Εντυπωσιακό σκηνικό στη διώρυγα του Σουέζ την 1η Ιουνίου, από την αμμοθύελλα που έπληξε την περιοχή. Αίτιο για αυτήν ήταν το νότιο τμήμα της καιρικής διαταραχής που απασχόλησε και την Κρήτη στις αρχές του μήνα.
Αυτού του τύπου οι θύελλες είναι συνηθισμένες σε ξηρά εδάφη (όπως στη συγκεκριμένη περιοχή, λόγω της παρακείμενης ερήμου Σαχάρα) και προκύπτουν μπροστά από μέτωπα καταιγίδων. Ο καθοδικός πολύ ισχυρός αέρας μπροστά από την καταιγίδα, συναντώντας ένα τέτοιο έδαφος, ανασηκώνει άμμο και σκόνη με ευκολία, σε ύψος χιλιομέτρων, ενώ το μήκος αυτού του μετώπου σκόνης μπορεί να είναι δεκάδες χιλιόμετρα.
Με την έλευση αυτού του “τείχους” σκόνης, συνήθως δεν σημειώνεται βροχή, καθώς τα σταγονίδια εξατμίζονται εντός του ξηρού και θερμού αέρα. Ωστόσο, πολλές φορές αυτές οι αμμοθύελλες είναι αρκετά πυκνές, ώστε να κάνουν τη μέρα νύχτα (όπως στο παρόν βίντεο).
Βίντεο: Mohammed Saled
Περισσότερα για όλα τα γνωστά, άγνωστα, εντυπωσιακά καιρικά και ατμοσφαιρικά φαινόμενα, με χάρτες, διαγράμματα, φωτογραφίες (από την Ελλάδα και το εξωτερικό) και απλή επιστημονική εξήγηση, στον τόμο Ι του έργου «Τα φυσικά φαινόμενα» (εκδόσεις «Οσελότος»), τον οποίο μπορείτε να αποκτήσετε από τη σελίδα μας με έκπτωση και μηδενικά έξοδα αποστολής με ένα μήνυμα! Ρωτήστε μας!
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου