Ένα υπέροχο, ατμοσφαιρικό οπτικό φαινόμενο απαθανάτισε με το κινητό του ο Rauf Basar στην περιοχή Cotabato, των Φιλιππίνων στις 9/8. Πρόκειται για ιριδισμό ο οποίος συμβαίνει στην κορυφή ενός αναπτυσσόμενου καταιγιδοφόρου νέφους και συγκεκριμένα στο νέφος pileus* (το νέφος που μοιάζει με «καπέλο» πάνω από το σκούρο νέφος) το οποίο έχει δημιουργηθεί στην κορυφή του. Η κατάλληλη θέση του ήλιου πίσω από το νέφος, σε σχέση με τον παρατηρητή, βοηθά στη δημιουργία των ιριδισμών. Επίσης παρατηρήστε τη σκιά του κύριου νέφους στο λευκότερο και λεπτότερο στρώμα νεφών που βρίσκεται ψηλότερα, κάτι που κάνει ακόμη εντυπωσιακότερο το σκηνικό.
Κυριακή 27 Αυγούστου 2023
Ιριδίζον pileus
Σάββατο 26 Αυγούστου 2023
Διαστημικό "σκουπίδι" φωτίζει τον ουρανό της Αυστραλίας
Αυτό που συνέλαβε με το κινητό του ο Stewart Mason, το βράδυ στις 7/8, πάνω από τη νότια Αυστραλία, αν και έμοιαζε με πολύ λαμπρό μετέωρο, επρόκειτο για απομεινάρια από τον προωθητικό πύραυλο Soyuz (το 3ο στάδιο ή το block I του πυραύλου Soyuz, όπως ονομάζεται πιο τεχνικά), που χρησιμοποιήθηκε λίγες ώρες πιο πριν για να τοποθετήσει σε τροχιά έναν βοηθητικό δορυφόρο πλοήγησης Glonass. Ο πύραυλος είχε απογειωθεί από το κοσμοδρόμιο του Plesetsk στη βορειοδυτική Ρωσία.
Παρασκευή 25 Αυγούστου 2023
Κομήτης Nishimura
Ένας κομήτης που ανακαλύφθηκε μόλις πριν λίγες ημέρες (στις 11/8 από τον H. Nishimura, στην Ιαπωνία), αναμένεται να γίνει ορατός με γυμνό μάτι (σε σκοτεινούς ουρανούς) στις αρχές και τα μέσα Σεπτέμβρη. Το «επίσημο» όνομα αυτού: C/2023 P1 Nishimura. Ήδη βρίσκεται σε φαινόμενο μέγεθος +8 και η φωτεινότητά του ανεβαίνει σταδιακά. Θυμίζουμε ότι όσο πιο μικρό είναι το φαινόμενο μέγεθος ενός αντικειμένου στον ουρανό, τόσο πιο λαμπρό είναι. Π.χ. ο Σείριος έχει φαινόμενο μέγεθος -1.5, η Αφροδίτη έχει μέγιστο φαινόμενο μέγεθος -4.9, η Πανσέληνος -12.9 και ο λαμπρός Ήλιος στον ουρανό μας -27. Με γυμνό μάτι, μπορούμε να δούμε σε αρκούντως σκοτεινό ουρανό, αντικείμενα με φαινόμενο μέγεθος από +6 και κάτω.
Κυριακή 20 Αυγούστου 2023
Ιονοσφαιρική "οπή" στην Αριζόνα
Αυτή η κόκκινη διευρυμένη λωρίδα στον ουρανό της Αριζόνα στις ΗΠΑ, εμφανίστηκε στις 19/7, μετά από την εκτόξευση ενός πυραύλου Falcon 9 της SpaceX. Ονομάζεται «ιονοσφαιρική οπή» και δημιουργείται από τα καυσαέρια του πυραύλου σε ύψη 200-300 km στην ιονόσφαιρα της Γης. Η ιονόσφαιρα εκτείνεται από τα περίπου 50 km (τη μέρα) ή 90 km (τη νύχτα) ως το ύψος των 600 km περίπου και περιέχει πλάσμα (η 4η κατάσταση της ύλης που αποτελείται κυρίως από ιόντα και ελεύθερα ηλεκτρόνια).
Σάββατο 19 Αυγούστου 2023
Τυφώνας Khanun
Στις δυο αυτές δορυφορικές φωτογραφίες (στο ορατό και το υπέρυθρο φάσμα) από τον δορυφόρο Sentinel 2 της ESA, βλέπουμε το «μάτι» του τυφώνα Khanun όταν αυτός βρισκόταν στις ακτές της Ιαπωνίας στις 2/8. Το «μάτι» έχει διάμετρο που υπολογίζεται γύρω στα 42 km. Οι μέγιστες ριπές ανέμου μετρήθηκαν στα 220 km/h.
Παρασκευή 18 Αυγούστου 2023
Ηλιακή "κορώνα" στο Μεξικό
Υπέροχη ηλιακή «κορώνα» ή «στέμμα», στο Μεξικό την 1η Αυγούστου. Η «κορώνα» (ηλιακή ή σεληνιακή), αποτελείται από πολύχρωμους ομόκεντρους κύκλους, με κέντρο την εκάστοτε πηγή φωτός και δημιουργείται από την περίθλαση του φωτός από τα μικροσκοπικά σταγονίδια ή τους παγοκρυστάλλους των νεφών. Στη συγκεκριμένη περίπτωση, αν και δεν εμφανίζεται ολόκληρη καθώς το στρώμα νεφών δεν είναι συμπαγές, η κυκλική γεωμετρία του φαινομένου είναι ξεκάθαρη.
Κυριακή 13 Αυγούστου 2023
Κεραυνός χτυπά 7 φορές στο ίδιο σημείο στη Florida
Από τις πλέον εντυπωσιακές καταγραφές κεραυνού στο Cape Coral, στη Florida των ΗΠΑ στις 20/7. Η εκκένωση φαίνεται να ξεσπά τουλάχιστον 7 φορές σε 10 δευτερόλεπτα! Το σημείο επαφής είναι σε κάποια απόσταση πίσω από το σπίτι. Ενδεχομένως κάποια ιδιαίτερα αγώγιμη ή/και ψηλή κατασκευή να αποτέλεσε το αίτιο, δημιουργώντας ευνοϊκές συνθήκες για να «κλείσει» επανειλημμένα το «κύκλωμα» μεταξύ καταιγιδοφόρου νέφους και εδάφους.
Σάββατο 12 Αυγούστου 2023
Δακτύλιοι καπνού στην Αίτνα
Όπως μας ενημερώνει ο ηφαιστειολόγος Boris Behncke, στα μέσα Ιουλίου η Αίτνα παρήγαγε αρκετές δεκάδες από αυτούς τους υπέροχους ηφαιστειακούς δακτυλίους καπνού. Αυτοί εξέρχονται από έναν στενό αεραγωγό στα νοτιοανατολικά του κρατήρα Bocca Nuova.
Παρασκευή 11 Αυγούστου 2023
Υπό-Ήλιος στην Παταγονία
Η «μαγεία» των ατμοσφαιρικών οπτικών φαινομένων, αυτή τη φορά από το χιονοδρομικό κέντρο Cerro Catedral στην Παταγονία της Αργεντινής στις 13/7, με τους αιωρούμενους παγοκρυστάλλους, να δημιουργούν αυτό το όμορφο φαινόμενο που ονομάζεται «υπό-ήλιος» και εμφανίζεται ακριβώς κάτω από τον Ήλιο στον ουρανό του παρατηρητή.
Κυριακή 6 Αυγούστου 2023
Οι πυρηνικές βόμβες σε Χιροσίμα και Ναγκασάκι
Με την ευκαιρία των επετείων από τη ρίψη των πυρηνικών βομβών στη Χιροσίμα (6/8/1945) και στο Ναγκασάκι (9/8/1945) της Ιαπωνίας, κρίνεται σκόπιμο, η σημερινή μας ανάρτηση να είναι αφιερωμένη στην παροχή γνώσεων σχετικά με την πυρηνική βόμβα αλλά και την υδρογονοβόμβα.
Σάββατο 5 Αυγούστου 2023
Δίνες von Karman στη νήσο Bear
Σε αυτή τη δορυφορική φωτογραφία που ελήφθη στα μέσα Ιουλίου, παρατηρούμε το νησί Bear (ανήκει στη Νορβηγία, και βρίσκεται αρκετά βορειότερα από αυτήν, εντός του Αρκτικού κύκλου), να δημιουργεί με τους ορεινούς του όγκους (μέγιστης ανύψωσης μισού χιλιομέτρου), αυτή τη χαρακτηριστική λωρίδα στροβίλων ή δινών, εντός του εκτεταμένου στρώματος νεφών. Αυτά τα μοτίβα τα έχουμε δει και σε παλαιότερες αναρτήσεις μας και ονομάζονται δίνες von Karman.
Παρασκευή 4 Αυγούστου 2023
Σπειροειδή μοτίβα ηλεκτρικής δραστηριότητας στον εγκέφαλό μας
Σε έρευνα που δημοσιεύτηκε στο “Nature Human Behaviour” στις 15/6, αναφέρεται η ανακάλυψη εγκεφαλικών σημάτων με σπειροειδή μοτίβα, με τη χρήση fMRI (Λειτουργική απεικόνιση μαγνητικού συντονισμού) σε ανθρώπους. Αν και σε αυτή τη φάση μόνο υποθέσεις μπορούν να γίνουν, οι ερευνητές υποθέτουν ότι ο ρόλος αυτών των σπειροειδών εγκεφαλικών μοτίβων πιθανόν να σχετίζεται με τη γρήγορη διασύνδεση διαφορετικών περιοχών του εγκεφάλου και τον διαμοιρασμό και επεξεργασία πληροφοριών ταχύτερα.