Κυριακή 18 Ιουνίου 2023

Ποντικοί πέφτουν σε νάρκη με υπέρηχους

Σε έρευνα που δημοσιεύτηκε στο “Nature” στις 25/5 συμπεραίνεται ότι, ποντίκια στα οποία εκπέμφθηκαν, με ελεγχόμενο τρόπο, υπέρηχοι στον εγκέφαλό τους, έπεσαν σε κατάσταση νάρκης. Η κατάσταση «ελεγχόμενης νάρκης», εφόσον μπορεί να εφαρμοστεί σε ανθρώπους, θα έβρισκε εφαρμογές σε βαριά τραυματισμένους ανθρώπους ή σε κρίσιμη κατάσταση (π.χ. καρδιακό ή εγκεφαλικό επεισόδιο), ώστε να διευρύνει το χρονικό «παράθυρο» για ιατρική παρέμβαση που θα οδηγεί στην επιβίωση του ασθενούς. Επίσης, θα μπορούσε να εφαρμοστεί σε αστροναύτες για διαστημικά ταξίδια μεγάλης διάρκειας.

 
Η νάρκη συμβαίνει με φυσικό τρόπο σε διάφορα ζώα (π.χ. αρκούδες), όταν υπάρχει έλλειψη τροφής (π.χ. τον χειμώνα), με αποτέλεσμα ο οργανισμός να απαιτεί πολύ μικρότερα ποσά ενέργειας για να επιβιώσει. Ο ρυθμός του μεταβολισμού πέφτει, η καρδιά και ο εγκέφαλος λειτουργούν οριακά και η θερμοκρασία του σώματος πέφτει. Με αυτόν τον τρόπο, ένα ζώο μπορεί να επιβιώσει σε μια παρατεταμένη δύσκολη περίοδο. Οι επιστήμονες στην παρούσα έρευνα, επιχείρησαν να προκαλέσουν μια ανάλογη κατάσταση σε πειράματα με ποντικούς και αρουραίους.
 
Πιο συγκεκριμένα, έβαλαν ένα καπέλο στα τρωκτικά, το οποίο εξέπεμπε υπέρηχους στην προοπτική περιοχή του υποθαλάμου του εγκεφάλου τους (μια περιοχή υπεύθυνη για τον έλεγχο της θερμοκρασίας του σώματος και του μεταβολισμού). Η εκπομπή υπέρηχων γινόταν σε τακτά χρονικά διαστήματα (π.χ. μόλις ανιχνευόταν άνοδος στη θερμοκρασία του σώματος του ποντικού, πάνω από ένα όριο). Με αυτόν τον τρόπο, κατάφεραν να διατηρήσουν τους ποντικούς σε κατάσταση νάρκης για 24 ώρες. Σε αυτό το διάστημα, η θερμοκρασία του σώματος των ποντικών έπεσε κατά 2-3 βαθμούς Κελσίου, ενώ οι χτύποι της καρδιάς και η κατανάλωση οξυγόνου έπεσαν δραματικά. Μετά το τέλος της νάρκης, οι ποντικοί επανήλθαν στη φυσιολογική κατάστασή τους σε 90 λεπτά.
 
Οι ερευνητές αναφέρουν πως αυτή η μέθοδος θα μπορούσε να λειτουργήσει και σε ανθρώπους όπως και σε κάθε άλλο θηλαστικό που δεν εισέρχεται σε φάση νάρκης με φυσικό τρόπο. Ωστόσο υπάρχουν προκλήσεις που πρέπει να αντιμετωπιστούν, όπως τις συνέπειες που ίσως να έχει μια τέτοια διαδικασία (π.χ. πιθανή απώλεια μνήμης), όπως και η βαθύτερη κατανόηση της φυσικής διαδικασίας νάρκης (σε ορμονικό και μοριακό επίπεδο).
 
Δημοσιευμένη Έρευνα: https://www.nature.com/articles/s42255-023-00804-z
 
Η εικόνα προέρχεται από την παραπάνω έρευνα και αποτελεί απλή σχηματική αναπαράσταση του πειράματος.
 
Περισσότερα για τις εξελίξεις στην Επιστήμη και την Τεχνολογία τόσο στο άμεσο αλλά και στο βαθύ μέλλον, στον τόμο ΙΙΙ του έργου «Τα φυσικά φαινόμενα», τον οποίο μπορείτε να αποκτήσετε από τη σελίδα μας με έκπτωση και μηδενικά έξοδα αποστολής με ένα μήνυμα! Ρωτήστε μας!
 

 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου