Κυριακή 10 Νοεμβρίου 2024

Αρειανές ηλιακές εκλείψεις

Ηλιακή έκλειψη, αλλά στον Άρη! Στο ρόλο της Σελήνης, ο ένας από τους δυο φυσικούς δορυφόρους του Άρη, ο Φόβος. Το “Mars Perseverance” απαθανάτισε τον Φόβο μπροστά από τον Ήλιο, στις 30/9. Ο άλλος φυσικός δορυφόρος του Άρη, ο Δείμος, είναι πολύ μικρός και πολύ μακριά για να προκαλέσει έκλειψη. Οι Ηλιακές εκλείψεις είναι συχνότερες στον Άρη σε σχέση με τη Γη, αλλά διαρκούν λιγότερο (μερικά δευτερόλεπτα).

 
Περισσότερα για τις εκλείψεις αλλά και όλα τα γνωστά, άγνωστα, εντυπωσιακά αστρονομικά, καιρικά και ατμοσφαιρικά φαινόμενα, με χάρτες, διαγράμματα, φωτογραφίες (από την Ελλάδα και το εξωτερικό) και απλή επιστημονική εξήγηση, θα βρείτε στους τόμους Ι και ΙΙ του έργου «Τα φυσικά φαινόμενα» (εκδόσεις «Οσελότος»), τους οποίους μπορείτε να αποκτήσετε από τη σελίδα μας με έκπτωση και μηδενικά έξοδα αποστολής με ένα μήνυμα! Ρωτήστε μας!
 

 

Σάββατο 9 Νοεμβρίου 2024

Laser μεγάλης ισχύος από αστρομηχανική εξελιγμένων πολιτισμών θα μπορούσε να ανιχνευτεί από εμάς

Σε μία από τις έρευνες που παρουσιάστηκαν στο φετινό συμπόσιο της Διεθνούς Αστρονομικής Ένωσης στο Durham της Αγγλίας, γίνεται λόγος για τις υπερκατασκευές Dyson αλλά και τις διάφορες εναλλακτικές που θα είχε ένας πιο προηγμένος, σε σχέση με εμάς σήμερα, πολιτισμός, ώστε να έχει πρόσβαση σε περισσότερες πρώτες ύλες αλλά και να επεκταθεί στο διάστημα για διάφορους λόγους που, στο πέρασμα του χρόνου αρχίζουν να γίνονται προφανείς. Αυτές οι εναλλακτικές όντας πιο πιθανές, θα μπορούσαν να αποτελούν τον στόχο των επιστημονικών ομάδων που αναζητούν ενδείξεις από προηγμένους πολιτισμούς. 

 
Οι υπερκατασκευές Dyson αποτελούν θεωρητικές κατασκευές αστρονομικού μεγέθους (π.χ. η «σφαίρα Dyson» η οποία έχει κέντρο τον Ήλιο και ακτίνα της τάξης της μίας αστρονομικής μονάδας, δηλαδή ίσης με την απόσταση Γης-Ήλιου) οι οποίες θα μπορούσαν να εξυπηρετούν τις αυξημένες ενεργειακές ανάγκες ενός πολύ πιο ανεπτυγμένου πολιτισμού (π.χ. βαθμίδα 2 στην κλίμακα Kardashev). Ωστόσο, εναλλακτικές λύσεις που θα ήταν πιο πρακτικές, είναι η μεταφορά πλανητών στην «κατοικήσιμη ζώνη» του ηλιακού συστήματος με τη χρήση laser μεγάλης ισχύος ή ακόμη και η «σύλληψη» αστεροειδών ή πλανητοειδών. 
 
Αυτά τα δυο τελευταία είναι εντός των δυνατοτήτων ενός προηγμένου πολιτισμού. Η χρήση laser τέτοιας ισχύος για αυτούς ή παρεμφερείς σκοπούς από έναν υποθετικό ανεπτυγμένο πολιτισμό στον Γαλαξία μας, θα ήταν εντός των δικών μας ικανοτήτων ανίχνευσης.
 
Περισσότερα για τη διαστημική εξερεύνηση, τις υπερκατασκευές Dyson, την αστρομηχανική, όπως και τις γενικότερες εξελίξεις στην Επιστήμη και την Τεχνολογία τόσο στο άμεσο αλλά και στο βαθύ μέλλον, θα βρείτε στον συναρπαστικό τόμο ΙΙΙ του έργου «Τα φυσικά φαινόμενα» (εκδόσεις «Οσελότος»), τον οποίο μπορείτε να αποκτήσετε από τη σελίδα μας με έκπτωση και μηδενικά έξοδα αποστολής με ένα μήνυμα! Ρωτήστε μας!
 

 

Παρασκευή 8 Νοεμβρίου 2024

Η έκδοση o1 του Chat GPT

Ερευνητές από ένα ευρύ φάσμα επιστημών, οι οποίοι βοήθησαν στις δοκιμές της νέας έκδοσης του ChatGPT, της ο1 η οποία θα διαδεχτεί την 4o, αναφέρουν ότι αποτελεί ένα μεγάλο βήμα προόδου για να χρησιμοποιηθεί και για επιστημονικούς σκοπούς. Οι επιδόσεις του σε δύσκολα τεστ σε Χημεία και Βιολογία έχουν βελτιωθεί σημαντικά σε σχέση με την έκδοση 4o, ενώ στη Φυσική πλησιάζει το «απόλυτο» με 92.8 (σε σχέση με το 59.5 στην έκδοση 4o). Σε προκριματικό τεστ για τη Διεθνή Μαθηματική Ολυμπιάδα η o1 έφτασε στο 83% όταν η προηγούμενη 4o πέτυχε μόλις στο 13% των απαντήσεων.

 
Η OpenAI αναφέρει ότι η έκδοση o1 είναι διαφορετική σε σχέση με τις προηγούμενες ως προς το ότι η συγκεκριμένη είναι πιο «αργή» καθώς «σκέφτεται» περισσότερο πριν δώσει μια απάντηση. Αυτό της επιτρέπει να μπορεί να επιλύσει δυσκολότερα επιστημονικά, προγραμματιστικά και μαθηματικά προβλήματα. Ωστόσο η εταιρεία δεν υπεισέρχεται σε λεπτομέρειες σχετικά με την o1 για διάφορους λόγους (τόσο επιχειρηματικούς όσο και ηθικούς).
 
Δυο χαρακτηριστικά παραδείγματα είναι ο ερευνητής Kyle Kabasares ο οποίος χρησιμοποίησε την έκδοση o1 του ChatGPT για να κατασκευάσει έναν αλγόριθμο υπολογισμού μάζας μελανών οπών, κάτι που το έκανε σε 1 ώρα όταν ο ίδιος είχε αφιερώσει μήνες, όπως και η γενετίστρια Catherine Brownstein που χρησιμοποιεί την έκδοση αυτή στο νοσοκομείο της Βοστόνης επικουρικά/δοκιμαστικά ώστε να βρίσκει γρήγορα και με ακρίβεια την πιθανότητα να πάσχουν από κάποια σπάνια ασθένεια ασθενείς με συγκεκριμένα χαρακτηριστικά και συμπτωματολογία. 
 
Περισσότερα για την τεχνητή νοημοσύνη αλλά και τις γενικότερες εξελίξεις στην Επιστήμη και την Τεχνολογία τόσο στο άμεσο αλλά και στο βαθύ μέλλον, θα βρείτε στον τόμο ΙΙΙ του έργου «Τα φυσικά φαινόμενα» (εκδόσεις «Οσελότος»), τον οποίο μπορείτε να αποκτήσετε από τη σελίδα μας με έκπτωση και μηδενικά έξοδα αποστολής με ένα μήνυμα! Ρωτήστε μας!
 

 

Πέμπτη 7 Νοεμβρίου 2024

ΠΡΟΣΦΟΡΑ ΒΙΒΛΙΩΝ ΑΝΑΛΥΣΗΣ

Είσαι φοιτητής και δίνεις Ανάλυση; Τότε αυτά τα βιβλία θα σου λύσουν τα χέρια! Ανάλυση συναρτήσεων μίας μεταβλητής (2 βιβλία) και πολλών μεταβλητών (3 βιβλία), με σύντομη θεωρία, μεθοδολογίες επίλυσης και μεγάλη ποικιλία λυμένων θεμάτων κλιμακωτής δυσκολίας με αναλυτικές πράξεις και διαφωτιστικά σχήματα που δεν υπάρχουν αλλού. Τώρα με την καλύτερη προσφορά που κάναμε ποτέ, αλλά και με δυνατότητα για μηδενικά έξοδα αποστολής! 

Δείτε τα περιεχόμενα των βιβλίων της Ανάλυσης μαζί με ένα δείγμα:
 
Κάθε βιβλίο από 14 ευρώ, τώρα στα 10 ευρώ, δηλαδή ακόμη φθηνότερα και από παλαιότερες προσφορές μας! Όμως όποιος αγοράσει και τα 5, η τιμή είναι 45 ευρώ συνολικά (9 ευρώ/βιβλίο).
 
Η συγκεκριμένη προσφορά ισχύει μόνο στη σελίδα μας και για παραγγελίες ως και την Κυριακή 1/12/2024!
 
Η δωρεάν αποστολή ισχύει με την αγορά τουλάχιστον 3 βιβλίων, και γίνεται μέσω ΕΛΤΑ με παραλαβή συστημένου από το πλησιέστερο ταχυδρομικό γραφείο του παραλήπτη ή με BOX NOW.


 

Κυριακή 3 Νοεμβρίου 2024

Ακτίνες Χ από πυρηνικές βόμβες για απώθηση απειλητικών αστεροειδών

Στην ταινία «Αρμαγεδδών» (1998), σε κάποια στιχομυθία αναφέρεται ότι η πυροδότηση πυρηνικής βόμβας στην επιφάνεια του αστεροειδούς που απειλούσε τη Γη, δεν θα ήταν παρά «…ένα ακριβό πυροτέχνημα…» υπονοώντας ότι δεν θα μπορούσε να τον εκτρέψει από την πορεία του. Σε έρευνα που δημοσιεύτηκε στις 23/9 στο επιστημονικό περιοδικό “Nature Physics”, επιδεικνύεται πως η παραπάνω δήλωση δεν ισχύει, τουλάχιστον για αστεροειδείς που ναι μεν έχουν διαστάσεις ικανές να αφανίσουν τη ζωή στη Γη αλλά όχι πάνω από 4-5 km σε διάμετρο.

 
Πιο αναλυτικά, σε πείραμα προσομοίωσης στο εργαστήριο Sandia στην Albuquerque, στο Νέο Μεξικό των ΗΠΑ, χρησιμοποιήθηκαν 2 μινιατούρες αστεροειδών από πυρίτιο και χαλαζία, ώστε να αντιπροσωπεύουν τις διαφορετικές συστάσεις που μπορεί να βρει κάποιος σε αστεροειδείς του ηλιακού μας συστήματος. Αυτοί ήταν αιωρούμενοι σε θάλαμο κενού και για την προσομοίωση της πυρηνικής έκρηξης χρησιμοποιήθηκε ισχυρό laser που παρήγαγε 80 τρις Watt (80 TW) ηλεκτρικής ισχύος για 0.1 εκατομμυριοστά του δευτερολέπτου. Αυτή η ακραία αιχμή ηλεκτρικής ισχύος δημιουργεί «στιγμιαία» πλάσμα θερμοκρασίας εκατομμυρίων βαθμών το οποίο εκπέμπει ακτίνες Χ (οι οποίες, εκτιμήθηκε από την ερευνητική ομάδα, ότι έχουν πολύ μεγαλύτερη συνεισφορά στην απώθηση ενός αστεροειδούς). Οι ακτίνες Χ εξέτρεψαν τους «αστεροειδείς του εργαστηρίου» εξατμίζοντας την επιφάνειά τους και τα αέρια από αυτήν τους προώθησαν μακριά από την «καταστροφική» τους πορεία.
 
Οι ερευνητές αναφέρουν πως η τεχνική αυτή μπορεί στην πραγματικότητα να απωθήσει αστεροειδείς διαμέτρου ~4 km (θυμίζουμε πως οτιδήποτε με διάμετρο πάνω από 1-2 km πέσει στη Γη, μπορεί να έχει παγκόσμιες συνέπειες), ενώ το επόμενο βήμα είναι η βελτίωση και η εξέλιξη της τεχνικής αυτής ή μελλοντικά ακόμη και μια πραγματική δοκιμή στο διάστημα, κάτι ανάλογο δηλαδή με την αποστολή DART στον αστεροειδή «Δίμορφο». Η επιτυχία αυτής της τεχνικής θα τοποθετούσε όχι απλά ένα «λιθαράκι» αλλά έναν μεγάλο λίθο στο «τείχος» της πλανητικής άμυνας έναντι τέτοιων απειλών, καθώς η αποστολή DART ήταν μια επιτυχημένη αρχή αλλά η τεχνική της απώθησης με ακτίνες Χ από πυρηνική έκρηξη παρέχουν την απαραίτητη ενέργεια και μπορούν να αναπτυχθούν ταχύτερα σε περιπτώσεις απειλών μεγάλης διαμέτρου.
 
Δημοσιευμένη Έρευνα: https://www.nature.com/articles/s41567-024-02633-7
 
Περισσότερα, με λεπτομέρειες, σχήματα, γραφήματα και φωτογραφίες, για τους μετεωρίτες, τους αστεροειδείς, την πιθανότητα πρόσκρουσης με τη Γη, την ανάπτυξη διαστημικής άμυνας, και άλλα πολλά και ενδιαφέροντα, θα βρείτε στους τόμους ΙΙ και ΙΙΙ του έργου «Τα φυσικά φαινόμενα» (εκδόσεις «Οσελότος»), τους οποίους μπορείτε να αποκτήσετε με έκπτωση και μηδενικά έξοδα αποστολής από τη σελίδα μας με ένα μήνυμα! Ρωτήστε μας!
 

 

Σάββατο 2 Νοεμβρίου 2024

Φακοειδές νέφος

Μοναχικό και καλοσχηματισμένο φακοειδές νέφος (lenticular cloud) όπως φάνηκε από τον δορυφόρο LandSat 8 στις 7/9 δίπλα από όρη στην περιοχή Otago, στο South island της Ν. Ζηλανδίας. Αυτά τα νέφη που, πολλές φορές μοιάζουν με ιπτάμενο δίσκο, δημιουργούνται όταν υπάρχει ευστάθεια στην ατμόσφαιρα (καλός καιρός), ισχυρός άνεμος και ικανοποιητική υγρασία στα χαμηλά και μεσαία στρώματα της ατμόσφαιρας.

 
Η αέρια μάζα όταν συναντήσει ένα εμπόδιο, όπως ένα βουνό (στη συγκεκριμένη περίπτωση φυσά από ΒΔ, αριστερά στη φωτογραφία, και σχεδόν κάθετα στην οροσειρά που φαίνεται δίπλα από το νέφος), τότε αναγκάζεται σε ανύψωση και ψύξη. Αν ψυχθεί αρκετά (και υπό την προϋπόθεση ότι υφίσταται ικανοποιητική υγρασία) τότε συμπυκνώνεται σε ορατά νέφη τα οποία «σμιλεύονται» τόσο από την κατεύθυνση του ανέμου, όσο και από το γεγονός ότι υπάρχει ευστάθεια (επομένως τα νέφη δεν έχουν τάση να αναπτυχθούν περαιτέρω κατακόρυφα). Στη συνέχεια, αν υπάρχει αρκετή υγρασία στο επίπεδο (ύψος) του νέφους, τότε θα συσσωρευτούν και άλλα νεφικά στρώματα στο προϋπάρχον. Αυτά τα νέφη μοιάζουν σχεδόν στάσιμα πάνω από λόφους και βουνά ακόμη και για αρκετές ώρες.
 
Φωτογραφία: LandSat 8 (OLI) - 7/9/2024
 
Στον τόμο Ι του έργου «Τα φυσικά φαινόμενα» (εκδόσεις «Οσελότος»), μπορείτε να δείτε φωτογραφίες με διάφορα εντυπωσιακά ή και άγνωστα, στο ευρύ κοινό, φυσικά φαινόμενα, από την Ελλάδα και το εξωτερικό, με λεπτομερείς εξηγήσεις και σχήματα για το πώς δημιουργούνται αλλά και πώς να τα αναζητάτε. Αποκτήστε τον από τη σελίδα μας με έκπτωση και μηδενικά έξοδα αποστολής, με ένα μήνυμα! Ρωτήστε μας!
 

 

Παρασκευή 1 Νοεμβρίου 2024

Διατροφικός περιορισμός και μακροζωία

Σε έρευνα που δημοσιεύτηκε στο επιστημονικό περιοδικό “Nature” στις 9/10, εξετάζονται οι επιπτώσεις δυο βασικών μορφών διατροφικού περιορισμού (δίαιτας) στην υγεία και τη διάρκεια της ζωής 960 ποντικών. Η μία είναι ο απλός θερμιδικός περιορισμός (μείωση πρόσληψης θερμίδων σε ποσοστά 20% και 40% σε σχέση με τον μέσο όρο) και η άλλη είναι η διαλειμματική νηστεία (στην έρευνα αυτή δοκιμάστηκε η μορφή της μίας και των δύο ημερών νηστείας ανά εβδομάδα). Αν και ο θερμιδικός περιορισμός φαίνεται να επεκτείνει τη διάρκεια της «καλής ζωής», δηλαδή χωρίς προβλήματα υγείας, έχει αποδειχτεί πως δεν είναι εύκολο να ακολουθηθεί πιστά από τον άνθρωπο, ο οποίος συνήθως καταφεύγει στην διαλειμματική νηστεία. Ωστόσο η αποτελεσματικότητα της τελευταίας αλλά και οι επιπτώσεις της, παραμένουν ανεξερεύνητες εν πολλοίς.

 
Στην έρευνα συμπεραίνεται ότι τόσο ο θερμιδικός περιορισμός όσο και η διαλειμματική νηστεία οδηγούν σε παράταση της διάρκειας ζωής χωρίς προβλήματα υγείας ανάλογα με τον βαθμό περιορισμού σε κάθε περίπτωση (μέγιστη παράταση στο 40% για τον θερμιδικό περιορισμό και στις 2 μέρες/εβδομάδα για τη διαλειμματική νηστεία). Ωστόσο, η συνολική διάρκεια ζωής είναι κληρονομήσιμη και ενώ ο διατροφικός περιορισμός έχει κάποια επιρροή, τη μεγαλύτερη την έχει ο γενετικός παράγοντας.
 
Από την άλλη, οι επιπτώσεις στην υγεία ήταν ποικίλες ανάλογα με τις παρεμβάσεις και δεν είχαν σαφή συσχέτιση με την παράταση της διάρκειας ζωής. Για παράδειγμα, ο θερμιδικός περιορισμός κατά 40% ήταν μεν αποτελεσματικότερος ως προς την παράταση της διάρκειας της «καλής ζωής», αλλά οδήγησε σε απώλεια μυϊκής μάζας και αλλαγές στο ανοσοποιητικό που θα μπορούσαν να προκαλέσουν μεγαλύτερη ευαισθησία σε λοιμώξεις. Επίσης, η διαλειμματική νηστεία δεν επέκτεινε τη διάρκεια ζωής των ποντικών που είχαν υψηλό σωματικό βάρος πριν το ξεκίνημα της νηστείας, ενώ η διήμερη νηστεία ανά εβδομάδα συσχετίστηκε με διαταραχές στον αριθμό των ερυθροειδών κυττάρων (erythroid cells).
 
Τέλος, οι μεταβολικές αποκρίσεις στον διατροφικό περιορισμό δεν είχαν ευθεία συσχέτιση με την παράταση της διάρκειας ζωής των ποντικών, κάτι που υποδεικνύει ότι ο διατροφικός περιορισμός (είτε αυτός έχει τη μορφή θερμιδικού περιορισμού είτε διαλειμματικής νηστείας) δεν λειτουργεί με προφανή τρόπο στον οργανισμό και ότι η βελτίωση της υγείας μας με την παράταση της ζωής μας δεν έχουν ευθεία ή προφανή συσχέτιση.
 
Δημοσιευμένη Έρευνα: https://doi.org/10.1038/s41586-024-08026-3
 
Περισσότερα για τις εξελίξεις στη Γεροντολογία αλλά και τις γενικότερες εξελίξεις στην Επιστήμη και την Τεχνολογία τόσο στο άμεσο αλλά και στο βαθύ μέλλον, θα βρείτε στον τόμο ΙΙΙ του έργου «Τα φυσικά φαινόμενα» (εκδόσεις «Οσελότος»), τον οποίο μπορείτε να αποκτήσετε από τη σελίδα μας με έκπτωση και μηδενικά έξοδα αποστολής με ένα μήνυμα! Ρωτήστε μας!
 

 

Κυριακή 27 Οκτωβρίου 2024

"Σβήνει" ένα ακόμη όργανο στο "Voyager 2" για να παραταθεί ο χρόνος λειτουργίας του

Με ανακοίνωσή της την 1η Οκτωβρίου, η NASA ενημερώνει ότι «σβήνει» άλλο ένα επιστημονικό όργανο στο “Voyager 2”, ώστε να παρατείνει την αποστολή του στον διαστρικό χώρο όπου βρίσκεται τώρα. Το “Voyager 2” ξεκίνησε την αποστολή του το 1977 (δηλαδή πριν 47 έτη) και αυτή τη στιγμή βρίσκεται έξω από την ηλιόσφαιρα (ο χώρος του διαστήματος που βρίσκεται υπό την μαγνητική/σωματιδιακή επιρροή του Ήλιου), το όριο της οποίας πέρασε το 2018. Η απόστασή του από τη Γη είναι σχεδόν 21 δισεκατομμύρια χιλιόμετρα ή 138 AU (αστρονομικές μονάδες, όπου 1 AU είναι η απόσταση Γης – Ήλιου) ή 19 ώρες φωτός (δηλαδή το φως κάνει 19 ώρες για να φτάσει το “Voyager 2”, επομένως αν θέλουμε να στείλουμε εντολές ή να λάβουμε δεδομένα από εκείνο, θα χρειαστεί να περιμένουμε 19 ώρες στην τρέχουσα θέση του). Η τρέχουσα ταχύτητά του είναι γύρω στα 15 km/s ή 55000 km/h. 

 
Η ενέργειά του παρέχεται από θερμοηλεκτρικές γεννήτριες ραδιοϊσοτόπων όπου χρησιμοποιείται οξείδιο του πλουτωνίου ως πηγή. Αρχικά εκτιμήθηκε ότι η συγκεκριμένη πηγή θα παρέχει ενέργεια στη διαστημική συσκευή ώστε να συνεχίσει τη λειτουργία της ως το 2020 και με 5 όργανα ως το 2023. Ωστόσο, επειδή το “Voyager 2” (όπως και το “Voyager 1”) βρίσκεται σε μια περιοχή του διαστήματος όπου δεν έχει φτάσει ποτέ άλλοτε μέχρι σήμερα κάποια διαστημική μας συσκευή, τα δεδομένα που συλλέγονται από εκεί είναι μοναδικά και η συνέχιση της αποστολής με κάθε τρόπο είναι ιδιαίτερα σημαντική. Έτσι, οι μηχανικοί της αποστολής κρίνουν ποιο όργανο θα πρέπει να «θυσιαστεί» πριν από άλλα. Τώρα κρίθηκε ότι το όργανο που αφορά μετρήσεις πλάσματος, ήταν αυτό που έπρεπε να κλείσει ώστε να μείνει επαρκής ενέργεια για τα υπόλοιπα 4 όργανα. Το “Voyager 2” εκτιμάται ότι θα συνεχίσει να λειτουργεί ως τα μέσα της επόμενης δεκαετίας. Το «δίδυμο» των “Voyagers”, αφού ολοκλήρωσε την κύρια αποστολή του στους «γίγαντες» του ηλιακού μας συστήματος (Δία και Κρόνο), τη δεκαετία του 1980, πήρε εντολή απενεργοποίησης αρκετών επιστημονικών οργάνων που δεν θα χρειάζονταν στην διαδρομή τους μέσα στον διαστρικό χώρο που βρίσκονται τώρα, εξοικονομώντας έτσι ενέργεια από τότε.
 
Φωτογραφία: Ο Κρόνος όπως τον είχε φωτογραφίσει το “Voyager 2” τον Αύγουστο του 1981.
 
Περισσότερα για τη διαστημική εξερεύνηση αλλά και για τις γενικότερες εξελίξεις στην Επιστήμη και την Τεχνολογία τόσο στο άμεσο αλλά και στο βαθύ μέλλον, θα βρείτε στον τόμο ΙΙΙ του έργου «Τα φυσικά φαινόμενα» (εκδόσεις «Οσελότος»), τον οποίο μπορείτε να αποκτήσετε από τη σελίδα μας με έκπτωση και μηδενικά έξοδα αποστολής με ένα μήνυμα! Ρωτήστε μας!
 

 

Σάββατο 26 Οκτωβρίου 2024

Νέφη Kelvin - Helmholtz

Όσοι είναι μέσα στις πόλεις, σχεδόν πάντα θα έχουν εμπόδια, πολλές φορές ανυπέρβλητα, για να διακρίνουν διάφορα όμορφα φυσικά φαινόμενα στον ουρανό. Παρόλα αυτά η φωτογράφος στη συγκεκριμένη περίπτωση, παρά το «τείχος» των καλωδίων, δεν το έβαλε κάτω και μας χάρισε μια φωτογραφία καλοσχηματισμένων νεφών Kelvin-Helmholtz πάνω από την περιοχή Johnstown, στην Πενσυλβάνια των ΗΠΑ στις 11 το πρωί της 6/9. 

 
Θυμίζουμε ότι αυτή η κυματοειδής μορφή που έχουν τα νέφη, δημιουργείται όταν υφίσταται διαφορά ταχυτήτων ανάμεσα σε στρώματα του ίδιου ρευστού (εδώ ως ρευστό εννοείται ο αέρας) ή ανάμεσα στη διαχωριστική επιφάνεια δυο διαφορετικών ρευστών. Π.χ. η διαφορά στην ταχύτητα του νερού δημιουργεί τα θαλάσσια κύματα, καθώς τα ανώτερα στρώματα του ρευστού έχουν συγκριτικά μεγαλύτερες ταχύτητες από τα κατώτερα. Το ίδιο συμβαίνει και εδώ, αλλά με τον αέρα. Ο άνεμος ψηλότερα κινείται με μεγαλύτερη ταχύτητα από ότι χαμηλότερα, δημιουργώντας αυτούς τους κυματισμούς. 
 
Επίσης υπάρχει διαφορά στην υγρασία και τη θερμοκρασία ανάμεσα στο κατώτερο (πιο υγρό και ψυχρότερο) και στο ανώτερο (πιο ξηρό και σχετικά θερμότερο) στρώμα αέρα. Για αυτό και το χαμηλότερο στρώμα αποτελείται από μια πιο συμπαγή λωρίδα ή «θάλασσα» στρωματόμορφης νέφωσης, ενώ το ανώτερο είναι καθαρό και περιέχει μόνο τους κυματισμούς που «σμιλεύονται» από τη διαφορά στην ταχύτητα του ανέμου ανάμεσα στα δυο στρώματα. Μία, αλλά όχι η μόνη, περίπτωση που μπορεί να συναντήσετε τέτοιες ευνοϊκές συνθήκες για το σχηματισμό αυτών των νεφών, είναι μετά από βροχή, κατά το πέρασμα ενός μετώπου. Το κατώτερο ατμοσφαιρικό στρώμα είναι πλέον ικανοποιητικά υγρό και ψυχρότερο και όποτε δεν πνέουν ισχυροί άνεμοι σε αυτό, έχουν παρατηρηθεί αυτά τα νέφη. 
 
Περισσότερα για όλα τα μετεωρολογικά και οπτικά ατμοσφαιρικά φαινόμενα, με φωτογραφίες, χάρτες, σχήματα, συχνότητες εμφάνισης στη χώρα μας και οδηγίες για το πώς να τα ψάχνετε και να τα ξεχωρίζετε, θα βρείτε στον τόμο Ι του έργου «Τα φυσικά φαινόμενα» (εκδόσεις «Οσελότος»), τον οποίο μπορείτε να αποκτήσετε από τη σελίδα μας με έκπτωση και μηδενικά έξοδα αποστολής με ένα μήνυμα! Ρωτήστε μας!
 

 

Παρασκευή 25 Οκτωβρίου 2024

"Επιλεκτικοί" νευρώνες

Νευροεπιστήμονες από το παν/μιο Johns Hopkins, κάνουν ένα ακόμη βήμα προς την κατανόηση της λειτουργίας του εγκεφάλου σύμφωνα με έρευνα που δημοσιεύτηκε στο επιστημονικό περιοδικό “Nature” στις 2/10. Σε αυτήν αναφέρουν ότι προσδιόρισαν τον τρόπο με τον οποίο, ένα συγκεκριμένο μόριο (υποδοχέας CP-AMPA) στην επιφάνεια των εγκεφαλικών κυττάρων προσδιορίζει τον τρόπο αντίδρασης συγκεκριμένων νευρώνων. Η γενικότερη κατηγορία αυτών των υποδοχέων (AMPA) εμπλέκεται στην ταχεία μεταφορά πληροφορίας και δημιουργίας μνήμης (π.χ. σε περιπτώσεις που ακούμε και απομνημονεύουμε το όνομα ενός προσώπου). Τα πειράματα έγιναν σε ποντικούς.

 
Το συγκεκριμένο μόριο καταστέλλει την ικανότητα συγκεκριμένων νευρώνων να αντιδρούν σε εξωτερικά ερεθίσματα. Έτσι, κάποιοι νευρώνες γίνονται περισσότερο «επιλεκτικοί» σε αυτά. Ελέγχοντας αυτό το μόριο, μπορεί να βοηθήσει τους ερευνητές να κατανοήσουν την κατάσταση ασθενών που πάσχουν από σχιζοφρένεια, επιληψία ή αυτισμό, καθώς εκεί συμβαίνει εσφαλμένη επεξεργασία των εξωτερικών ερεθισμάτων από τον εγκέφαλο και προβληματική ή υπερβολική «πυροδότηση» νευρώνων.
 
Όπως αναφέρει ο κύριος ερευνητής I. Hong, «Κάνοντας τους νευρώνες λιγότερο επιλεκτικούς, οδηγεί το νευρωνικό μας δίκτυο να είναι πιο αποτελεσματικό και σταθερό, σε σχέση με είδη ζώων που δεν έχουν αυτό το μοριακό χαρακτηριστικό. Επίσης, αυτή η έρευνα θα επηρεάσει και τα τεχνητά νευρωνικά δίκτυα, καθώς εκεί οι τεχνητοί νευρώνες «μαθαίνουν» στο πόσο επιλεκτικοί να είναι σε εξωτερικά ερεθίσματα πριν «πυροδοτηθούν»».
 
Δημοσιευμένη Έρευνα: https://www.nature.com/articles/s41586-024-08027-2
 
Περισσότερα για τις εξελίξεις στην Επιστήμη και την Τεχνολογία τόσο στο άμεσο αλλά και στο βαθύ μέλλον, θα βρείτε στον τόμο ΙΙΙ του έργου «Τα φυσικά φαινόμενα» (εκδόσεις «Οσελότος»), τον οποίο μπορείτε να αποκτήσετε από τη σελίδα μας με έκπτωση και μηδενικά έξοδα αποστολής με ένα μήνυμα! Ρωτήστε μας!
 

 

Κυριακή 20 Οκτωβρίου 2024

Ο δακτύλιος της Γης

Ο πλανήτης μας είναι πιθανό να είχε κάποτε δακτύλιο γύρω από τον ισημερινό του. Σε αυτό το συμπέρασμα καταλήγει έρευνα που δημοσιεύτηκε στο επιστημονικό περιοδικό “Earth and Planetary Science Letters”. Ο δακτύλιος αυτός φαίνεται πως δημιουργήθηκε από αστεροειδή με εκτιμώμενη διάμετρο της τάξης των 10 km, ο οποίος πέρασε αρκετά κοντά από τη Γη, εντός του ορίου Roche (είναι η απόσταση από ένα ουράνιο σώμα – εδώ η Γη – στην οποία ένα δεύτερο σώμα – εδώ ο αστεροειδής – θα διαλυθεί επειδή οι παλιρροϊκές δυνάμεις του πρώτου επικρατούν της «βαρυτικής συνοχής» του δεύτερου), διαλύθηκε και τα θραύσματά του περιφέρονταν γύρω από τον πλανήτη μας για τουλάχιστον 22 εκατομμύρια έτη. Το γεγονός τοποθετείται χρονικά στα 466 εκατομμύρια έτη πριν το σήμερα. 

 
Αυτήν την υπόθεση υποστηρίζουν οι κρατήρες μετεωριτών που εκείνη την περίοδο, όλοι βρίσκονται σε μια στενή ζώνη γύρω από τον ισημερινό (κάτι που θα είχε πιθανότητα 1 στα 25 εκατομμύρια αν οι μετεωρίτες προέρχονταν τυχαία από τη ζώνη των αστεροειδών και σε εκείνη την περίπτωση θα περίμενε κάποιος να διασκορπιστούν σε όλο τον πλανήτη). Επίσης, τα ιζηματογενή πετρώματα εκείνης της περιόδου περιέχουν κατά 99% L χονδρίτη (που είναι 2-3 τάξεις μεγέθους πάνω από τον μέσο όρο του υποβάθρου). Η υπόθεση του δακτυλίου από θραύσματα αστεροειδούς, τα οποία σταδιακά κατακρημνίζονται πέφτοντας στη Γη για δεκάδες εκατομμύρια έτη, μπορεί να ερμηνεύσει τα παραπάνω ευρήματα.
 
Εκτός αυτού, η υπόθεση του δακτυλίου πιθανότατα ερμηνεύει και την απότομη ψύξη του πλανήτη μας και τη βύθισή του σε μια παγετώδη περίοδο τότε (463-444 εκατομμύρια έτη πριν το σήμερα). Ο ισημερινός δακτύλιος θα παρείχε σκιά στο χειμερινό ημισφαίριο, ενώ η σκόνη στην ατμόσφαιρα από τη διάλυση του αστεροειδή θα συνεισέφερε επίσης στην ψύξη. Η σταδιακή αποσύνθεση του δακτυλίου θα οδηγούσε στην παύση των αιτίων της ψύξης και θα εξηγούσε την μετέπειτα απότομη άνοδο της παγκόσμιας θερμοκρασίας (444-437 εκατομμύρια έτη πριν το σήμερα).
 
Δημοσιευμένη Έρευνα: https://doi.org/10.1016/j.epsl.2024.118991
 
Περισσότερα, με λεπτομέρειες, σχήματα, γραφήματα και φωτογραφίες, για τους μετεωρίτες, τους αστεροειδείς, την πιθανότητα πρόσκρουσης με τη Γη, και άλλα πολλά και ενδιαφέροντα, στους τόμους ΙΙ και ΙΙΙ του έργου «Τα φυσικά φαινόμενα» (εκδόσεις «Οσελότος»), τους οποίους μπορείτε να αποκτήσετε με έκπτωση και μηδενικά έξοδα αποστολής από τη σελίδα μας με ένα μήνυμα! Ρωτήστε μας!
 

 

Σάββατο 19 Οκτωβρίου 2024

Διάθλαση και κομήτης

Τις τελευταίες βδομάδες, και οι αστροναύτες του ISS είχαν την ευκαιρία να απαθανατίσουν τον κομήτη Tsuchinshan-ATLAS. Σε αυτή τη λήψη από τα τέλη Σεπτέμβρη, οι πιο παρατηρητικοί θα εντοπίσουν ότι η ουρά του κομήτη χαμηλά φαίνεται «στραβή». Αυτό είναι αποτέλεσμα της διάθλασης του φωτός μέσα από το ολοένα και πυκνότερο στρώμα της γήινης ατμόσφαιρας. Είναι το ίδιο φαινόμενο με αυτό που κάνει ένα μολύβι που βρίσκεται μέσα σε ένα ποτήρι με νερό, να φαίνεται «σπασμένο». 

 
Η διαφορετική πυκνότητα των υλικών μέσα στα οποία βρίσκεται το αντικείμενο προς παρατήρηση, έχει ως τελικό αποτέλεσμα την κάμψη της ευθύγραμμης πορείας του φωτός από το αντικείμενο μέχρι το μάτι μας, με αποτέλεσμα αυτό να φαίνεται παραμορφωμένο ή σε ελαφρώς διαφορετική θέση από εκείνη που πραγματικά βρίσκεται.
 
Φωτογραφία: Matthew Dominick -- https://x.com/dominickmatthew
 
Περισσότερα για όλα τα γνωστά, άγνωστα, εντυπωσιακά καιρικά και ατμοσφαιρικά φαινόμενα, με χάρτες, διαγράμματα, φωτογραφίες (από την Ελλάδα και το εξωτερικό) και απλή επιστημονική εξήγηση, στον τόμο Ι του έργου «Τα φυσικά φαινόμενα» (εκδόσεις «Οσελότος»), τον οποίο μπορείτε να αποκτήσετε από τη σελίδα μας με έκπτωση και μηδενικά έξοδα αποστολής με ένα μήνυμα! Ρωτήστε μας!
 

 

Παρασκευή 18 Οκτωβρίου 2024

Ο μεγάλος κομήτης Tsuchinshan – ATLAS περνά από το SOHO

Οι περισσότεροι τον αναζητήσατε στον ουρανό, τον είδατε, τον φωτογραφίσατε. Πρόκειται για τον κομήτη Tsuchinshan – ATLAS ο οποίος συνεχίζει την πορεία του φεύγοντας από τον Ήλιο προς το νέφος Oort (ένα νέφος από παγωμένους «βράχους» και πλανητοειδή σε απόσταση χιλιάδων αστρονομικών μονάδων από τον Ήλιο). Σε αυτό το βίντεο παρατηρείτε την πορεία του και την εντυπωσιακή ουρά του, καθώς περνά από το πεδίο του SOHO, δηλαδή του Ηλιακού και Ηλιοσφαιρικού Παρατηρητηρίου της ESA και της NASA. Στο κέντρο βρίσκεται ο Ήλιος ο οποίος είναι καλυμμένος με κορωνογράφο, ώστε το εκτυφλωτικό φως του να μην επηρεάζει τις παρατηρήσεις αμυδρότερων αντικειμένων. 

 
Ο κομήτης είχε μέγιστο φαινόμενο μέγεθος -4.9 στις 9/10 και έτσι αποτελεί έναν από τους λαμπρότερους κομήτες του τελευταίου αιώνα ενώ είναι ο δεύτερος λαμπρότερος που καταγράφει το SOHO (από το 1995 που ξεκίνησε τις καταγραφές), πίσω μόνο από τον κομήτη McNaught (2007).
 
Περισσότερα, με λεπτομέρειες, σχήματα, γραφήματα και φωτογραφίες, για τους κομήτες, τους μετεωρίτες, τους αστεροειδείς, τις διαφορές τους, την πιθανότητα πρόσκρουσης με τη Γη, και άλλα πολλά και ενδιαφέροντα, στους τόμους ΙΙ και ΙΙΙ του έργου «Τα φυσικά φαινόμενα» (εκδόσεις «Οσελότος»), τους οποίους μπορείτε να αποκτήσετε με έκπτωση και μηδενικά έξοδα αποστολής από τη σελίδα μας με ένα μήνυμα! Ρωτήστε μας!

Κυριακή 13 Οκτωβρίου 2024

Νέφος-οπή και παρήλιο στη Florida

Σε αυτές τις φωτογραφίες που ελήφθησαν στις 15/9 στη νοτιοδυτική Φλόριντα των ΗΠΑ, παρατηρούμε δυο όμορφα φυσικά φαινόμενα σε ένα!

 
Καταρχάς, ένα εντυπωσιακό «σύννεφο-οπή» (skypunch ή hole punch cloud ή fallstreak hole). Αυτό το φαινόμενο παρατηρείται με νέφη που ανήκουν στην κατηγορία των υψισωρειτών ή θυσανοσωρειτών (Altocumulus ή Cirrocumulus) και δημιουργείται όταν υπάρξει κάποιο αίτιο (π.χ. πυρήνες συμπύκνωσης από τα αέρια διερχόμενου αεροπλάνου, αλλά και πρόσκαιρες μεταβολές στην πίεση τοπικά, λόγω του αεροδυναμικού σχήματος των πτερυγίων του), που θα οδηγήσει σταδιακά σε μαζική ψύξη τα υπέρψυχρα μικροσταγονίδια των νεφών τα οποία, ως τότε, ελλείψει πυρήνων συμπύκνωσης/παγοποίησης θα βρίσκονται ακόμη σε υγρή φάση, παρόλο που η θερμοκρασία σε εκείνο το ύψος είναι κάτω από το σημείο πήξης του νερού.
 
Από την στιγμή που θα παγώσει ένα υπέρψυχρο σταγονίδιο, ακολουθείται μια διαδικασία ντόμινο, από εκείνο και ακτινικά προς τα έξω. Στο εσωτερικό της πεπλατυσμένης γραμμής, διακρίνονται τα σωματίδια που έχουν μετατραπεί σε παγοκρυστάλλους και πλέον κατέρχονται δημιουργώντας μια «κουρτίνα» που, ενίοτε, μπορεί να είναι εντυπωσιακή
 
Ο Ήλιος στη συγκεκριμένη φωτογραφία, βρίσκεται αριστερά σε γωνιακή απόσταση 22 μοιρών (ως προς τον παρατηρητή) από τους παγοκρυστάλλους του νέφους-οπή, με αποτέλεσμα αυτοί να συνεισφέρουν στη δημιουργία δεξιού παρηλίου και μάλιστα έντονου. Αυτό είναι το 2ο φυσικό φαινόμενο εδώ και θυμίζουμε ότι προκύπτει από τη διάθλαση του ηλιακού φωτός από τους παγοκρυστάλλους οι οποίοι δρουν ως πρίσματα, αναλύοντάς το στα «συστατικά» του χρώματα.
 
Πηγή: Matt Devitt -- https://x.com/MattDevittWX
 
Στον τόμο Ι του έργου «Τα φυσικά φαινόμενα» (εκδόσεις «Οσελότος»), μπορείτε να δείτε φωτογραφίες με αυτό και άλλα εντυπωσιακά ή και άγνωστα, στο ευρύ κοινό, φυσικά φαινόμενα, από την Ελλάδα και το εξωτερικό, με λεπτομερείς εξηγήσεις και σχήματα για το πώς δημιουργούνται αλλά και πώς να τα αναζητάτε. Αποκτήστε τον από τη σελίδα μας με έκπτωση και μηδενικά έξοδα αποστολής, με ένα μήνυμα! Ρωτήστε μας!
 

 

Σάββατο 12 Οκτωβρίου 2024

Πώς ο καρκίνος "ξεγελά" το ανοσοποιητικό μας σύστημα

Σε έρευνα που δημοσιεύτηκε στις 21/8 στο επιστημονικό περιοδικό “Nature Immunology”, αναγνωρίζεται για πρώτη φορά η «στρατηγική» με την οποία ένας καρκινικός όγκος «κρύβεται» και «αποφεύγει» την ανίχνευσή του από το ανοσοποιητικό μας σύστημα. Οι ερευνητές αναφέρουν ότι τα γονίδια στους καρκινικούς όγκους τροποποιούνται με τέτοιο τρόπο, ώστε να ξεφεύγουν συνεχίζοντας τη ζημιογόνα δράση τους στον οργανισμό μας. Στην έρευνα ταυτοποιούνται τα γονίδια αυτά ανοίγοντας το δρόμο για αποτελεσματικότερες ανοσοθεραπείες.

 
Πιο συγκεκριμένα, οι ερευνητές εξέτασαν ποντίκια με καρκίνο του μαστού. Κατά την εξέλιξη του καρκίνου αυτού, διαπιστώθηκε ότι στους καρκινικούς όγκους χρησιμοποιείται επιγενετική τροποποίηση (συγκεκριμένα μεθυλίωση DNA) για τη «σίγαση» συγκεκριμένων γονιδίων που θα προκαλούσαν την αντίδραση του ανοσοποιητικού. Αυτή η «σίγαση» είναι ο τρόπος με τον οποίο οι περισσότεροι καρκινικοί όγκοι ξεπερνούν τις ανοσοθεραπείες. Επίσης, στην έρευνα βρέθηκε πως η δραστική ουσία δεσιταβίνη (decitabine), εγκεκριμένη από τον FDA, είναι αποτελεσματική καθώς αντιστρέφει τις «καρκινικές» τροποποιήσεις που έχουν υποστεί τα συγκεκριμένα γονίδια, με αποτέλεσμα να ενεργοποιείται ο αμυντικός μηχανισμός του οργανισμού μας και να «επιτίθεται» στον καρκίνο. Στη συνέχεια, η έρευνα θα επεκταθεί και σε άλλους αντίστοιχους καρκίνους όπως των πνευμόνων και των ωοθηκών. 
 
Δημοσιευμένη Έρευνα: https://www.nature.com/articles/s41590-024-01932-8
 
Περισσότερα για τις εξελίξεις στην Επιστήμη και την Τεχνολογία τόσο στο άμεσο αλλά και στο βαθύ μέλλον, στον τόμο ΙΙΙ του έργου «Τα φυσικά φαινόμενα» (εκδόσεις «Οσελότος»), τον οποίο μπορείτε να αποκτήσετε από τη σελίδα μας με έκπτωση και μηδενικά έξοδα αποστολής με ένα μήνυμα! Ρωτήστε μας!
 

 

Παρασκευή 11 Οκτωβρίου 2024

Για 1η φορά πλήρης χαρτογράφηση του εγκεφαλικού δικτυώματος μιας μύγας

Στις 2/10, δημοσιεύτηκε στο επιστημονικό περιοδικό “Nature”, για πρώτη φορά μια πλήρης χαρτογράφηση του εγκεφαλικού δικτυώματος (connectome) μιας ενήλικης φρουτόμυγας (Drosophila melanogaster) στο οποίο αναγνωρίζονται περισσότεροι από 140000 νευρώνες και 50 εκατομμύρια συνάψεις, κάτι που αποτελεί ιστορικό εγχείρημα, καθώς μέχρι σήμερα είχαμε χαρτογραφήσει δικτυώματα για πολύ απλούστερους οργανισμούς. Για την επίτευξη αυτού του εγχειρήματος, χρειάστηκε να συνεργαστούν 127 ινστιτούτα. 

 
Για να πραγματοποιηθεί αυτή η χαρτογράφηση, έγινε φωτογράφιση με ηλεκτρονικό μικροσκόπιο σε περισσότερες από 7000 πολύ λεπτές φέτες εγκεφάλου μιας θηλυκής μύγας φρούτων, ενώ χρησιμοποιήθηκε αλγόριθμος μηχανικής μάθησης ο οποίος ευθυγράμμιζε τους λεπτούς δενδρίτες των νευρώνων ανάμεσα στις φωτογραφίες, ώστε να φτάσουμε στην τελική εικόνα του δικτυώματος.
Αν και ο ανθρώπινος εγκέφαλος περιέχει περίπου 6 τάξεις μεγέθους (1000000 φορές) περισσότερους νευρώνες από τη μύγα, το επίτευγμα αυτό θεωρείται κομβικής σημασίας, καθώς πρόκειται για το πρώτο δικτύωμα ενός οργανισμού που μοιράζεται με εμάς πιο σύνθετες συμπεριφορές όπως η μάθηση, η εύρεση προσανατολισμού, το περπάτημα, η κοινωνικοποίηση κ.α. 
 
Αυτό το δικτύωμα είναι μόνο η αρχή, καθώς μπορεί να χρησιμοποιηθεί για να κατανοήσουμε ποιοι νευρώνες και ποια υποσυστήματα ενεργοποιούνται όταν μιλάμε, τρώμε, περπατάμε, πώς αλλάζουν αυτά τα δικτυώματα με τον χρόνο, αν και πώς μπορούν να προβλεφθούν συμπεριφορές, κ.α. Με ένα τέτοιο δικτύωμα μπορεί κάποιος να φτιάξει ένα πραγματικό «αντίγραφο» (έναν «ψηφιακό δίδυμο» ή “digital twin”) της μύγας ή άλλων οργανισμών μελλοντικά, καθώς μπορούν να εξομοιωθούν οι αντιδράσεις του δικτυώματος αυτού σε εξωτερικά ερεθίσματα, προβλέποντας πιθανές μελλοντικές συμπεριφορές.
 
Περισσότερα, μαζί με όλες τις δημοσιεύσεις για το εγχείρημα: https://www.nature.com/imme.../d42859-024-00053-4/index.html
 
Στη φωτογραφία φαίνονται οι 50 μεγαλύτεροι νευρώνες από τον εγκέφαλο της φρουτόμυγας. (Tyler Sloan and Amy Sterling - FlyWire/Princeton University / Dorkenwald et al., Nature, 2024)
 
Περισσότερα για τους «ψηφιακούς διδύμους», τη χαρτογράφηση του ανθρώπινου εγκεφάλου, τις πιθανές συνέπειες αλλά και τις ευρύτερες εξελίξεις στην Επιστήμη και την Τεχνολογία τόσο στο άμεσο αλλά και στο βαθύ μέλλον, θα βρείτε στον συναρπαστικό τόμο ΙΙΙ του έργου «Τα φυσικά φαινόμενα» (εκδόσεις «Οσελότος»), τον οποίο μπορείτε να αποκτήσετε από τη σελίδα μας με έκπτωση και μηδενικά έξοδα αποστολής με ένα μήνυμα! Ρωτήστε μας!
 

 

Κυριακή 6 Οκτωβρίου 2024

Ζωδιακό φως από τον ISS

Δεν γινόταν να μην αφιερώσουμε άλλη μία Κυριακάτικη ανάρτηση στον αστροναύτη Matthew Dominick και σε αυτή τη φωτογραφία μοναδικής διαστημικής ομορφιάς από τον ISS στις αρχές Σεπτεμβρίου. Αν δείτε την ανάρτηση της προηγούμενης Κυριακής, τότε μπορείτε να αναγνωρίσετε τα διάφορα στρώματα που περιβάλλουν τον πλανήτη μας σαν πολύχρωμη ζώνη, χαμηλά και πίσω από τους ηλιακούς συλλέκτες του σταθμού. 

 
Ακριβώς πάνω από τους συλλέκτες διακρίνεται ένα λευκοκίτρινο φως. Αυτό είναι το «ζωδιακό φως» και προκύπτει από την ανάκλαση του ηλιακού φωτός πάνω στη διαπλανητική σκόνη. Η διαπλανητική σκόνη αποτελείται από κόκκους σκόνης που έχουν διάμετρο μερικές δεκάδες ως εκατοντάδες μικρόμετρα και η συντριπτική τους πλειοψηφία προέρχεται από κομήτες των οποίων η τροχιά επηρεάζεται από τον πλανήτη Δία. Βρίσκονται πάνω στο επίπεδο της εκλειπτικής (το επίπεδο που κινείται ο Ήλιος, η Γη και οι πλανήτες, για αυτό λέγεται και διαπλανητική σκόνη). Μπορείτε να βρείτε ποιος πλανήτης είναι αυτός που διακρίνεται μέσα στο ζωδιακό φως και ακριβώς πάνω από τους ηλιακούς συλλέκτες, έχοντας ως δεδομένο ότι ο φωτογράφος κοιτά προς τη δύση;
 
Πηγή: Matthew Dominick -- https://x.com/dominickmatthew
 
Περισσότερα για όλα τα γνωστά, άγνωστα, εντυπωσιακά καιρικά και ατμοσφαιρικά φαινόμενα, με χάρτες, διαγράμματα, φωτογραφίες (από την Ελλάδα και το εξωτερικό) και απλή επιστημονική εξήγηση, στον τόμο Ι του έργου «Τα φυσικά φαινόμενα» (εκδόσεις «Οσελότος»), τον οποίο μπορείτε να αποκτήσετε από τη σελίδα μας με έκπτωση και μηδενικά έξοδα αποστολής με ένα μήνυμα! Ρωτήστε μας!
 

 

Σάββατο 5 Οκτωβρίου 2024

Αποστολή στον Ερμή

Η αποστολή “BepiColombo”, αποτελεί το εγχείρημα της ESA (Ευρωπαϊκή Υπηρεσία Διαστήματος) σε συνεργασία με την JAXA (Ιαπωνική Υπηρεσία Διαστήματος), για την εξερεύνηση του πλανήτη Ερμή. Σύμφωνα με τον τρέχοντα προγραμματισμό, το όχημα που φέρει δυο δορυφόρους και ξεκίνησε το ταξίδι του από τη Γη το 2018, θα μπει σε τροχιά γύρω από τον Ερμή το 2026 με τους δορυφόρους να συλλέγουν πολλές και αναλυτικές πληροφορίες για το μαγνητικό πεδίο και την εσωτερική και εξωτερική δομή του πλησιέστερου στον Ήλιο πλανήτη.

 
Η συγκεκριμένη φωτογραφία προήλθε από την κάμερα του διαστημικού οχήματος (μέρη του οποίου φαίνονται σε αυτήν – το μαγνητόμετρο δεξιά και η κεραία πάνω) στις 5/9, καθώς βρισκόταν σε απόσταση ~3500 km από την επιφάνεια του Ερμή. 
 
Το όνομα της αποστολής προέρχεται από τον μηχανικό Giuseppe "Bepi" Colombo ο οποίος ήταν ο πρώτος που πρότεινε τη μανούβρα της «βαρυτικής υποβοήθησης» για τις διαστημικές αποστολές, κάτι που για πρώτη φορά χρησιμοποιήθηκε το 1974 στην αποστολή “Mariner 10” και τώρα πλέον χρησιμοποιείται ευρέως. Εξοικονομώντας χρόνο και καύσιμα, ένα διαστημικό όχημα μπορεί να επιταχυνθεί (ή να επιβραδυνθεί) και να αλλάξει ελεγχόμενα κατεύθυνση, περνώντας κοντά από κάποιο αστρονομικό αντικείμενο (π.χ. πλανήτη ή άστρο) «χρησιμοποιώντας» τη βαρυτική του έλξη. Κάποια διαφωτιστικά γραφήματα μπορούν να βρεθούν εδώ: https://en.wikipedia.org/wiki/Gravity_assist
 
 
Περισσότερα για το μέλλον της διαστημικής εξερεύνησης αλλά και τις γενικότερες εξελίξεις στην Επιστήμη και την Τεχνολογία τόσο στο άμεσο αλλά και στο βαθύ μέλλον, θα βρείτε στον συναρπαστικό τόμο ΙΙΙ του έργου «Τα φυσικά φαινόμενα» (εκδόσεις «Οσελότος»), τον οποίο μπορείτε να αποκτήσετε από τη σελίδα μας με έκπτωση και μηδενικά έξοδα αποστολής με ένα μήνυμα! Ρωτήστε μας!
 

 

Παρασκευή 4 Οκτωβρίου 2024

Και δεύτερος μεγάλος κομήτης τον Οκτώβριο!

Και ενώ περιμένουμε την επιστροφή του κομήτη Tsuchinshan-ATLAS στον δυτικό μας ορίζοντα, λίγο μετά τη δύση από τις 12-13/10 και μετά, με το θέαμα να προβλέπεται εξαιρετικό βάσει των φωτογραφιών που κυκλοφορούν από τον ισημερινό και το νότιο ημισφαίριο, όπου ο κομήτης έχει αναπτύξει μια εντυπωσιακή ουρά, ένας νέος κομήτης ανιχνεύθηκε πριν λίγες ημέρες από το παρατηρητήριο ATLAS στην Χαβάη και τώρα έχει το όνομα C/2024 S1 (ATLAS), πρώην A11bP7I.

 
Οι προσδοκίες για αυτόν είναι μεγάλες, ακόμη μεγαλύτερες από τον Tsuchinshan-ATLAS και εφόσον όλα πάνε καλά αναμένεται να δούμε τα αποτελέσματά του στον ουρανό πολύ σύντομα (28/10 είναι το περιήλιό του). Το φαινόμενο μέγεθός του, με τα σημερινά δεδομένα, αναμένεται να φτάσει ως το -7 στην καλύτερη περίπτωση (αρκετά λαμπρότερος από την Αφροδίτη). Κομήτης που φτάνει σε τέτοια φαινόμενα μεγέθη, είναι ορατός και τη μέρα! Ένα χαρακτηριστικό σχετικά πρόσφατο παράδειγμα είναι ο κομήτης C/2006 P1 McNaught που ήταν ορατός και την ημέρα από το βόρειο ημισφαίριο.
 
Ο κομήτης αυτός ανήκει στην «οικογένεια» των κομητών Kreutz οι οποίοι έχουν τροχιά που περνά εξαιρετικά κοντά από τον Ήλιο στο περιήλιο. Εκτιμάται ότι έχουν προκύψει από τη διάσπαση ενός μεγαλύτερου κομήτη στο παρελθόν και έλαβαν το όνομά τους από τον αστρονόμο Heinrich Kreutz που πρώτος παρουσίασε αυτή τη σχέση μεταξύ τους. Η «οικογένεια» αυτή έχει δώσει «ιστορικούς» κομήτες στο παρελθόν οι οποίοι ήταν ορατοί και τη μέρα, με φαινόμενα μεγέθη ως -17 (π.χ. ο «μεγάλος κομήτης του 1882»). Ο τελευταίος «ιστορικός» κομήτης από αυτήν την «οικογένεια» ήταν ο Ikeya-Seki το 1965 με φ.μέγεθος -11, ενώ ένας εξαιρετικός κομήτης από την ίδια «οικογένεια» ήταν και ο σχετικά πρόσφατος C/2011 W3 (Lovejoy) το 2011 με φ.μέγεθος -4.
 
Μόνο «ιστορικούς» κομήτες δίνει αυτή η «οικογένεια»; Όχι. Όπως πάντα, έτσι και τώρα οφείλουμε να κρατάμε μικρό καλάθι μέχρι να έχουμε πιο ασφαλείς εκτιμήσεις, καθώς οι κομήτες είναι εν πολλοίς απρόβλεπτα αστρονομικά αντικείμενα. Οι συγκεκριμένοι, πλησιάζοντας τόσο κοντά στον Ήλιο κατά το περιήλιό τους, μπορεί να διαλυθούν ενώ υπάρχει πάντα το ενδεχόμενο να πρόκειται για μικρό θραύσμα από την «οικογένεια Kreutz» το οποίο βρίσκεται σε προσωρινή έξαρση φωτεινότητας και στη συνέχεια να μην συναντήσει τις μεγάλες προσδοκίες μας (π.χ. C/1945 X1 και C/2012 E2 είναι δυο παραδείγματα από παλαιότερα). Εφόσον τα πράγματα προχωρήσουν καλά, θα υπάρξει νεότερη ανάρτηση με λεπτομέρειες για το πού και πώς να τον παρατηρήσετε. Ως τότε, καταναλώστε υπεύθυνα.
 
Παρακολούθηση καμπύλης φωτεινότητας και μετρήσεις: http://astro.vanbuitenen.nl/comet/2024S1
 
Φωτογραφία από τον τελευταίο «ιστορικό» κομήτη της «οικογένειας Kreutz», τον Ikeya-Seki, στις 30.10.1965.
 
Περισσότερα, με λεπτομέρειες, σχήματα, γραφήματα και φωτογραφίες, για τους κομήτες, τους μετεωρίτες, τους αστεροειδείς, τις διαφορές τους, την πιθανότητα πρόσκρουσής τους με τη Γη, και άλλα πολλά και ενδιαφέροντα, θα βρείτε στους τόμους ΙΙ και ΙΙΙ του έργου «Τα φυσικά φαινόμενα» (εκδόσεις «Οσελότος»), τους οποίους μπορείτε να αποκτήσετε με έκπτωση και μηδενικά έξοδα αποστολής από τη σελίδα μας με ένα μήνυμα! Ρωτήστε μας!
 

 

Κυριακή 29 Σεπτεμβρίου 2024

Τα διάφορα στρώματα της γήινης ατμόσφαιρας από τον ISS

Ακόμη μια φωτογραφία μοναδικής ομορφιάς του αστροναύτη Matthew Dominick από τον ISS στις 15/8. Μπορείτε να αναγνωρίσετε τα διάφορα στρώματα που περιβάλλουν τον πλανήτη μας; Το ερυθρό φως χαμηλά προκύπτει από τη σκέδαση του ηλιακού φωτός στη γήινη ατμόσφαιρα. Το μπλε φως διασκορπίζεται εντονότερα (δίνοντας στον ουρανό το γαλάζιο του χρώμα) με αποτέλεσμα να διαδίδονται τα χρώματα με μεγαλύτερο μήκος κύματος (προς το πορτοκαλί και ερυθρό). 

 
Ακριβώς από πάνω, η οζονόσφαιρα, που αποτελεί τμήμα της στρατόσφαιρας, εμφανίζεται γαλάζια/μπλε καθώς το όζον απορροφά τόσο τμήμα της εισερχόμενης υπεριώδους ακτινοβολίας, αλλά και το ερυθρό μέρος του ορατού φάσματος, αφήνοντας το γαλάζιο να διέλθει.
 
Ακόμη ψηλότερα, παρατηρούμε τη νυχτερινή φωταύγεια της ατμόσφαιρας (airglow) που διακρίνεται σε κιτρινωπή (αποδιέγερση ατόμων νατρίου) και πράσινη (αποδιέγερση μοριακού οξυγόνου). Το ύψος που βρίσκεται η διαχωριστική γραμμή τους είναι γύρω στα 100 km. Τέλος, περίπου 2-3 φορές ψηλότερα βρίσκεται το κόκκινο airglow (αποδιέγερση ατομικού οξυγόνου) το οποίο διακρίνεται αμυδρά εδώ.
 
Περισσότερα για όλα τα γνωστά, άγνωστα, εντυπωσιακά καιρικά και ατμοσφαιρικά φαινόμενα, με χάρτες, διαγράμματα, φωτογραφίες (από την Ελλάδα και το εξωτερικό) και απλή επιστημονική εξήγηση, στον τόμο Ι του έργου «Τα φυσικά φαινόμενα» (εκδόσεις «Οσελότος»), τον οποίο μπορείτε να αποκτήσετε από τη σελίδα μας με έκπτωση και μηδενικά έξοδα αποστολής με ένα μήνυμα! Ρωτήστε μας!
 

 

Σάββατο 28 Σεπτεμβρίου 2024

Ανθεκτικότερα και ελαφρύτερα υλικά με νανοσωλήνες άνθρακα

Στο δρόμο για τη δημιουργία ανθεκτικότερων και παράλληλα ελαφρύτερων υλικών ώστε να χρησιμοποιηθούν στα μελλοντικά αεροπλάνα αυξάνοντας την ασφάλεια και μειώνοντας την κατανάλωση καυσίμου, έρχεται μία δημοσίευση από ερευνητική ομάδα στο MIT να προχωρήσει ένα ακόμη βήμα μπροστά.

 
Η συνήθης πρακτική με αυτού του είδους τα υλικά, είναι να αποτελούνται από στρώματα νημάτων (π.χ. ανθρακονήματα), τα οποία κολλάνε μεταξύ τους με τη χρήση πολυμερικής κόλλας. Η επικόλληση και συμπίεση των στρωμάτων, οδηγεί σε ένα υλικό πολύ ανθεκτικό και αρκετά ελαφρύ. Ωστόσο, ο «αδύναμος κρίκος» σε αυτήν την προσέγγιση είναι αυτός ακριβώς ο χώρος ανάμεσα στα στρώματα, που είναι γεμάτος με την κόλλα. Σε περίπτωση κάποιου χτυπήματος, μπορεί να αναπτυχθεί εσωτερική ρωγμή η οποία να μεγαλώσει και να δημιουργήσει τεράστιο πρόβλημα, κάτι που είναι κρίσιμο για ένα αεροπλάνο.
 
Σε αυτόν τον «αδύναμο κρίκο» εστιάζει η παραπάνω έρευνα. Αντί για πολυμερική κόλλα, χρησιμοποιούν «καλλιέργειες» από νανοσωλήνες άνθρακα με αποτέλεσμα να αυξάνεται κατά 62% η ανθεκτικότητα των στρωμάτων από ανθρακονήματα έναντι στο σκίσιμο ή το «ξεφλούδισμα». Η ερευνητική ομάδα δοκίμασε διάφορες περιπτώσεις όπου υπάρχει κίνδυνος διάδοσης μιας εσωτερικής ρωγμής μετά από κάποια κρούση στο υλικό του αεροπλάνου (π.χ. πουλιά στην άτρακτο κατά την απογείωση, χτυπήματα από εργαλεία κατά τη διάρκεια συντήρησης, χτυπήματα από αντικείμενα στον διάδρομο του αεροδρομίου, κ.α.). Αυτό το είδος «κόλλας» από νανοσωλήνες άνθρακα, μπορεί να εφαρμοστεί στο μέλλον σε κάθε όχημα και κατασκευή, κάνοντάς τα ελαφρύτερα, ισχυρότερα και ανθεκτικότερα.
 
Δημοσιευμένη Έρευνα: https://pubs.acs.org/doi/10.1021/acsami.3c17333
 
Περισσότερα για τους νανοσωλήνες άνθρακα αλλά και την τεχνολογία υλικών όπως και τις γενικότερες εξελίξεις στην Επιστήμη και την Τεχνολογία τόσο στο άμεσο αλλά και στο βαθύ μέλλον, θα βρείτε στον συναρπαστικό τόμο ΙΙΙ του έργου «Τα φυσικά φαινόμενα» (εκδόσεις «Οσελότος»), τον οποίο μπορείτε να αποκτήσετε από τη σελίδα μας με έκπτωση και μηδενικά έξοδα αποστολής με ένα μήνυμα! Ρωτήστε μας!