Τρίτη 31 Δεκεμβρίου 2024

ΚΑΛΗ ΧΡΟΝΙΑ!

Ευχόμαστε σε όλους τους φίλους μας, υγεία, αγάπη, ευτυχία, κατάκτηση και διάδοση της γνώσης όπως και αστείρευτη έμπνευση για το νέο έτος!


 

Κυριακή 29 Δεκεμβρίου 2024

Έντονη σεληνιακή κορώνα στο Denver

Ιδιαίτερα έντονη σεληνιακή «κορώνα» ή «στέμμα» όπως ονομάζεται αυτό το ατμοσφαιρικό οπτικό φαινόμενο, η οποία εθεάθη στο Denver των ΗΠΑ στις 13/11. Η «κορώνα» (ηλιακή ή σεληνιακή), αποτελείται από πολύχρωμους ομόκεντρους κύκλους, με κέντρο την εκάστοτε πηγή φωτός και δημιουργείται από την περίθλαση του φωτός από τα μικροσκοπικά σταγονίδια ή τους παγοκρυστάλλους ενός λεπτού στρώματος ημιδιάφανων νεφών. Κάποιες φορές συγχέεται με «ιριδισμούς», ιδιαίτερα όταν δεν υπάρχει η συμπαγής νέφωση της φωτογραφίας, με αποτέλεσμα να εμφανίζεται μόνο ένα τμήμα αυτών των κύκλων.

 
Πηγή: Ryan Vandersmith -- https://x.com/rvandersmith
 
Στον τόμο Ι του έργου «Τα φυσικά φαινόμενα», μπορείτε να δείτε φωτογραφίες με αυτό και άλλα εντυπωσιακά ή και άγνωστα, στο ευρύ κοινό, φυσικά φαινόμενα, από την Ελλάδα και το εξωτερικό, με λεπτομερείς εξηγήσεις και σχήματα για το πώς δημιουργούνται αλλά και πώς να τα αναζητάτε. Αποκτήστε τον από τη σελίδα μας με έκπτωση και μηδενικά έξοδα αποστολής, με ένα μήνυμα! Ρωτήστε μας!
 

 

Σάββατο 28 Δεκεμβρίου 2024

Οπτικά φαινόμενα στον Καναδά

Στις 26/11 στην πόλη Saskatoon του Καναδά, το ψύχος που επικρατούσε βοήθησε ώστε οι αιωρούμενοι παγοκρύσταλλοι στην ατμόσφαιρα να προσφέρουν αυτό το εντυπωσιακό θέαμα οπτικών φαινομένων. Εξαίρεση αποτελεί το σχήμα με την τελεία και το τραπέζιο (που αποτελεί τέχνασμα από τα οπτικά στοιχεία της κάμερας) που βρίσκεται κάτω δεξιά από το οπτικό φαινόμενο σχήματος “V” (το οποίο λέγεται ανώτερο εφαπτόμενο τόξο – εφαπτόμενο στην άλω των 22 μοιρών και ανώτερο διότι υπάρχει και κατώτερο που δεν φαίνεται εδώ –). 

 
Το φως που πέφτει σε αυτούς τους παγοκρυστάλλους (εξαγωνικής διατομής), σε συνδυασμό με το διαφορετικό σχήμα του καθενός, το πλήθος τους, την καθαρότητά τους και τις διαφορετικές γωνίες εισόδου του ηλιακού φωτός σε αυτούς, καταλήγουν σε αυτό το υπερθέαμα. Αλλαγές στις παραπάνω ποιοτικές και ποσοτικές παραμέτρους, οδηγούν και σε διαφορετικά είδη και αριθμούς οπτικών φαινομένων που παρατηρούμε σε κάθε περίπτωση. Όσοι έχετε τον τόμο Ι από «Τα φυσικά φαινόμενα» (εκδόσεις «Οσελότος»), τότε με τους χάρτες αναγνώρισης των οπτικών φαινομένων στις σελίδες 81 και 82, θα μπορείτε να αναγνωρίσετε όλα τα φαινόμενα στη φωτογραφία!
 
 
Περισσότερα για όλα τα μετεωρολογικά και ατμοσφαιρικά οπτικά φαινόμενα, με φωτογραφίες, χάρτες, σχήματα, συχνότητες εμφάνισης στη χώρα μας και οδηγίες για το πώς να τα ψάχνετε και να τα ξεχωρίζετε, θα βρείτε στον τόμο Ι του έργου «Τα φυσικά φαινόμενα» (εκδόσεις «Οσελότος»), τον οποίο μπορείτε να αποκτήσετε από τη σελίδα μας με έκπτωση και μηδενικά έξοδα αποστολής με ένα μήνυμα! Ρωτήστε μας!
 

 

Παρασκευή 27 Δεκεμβρίου 2024

Η ατμόσφαιρα του Τιτάνα

Η ομορφιά της ατμόσφαιρας του Τιτάνα, του μεγαλύτερου φυσικού δορυφόρου του Κρόνου. Το ηλιακό φως από την πίσω πλευρά μας δίνει την ευκαιρία να δούμε λεπτομέρειες από αυτόν τον μακρινό κόσμο, όπως τις κατέγραψε το “Cassini” στις 30/1/2012.

 
Η ατμόσφαιρα του Τιτάνα αποτελείται κυρίως από άζωτο και από ένα μικρό ποσοστό μεθανίου και αιθανίου. Τα τελευταία συνεισφέρουν στη δημιουργία νεφών. Ο δορυφόρος αυτός έχει κύκλο μεθανίου ανάλογο με τον υδρολογικό κύκλο της Γης. Η θερμοκρασία στην επιφάνειά του είναι -180 βαθμοί Κελσίου. Η ακτίνα του είναι μικρότερη από τη μισή της Γης αλλά η επιφανειακή πίεση είναι 50% μεγαλύτερη από τη γήινη.
 
Πηγή: NASA / JPL-Caltech / SSI / CICLOPS / Kevin M. Gill -- https://bsky.app/profile/kevinmgill.bsky.social
 
Περισσότερα για ό,τι έχει σχέση με την Αστρονομία και την Αστροφυσική (και όχι μόνο), θα βρείτε στον τόμο ΙΙ του έργου «Τα φυσικά φαινόμενα» (εκδόσεις «Οσελότος»), τον οποίο μπορείτε να αποκτήσετε από τη σελίδα μας με έκπτωση και μηδενικά έξοδα αποστολής με ένα μήνυμα! Ρωτήστε μας!
 



 

Πέμπτη 26 Δεκεμβρίου 2024

Η σύγκρουση της DART με τον "Δίμορφο"

Αυτή ήταν από τις πρώτες εντυπωσιακές εικόνες που τράβηξε το LICIACube μετά την πρόσκρουση της διαστημικής συσκευής DART πάνω στον αστεροειδή με το όνομα «Δίμορφος» στις 26/9/2022! Παρατηρήστε την εκτόξευση του υλικού του αστεροειδή, ακτινικά γύρω του. Μπροστά του διακρίνεται ο (μεγαλύτερος) αστεροειδής «Δίδυμος» του διπλού αυτού συστήματος.

 
Το LICIACube (Light Italian CubeSat for Imaging of Asteroids) είναι μια διαστημική συσκευή της Ιταλικής Διαστημικής Υπηρεσίας (ASI) και αποτελεί μέρος της αποστολής Double Asteroid Redirection Test (DART). Σκοπός της είναι η παρατήρηση και ανάλυση του διπλού συστήματος αστεροειδών («Δίδυμος» και «Δίμορφος») μετά την πρόσκρουση του DART.
 
Η αποστολή DART (Double Asteroid Redirection Test, δοκιμή ανακατεύθυνσης διπλού συστήματος αστεροειδών) όπως ονομάζεται, και στην οποία συμμετέχει και η ESA (στο 2ο σκέλος της, που ονομάζεται "HERA"), είχε σκοπό να εκτρέψει από την τροχιά του τον αστεροειδή με το όνομα «Δίδυμος Β» (ή «Δίμορφος»), ο οποίος αποτελεί το μικρότερο κομμάτι του διπλού συστήματος αστεροειδών «Δίδυμος». Αυτό το σύστημα δεν αποτελεί πραγματική απειλή για τη Γη, αλλά επελέγη καθαρά για δοκιμαστικούς – ερευνητικούς σκοπούς. Όπως θα θυμάστε, η δοκιμή στέφθηκε από απόλυτη επιτυχία. Περισσότερα θα βρείτε στην τότε ανάρτησή μας: https://www.facebook.com/TaFisikaFainomena/posts/496179639186036
 
Πηγή: https://flic.kr/p/2p5yjEZ --- ASI / NASA / APL / Simeon Schmauß
 
Στον συναρπαστικό τόμο ΙΙΙ του έργου «Τα φυσικά φαινόμενα» (εκδόσεις «Οσελότος») αναφέρονται, εκτός πολλών άλλων, όλοι οι πιθανοί κίνδυνοι («εσωτερικοί» και «εξωτερικοί», φυσικοί και μη) για τον αφανισμό του πολιτισμού μας, μεταξύ των οποίων και οι πιθανότητες σύγκρουσης με κομήτη/αστεροειδή, όπως και λεπτομέρειες για την αποστολή DART αλλά και πιθανά μελλοντικά μέτρα άμυνας. Δείτε στοιχεία, χάρτες και φωτογραφίες, από παλαιότερες συγκρούσεις αλλά και άλλα γεγονότα αφανισμών. Αποκτήστε τον από τη σελίδα μας με έκπτωση και μηδενικά έξοδα αποστολής, με ένα μήνυμα! Ρωτήστε μας!
 

 

Τετάρτη 25 Δεκεμβρίου 2024

Λωρίδες χιονόστρωσης

Χρόνια πολλά σε όσους φίλους μας γιορτάζουν! Δεν θα σας αφήναμε χωρίς ανάρτηση αυτή τη μέρα. Λίγο πιο… «εορταστικό» το θέμα της δορυφορικής φωτογραφίας που ελήφθη τέλη Νοέμβρη από τον δορυφόρο Sentinel 2. Βρισκόμαστε πάνω από τις πολιτείες του Ιλινόις και του Ουισκόνσιν στις ΗΠΑ. Κάτω δεξιά διακρίνεται το Σικάγο ενώ η υδάτινη επιφάνεια δεξιά είναι τμήμα της λίμνης Michigan. 

 
Οι λευκές λωρίδες αποτελούν στρωμένο χιόνι. Η τοπικότητα στις εντάσεις της χιονόπτωσης είναι προφανής. Σε κάποιες περιοχές «το έστρωσε» και ακριβώς δίπλα όχι. Αν εξαιρέσουμε τη γεωμορφολογία, η οποία στη συγκεκριμένη περιοχή δεν παίζει ιδιαίτερο ρόλο, καθώς είναι σχεδόν «επίπεδη», το κύριο αίτιο για αυτές τις τοπικότητες είναι οι συγκλίσεις των ανέμων. Στη φωτογραφία φαίνονται καθαρά 3 κύριες συγκλισιογραμμές ενώ η διαφορά στην κλίση (διακρίνονται συγκλισιογραμμές με μικρή και μεγαλύτερη γωνία) υποδηλώνει ότι οι χιονοστρώσεις σημειώθηκαν σε δυο διαφορετικούς χρόνους, κατά το πέρασμα του καιρικού συστήματος που επηρέασε την περιοχή.
 
Πηγή: https://bsky.app/profile/kosmi.bsky.social -- Sentinel 2 / ESA / Copernicus 
 
Περισσότερα για όλα τα γνωστά, άγνωστα, εντυπωσιακά καιρικά και ατμοσφαιρικά φαινόμενα, με χάρτες, διαγράμματα, φωτογραφίες (από την Ελλάδα και το εξωτερικό) και απλή επιστημονική εξήγηση, στον τόμο Ι του έργου «Τα φυσικά φαινόμενα» (εκδόσεις «Οσελότος»), τον οποίο μπορείτε να αποκτήσετε από τη σελίδα μας με έκπτωση και μηδενικά έξοδα αποστολής με ένα μήνυμα! Ρωτήστε μας!
 

 

Κυριακή 22 Δεκεμβρίου 2024

Ανθρωπογενή νυχτερινά φωτεινά νέφη

Ανθρωπογενή νυχτερινά φωτεινά νέφη (ή νυχαυγή νέφη, noctilucent clouds ή NLCs στα αγγλικά), εμφανίστηκαν στον ουρανό της Florida στις ΗΠΑ τα ξημερώματα στις 25/11 μετά την εκτόξευση ενός πυραύλου Falcon 9 της SpaceX. Αυτό είναι ένα σύνηθες φαινόμενο σε τέτοιες εκτοξεύσεις και δημιουργείται χάρη στη μεταφορά υδρατμών και μικροσωματιδίων από τον πύραυλο σε αυτά τα ύψη (~80 km) της ατμόσφαιρας.

 
Τα νυχτερινά φωτεινά νέφη τα έχουμε δει και σε παλαιότερες αναρτήσεις μας. Πρόκειται για ένα στρώμα αραιών νεφών που βρίσκεται σε πολύ μεγαλύτερο ύψος, γύρω στα 80 km, σε σχέση με τα γνώριμα νέφη της τροπόσφαιρας (~10-15 km) με τα οποία είμαστε όλοι εξοικειωμένοι. Είναι ορατά σε σχετικά μεγάλα γεωγραφικά πλάτη (συνήθως μεταξύ 50o και 70o αν και σε σπάνιες περιπτώσεις καταγράφονται και σε χαμηλότερα πλάτη, π.χ. και στην Ελλάδα το 2021: https://www.facebook.com/TaFisikaFainomena/posts/1015982749208483), το καλοκαίρι μετά τη δύση του Ηλίου. Τα νέφη αυτά φωτίζονται από τον Ήλιο, ενώ αυτός βρίσκεται κάτω από τον ορίζοντα και αποκτούν ένα χαρακτηριστικό μπλε χρώμα, λόγω της απορρόφησης του ερυθρού μέρους του ορατού φάσματος του ηλιακού φωτός από το όζον της στρατόσφαιρας.
 
Χρειάζονται ιδιαίτερα χαμηλές θερμοκρασίες για να σχηματιστούν (από –120 βαθμούς Κελσίου και χαμηλότερα), ώστε να ευνοείται η ύπαρξη παγοκρυστάλλων διαμέτρου ~0.1 μικρομέτρων. Επίσης, θα πρέπει να υφίστανται υδρατμοί (προερχόμενοι από χαμηλότερα ατμοσφαιρικά στρώματα ενδεχομένως με την ανυψωτική βοήθεια ατμοσφαιρικών βαρυτικών κυμάτων ή από αντιδράσεις υδροξυλίου με μεθάνιο ή από πυραύλους όπως στη συγκεκριμένη περίπτωση της φωτογραφίας) και πυρήνες συμπύκνωσης (π.χ. σκόνη από μετέωρα ή από ηφαίστεια).
 
Έχουμε δει και άλλα ατμοσφαιρικά φαινόμενα να παράγονται από εκτοξεύσεις πυραύλων της SpaceX παλιότερα, όπως η «ιονοσφαιρική οπή» (https://www.facebook.com/TaFisikaFainomena/posts/736485855155412) και η «λευκή σπείρα» (https://www.facebook.com/TaFisikaFainomena/videos/1690676914724015/).
 
Περισσότερα για όλα τα γνωστά, άγνωστα, εντυπωσιακά καιρικά και ατμοσφαιρικά φαινόμενα, με χάρτες, διαγράμματα, φωτογραφίες (από την Ελλάδα και το εξωτερικό) και απλή επιστημονική εξήγηση, στον τόμο Ι του έργου «Τα φυσικά φαινόμενα» (εκδόσεις «Οσελότος»), τον οποίο μπορείτε να αποκτήσετε από τη σελίδα μας με έκπτωση και μηδενικά έξοδα αποστολής με ένα μήνυμα! Ρωτήστε μας!
 

 

Σάββατο 21 Δεκεμβρίου 2024

Ο φωτισμός της σκοτεινής πλευράς του Κρόνου

Σε αυτή τη φωτογραφία του Κρόνου από τη διαστημική συσκευή Cassini το 2017, βλέπουμε τη μεγάλη ανακλαστικότητα των δακτυλίων στη σκοτεινή πλευρά του πλανήτη. Αν και ο Κρόνος λαμβάνει ~1% της ηλιακής ακτινοβολίας σε σχέση με τη Γη, ωστόσο οι δακτύλιοί του είναι ιδιαίτερα ανακλαστικοί και έχουν μεγάλη επιφάνεια (σε σχέση με τη Σελήνη), φωτίζοντας αισθητά τη σκοτεινή πλευρά του Κρόνου. Οι αμυδρές τελείες είναι κάποιοι από τους φυσικούς του δορυφόρους.

 
Φωτογραφία: NASA / JPL-Caltech / SSI / CICLOPS / Kevin M. Gill – Πηγή: https://bsky.app/profile/kevinmgill.bsky.social
 
Περισσότερα για όλα τα γνωστά, άγνωστα, εντυπωσιακά καιρικά και ατμοσφαιρικά φαινόμενα, με χάρτες, διαγράμματα, φωτογραφίες (από την Ελλάδα και το εξωτερικό) και απλή επιστημονική εξήγηση, στον τόμο Ι του έργου «Τα φυσικά φαινόμενα» (εκδόσεις «Οσελότος»), τον οποίο μπορείτε να αποκτήσετε από τη σελίδα μας με έκπτωση και μηδενικά έξοδα αποστολής με ένα μήνυμα! Ρωτήστε μας!
 

 

Παρασκευή 20 Δεκεμβρίου 2024

"Διδυμίδες" 2024

Οι «Διδυμίδες» αποτελούν την κορυφαία χειμερινή «βροχή μετεώρων» και η κορύφωση της δραστηριότητάς τους, συμβαίνει κάθε χρόνο τη νύχτα στις 13/12 προς το ξημέρωμα στις 14/12. Σε ένα αρκούντως σκοτεινό μέρος, μακριά από φωτορύπανση και κάθε τεχνητό φωτισμό, κάποιος μπορεί να δει περίπου 120 μετέωρα ανά ώρα. Ωστόσο φέτος η κορύφωσή τους συνέπεσε με «γεμάτο φεγγάρι» με αποτέλεσμα να είναι ορατά στο μάτι μόνο τα μεγαλύτερα μετέωρα. 

 
Οι κάμερες ενός Ιάπωνα αστρονόμου, κατέγραψαν τη φετινή δραστηριότητα των Διδυμίδων το βράδυ της 14ης Δεκεμβρίου στον ουρανό της Ιαπωνίας (συγκεκριμένα στο όρος Fuji) και στις εικόνες φαίνονται όλα τα μετέωρα που κατέγραψαν αυτές.
 
Περισσότερα για τις «βροχές μετεώρων», τις προβλεπόμενες εξάρσεις τους τις επόμενες δεκαετίες, τους αστεροειδείς, τους κομήτες αλλά και πολλά περισσότερα για τον νυχτερινό ουρανό, την Αστρονομία, την Κοσμολογία καθώς και άλλα ενδιαφέροντα θέματα, θα βρείτε στον τόμο ΙΙ του έργου «Τα φυσικά φαινόμενα» (εκδόσεις «Οσελότος») τον οποίο μπορείτε να προμηθευτείτε και από τη σελίδα μας με έκπτωση και μηδενικά έξοδα μεταφοράς, με ένα μήνυμα! Ρωτήστε μας!
 




 

Κυριακή 15 Δεκεμβρίου 2024

Τα γήινα μικρόβια βρίσκονται κυριολεκτικά παντού

Τα γήινα μικρόβια μπορούν να «παρακάμψουν» και τις πιο αυστηρές διαδικασίες ελέγχου και αποφυγής μόλυνσης των εξωγήινων δειγμάτων, όπως για παράδειγμα των πετρωμάτων του αστεροειδούς Ryugu που είχε συλλέξει η αποστολή Hayabusa 2 της JAXA (Ιαπωνική διαστημική υπηρεσία). Αυτό συμπεραίνεται σε έρευνα που δημοσιεύτηκε στα μέσα Νοεμβρίου στο επιστημονικό περιοδικό “Meteoritics and Planetary Science”. 

 
Πιο συγκεκριμένα, ερευνητές από το Imperial College στο Λονδίνο, εξέτασαν ένα μικροσκοπικό δείγμα (επιφάνειας σχεδόν 1 τετραγωνικού χιλιοστού), από τον αστεροειδή Ryugu. Το δείγμα αυτό, μαζί με τα υπόλοιπα, μεταφέρθηκε στη Γη σε σφραγισμένο δοχείο και ανοίχθηκε σε «καθαρό θάλαμο» κλάσης 10000 (θάλαμος που αερίζεται μέσω συστήματος φίλτρων με τέτοιο τρόπο, ώστε να μην περιέχονται παραπάνω από 357000 σωματίδια ανά κυβικό μέτρο αέρα). Ο χειρισμός του έγινε με αποστειρωμένα εργαλεία σε αεροστεγή θάλαμο αζώτου. Σε αυτό το δείγμα βρέθηκαν γήινοι μικροοργανισμοί και μικρόβια, παρά τις παραπάνω αυστηρές διαδικασίες. Η μόλυνση συνέβη κατά τη διάρκεια προετοιμασίας του δείγματος για ανάλυση.
 
Ωστόσο και οι διαστημικές συσκευές κατασκευάζονται σε έναν πλανήτη γεμάτο μικρόβια, και παρόλο που η NASA τις κατασκευάζει σε περιβάλλον «καθαρού θαλάμου», είναι αδύνατον να διατηρηθούν απολύτως απαλλαγμένες από μικρόβια. Μάλιστα έχουν βρεθεί μικρόβια εντός του καθαρού θαλάμου, τα οποία είχαν προσαρμοστεί έτσι ώστε να χρησιμοποιούν τα διάφορα απορρυπαντικά ως τροφή τους. 
 
Η μικροβιακή ζωή στη Γη επικρατεί παντού, σε κάθε γωνιά, σε κάθε χαραμάδα, σε κάθε μικροσκοπικό σημείο αυτού του πλανήτη. Από αυτή τη σκοπιά, υποστηρίζεται η υπόθεση της πανσπερμίας (η υπόθεση που αναφέρει ότι η ζωή μπορεί να επιβιώσει στο σκληρό περιβάλλον του διαστήματος, μεταφερόμενη από πλανήτη σε πλανήτη), καθώς κάθε εξωγήινο οργανικό υλικό μπορεί να αποτελέσει τροφή τουλάχιστον για τα γήινα μικρόβια, αποδεικνύοντας ότι αυτά δεν έχουν ιδιαίτερη πλανητική προτίμηση. Αυτό πιθανότατα σημαίνει επίσης ότι ήδη έχουμε «μολύνει» με γήινα μικρόβια τη Σελήνη και τον Άρη.
 
Δημοσιευμένη Έρευνα: https://onlinelibrary.wiley.com/doi/10.1111/maps.14288
 
Φωτογραφία: Ανάλυση του δείγματος Α0180 του αστεροειδούς με τη βοήθεια ηλεκτρονικού μικροσκοπίου.
 
Περισσότερα για τη διαστημική εξερεύνηση όπως και για τις γενικότερες εξελίξεις στην Επιστήμη και την Τεχνολογία τόσο στο άμεσο αλλά και στο βαθύ μέλλον, θα βρείτε στον συναρπαστικό τόμο ΙΙΙ του έργου «Τα φυσικά φαινόμενα» (εκδόσεις «Οσελότος»), τον οποίο μπορείτε να αποκτήσετε από τη σελίδα μας με έκπτωση και μηδενικά έξοδα αποστολής με ένα μήνυμα! Ρωτήστε μας!
 

 

Σάββατο 14 Δεκεμβρίου 2024

Η σκία των θυσάνων σε στρωματόμορφη νέφωση

Σε αυτή τη δορυφορική φωτογραφία που ελήφθη από τον δορυφόρο Sentinel 2 πάνω από τον Καναδά στις 16/11, παρατηρήστε τα σκόρπια νέφη που βρίσκονται ψηλότερα από τη στρωματόμορφη νέφωση χαμηλότερα. Καθώς τα φωτίζει ο Ήλιος, ρίχνουν τη σκιά τους στη νέφωση από κάτω τους. 

 
Αυτά τα νέφη ανήκουν στην κατηγορία των θυσάνων (cirrus) και απαντώνται σε ύψη άνω των 5-6 km. Η χαμηλότερη στρωματόμορφη νέφωση βρίσκεται γύρω στα 3 km ενώ ο δορυφόρος Sentinel 2 βρίσκεται σε ύψος 786 km. Αν θυμάστε βασική τριγωνομετρία, τότε αυτά τα στοιχεία σε συνδυασμό με μια χοντρική μέτρηση της γωνίας ανάμεσα στο νέφος και τη σκιά του, αρκούν για τον υπολογισμό της γωνίας του Ήλιου ως προς τον ορίζοντα ενός τοπικού παρατηρητή και άρα τον υπολογισμό της ώρας που ελήφθη η φωτογραφία αυτή. 
 
Περισσότερα για όλα τα γνωστά, άγνωστα, εντυπωσιακά καιρικά και ατμοσφαιρικά φαινόμενα, με χάρτες, διαγράμματα, φωτογραφίες (από την Ελλάδα και το εξωτερικό) και απλή επιστημονική εξήγηση, θα βρείτε στον τόμο Ι του έργου «Τα φυσικά φαινόμενα» (εκδόσεις «Οσελότος»), τον οποίο μπορείτε να αποκτήσετε από τη σελίδα μας με έκπτωση και μηδενικά έξοδα αποστολής με ένα μήνυμα! Ρωτήστε μας!
 

 

Παρασκευή 13 Δεκεμβρίου 2024

Τα λιποκύτταρα "έχουν μνήμη"

Αν αγωνίζεστε να χάσετε κιλά και δεν έχετε τα επιθυμητά αποτελέσματα σε βάθος χρόνου, τότε μπορείτε να «κατηγορήσετε» την επιγενετική «μνήμη» των λιποκυττάρων σας, σύμφωνα με έρευνα που δημοσιεύτηκε στις 18/11 στο κορυφαίο επιστημονικό περιοδικό “Nature”. Αυτό πρακτικά σημαίνει ότι αν ήσασταν για μεγάλη περίοδο της ζωής σας υπέρβαρος ως άνθρωπος, τότε ακόμη και αν χάσετε πολλά κιλά, είναι πιθανότερο να τα ξαναπάρετε καθώς τα λιποκύτταρα φαίνεται να «θυμούνται» το παρελθόν του σώματός σας. 

 
Πριν απογοητευτείτε, οι ερευνητές σε αυτό το σημείο τονίζουν ότι «…σε αυτό το κρίσιμο διάστημα της διατήρησης ενός κανονικού βάρους, όσοι ήταν υπέρβαροι στο παρελθόν απλά θα χρειαστούν λίγο μεγαλύτερη υποστήριξη και προσπάθεια.» Η «μνήμη» του υπέρβαρου σώματος από τα λιποκύτταρα, κάποια στιγμή πιθανολογείται ότι «χάνεται», αλλά το πότε ακριβώς συμβαίνει αυτό, δεν είναι γνωστό ακόμη. Πάντως, όσο περισσότερο καιρό διατηρηθείτε σε κανονικό βάρος, τότε τόσο πιθανότερο είναι να μην ξαναπάρετε αυτά τα κιλά.
 
Το επιγονιδίωμα επηρεάζει το αν και πώς θα εκφραστούν κάποια γονίδια. Σε αντίθεση με το γονιδίωμα, το οποίο «κληρονομούμε» και δεν μεταβάλλεται στο πέρασμα του χρόνου, το επιγονιδίωμα μπορεί να μεταβληθεί από παράγοντες που έχουν σχέση με τη ζωή που διάγουμε (τι τρώμε, αν πίνουμε, αν καπνίζουμε, τι αέρα αναπνέουμε, πόσο stress βιώνουμε, κ.α.). Σε πειράματα με ποντικούς, τα λιποκύτταρα υπέρβαρων ποντικών που αδυνάτισαν, συνέχισαν να λειτουργούν σαν να βρίσκονταν σε υπέρβαρο σώμα για αρκετό καιρό. Απορροφούσαν περισσότερα σάκχαρα και λίπη σε σχέση με τα λιποκύτταρα ποντικιών που δεν ήταν ποτέ υπέρβαρα. Επίσης παρατηρήθηκε ότι σε διατροφή που περιείχε αρκετά λίπη, τα αδύνατα ποντίκια που παλαιότερα ήταν υπέρβαρα, πήραν γρηγορότερα τα κιλά που είχαν χάσει σε σχέση με τα άλλα.
 
Δημοσιευμένη Έρευνα: https://www.nature.com/articles/s41586-024-08165-7
 
Περισσότερα για όλες τις εξελίξεις στην Επιστήμη και την Τεχνολογία τόσο στο άμεσο αλλά και στο βαθύ μέλλον, θα βρείτε στον συναρπαστικό τόμο ΙΙΙ του έργου «Τα φυσικά φαινόμενα» (εκδόσεις «Οσελότος»), τον οποίο μπορείτε να αποκτήσετε από τη σελίδα μας με έκπτωση και μηδενικά έξοδα αποστολής με ένα μήνυμα! Ρωτήστε μας!
 

 

Κυριακή 8 Δεκεμβρίου 2024

Εντυπωσιακά λαμπρό μετέωρο στη Mauna Kea

Εντυπωσιακά λαμπρό μετέωρο έκανε τη νύχτα μέρα για λίγο, στις 5 τα ξημερώματα του Σαββάτου 9/11 στη Χαβάη. Εδώ βλέπουμε το συμβάν όπως το κατέγραψε κάμερα κοντά στο τηλεσκόπιο Subaru στην κορυφή Mauna Kea που βρίσκεται σε ύψος 4163 m.

 
Το συγκεκριμένο μετέωρο φαίνεται πρόσκαιρα να λάμπει εντονότερα από ένα γεμάτο φεγγάρι στον νυχτερινό ουρανό, φωτίζοντας και το έδαφος σαν να πρόκειται για ημέρα. Σε αυτήν την περίπτωση, λέμε πως το φαινόμενο μέγεθος αυτού του μετεώρου, πρόσκαιρα, έπεσε κάτω από το -14 (επομένως κατατάσσεται στις «βολίδες»). 
 
Θυμίζουμε ότι το φαινόμενο μέγεθος είναι ένα μέτρο του πόσο λαμπρό φαίνεται ένα αντικείμενο στον ουρανό μας. Η κλίμακα πάει «ανάποδα», ώστε όσο πιο λαμπρό είναι ένα αντικείμενο, τόσο πιο μικρό, ακόμη και αρνητικό, φαινόμενο μέγεθος έχει. Για σύγκριση, το μάτι μας σε έναν σκοτεινό ουρανό μακριά από φώτα και πόλεις, το πιο αμυδρό αντικείμενο που μπορεί να δει, έχει φαινόμενο μέγεθος ως +6. Ο Σείριος έχει φαινόμενο μέγεθος -1.5, η Αφροδίτη έχει μέγιστο φαινόμενο μέγεθος -4.9, η Πανσέληνος -12.9 και ο λαμπρός Ήλιος στον ουρανό μας -27.
 
Μάθετε περισσότερα για τα μετέωρα, τους μετεωρίτες, τις «βολίδες», τους αστεροειδείς, τους κομήτες, τις διαφορές και τα χαρακτηριστικά τους, με χάρτες και φωτογραφίες από την Ελλάδα και το εξωτερικό, στον τόμο ΙΙ του έργου «Τα φυσικά φαινόμενα», τον οποίο μπορείτε να αποκτήσετε από τη σελίδα μας με έκπτωση και μηδενικά έξοδα αποστολής, με ένα μήνυμα! Ρωτήστε μας!

Σάββατο 7 Δεκεμβρίου 2024

Κατανάλωση ζάχαρης και ασθένειες

Περιορίζοντας την πρόσληψη ζάχαρης στα πρώτα 3 έτη της ζωής, οδηγεί σε σημαντικά οφέλη όσο αφορά τη μετέπειτα υγεία του ανθρώπου. Σε αυτό το συμπέρασμα κατέληξε έρευνα που δημοσιεύεται στο επιστημονικό περιοδικό “Science” στις 31/10, χρησιμοποιώντας δεδομένα από βρετανική βάση βιοιατρικών δεδομένων (UK Biobank), όπου συγκρίθηκαν άνθρωποι των οποίων η σύλληψη έγινε πριν και μετά τον Σεπτέμβριο του 1953. Αυτό διότι αυτόν τον μήνα έληξε ο περιορισμός που υπήρχε (και) στην κατανάλωση ζάχαρης, λόγω του Β’ Παγκοσμίου Πολέμου. Ως τότε, υπήρχε όριο κατανάλωσης ζάχαρης ως ~40 g/ημέρα. Μόλις αυτό το όριο έπαψε, η κατανάλωση ανήλθε στο διπλάσιο κατά μέσο όρο.

 
Συγκρίνοντας λοιπόν αυτές τις δυο κατηγορίες ανθρώπων, όσοι είχαν περιορισμό στην κατανάλωση παρουσίασαν μειωμένη πιθανότητα για εμφάνιση διαβήτη και υπέρτασης κατά 35% και 20% αντίστοιχα, σε σχέση με την άλλη κατηγορία. Επίσης, ακόμη και όσοι παρουσίασαν τις αντίστοιχες ασθένειες, αυτό έγινε 4 και 2 έτη αργότερα αντίστοιχα, σε σχέση με την άλλη κατηγορία που δεν είχε όριο στην κατανάλωση ζάχαρης. Μάλιστα το 1/3 της μείωσης του ρίσκου για διαβήτη και υπέρταση πιστωνόταν στην περίοδο που το μωρό ήταν στη μήτρα (και η μητέρα βρισκόταν σε καθεστώς μειωμένης πρόσληψης ζάχαρης πριν τον Σεπτέμβρη του 1953).
 
Δημοσιευμένη Έρευνα: https://www.science.org/doi/10.1126/science.adn5421
 
Περισσότερα για τις εξελίξεις στην Επιστήμη και την Τεχνολογία τόσο στο άμεσο αλλά και στο βαθύ μέλλον, θα βρείτε στον τόμο ΙΙΙ του έργου «Τα φυσικά φαινόμενα» (εκδόσεις «Οσελότος»), τον οποίο μπορείτε να αποκτήσετε από τη σελίδα μας με έκπτωση και μηδενικά έξοδα αποστολής με ένα μήνυμα! Ρωτήστε μας!
 

 

Παρασκευή 6 Δεκεμβρίου 2024

Ο 11ος εισερχόμενος αστεροειδής που προβλέφθηκε

Το απόγευμα της Τρίτης 3/12, και ώρα Ελλάδας 18:17, ένας μικρός αστεροειδής μεγέθους περίπου 70 εκατοστών, με την κωδική ονομασία C0WEPC5, φωτίζει τον ουρανό της ανατολικής Σιβηρίας, όχι πολύ μακριά από την Tunguska, κάπου ανάμεσα στις πόλεις Olekminsk και Lensk. Το εισερχόμενο αυτό αντικείμενο, είναι το 11ο του οποίου η είσοδος στη γήινη ατμόσφαιρα είχε προβλεφθεί λίγες ώρες νωρίτερα (βλέπε πληροφορίες στους συνδέσμους παρακάτω) με αποτέλεσμα να το καταγράψουν αρκετοί με τα κινητά και τις φωτογραφικές μηχανές τους σε αυτό το απομακρυσμένο μέρος. 

Παλαιότερα, πριν από αυτό το αντικείμενο είχαν ανιχνευτεί και άλλα με αποτέλεσμα να προβλεφθεί ο χρόνος και η περιοχή εισόδου τους στη γήινη ατμόσφαιρα και να καταγραφούν από παρατηρητές στο έδαφος (π.χ. βλέπε μια πρόσφατη περίπτωση: https://www.facebook.com/TaFisikaFainomena/videos/429128096822970/). Αυτό το εγχείρημα αποτελεί μέρος της αναπτυσσόμενης πλανητικής άμυνας έναντι αντικειμένων που ήταν, μέχρι πρόσφατα, αρκετά μικρά για να ανιχνευτούν (της τάξης των μερικών μέτρων) αλλά αρκετά μεγάλα για να προκαλέσουν ζημιές ή/και καταστροφές (βλέπε Chelyabinsk 2013 – με διάμετρο μόλις 18 m).
 
Πηγή βίντεο: https://x.com/volcaholic1
 
Χάρτης πρόβλεψης εισόδου στη γήινη ατμόσφαιρα για τον C0WEPC5: https://x.com/Richard_M_F/status/1863875036513493225
 
Περισσότερα για τους κομήτες, τους αστεροειδείς, τα μετέωρα, τον κίνδυνο για τη Γη, τα μέτρα ανίχνευσης και προστασίας του πλανήτη μας, και άλλα πολλά ενδιαφέροντα, με φωτογραφίες, χάρτες κ.α., θα βρείτε στους τόμους ΙΙ και ΙΙΙ του έργου «Τα φυσικά φαινόμενα» (εκδόσεις «Οσελότος») τους οποίους μπορείτε να αποκτήσετε από τη σελίδα μας, με έκπτωση και μηδενικά έξοδα αποστολής, με ένα μήνυμα! Ρωτήστε μας!

Κυριακή 1 Δεκεμβρίου 2024

Ακτίνες λυκόφωτος από το διάστημα

Θα έχετε παρατηρήσει σε κάποια ηλιοβασιλέματα, κάποιες ζώνες φωτός οι οποίες εναλλάσσονται με πιο σκοτεινές λωρίδες στον ουρανό. Αυτό το φαινόμενο δημιουργείται όταν το φως του Ήλιου (ο οποίος έχει δύσει λίγο νωρίτερα) συναντήσει εμπόδια, όπως π.χ. σύννεφα ή βουνά, τα οποία μπορεί να είναι κάτω από τον ορίζοντα του παρατηρητή. Αυτές οι ακτίνες ονομάζονται «ακτίνες λυκόφωτος» ή λυκαυγούς (αν πρόκειται για ανατολή Ηλίου). 

 
Πώς μοιάζουν αυτές οι ακτίνες από το διάστημα, όπου ένας αστροναύτης από τον ISS μπορεί να δει και τα εμπόδια αλλά και τις ακτίνες; Αυτό βλέπουμε σε αυτή τη φωτογραφία από τις 16/9/2023, όπου κάποια καταιγιδοφόρα νέφη στη νότια πλευρά της οροσειράς των Ιμαλαΐων, ήταν σε αυτήν την περίπτωση τα «εμπόδια» που δημιούργησαν τις ακτίνες.
 
Στον τόμο Ι του έργου «Τα φυσικά φαινόμενα» (εκδόσεις «Οσελότος»), μπορείτε να δείτε φωτογραφίες με αυτό και άλλα εντυπωσιακά ή και άγνωστα, στο ευρύ κοινό, φυσικά φαινόμενα, από την Ελλάδα και το εξωτερικό, με λεπτομερείς εξηγήσεις και σχήματα για το πώς δημιουργούνται αλλά και πώς να τα αναζητάτε. Αποκτήστε τον από τη σελίδα μας με έκπτωση και μηδενικά έξοδα αποστολής, με ένα μήνυμα! Ρωτήστε μας!
 

 

Σάββατο 30 Νοεμβρίου 2024

Οι εντυπωσιακές φωτογραφίες του "Cassini"

Το “Cassini” μας έχει χαρίσει αναρίθμητες εντυπωσιακές φωτογραφίες από το διάστημα κατά την 20ετή αποστολή του (1997-2017). Η συγκεκριμένη ελήφθη στις 10/6/2006 και φαίνονται τα δαχτυλίδια του Κρόνου μπροστά από τον Τιτάνα και την ατμόσφαιρά του στο βάθος. Κάτω δεξιά φαίνεται ένας μικρότερος δορυφόρος του Κρόνου, ο Εγκέλαδος (με διάμετρο μόλις 505 km, σχεδόν 10 φορές μικρότερη από εκείνη του Τιτάνα). Παρατηρήστε ότι στην νότια (κάτω) πλευρά του Εγκέλαδου, φαίνονται αμυδρά πίδακες πάγου.

 
Ο Τιτάνας έχει πυκνή ατμόσφαιρα αζώτου και μεθανίου, ενώ έχει και κύκλο μεθανίου αντίστοιχο του κύκλου νερού της Γης. Η επιφανειακή θερμοκρασία του είναι κοντά στους -180 βαθμούς Κελσίου. Από την άλλη, ο Εγκέλαδος έχει επιφανειακή θερμοκρασία κοντά στους -200 βαθμούς Κελσίου ενώ έχουν αναγνωριστεί τουλάχιστον 100 πίδακες πάγου στο νότιο πόλο του. Κάποιο από αυτό το υλικό γυρνά πίσω στην επιφάνεια του Εγκέλαδου ως χιόνι, ενώ το υπόλοιπο διαφεύγει τροφοδοτώντας τον δακτύλιο Ε του Κρόνου.
 
Φωτογραφία: NASA / JPL / Space Science Institute - https://photojournal.jpl.nasa.gov/catalog/PIA08235
 
Περισσότερα για τη διαστημική εξερεύνηση αλλά και τις εξελίξεις στην Επιστήμη και την Τεχνολογία τόσο στο άμεσο αλλά και στο βαθύ μέλλον, θα βρείτε στον τόμο ΙΙΙ του έργου «Τα φυσικά φαινόμενα» (εκδόσεις «Οσελότος»), τον οποίο μπορείτε να αποκτήσετε από τη σελίδα μας με έκπτωση και μηδενικά έξοδα αποστολής με ένα μήνυμα! Ρωτήστε μας!
 

 

Παρασκευή 29 Νοεμβρίου 2024

Ήχοι και ανάπτυξη φυτών

Μπορούν οι ήχοι να επηρεάσουν την ανάπτυξη των φυτών; Αν και η αυθόρμητη απάντηση πολλών μπορεί να είναι «ναι» σε αυτήν την ερώτηση, χρειάζεται επιστημονική έρευνα πριν αποφανθεί κάποιος με ασφάλεια. Σε έρευνα που δημοσιεύτηκε στις 2/10 στο επιστημονικό περιοδικό “Biology Letters”, παρουσιάζονται τα συμπεράσματα εργαστηριακών πειραμάτων όπου μύκητες (συγκεκριμένα το είδος Trichoderma harzianum) οι οποίοι βρίσκονται στο έδαφος και προάγουν την ανάπτυξη των φυτών, εκτέθηκαν σε ήχους συγκεκριμένης συχνότητας (γύρω στα 8 kHz) και έντασης για 30’ κάθε μέρα.

 
Αυτό που παρατηρήθηκε είναι ότι, οι μύκητες που εκτέθηκαν στους (στατικούς, «λευκούς») ήχους μεγάλωσαν περισσότερο σε σχέση με μύκητες που δεν εκτέθηκαν σε ήχους, ενώ η βιομάζα τους ήταν 1.7 φορές μεγαλύτερη. Αν και χρειάζεται περισσότερη έρευνα για να αποσαφηνιστεί ο μηχανισμός που οδηγεί σε αυτή τη διαφορά, αλλά και πώς μπορεί να εφαρμοστεί σε διάφορα οικοσυστήματα, η ομάδα των ερευνητών έχει κάποιες πιθανές εξηγήσεις. Μία από αυτές είναι ότι επειδή τα κυτταρικά τοιχώματα των μυκήτων έχουν υποδοχείς μηχανικών δονήσεων, οι δονήσεις από τα ηχητικά κύματα διεγείρουν τους υποδοχείς και αυτό στη συνέχεια βοηθά στην έκφραση κάποιων γονιδίων που συνεισφέρουν στην ανάπτυξη του μύκητα (και κατ’επέκταση του φυτού).
 
Δημοσιευμένη Έρευνα: https://doi.org/10.1098/rsbl.2024.0295
 
Περισσότερα για τις εξελίξεις στην Επιστήμη και την Τεχνολογία τόσο στο άμεσο αλλά και στο βαθύ μέλλον, θα βρείτε στον τόμο ΙΙΙ του έργου «Τα φυσικά φαινόμενα» (εκδόσεις «Οσελότος»), τον οποίο μπορείτε να αποκτήσετε από τη σελίδα μας με έκπτωση και μηδενικά έξοδα αποστολής με ένα μήνυμα! Ρωτήστε μας!
 

 

Πέμπτη 28 Νοεμβρίου 2024

ΠΡΟΣΦΟΡΑ ΣΤΟΥΣ ΤΟΜΟΥΣ "Τα φυσικά φαινόμενα"!

Αποκτήστε το μεγάλο τρίτομο έργο που φιλοδοξεί να προσφέρει γνώση σε όλους για κάθε συναρπαστικό, γνωστό ή άγνωστο φαινόμενο γύρω μας, ως τις 16/12 με έκπτωση και μηδενικά έξοδα αποστολής! Εκμεταλλευτείτε την ευκαιρία και κάντε ένα μοναδικό δώρο γνώσης σε εσάς και όσους αγαπάτε! Πληροφορίες στη σελίδα μας!


 

Κυριακή 24 Νοεμβρίου 2024

Τι γνωρίζουμε για τα μικροπλαστικά σήμερα;

Η πρώτη φορά που έγινε ερευνητική αναφορά στα μικροπλαστικά και τις πιθανές συνέπειές τους στο περιβάλλον, ήταν το 2004. Τι μάθαμε για τα αυτά μέσα στην τελευταία 20ετία; Μία σύνοψη όσων γνωρίζουμε σήμερα για αυτά, παρουσιάζεται σε δημοσίευση στο επιστημονικό περιοδικό “Science” τον Σεπτέμβριο.

 
Σήμερα, με τον όρο «μικροπλαστικά» αναφερόμαστε σε μικροσκοπικά κομμάτια πλαστικού με μέγεθος μικρότερο από 5 χιλιοστά τα οποία προέρχονται από διάφορες πηγές κατά τη διαδικασία παραγωγής και χρήσης αντικειμένων που περιέχουν πλαστικά. Το μικροσκοπικό τους μέγεθος ευνοεί την εύκολη μεταφορά τους με το νερό και τον αέρα στο περιβάλλον και την κατανομή τους σε όλη την τροφική αλυσίδα με κάθε τρόπο. Κάθε χρόνο παράγουμε δεκάδες εκατομμύρια τόνους μικροπλαστικών με αυξητική τάση. Ακόμη όμως και αν παύαμε άμεσα την παραγωγή τους, πάλι θα υπήρχε αύξηση για ένα μεγάλο διάστημα λόγω της αποσύνθεσης των ήδη υπαρχόντων πλαστικών. 
 
Σήμερα, μικροπλαστικά έχουν ανιχνευθεί σε κορυφές βουνών αλλά και υποθαλάσσια παντού όπου έχουν γίνει έρευνες, όπως και σε πάνω από 1300 είδη ζώων σε ξηρά και θάλασσα αλλά και σε διάφορους ιστούς και όργανα του ανθρωπίνου σώματος. Το ενδιαφέρον της κοινής γνώμης αυξάνει και αναζητείται τόσο μια πλήρης χαρτογράφηση των συνεπειών αυτής της ευρείας κατανομής μικροπλαστικών στο περιβάλλον, όσο και ένα πλήρες νομοθετικό πλαίσιο αντιμετώπισης αυτής της απειλής.
 
Ωστόσο, διάφορες χώρες επεξεργάζονται ή έχουν ήδη επιβάλλει κάποιους περιορισμούς στη χρήση ή την τελική απόρριψή τους στο περιβάλλον. Για παράδειγμα έχει απαγορευτεί η χρήση πλαστικών μικροσφαιριδίων αλλά και άλλων μικροπλαστικών τόσο στην κοσμετολογία όσο και σε άλλους κλάδους της βιομηχανίας. Αυτή η απαγόρευση ισχύει σε 44 χώρες συμπεριλαμβανομένης και της Ευρώπης. Επίσης έχουν απαγορευτεί τα διασπώμενα πλαστικά σε ΗΠΑ και Ευρώπη. Κάποιες χώρες (π.χ. Γαλλία) έχουν προχωρήσει και στο στάδιο της σύλληψης των ήδη υπαρχόντων μικροπλαστικών πριν αυτά βγουν στο περιβάλλον, επιβάλλοντας φίλτρα σε εργοστάσια επεξεργασίας λυμάτων αλλά και σε πλυντήρια (από εκεί, όπως είχαμε δει σε παλαιότερη ανάρτησή μας, διαφεύγουν μεγάλες ποσότητες μικροπλαστικών από την πλύση συνθετικών υφασμάτων).
 
Δημοσιευμένη Έρευνα (η οποία περιέχει πολλά ενδιαφέροντα κατανοητά γραφικά στα Αγγλικά): https://www.science.org/doi/10.1126/science.adl2746
 
Σχήμα (από την παραπάνω έρευνα): Αναφέρεται στις κυριότερες πηγές μικροπλαστικών όπως τα λάστιχα, τα συνθετικά ρούχα, τα προϊόντα προσωπικής φροντίδας, οι μπογιές. Επίσης αναφέρεται στην επιρροή τους στην τροφική αλυσίδα και το περιβάλλον, και παρακάτω γίνεται αναφορά στην ανίχνευση και κατανόηση του ζητήματος και των συνεπειών του, και στα μέτρα αντιμετώπισής του.
 

 

Σάββατο 23 Νοεμβρίου 2024

Οριζόντιο τόξο πάνω από τα βουνά της Καλιφόρνιας

Στις 11/8, και ενώ ο John Harley έκανε αναρρίχηση στα βουνά Sierra της Καλιφόρνιας στις ΗΠΑ, αντίκρυσε αυτό το θέαμα κοιτώντας προς την κορυφή 12225. Το όνομα αυτής της κορυφής προέρχεται από το ύψος της (σε πόδια, ενώ σε μέτρα είναι 3726). Το συγκεκριμένο ατμοσφαιρικό οπτικό φαινόμενο, ονομάζεται «οριζόντιο τόξο» (circumhorizontal arc). Παρατηρήστε τα νέφη cirrus, δηλαδή θύσανοι που από την ινώδη όψη τους εντάσσονται στην υποκατηγορία fibratus. Αυτά τα νέφη που εμφανίζονται σε μεγάλα ύψη στην τροπόσφαιρα (πάνω από τα 6 km), παρέχουν τους απαραίτητους παγοκρυστάλλους οι οποίοι δρουν ως πρίσματα διαθλώντας το ηλιακό φως και παράγοντας διάφορα οπτικά φαινόμενα όπως αυτό.

 
Για την εμφάνιση αυτού του φαινομένου, οι ακτίνες του ήλιου θα πρέπει να εισέλθουν στους εξαγωνικούς παγοκρυστάλλους των νεφών με μεγάλη γωνία, άνω των 58 μοιρών σε σχέση με τον ορίζοντα του παρατηρητή. Υπό αυτές τις προϋποθέσεις, οριζόντιο τόξο μπορούμε να δούμε και στη χώρα μας από τα τέλη Απριλίου ως και τον Αύγουστο. Αυτό το οπτικό φαινόμενο, ξεχωρίζει από το γεγονός ότι συνήθως έχει πολύ έντονα χρώματα (τα εντονότερα και εντυπωσιακότερα που θα δείτε σε οπτικό φαινόμενο), κάτι που προκαλείται από τη (διπλή) διάθλαση των ηλιακών ακτίνων από κάθετες, μεταξύ τους, πλευρές (την πλαϊνή και την κατώτερη) του παγοκρυστάλλου. Το οριζόντιο τόξο μπορεί να έχει σχετικά μεγάλο μήκος (εφόσον υπάρχουν νέφη) και παρουσιάζει μικρή καμπυλότητα (για αυτό λέγεται και οριζόντιο).
 
 
Περισσότερα για όλα τα γνωστά, άγνωστα, εντυπωσιακά καιρικά και ατμοσφαιρικά φαινόμενα, με χάρτες, διαγράμματα, φωτογραφίες (από την Ελλάδα και το εξωτερικό) και απλή επιστημονική εξήγηση, θα βρείτε στον τόμο Ι του έργου «Τα φυσικά φαινόμενα» (εκδόσεις «Οσελότος»), τον οποίο μπορείτε να αποκτήσετε από τη σελίδα μας με έκπτωση και μηδενικά έξοδα αποστολής με ένα μήνυμα! Ρωτήστε μας!
 

 

Παρασκευή 22 Νοεμβρίου 2024

Παρασυρόμενο χιόνι και "θαλάσσιος καπνός" στην Ανταρκτική

Σπανίως δίνεται η ευκαιρία για φωτογράφιση της Ανταρκτικής χωρίς νέφη. Ωστόσο στις 10/10, ο δορυφόρος LandSat 8 τράβηξε αυτή τη φωτογραφία πάνω από τη βορειοδυτική Ανταρκτική, στον παγετώνα “Pine island”. 

 
Οι σφοδροί επιφανειακοί άνεμοι δημιουργούν λωρίδες χιονιού πάνω από τα παγωμένα εδάφη (παρασυρόμενο χιόνι) αλλά και «θαλάσσιο καπνό» πάνω από τη θαλάσσια επιφάνεια στο κέντρο της φωτογραφίας. Ο «θαλάσσιος καπνός» δημιουργείται όταν πολύ ψυχρές αέριες μάζες διέρχονται πάνω από σχετικά θερμά ύδατα με αποτέλεσμα τη συμπύκνωση των υδρατμών και τη δημιουργία νεφικών λωρίδων παράλληλων με τη διεύθυνση του πνέοντος ανέμου.
 
Φωτογραφία: LandSat 8 (OLI)
 
Περισσότερα για όλα τα γνωστά, άγνωστα, εντυπωσιακά καιρικά και ατμοσφαιρικά φαινόμενα, με χάρτες, διαγράμματα, φωτογραφίες (από την Ελλάδα και το εξωτερικό) και απλή επιστημονική εξήγηση, στον τόμο Ι του έργου «Τα φυσικά φαινόμενα» (εκδόσεις «Οσελότος»), τον οποίο μπορείτε να αποκτήσετε από τη σελίδα μας με έκπτωση και μηδενικά έξοδα αποστολής με ένα μήνυμα! Ρωτήστε μας!
 

 

Πέμπτη 21 Νοεμβρίου 2024

ΠΡΟΣΦΟΡΑ για το βιβλίο "Παροδικά Φωτεινά Συμβάντα"

Το μοναδικό βιβλίο στην Ελλάδα για τις εντυπωσιακές ηλεκτρικές εκκενώσεις της ανώτερης ατμόσφαιρας, γνωστές και ως «παροδικά φωτεινά συμβάντα». Πόσα είδη υπάρχουν; Πώς μοιάζουν και γιατί; Πού και πώς μπορείτε να τις δείτε και να τις καταγράψετε; Ένα βιβλίο για ΟΛΟΥΣ, με απλά λόγια, πληθώρα βοηθητικών σχημάτων και φωτογραφικών ντοκουμέντων από την πρωτοποριακή ελληνική ομάδα καταγραφής! Αποκτήστε το τώρα με έκπτωση και χωρίς έξοδα αποστολής, με ένα μήνυμα στη σελίδα μας!