Ηλιακή έκλειψη, αλλά στον Άρη! Στο ρόλο της Σελήνης, ο ένας από τους δυο φυσικούς δορυφόρους του Άρη, ο Φόβος. Το “Mars Perseverance” απαθανάτισε τον Φόβο μπροστά από τον Ήλιο, στις 30/9. Ο άλλος φυσικός δορυφόρος του Άρη, ο Δείμος, είναι πολύ μικρός και πολύ μακριά για να προκαλέσει έκλειψη. Οι Ηλιακές εκλείψεις είναι συχνότερες στον Άρη σε σχέση με τη Γη, αλλά διαρκούν λιγότερο (μερικά δευτερόλεπτα).
Κυριακή 10 Νοεμβρίου 2024
Αρειανές ηλιακές εκλείψεις
Σάββατο 9 Νοεμβρίου 2024
Laser μεγάλης ισχύος από αστρομηχανική εξελιγμένων πολιτισμών θα μπορούσε να ανιχνευτεί από εμάς
Σε μία από τις έρευνες που παρουσιάστηκαν στο φετινό συμπόσιο της Διεθνούς Αστρονομικής Ένωσης στο Durham της Αγγλίας, γίνεται λόγος για τις υπερκατασκευές Dyson αλλά και τις διάφορες εναλλακτικές που θα είχε ένας πιο προηγμένος, σε σχέση με εμάς σήμερα, πολιτισμός, ώστε να έχει πρόσβαση σε περισσότερες πρώτες ύλες αλλά και να επεκταθεί στο διάστημα για διάφορους λόγους που, στο πέρασμα του χρόνου αρχίζουν να γίνονται προφανείς. Αυτές οι εναλλακτικές όντας πιο πιθανές, θα μπορούσαν να αποτελούν τον στόχο των επιστημονικών ομάδων που αναζητούν ενδείξεις από προηγμένους πολιτισμούς.
Παρασκευή 8 Νοεμβρίου 2024
Η έκδοση o1 του Chat GPT
Ερευνητές από ένα ευρύ φάσμα επιστημών, οι οποίοι βοήθησαν στις δοκιμές της νέας έκδοσης του ChatGPT, της ο1 η οποία θα διαδεχτεί την 4o, αναφέρουν ότι αποτελεί ένα μεγάλο βήμα προόδου για να χρησιμοποιηθεί και για επιστημονικούς σκοπούς. Οι επιδόσεις του σε δύσκολα τεστ σε Χημεία και Βιολογία έχουν βελτιωθεί σημαντικά σε σχέση με την έκδοση 4o, ενώ στη Φυσική πλησιάζει το «απόλυτο» με 92.8 (σε σχέση με το 59.5 στην έκδοση 4o). Σε προκριματικό τεστ για τη Διεθνή Μαθηματική Ολυμπιάδα η o1 έφτασε στο 83% όταν η προηγούμενη 4o πέτυχε μόλις στο 13% των απαντήσεων.
Πέμπτη 7 Νοεμβρίου 2024
ΠΡΟΣΦΟΡΑ ΒΙΒΛΙΩΝ ΑΝΑΛΥΣΗΣ
Είσαι φοιτητής και δίνεις Ανάλυση; Τότε αυτά τα βιβλία θα σου λύσουν τα χέρια! Ανάλυση συναρτήσεων μίας μεταβλητής (2 βιβλία) και πολλών μεταβλητών (3 βιβλία), με σύντομη θεωρία, μεθοδολογίες επίλυσης και μεγάλη ποικιλία λυμένων θεμάτων κλιμακωτής δυσκολίας με αναλυτικές πράξεις και διαφωτιστικά σχήματα που δεν υπάρχουν αλλού. Τώρα με την καλύτερη προσφορά που κάναμε ποτέ, αλλά και με δυνατότητα για μηδενικά έξοδα αποστολής!
Κυριακή 3 Νοεμβρίου 2024
Ακτίνες Χ από πυρηνικές βόμβες για απώθηση απειλητικών αστεροειδών
Στην ταινία «Αρμαγεδδών» (1998), σε κάποια στιχομυθία αναφέρεται ότι η πυροδότηση πυρηνικής βόμβας στην επιφάνεια του αστεροειδούς που απειλούσε τη Γη, δεν θα ήταν παρά «…ένα ακριβό πυροτέχνημα…» υπονοώντας ότι δεν θα μπορούσε να τον εκτρέψει από την πορεία του. Σε έρευνα που δημοσιεύτηκε στις 23/9 στο επιστημονικό περιοδικό “Nature Physics”, επιδεικνύεται πως η παραπάνω δήλωση δεν ισχύει, τουλάχιστον για αστεροειδείς που ναι μεν έχουν διαστάσεις ικανές να αφανίσουν τη ζωή στη Γη αλλά όχι πάνω από 4-5 km σε διάμετρο.
Σάββατο 2 Νοεμβρίου 2024
Φακοειδές νέφος
Μοναχικό και καλοσχηματισμένο φακοειδές νέφος (lenticular cloud) όπως φάνηκε από τον δορυφόρο LandSat 8 στις 7/9 δίπλα από όρη στην περιοχή Otago, στο South island της Ν. Ζηλανδίας. Αυτά τα νέφη που, πολλές φορές μοιάζουν με ιπτάμενο δίσκο, δημιουργούνται όταν υπάρχει ευστάθεια στην ατμόσφαιρα (καλός καιρός), ισχυρός άνεμος και ικανοποιητική υγρασία στα χαμηλά και μεσαία στρώματα της ατμόσφαιρας.
Παρασκευή 1 Νοεμβρίου 2024
Διατροφικός περιορισμός και μακροζωία
Σε έρευνα που δημοσιεύτηκε στο επιστημονικό περιοδικό “Nature” στις 9/10, εξετάζονται οι επιπτώσεις δυο βασικών μορφών διατροφικού περιορισμού (δίαιτας) στην υγεία και τη διάρκεια της ζωής 960 ποντικών. Η μία είναι ο απλός θερμιδικός περιορισμός (μείωση πρόσληψης θερμίδων σε ποσοστά 20% και 40% σε σχέση με τον μέσο όρο) και η άλλη είναι η διαλειμματική νηστεία (στην έρευνα αυτή δοκιμάστηκε η μορφή της μίας και των δύο ημερών νηστείας ανά εβδομάδα). Αν και ο θερμιδικός περιορισμός φαίνεται να επεκτείνει τη διάρκεια της «καλής ζωής», δηλαδή χωρίς προβλήματα υγείας, έχει αποδειχτεί πως δεν είναι εύκολο να ακολουθηθεί πιστά από τον άνθρωπο, ο οποίος συνήθως καταφεύγει στην διαλειμματική νηστεία. Ωστόσο η αποτελεσματικότητα της τελευταίας αλλά και οι επιπτώσεις της, παραμένουν ανεξερεύνητες εν πολλοίς.
Κυριακή 27 Οκτωβρίου 2024
"Σβήνει" ένα ακόμη όργανο στο "Voyager 2" για να παραταθεί ο χρόνος λειτουργίας του
Με ανακοίνωσή της την 1η Οκτωβρίου, η NASA ενημερώνει ότι «σβήνει» άλλο ένα επιστημονικό όργανο στο “Voyager 2”, ώστε να παρατείνει την αποστολή του στον διαστρικό χώρο όπου βρίσκεται τώρα. Το “Voyager 2” ξεκίνησε την αποστολή του το 1977 (δηλαδή πριν 47 έτη) και αυτή τη στιγμή βρίσκεται έξω από την ηλιόσφαιρα (ο χώρος του διαστήματος που βρίσκεται υπό την μαγνητική/σωματιδιακή επιρροή του Ήλιου), το όριο της οποίας πέρασε το 2018. Η απόστασή του από τη Γη είναι σχεδόν 21 δισεκατομμύρια χιλιόμετρα ή 138 AU (αστρονομικές μονάδες, όπου 1 AU είναι η απόσταση Γης – Ήλιου) ή 19 ώρες φωτός (δηλαδή το φως κάνει 19 ώρες για να φτάσει το “Voyager 2”, επομένως αν θέλουμε να στείλουμε εντολές ή να λάβουμε δεδομένα από εκείνο, θα χρειαστεί να περιμένουμε 19 ώρες στην τρέχουσα θέση του). Η τρέχουσα ταχύτητά του είναι γύρω στα 15 km/s ή 55000 km/h.
Σάββατο 26 Οκτωβρίου 2024
Νέφη Kelvin - Helmholtz
Όσοι είναι μέσα στις πόλεις, σχεδόν πάντα θα έχουν εμπόδια, πολλές φορές ανυπέρβλητα, για να διακρίνουν διάφορα όμορφα φυσικά φαινόμενα στον ουρανό. Παρόλα αυτά η φωτογράφος στη συγκεκριμένη περίπτωση, παρά το «τείχος» των καλωδίων, δεν το έβαλε κάτω και μας χάρισε μια φωτογραφία καλοσχηματισμένων νεφών Kelvin-Helmholtz πάνω από την περιοχή Johnstown, στην Πενσυλβάνια των ΗΠΑ στις 11 το πρωί της 6/9.
Παρασκευή 25 Οκτωβρίου 2024
"Επιλεκτικοί" νευρώνες
Νευροεπιστήμονες από το παν/μιο Johns Hopkins, κάνουν ένα ακόμη βήμα προς την κατανόηση της λειτουργίας του εγκεφάλου σύμφωνα με έρευνα που δημοσιεύτηκε στο επιστημονικό περιοδικό “Nature” στις 2/10. Σε αυτήν αναφέρουν ότι προσδιόρισαν τον τρόπο με τον οποίο, ένα συγκεκριμένο μόριο (υποδοχέας CP-AMPA) στην επιφάνεια των εγκεφαλικών κυττάρων προσδιορίζει τον τρόπο αντίδρασης συγκεκριμένων νευρώνων. Η γενικότερη κατηγορία αυτών των υποδοχέων (AMPA) εμπλέκεται στην ταχεία μεταφορά πληροφορίας και δημιουργίας μνήμης (π.χ. σε περιπτώσεις που ακούμε και απομνημονεύουμε το όνομα ενός προσώπου). Τα πειράματα έγιναν σε ποντικούς.
Κυριακή 20 Οκτωβρίου 2024
Ο δακτύλιος της Γης
Ο πλανήτης μας είναι πιθανό να είχε κάποτε δακτύλιο γύρω από τον ισημερινό του. Σε αυτό το συμπέρασμα καταλήγει έρευνα που δημοσιεύτηκε στο επιστημονικό περιοδικό “Earth and Planetary Science Letters”. Ο δακτύλιος αυτός φαίνεται πως δημιουργήθηκε από αστεροειδή με εκτιμώμενη διάμετρο της τάξης των 10 km, ο οποίος πέρασε αρκετά κοντά από τη Γη, εντός του ορίου Roche (είναι η απόσταση από ένα ουράνιο σώμα – εδώ η Γη – στην οποία ένα δεύτερο σώμα – εδώ ο αστεροειδής – θα διαλυθεί επειδή οι παλιρροϊκές δυνάμεις του πρώτου επικρατούν της «βαρυτικής συνοχής» του δεύτερου), διαλύθηκε και τα θραύσματά του περιφέρονταν γύρω από τον πλανήτη μας για τουλάχιστον 22 εκατομμύρια έτη. Το γεγονός τοποθετείται χρονικά στα 466 εκατομμύρια έτη πριν το σήμερα.
Σάββατο 19 Οκτωβρίου 2024
Διάθλαση και κομήτης
Τις τελευταίες βδομάδες, και οι αστροναύτες του ISS είχαν την ευκαιρία να απαθανατίσουν τον κομήτη Tsuchinshan-ATLAS. Σε αυτή τη λήψη από τα τέλη Σεπτέμβρη, οι πιο παρατηρητικοί θα εντοπίσουν ότι η ουρά του κομήτη χαμηλά φαίνεται «στραβή». Αυτό είναι αποτέλεσμα της διάθλασης του φωτός μέσα από το ολοένα και πυκνότερο στρώμα της γήινης ατμόσφαιρας. Είναι το ίδιο φαινόμενο με αυτό που κάνει ένα μολύβι που βρίσκεται μέσα σε ένα ποτήρι με νερό, να φαίνεται «σπασμένο».
Παρασκευή 18 Οκτωβρίου 2024
Ο μεγάλος κομήτης Tsuchinshan – ATLAS περνά από το SOHO
Οι περισσότεροι τον αναζητήσατε στον ουρανό, τον είδατε, τον φωτογραφίσατε. Πρόκειται για τον κομήτη Tsuchinshan – ATLAS ο οποίος συνεχίζει την πορεία του φεύγοντας από τον Ήλιο προς το νέφος Oort (ένα νέφος από παγωμένους «βράχους» και πλανητοειδή σε απόσταση χιλιάδων αστρονομικών μονάδων από τον Ήλιο). Σε αυτό το βίντεο παρατηρείτε την πορεία του και την εντυπωσιακή ουρά του, καθώς περνά από το πεδίο του SOHO, δηλαδή του Ηλιακού και Ηλιοσφαιρικού Παρατηρητηρίου της ESA και της NASA. Στο κέντρο βρίσκεται ο Ήλιος ο οποίος είναι καλυμμένος με κορωνογράφο, ώστε το εκτυφλωτικό φως του να μην επηρεάζει τις παρατηρήσεις αμυδρότερων αντικειμένων.
Κυριακή 13 Οκτωβρίου 2024
Νέφος-οπή και παρήλιο στη Florida
Σε αυτές τις φωτογραφίες που ελήφθησαν στις 15/9 στη νοτιοδυτική Φλόριντα των ΗΠΑ, παρατηρούμε δυο όμορφα φυσικά φαινόμενα σε ένα!
Σάββατο 12 Οκτωβρίου 2024
Πώς ο καρκίνος "ξεγελά" το ανοσοποιητικό μας σύστημα
Σε έρευνα που δημοσιεύτηκε στις 21/8 στο επιστημονικό περιοδικό “Nature Immunology”, αναγνωρίζεται για πρώτη φορά η «στρατηγική» με την οποία ένας καρκινικός όγκος «κρύβεται» και «αποφεύγει» την ανίχνευσή του από το ανοσοποιητικό μας σύστημα. Οι ερευνητές αναφέρουν ότι τα γονίδια στους καρκινικούς όγκους τροποποιούνται με τέτοιο τρόπο, ώστε να ξεφεύγουν συνεχίζοντας τη ζημιογόνα δράση τους στον οργανισμό μας. Στην έρευνα ταυτοποιούνται τα γονίδια αυτά ανοίγοντας το δρόμο για αποτελεσματικότερες ανοσοθεραπείες.
Παρασκευή 11 Οκτωβρίου 2024
Για 1η φορά πλήρης χαρτογράφηση του εγκεφαλικού δικτυώματος μιας μύγας
Στις 2/10, δημοσιεύτηκε στο επιστημονικό περιοδικό “Nature”, για πρώτη φορά μια πλήρης χαρτογράφηση του εγκεφαλικού δικτυώματος (connectome) μιας ενήλικης φρουτόμυγας (Drosophila melanogaster) στο οποίο αναγνωρίζονται περισσότεροι από 140000 νευρώνες και 50 εκατομμύρια συνάψεις, κάτι που αποτελεί ιστορικό εγχείρημα, καθώς μέχρι σήμερα είχαμε χαρτογραφήσει δικτυώματα για πολύ απλούστερους οργανισμούς. Για την επίτευξη αυτού του εγχειρήματος, χρειάστηκε να συνεργαστούν 127 ινστιτούτα.
Κυριακή 6 Οκτωβρίου 2024
Ζωδιακό φως από τον ISS
Δεν γινόταν να μην αφιερώσουμε άλλη μία Κυριακάτικη ανάρτηση στον αστροναύτη Matthew Dominick και σε αυτή τη φωτογραφία μοναδικής διαστημικής ομορφιάς από τον ISS στις αρχές Σεπτεμβρίου. Αν δείτε την ανάρτηση της προηγούμενης Κυριακής, τότε μπορείτε να αναγνωρίσετε τα διάφορα στρώματα που περιβάλλουν τον πλανήτη μας σαν πολύχρωμη ζώνη, χαμηλά και πίσω από τους ηλιακούς συλλέκτες του σταθμού.
Σάββατο 5 Οκτωβρίου 2024
Αποστολή στον Ερμή
Η αποστολή “BepiColombo”, αποτελεί το εγχείρημα της ESA (Ευρωπαϊκή Υπηρεσία Διαστήματος) σε συνεργασία με την JAXA (Ιαπωνική Υπηρεσία Διαστήματος), για την εξερεύνηση του πλανήτη Ερμή. Σύμφωνα με τον τρέχοντα προγραμματισμό, το όχημα που φέρει δυο δορυφόρους και ξεκίνησε το ταξίδι του από τη Γη το 2018, θα μπει σε τροχιά γύρω από τον Ερμή το 2026 με τους δορυφόρους να συλλέγουν πολλές και αναλυτικές πληροφορίες για το μαγνητικό πεδίο και την εσωτερική και εξωτερική δομή του πλησιέστερου στον Ήλιο πλανήτη.
Παρασκευή 4 Οκτωβρίου 2024
Και δεύτερος μεγάλος κομήτης τον Οκτώβριο!
Και ενώ περιμένουμε την επιστροφή του κομήτη Tsuchinshan-ATLAS στον δυτικό μας ορίζοντα, λίγο μετά τη δύση από τις 12-13/10 και μετά, με το θέαμα να προβλέπεται εξαιρετικό βάσει των φωτογραφιών που κυκλοφορούν από τον ισημερινό και το νότιο ημισφαίριο, όπου ο κομήτης έχει αναπτύξει μια εντυπωσιακή ουρά, ένας νέος κομήτης ανιχνεύθηκε πριν λίγες ημέρες από το παρατηρητήριο ATLAS στην Χαβάη και τώρα έχει το όνομα C/2024 S1 (ATLAS), πρώην A11bP7I.
Κυριακή 29 Σεπτεμβρίου 2024
Τα διάφορα στρώματα της γήινης ατμόσφαιρας από τον ISS
Ακόμη μια φωτογραφία μοναδικής ομορφιάς του αστροναύτη Matthew Dominick από τον ISS στις 15/8. Μπορείτε να αναγνωρίσετε τα διάφορα στρώματα που περιβάλλουν τον πλανήτη μας; Το ερυθρό φως χαμηλά προκύπτει από τη σκέδαση του ηλιακού φωτός στη γήινη ατμόσφαιρα. Το μπλε φως διασκορπίζεται εντονότερα (δίνοντας στον ουρανό το γαλάζιο του χρώμα) με αποτέλεσμα να διαδίδονται τα χρώματα με μεγαλύτερο μήκος κύματος (προς το πορτοκαλί και ερυθρό).
Σάββατο 28 Σεπτεμβρίου 2024
Ανθεκτικότερα και ελαφρύτερα υλικά με νανοσωλήνες άνθρακα
Στο δρόμο για τη δημιουργία ανθεκτικότερων και παράλληλα ελαφρύτερων υλικών ώστε να χρησιμοποιηθούν στα μελλοντικά αεροπλάνα αυξάνοντας την ασφάλεια και μειώνοντας την κατανάλωση καυσίμου, έρχεται μία δημοσίευση από ερευνητική ομάδα στο MIT να προχωρήσει ένα ακόμη βήμα μπροστά.