδειγμα, οι σημερινοί βηματοδότες, περιέχουν λεπτά καλώδια και έχουν συγκεκριμένα όρια αντοχής απέναντι σε ένα όργανο που πάλλεται ~100000 φορές τη μέρα (υποθέτοντας περίπου 70 παλμούς ανά λεπτό).

 
Η λύση σε αυτό, ήρθε από το γραφένιο το οποίο έχουμε δει και σε άλλες αναρτήσεις μας (περισσότερα για τις μελλοντικές εφαρμογές αυτού του υλικού, στον τόμο ΙΙΙ), το οποίο χρησιμοποιείται στην κατασκευή πολύ λεπτών ηλεκτρικών κυκλωμάτων (με πάχος μόλις μιας ατομικής διαμέτρου) ανάμεσα σε εύκαμπτα διάφανα φύλλα σιλικόνης και πολυμερών. Το γραφένιο είναι ιδιαίτερα εύκαμπτο, βιοσυμβατό, ηλεκτρικά αγώγιμο και με μεγάλη μηχανική αντοχή. Σε αυτήν την εκδοχή του, το «τατουάζ» γραφενίου λαμβάνει ενέργεια για τη λειτουργία του από κάποια πηγή ενέργειας μέσω καλωδίων, ωστόσο οι ερευνητές οραματίζονται ήδη την επόμενη έκδοση η οποία θα είναι ασύρματη, ενώ ο τελικός στόχος θα είναι η ενέσιμη τοποθέτηση μικροσκοπικών ηλεκτροδίων γραφενίου στην καρδιά, τα οποία θα εκτελούν χρέη βηματοδότη, χωρίς καλώδια και άλλες εξωτερικές βοηθητικές συσκευές.
 
Δημοσιευμένη Έρευνα: https://onlinelibrary.wiley.com/doi/10.1002/adma.202212190
 
Φωτογραφία: Το διάφανο ηλεκτρονικό «τατουάζ» - βηματοδότης από γραφένιο (Ning Liu / University of Texas - Austin)
 
Περισσότερα τόσο για το γραφένιο όσο και για τις μελλοντικές επιστημονικές και τεχνολογικές εξελίξεις, όπως και πολλά άλλα συναρπαστικά θέματα, στον τόμο ΙΙΙ του έργου «Τα φυσικά φαινόμενα», έναν τόμο που θα αλλάξει τον τρόπο που βλέπετε τον κόσμο. Τον τόμο αυτόν, μπορείτε να τον αποκτήσετε με έκπτωση και μηδενικά έξοδα αποστολής από τη σελίδα μας με ένα μήνυμα! Ρωτήστε μας!
 

 

Κυριακή 14 Μαΐου 2023

Φυτοπλανγκτόν σε άνθιση στον Ατλαντικό

Σε αυτές τις δορυφορικές φωτογραφίες που ελήφθησαν στα τέλη Απριλίου πάνω από τον Ατλαντικό ωκεανό, βλέπουμε αυτές τις γαλάζιες και πράσινες περιοχές στο νερό, οι οποίες ξεχωρίζουν. Πρόκειται για φυτοπλαγκτόν το οποίο ανθίζει κάθε χρόνο τέτοια εποχή. 

 
Αποτελείται από μικροσκοπικούς φυτικούς οργανισμούς αλλά σε τεράστιους αριθμούς, με αποτέλεσμα να είναι ορατοί από το διάστημα. Περιέχει άλγη, η χλωροφύλλη των οποίων δίνει το πράσινο χρώμα σε αυτούς τους σχηματισμούς, και κοκκολιθοφόρα το ανθρακικό ασβέστιο των οποίων είναι ανακλαστικό δίνοντας πιο ανοιχτό μπλε χρώμα σε ορισμένες περιοχές των σχηματισμών αυτών. 
 
Το φυτοπλαγκτόν αποτελεί πολύ σημαντικό κρίκο για το παγκόσμιο οικοσύστημα, μετατρέποντας το διοξείδιο του άνθρακα και το ηλιακό φως, μαζί με διάφορα άλλα θρεπτικά συστατικά σε τροφή για σχεδόν όλη την πανίδα των ωκεανών. 
 
Φωτογραφίες: NASA / USGS / LandSat 9 (OLI-2)
 


 

Σάββατο 13 Μαΐου 2023

Ραδιοκυματικό σήμα από τον εξωπλανήτη YZ Ceti b, αποκαλύπτει τη μαγνητόσφαιρά του

Σε έρευνα που δημοσιεύτηκε στο “Nature Astronomy” στις αρχές Απριλίου, ερευνητές αναφέρονται σε ένα σήμα που λαμβάνουν στην περιοχή των ραδιοκυμάτων, από έναν εξωπλανητή με το όνομα YZ Ceti b. Αυτός είναι ένας βραχώδης εξωπλανήτης «μόλις» 12 έτη φωτός μακριά από εμάς και περιφέρεται γύρω από έναν ερυθρό νάνο (αστέρα φασματικού τύπου Μ) με όνομα YZ Ceti.

 
Αν και η παραπάνω πρόταση μπορεί να εξάψει την φαντασία, θα σπεύσουμε να τονίσουμε ότι πρόκειται για το αποτέλεσμα ενός φυσικού φαινομένου και συγκεκριμένα της μαγνητικής αλληλεπίδρασης του άστρου με τη μαγνητόσφαιρα του συγκεκριμένου εξωπλανήτη. 
 
Αυτή είναι μια πολύ σημαντική ανακάλυψη, καθώς αυτό το σύστημα μπορεί να προσφέρει πολύτιμες πληροφορίες για το πώς και υπό ποιες συνθήκες μπορεί να ανιχνευτεί το μαγνητικό πεδίο ενός εξωπλανήτη. Μέχρι σήμερα, η ανίχνευση μαγνητικού πεδίου σε εξωπλανήτες ήταν ιδιαίτερα δύσκολη υπόθεση. Ο καθορισμός της ύπαρξης ή μη μαγνητικού πεδίου, είναι σημαντικός για να γνωρίζουμε αν ένας εξωπλανήτης μπορεί να υποστηρίξει τη ζωή ή όχι. Στη Γη, το μαγνητικό πεδίο μας προστατεύει από τη βλαβερή ακτινοβολία υψηλών ενεργειών που εκτοξεύεται από τον Ήλιο.
 
Δημοσιευμένη Έρευνα: https://www.nature.com/articles/s41550-023-01914-0
 

 

Παρασκευή 12 Μαΐου 2023

Μετεωρίτης πέφτει σε σπίτι στο New Jersey των ΗΠΑ

Η εικονιζόμενη πέτρα με μήκος 15 εκατοστά, έπεσε σε ένα σπίτι στο New Jersey των ΗΠΑ, το βράδυ της 8ης Μαΐου. Πέρασε τη σκεπή και σταμάτησε στο ξύλινο πάτωμα όπου δημιούργησε ένα βαθούλωμα. Κανείς δεν τραυματίστηκε, ενώ η οικογένεια που έμενε στο σπίτι ειδοποίησε το τοπικό αστυνομικό τμήμα. 

 
Το πιθανότερο είναι πως αποτελεί μετεωρίτη από την περιοδική βροχή μετεώρων με το όνομα «Ήτα Υδροχοΐδες», η οποία βρίσκεται σε εξέλιξη αυτήν την περίοδο και προέρχεται από τη σκόνη και τα υπολείμματα που άφησε πίσω του ο κομήτης του Halley. Η Γη περνά μέσα από αυτή τη ζώνη της σκόνης του συγκεκριμένου κομήτη κάθε χρόνο από τις 19/4 ως και τις 28/5 με την κορύφωση της δραστηριότητας να συμβαίνει γύρω στις 6/5. Στη βόρεια Αμερική, μετεωρίτης χτυπά κτήριο περίπου 1 φορά κάθε 4 έτη, κατά μέσο όρο και με βάση τα στοιχεία που υπάρχουν ως σήμερα. Η προέλευση του συγκεκριμένου αντικειμένου θα ερευνηθεί περαιτέρω.
 
Φωτογραφίες: Hopewell Township Police Department.
 

Πέμπτη 11 Μαΐου 2023

ΠΡΟΣΦΟΡΑ ΣΤΑ ΒΙΒΛΙΑ ΑΝΑΛΥΣΗΣ ΓΙΑ ΦΟΙΤΗΤΕΣ ΩΣ 31/5/2023!

Είσαι φοιτητής και δίνεις Ανάλυση; Τότε αυτά τα βοηθήματα θα σου λύσουν τα χέρια! Ανάλυση συναρτήσεων μίας μεταβλητής (2 βιβλία) και πολλών μεταβλητών (3 βιβλία), με σύντομη θεωρία, μεθοδολογίες επίλυσης και μεγάλη ποικιλία λυμένων θεμάτων κλιμακωτής δυσκολίας με αναλυτικές πράξεις και διαφωτιστικά σχήματα που δεν υπάρχουν αλλού. Τώρα με προσφορά γνωριμίας και μηδενικά έξοδα αποστολής! 

Δείτε τα περιεχόμενα των βιβλίων της Ανάλυσης μαζί με ένα δείγμα:
 
Κάθε βιβλίο από 14 ευρώ, τώρα στα 12 ευρώ. Όμως όποιος αγοράσει και τα 5, η τιμή είναι 50 ευρώ συνολικά (10 ευρώ/βιβλίο).
 
Η συγκεκριμένη προσφορά ισχύει μόνο στη σελίδα μας και για παραγγελίες ως και την Τετάρτη 31/5/2023! 
 
Η δωρεάν αποστολή ισχύει με την αγορά τουλάχιστον 2 βιβλίων, και γίνεται μέσω ΕΛΤΑ με παραλαβή συστημένου από το πλησιέστερο ταχυδρομικό γραφείο του παραλήπτη.
 

 

 

Κυριακή 7 Μαΐου 2023

Εντυπωσιακά Asperitas στο New Hampshire

Τα Asperitas ανήκουν στα πλέον εντυπωσιακά είδη νεφών. Αυτά βλέπουμε σε αυτήν εδώ τη φωτογραφία που ελήφθη τέλη Απριλίου στην περιοχή Gorham, στο New Hampshire των ΗΠΑ. Αποτελεί το νεώτερο «μέλος» στον Άτλα Νεφών του Παγκόσμιου Οργανισμού Μετεωρολογίας, καθώς προστέθηκε μόλις την προηγούμενη δεκαετία. Αν και έχουν τρομακτική όψη, έπονται καταιγίδων και συχνά δεν δίνουν ούτε βροχή. Δεν έχει αποσαφηνιστεί ο μηχανισμός δημιουργίας τους, ωστόσο εικάζεται πως η «αναταραχή» (περιστροφικές κινήσεις, τοπικές συγκλίσεις, διάτμηση του αέρα) μετά το πέρασμα ενός βαρομετρικού χαμηλού, δημιουργεί αυτήν την κυματοειδή όψη στο εναπομένον στρώμα μεσαίων νεφών. Έχουν παρατηρηθεί και στη χώρα μας (π.χ. https://flic.kr/p/V8kad5). 

 
Στον τόμο Ι του έργου «Τα φυσικά φαινόμενα», μπορείτε να δείτε φωτογραφίες με αυτά και άλλα εντυπωσιακά, σπάνια αλλά και άγνωστα φαινόμενα, από την Ελλάδα και το εξωτερικό, με λεπτομερείς εξηγήσεις και σχήματα για το πώς δημιουργούνται αλλά και πώς να τα αναζητάτε. Αποκτήστε τον από τη σελίδα μας με έκπτωση και μηδενικά έξοδα αποστολής με ένα μήνυμα! Ρωτήστε μας!
 

 

Σάββατο 6 Μαΐου 2023

Η λευκή σπείρα στον ουρανό ήταν αέρια από περιστρεφόμενο Falcon 9

Στις 15 Απριλίου τα ξημερώματα, αρκετοί κάτοικοι σε σχετικά μεγάλα γεωγραφικά πλάτη, παρατήρησαν μία λευκή σπείρα, που έμοιαζε με γαλαξία, να εμφανίζεται ξαφνικά στον ουρανό για λίγα λεπτά. Π.χ. στο συγκεκριμένο βίντεο από μία κάμερα στον Καναδά, όπου φαίνεται και το Βόρειο Σέλας, παρατηρήστε τη σπείρα αυτή να διασχίζει όλο τον ουρανό. 

 
Τι ήταν αυτό; Λίγη ώρα πριν, η SpaceX είχε εκτοξεύσει έναν πύραυλο Falcon 9 κοντά σε πολική τροχιά, ώστε να τοποθετήσει κάποιους δορυφόρους. Οι υδρατμοί από τα προωθητικά αέρια του πυραύλου σε αυτό το ύψος, μετατρέπονται αμέσως σε λευκούς παγοκρυστάλλους και είναι αυτό ακριβώς που βλέπουμε εδώ. Ο σχηματισμός είναι σπειροειδής, διότι ο πύραυλος βρισκόταν σε περιστροφή την ώρα που απελευθέρωνε αυτά τα αέρια. Κάποιες φορές, όταν ένας πύραυλος έχει περισσότερα καύσιμα από όσα χρειάζεται, απορρίπτει την περίσσεια με αυτόν τον τρόπο, πριν επιστρέψει στη Γη.
 
Σχηματισμούς σαν αυτόν, έχουμε ξαναδεί στο παρελθόν και θα παρατηρούνται συχνότερα στο μέλλον καθώς οι εκτοξεύσεις πυραύλων έχουν αυξηθεί αρκετά. Εντός του 2023, μόνο η SpaceX έχει προγραμματίσει 2 εκτοξεύσεις την εβδομάδα κατά μέσο όρο, περίπου τις διπλές σε σχέση με το 2022.
 
Ολόκληρο το βίντεο: https://youtu.be/QUuXAzg_iSo
 

Παρασκευή 5 Μαΐου 2023

Μικροκυματικό φωτονικό φίλτρο για δίκτυα 6G

Προς το 2030, η επόμενη γενιά ασύρματου δικτύου 6G, έχει να αντιμετωπίσει τεχνικές προκλήσεις που τίθενται από τη χρήση πολύ μεγαλύτερων συχνοτήτων (της τάξης των THz) όπως π.χ. η μεγαλύτερη απώλεια σήματος και η πιθανή υπερθέρμανση των φορητών συσκευών, αλλά και ο επιτυχής χειρισμός του τεράστιου όγκου δεδομένων από τις σταθερές υποδομές (π.χ. εξελιγμένους σταθμούς βάσης). Εφόσον αυτά ξεπεραστούν, η δυνατότητα του δικτύου αυτού για ταχύτητες της τάξης των Tbps, θα αποτελέσει τη βασική υποδομή για την εφαρμογή τεχνολογιών που πριν ελάχιστα έτη έμοιαζαν με επιστημονική φαντασία (π.χ. ολογραφικές κλήσεις, εμπειρίες επαυξημένης πραγματικότητας, αυτοκινούμενα οχήματα, κ.α.), καθώς θα οδεύουμε από το σημερινό «Διαδίκτυο των Πραγμάτων» (IoT ή Internet of Things) σε ένα πιο εξελιγμένης μορφής «Διαδίκτυο των Πάντων» (IoE ή Internet of Everything).

 
Ένα σημαντικό βήμα προς την επίτευξη ενός αποτελεσματικού δικτύου 6G, παρουσιάστηκε σε έρευνα στο επιστημονικό περιοδικό “Photonics Research” στις 10/4. Σε αυτήν γίνεται λόγος για ένα μικροκυματικό φωτονικό φίλτρο που μπορεί να διαχωρίσει με επιτυχία το εισερχόμενο (στη συσκευή) χρήσιμο σήμα από τον «θόρυβο», στην περίπτωση πολύ υψηλής ροής δεδομένων (όπως σε ένα δίκτυο 6G) αποφεύγοντας και το αυξανόμενο πρόβλημα των παρεμβολών από άλλα σήματα, καθώς όλο και περισσότερες συσκευές επικοινωνούν μέσω ραδιοκυμάτων. Ένα ακόμη μεγάλο πλεονέκτημα της συγκεκριμένης συσκευής, είναι ότι η αρχιτεκτονική της, της επιτρέπει να είναι απλή, αποτελεσματική και αρκούντως μικροσκοπική (σε σχέση με προγενέστερες αντίστοιχες προσπάθειες) με αποτέλεσμα να μπορεί να ενσωματωθεί σε διάφορες συσκευές, ενώ έχει και χαμηλή κατανάλωση ενέργειας. Αυτά τα πλεονεκτήματα είναι αρκετά ώστε να μπορεί να χρησιμοποιηθεί στη μαζική και φθηνή παραγωγή συσκευών για δίκτυα 6G/6G+. 
 
 
Περισσότερα για τις εξελίξεις στην Επιστήμη και την Τεχνολογία τόσο στο άμεσο αλλά και στο βαθύ μέλλον, στον τόμο ΙΙΙ του έργου «Τα φυσικά φαινόμενα», τον οποίο μπορείτε να αποκτήσετε από τη σελίδα μας με έκπτωση και μηδενικά έξοδα αποστολής με ένα μήνυμα! Ρωτήστε μας!
 

 

Τετάρτη 3 Μαΐου 2023

Διεθνής Έκθεση Βιβλίου Θεσσαλονίκης 2023

Ραντεβού στη Διεθνή Έκθεση Βιβλίου Θεσσαλονίκης 4-7/5/2023! Ο Χρήστος Ντουντουλάκης, Διδάκτωρ Φυσικής υψηλών ενεργειών και συγγραφέας της τριλογίας «Τα φυσικά φαινόμενα», του βιβλίου «Παροδικά Φωτεινά Συμβάντα», όπως και βιβλίων Μαθηματικών και Φυσικής για φοιτητές, θα βρίσκεται στο περίπτερο των εκδόσεων «Οσελότος» (περίπτερο 15, stand 13A), το Σάββατο 6 Μαΐου και ώρες 5-7 το απόγευμα.