Η κακοκαιρία “Daniel”, όπως ονομάστηκε, περνάει στη λίστα των «ιστορικών» και «ακραίων» για τη χώρα μας, ενώ οι κλιματολόγοι έχουν εκφράσει ήδη την πεποίθησή τους ότι πρόκειται για μια συνέπεια της κλιματικής αλλαγής. Η κακοκαιρία αυτή προέκυψε από μία αποκομμένη ψυχρή αέρια μάζα («ψυχρή λίμνη») στη μέση τροπόσφαιρα και κατέληξε στη χώρα μας ως συνέπεια του «εμποδισμού» (omega blocking) από τις υψηλές πιέσεις στην κεντρική και δυτική Ευρώπη (κάτι που είχε ως συνέπεια, ρεκόρ ζέστης για αυτόν τον μήνα στην Αγγλία με μέγιστες θερμοκρασίες 33 βαθμών Κελσίου).
Στη χώρα μας, από τις πλημμύρες χτυπήθηκε περισσότερο η Θεσσαλία, ενώ τα ακραία ύψη αθροιστικής βροχόπτωσης οφείλονται στον συνδυασμό της αργής κίνησης του συστήματος στην περιοχή μας (διατηρώντας τις συγκλίσεις στις ίδιες περιοχές για πολλές ώρες) και της ιδιαίτερα αυξημένης θερμοκρασίας της θάλασσας (συνεισφέροντας στη δυναμική και τον εμπλουτισμό της υπερκείμενης αέριας μάζας με υδρατμούς). Ο μέγιστος αθροιστικός υετός στη Θεσσαλία κατά τη διάρκεια των ημερών της κακοκαιρίας, τοπικά ξεπέρασε τα 1000 mm (βλέπε: https://www.meteo.gr/article_view.cfm?entryID=2923). Επίσης βλέπε χάρτη Θεσσαλίας με τις πλημμυρισμένες περιοχές (μπλε χρώμα).
Στον χάρτη με τις κόκκινες αποχρώσεις βλέπουμε τις μεγαλύτερες ραγδαιότητες* βροχής στην ευρύτερη περιοχή μας κατά την κακοκαιρία αυτή. Θεσσαλία και Αττική παρουσιάζουν μέγιστο σε αυτόν τον χάρτη με δορυφορικά δεδομένα από τον δορυφόρο GPM της NASA, κάτι που επιβεβαιώνεται και από τις επίγειες παρατηρήσεις των σταθμών του ΕΑΑ. Η διαφορά βεβαίως είναι ότι οι μέγιστες ραγδαιότητες στην Αττική παρατηρήθηκαν για πολύ μικρότερο χρονικό διάστημα (περίπου το 1/6) από ότι στη Θεσσαλία, με αποτέλεσμα ο αθροιστικός υετός να είναι πολύ διαφορετικός στις δυο περιοχές (Αττική 100-200 mm, Θεσσαλία 600-1100 mm).
*Η ραγδαιότητα μετρά πόσο ραγδαία είναι η βροχή, δηλαδή είναι η ποσότητα βροχής στη μονάδα του χρόνου, οπότε όσο μεγαλύτερη είναι η ραγδαιότητα, τόσο περισσότερη βροχή πέφτει στο ίδιο χρονικό διάστημα, με αποτέλεσμα να αυξάνεται η πιθανότητα για πλημμύρες. Μετριέται σε χιλιοστά (mm) βροχής ανά χρόνο (είτε δευτερόλεπτα, είτε λεπτά, είτε ώρες).
Τέλος, στις δορυφορικές φωτογραφίες από EUMETSAT το βράδυ της 8/9 και από Sentinel 3 στις 11/9, παρατηρούμε αυτό το καιρικό σύστημα το οποίο μετατράπηκε σε Medicane («Μεσογειακός κυκλώνας», δηλαδή κυκλώνας με τροπικά χαρακτηριστικά αλλά ασθενέστερος από τους γνωστούς τροπικούς κυκλώνες στον κόλπο του Μεξικού), οδεύοντας προς τις ακτές της βόρειας Αφρικής και περνώντας πάνω από τη Λιβύη όπου προκάλεσε μεγάλες καταστροφές, ενώ οι νεκροί εκεί υπολογίζεται ότι θα ξεπεράσουν τους 10000: https://www.naftemporiki.gr/.../livyi-pano-apo-5-300-oi.../.
Στοιχεία από το Copernicus: https://rapidmapping.emergency.copernicus.eu/.../reporting
Δορυφορικές φωτογραφίες EUMETSAT: https://www.eumetsat.int/ και Copernicus: https://twitter.com/sentinel_hub
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου